Рішення
від 18.07.2016 по справі 910/9029/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18.07.2016Справа №910/9029/16

За позовом: Приватного акціонерного товариства «ЄВРО-АЗІАТСЬКА СТРАХОВА

КОМПАНІЯ «ФІНІСТ»

До Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України»

Треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача

1. Міністерство аграрної політики та продовольства України

2. Приватне акціонерне товариство «Акціонерна страхова компанія «ІНГО Україна»

3. Акціонерне товариство «Страхова компанія «Універсальна»

4. Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «ПЗУ Україна»

про визнання протиправними дій та скасування результатів конкурсу

Суддя Спичак О.М.

Представники учасників судового процесу:

від позивача: Геля І.А. - керівник; Наазаров Р.Ю. - по дов.

від відповідача: Охрименко О.О. - по дов.

від третьої особи 1: Костюченко М.Є. - по дов.

від третьої особи 2: не з'явився

від третьої особи 3: не з'явився

від третьої особи 4: Коршак С.В. - по дов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Приватне акціонерне товариство «ЄВРО-АЗІАТСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ФІНІСТ» звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» про зобов'язання вчинити дії.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 19.05.2016 року порушено провадження у справі № 910/9029/16, залучено до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Міністерство аграрної політики та продовольства України, Приватне акціонерне товариство «Акціонерна страхова компанія «ІНГО Україна», Акціонерне товариство «Страхова компанія «Універсальна», Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «ПЗУ Україна» та призначено розгляд справи на 06.06.2016 року.

03.06.2016 року представник позивача подав до канцелярії суду документи на виконання вимог ухвали про порушення провадження у справі та 06.06.2016 року, в судовому засіданні подав клопотання про долучення документів до матеріалів справи, яке судом розглянуто та задоволено. Також, представник позивача в даному судовому засіданні надав усні пояснення по справі, відповідно до яких позовні вимоги підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача 06.06.2016 року подав до канцелярії суду відзив на позовну заяву, відповідно до якого проти задоволення позовних вимог заперечує та просить суд в задоволенні позову позивачу відмовити повністю.

06.06.2016 року представник третьої особи-1 в судовому засіданні надав усні пояснення по справі.

Представники третьої особи-2, 3, 4 в судове засідання 06.06.2016 року не з'явились, про причини неявки суд не повідомили, вимоги ухвали суду про порушення провадження у справі не виконали, про дату та час слухання справи були повідомлені належним чином.

Крім того, в судовому засіданні, представник позивача подав клопотання про витребування доказів, яке буде розглянуто судом у наступному судовому засіданні.

У судовому засіданні 06.06.2016 року, відповідно до ч.3 ст.77 Господарського процесуального кодексу України, оголошено перерву до 13.06.2016 року.

09.06.2016 року представник позивача подав до канцелярії суду заяву про зміну предмету позову та в судовому засіданні 13.06.2016 року підтримав вищезазначену заяву. У наведеній заяві позивач просив:

- визнати дії Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» щодо оголошення та проведення конкурсу з відбору страховиків для здійснення добровільного страхування сільськогосподарської продукції, яка буде предметом поставки за договорами поставки зерна майбутнього врожаю, що будуть укладені між Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та сільськогосподарськими товаровиробниками - протиправними;

- визнати результати конкурсу з відбору страховиків для здійснення добровільного страхування сільськогосподарської продукції, яка буде предметом поставки за договорами поставки зерна майбутнього врожаю, що будуть укладені між Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та сільськогосподарськими товаровиробниками - протиправними;

- результати конкурсу з відбору страховиків для здійснення добровільного страхування сільськогосподарської продукції, яка буде предметом поставки за договорами поставки зерна майбутнього врожаю, що будуть укладені між Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України та сільськогосподарськими товаровиробниками скасувати.

Суд розглянув та прийняв заяву позивача про зміну предмету позову.

13.06.2016 року представники третьої особи -2, 3, 4 в судове засідання не з'явились, про причини неявки суд не повідомили, про дату та місце проведення судового засідання були повідомлені належним чином.

Крім того, в даному судовому засіданні суд розглядає, подане 06.06.2016 року представником позивача, клопотання про витребування доказів.

Представник позивача підтримав вищезазначене клопотання в повному обсязі.

Представник відповідача в судовому засіданні 13.06.2016 року заперечував проти задоволення вищезазначеного клопотання, зазначивши це у письмовому запереченні, поданому до канцелярії суду 10.06.2016 року.

Представник третьої особи-1 в даному судовому засіданні подав письмові пояснення по справі, а вирішення питання, щодо клопотання представника позивача, залишив на розсуд суду.

Суд відхилив клопотання позивача про витребування доказів, так як не вважає це за необхідне.

Також, представник позивача, в судовому засіданні надав суду письмові пояснення та клопотання про долучення документів до матеріалів справи, яке судом розглянуто та задоволено.

Ухвалою суду від 13.06.2016р. розгляд справи № 910/9029/16 відкладено до 11.07.2016р.

Представники сторін у судовому засіданні 11.07.2016р. надали усні пояснення по справі.

Представник третьої особи-3 у судове засідання 11.07.2016р. не з'явився, проте через канцелярію суду подав відзив на позов.

Представники третіх осіб-1, 2 не з'явились, про причини неявки суд не повідомили, про дату та час судового засідання були повідомлені належним чином.

У зв'язку з неявкою у судове засідання представників третіх осіб, в судовому засіданні у відповідності до статті 77 Господарського процесуального кодексу України судом оголошено перерву до 18.07.2016р.

У судовому засіданні 18.07.2016р. представником позивача надано усні пояснення по суті спору, відповідно до яких останнім в повному обсязі підтримано позовні вимоги.

Представник відповідача під час розгляду справи 18.07.2016р. проти задоволення позовних вимог надав заперечення.

Представниками третіх осіб 1 та 4 було надано усні пояснення з приводу позовних вимог Приватного акціонерного товариства «ЄВРО-АЗІАТСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ФІНІСТ».

Треті особи 2 та 3 у судове засідання 18.07.2016р. не з'явились, проте, були належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи.

В судовому засіданні 18.07.2016р. на підставі ст. 85 Господарського процесуального кодексу України оголошено вступну та резолютивну частини рішення суду.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та третіх осіб 1 , 4, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Наказом №67-1 від 05.04.2016р. Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» «Про деякі питання оцінки відповідності страхових компаній критеріям, необхідним для здійснення страхування майбутнього врожаю сільськогосподарських культур» з метою врегулювання питання проведення оцінки відповідності страхових компаній, які мають намір співпрацювати з Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» по програмі закупівлі зерна майбутнього врожаю у 2016р., критеріям, необхідним для здійснення відповідного страхування, встановлено, що оцінка відповідності страхових компаній критеріям, необхідним для здійснення страхування майбутнього врожаю сільськогосподарських культур, здійснюється на конкурсній основі.

На підставі означеного наказу 06.04.2016р. на офіційній сторінці Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» в мережі Інтернет було розміщено оголошення про початок конкурсу страхових компаній.

Критерії оцінки страхових компаній було визначено у додатку №2 до наказу №67-1 від 05.04.2016р. Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

Означеним додатком передбачено, що оцінка відповідності страхових компаній критеріям здійснюється на конкурсній основі і виключно конкурсною комісією з оцінки відповідності страхових компаній критеріям, необхідним для здійснення страхування майбутнього врожаю сільськогосподарських культур.

У п.2 додатку №2 до наказу №67-1 від 05.04.2016р. Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» вказано, що страхова компанія має діяти відповідно до Закону України «Про страхування» та інших нормативно-правових актів України у сфері страхування, а також:

- мати прозору акціонерну структуру;

- обсяг зібраних страхових премій страхування сільськогосподарських культур у 2015р. не менше ніж 1 млн.грн.;

- наявність страхових виплат в разі настання страхового випадку за договорами комплексного страхування сільськогосподарських культур у 2015 році;

- входити в ТОП -10 кращих страхових компаній України;

- мати досвід в провадженні діяльності на ринку страхування господарських культур не менше 5 років;

- мати відокремлені підрозділи (філії, представництва) не менш як в 10 областях України та в місті Києві та цілодобову лінію підтримки клієнтів;

- не мати не виконаних заходів впливу Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг;

-виконати в повному обсязі зобов'язання перед страхувальниками, перестрахувальниками, рейтинг яких не нижче А (Standad&Poors, Fitch ІВСА, Moody's);

- мати відповідне облігаторне перестраховочне покриття з перестраховиками, рейтинг яких не нижче А (Standad&Poors, Fitch ІВСА, Moody's);

- мати в штаті компанії фахівця, за фахом «агроном», чий досвід підтверджено кваліфікаційними свідоцтвами про складання іспитів на відповідність знань осіб, які здійснюють діяльність з визначення причин настання страхової події (аварійних комісарів) у сільському господарстві в області рослинництва. Або мати підписаний договір про співробітництво з компанією, що надає професійні сюрвеєрсько-аджастерські послуги в аграрному секторі;

- сума чистих активів страхової компанії повинна бути більшою за його статутний капітал на останню звітну дату;

- загальний обсяг чистих страхових платежів по добровільному страхуванню сільськогосподарських ризиків має становити не більше 15% на останню звітну дату та за попередній календарний рік зі звітністю страховика;

- не мати проваджень по позовах у суді на суму, яка перевищує 10% чистих активів, та простроченої і неврегульованої заборгованості перед бюджетом й загальнообов'язковими державними фондами;

- показник андерайтингу (співвідношення витрат, пов'язаних з урегулюванням страхових випадків, і страхових виплат та суми чистих зароблених премій) за останній звітний календарний рік має знаходитися у межах від 10 % до 80%;

- керівник та головний бухгалтер страхової компанії мають відповідати професійним вимогам, затвердженим розпорядженням Нацкомфінпослуг;

- розмір власного капіталу на останню звітну дату є більшим, ніж мінімальне значення цього показника, встановлене Законом України «Про страхування» для відповідного типу страхових компаній;

- сума чистого збитку за попередній звітний календарний рік та в поточному звітному календарному році станом на останню звітну дату не повинна бути більшою 10% від власного капіталу на останню звітну дату;

- активи, що приймаються для представлення страхових резервів, не мають бути обтяжені іншими зобов'язаннями;

- в історії страхової компанії (враховується також інформація щодо керівників та власників компанії) не повинно бути випадків, що можуть негативним чином характеризувати її ділову репутацію та/або мати відношення та/або іншим чином сприяючим діяльності Російської Федерації, та/або інші негативні критерії, які на розсуд Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» створюють неможливість співпраці.

Відповідно до п.3 означеного додатку страхові компанії, які мають намір співпрацювати з Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та відповідають загальним кваліфікаційним вимогам, подають останньому заяву на акредитацію.

У заяві на акредитацію мають міститися відомості про особу заявника (найменування, місцезнаходження, банківські реквізити, ідентифікаційний код за ЄДРПОУ), зазначені види страхування, на які отримано ліцензії, перелік правил страхування для кожного виду добровільного страхування, дату подання заяви, підпис керівника страхової компанії, скріплений відбитком печатки.

До заяви на акредитацію додаються наступні документи (у одному примірнику): загальна інформація про страхову компанію, та лист, що підтверджує ділову репутацію керівництва та власників страхової компанії; виписка з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців або її нотаріально засвідчена копія; копія свідоцтва про реєстрацію фінансової установи, засвідчена нотаріально або органом, який її видав; копія ліцензії на провадження добровільного страхування сільськогосподарських ризиків, засвідчена підписом керівника та відбитком печатки страхової компанії; копії установчих документів, засвідчені нотаріально; аудиторський висновок про фінансовий стан страхової компанії на основі перевірки правильності складання та підтвердження достовірності балансу, обліку прибутків та збитків, аналізу стану обліку, відповідність обліку та дій страхової компанії вимогам законодавства України, дотримання рівності прав акціонерів (учасників) при розподілу дивідендів, голосуванні, наданні прав на придбання нових акцій тощо та підготовка висновків для надання інформації керівництву, акціонерам (учасникам) страхової компанії та іншим користувачам, а також щодо підтвердження перевищення вартості нетто- активів (чистих активів) над розміром статутного фонду за останні 2 (два) звітні роки та на останню звітну дату, що передує поданню документів на отримання акредитації; довідка про фінансовий стан засновників страховика, підтверджена

аудитором (аудиторською фірмою), якщо страховик створений у формі повного чи командитного, товариства з додатковою відповідальністю та акціонерного товариства (для акціонерів, які мають право на участь у загальних зборах у розмірі 10 і більше відсотків простих акцій); довідка про відсутність простроченою та неврегульованої заборгованості перед бюджетом та загальнообов'язковими державними фондами; лист від Нацкомфінпослуг щодо відсутності приписів на дату подання документів або наявності таких приписів та їх виконання в повному обсязі.

Фінансова звітність та інформація, необхідні для здійснення оцінки

фінансового стану страхової компанії, а саме: фінансова звітність за 4 останні звітні квартальні дати, а також за попередні три звітні роки; підтвердження присвоєння страховій компанії (перестраховику) рейтингів провідними світовими рейтинговими компаніями (Fitch, ЮСА, Standart&Poor's, Moody's тощо) та/або національними рейтинговими агентствами (за наявності); інформація з усіма розшифровками на останню звітну дату та за останній календарний рік, що надається страховою компанією відповідно до Порядку складання звітних даних страховиків, затвердженого розпорядженням НДКРРФГТУ від 03.02.2004 р. № 39, а саме: а) загальні відомості про страхову компанію (додаток 1 до Порядку №39); б) звіт про доходи та витрати страхової компанії (додаток 2 Порядку № 39) за 4 останні звітні квартальні дати, а також за попередні три звітні роки; в) звіт про страхові платежі та виплати за структурними підрозділами страхової компанії (додаток 3 до Порядку №39); підтвердження присвоєння страховій компанії (перестраховику) рейтингів провідними світовими рейтинговими компаніями (Fitch, ЮСА, Standart&Poor's, Moody's тощо) та/або національними рейтинговими агентствами (за наявності); опис програм облігаторного перестрахування (перестраховки, тип договору, власне утримання, квоти, ємність договору, розмір касового збитку, застереження про врегулювання збитків понад касові тощо); листи - підтвердження перестраховиків про наявність договорів облігаторного перестрахування або інший документ, що підтверджує наявність такого договору; інформація про учасників або засновників страхової компанії на дату подання документів за формою додатку 2 до Ліцензійних умов провадження страхової діяльності; загальна інформація про керівника та головного бухгалтера страхової компанії, яка має включати дані про освіту та досвід роботи у сфері страхування, в тому числі досвід роботи на керівних посадах у сфері страхування, за формою додатку 3 до Ліцензійних умов провадження страхової діяльності; протокол колегіального органу управління страхової компанії, який містить рішення про призначення керівника страхової компанії; наказ про призначення керівника страхової компанії; інформація про наявність у страхової компанії відокремлених підрозділів (філій, представництв, точок продажу) та їх перелік із зазначенням місцезнаходженням, номерів телефонів, E-mail, прізвищ, імен, по батькові, освіти керівників і головних бухгалтерів, за формою додатку 5 до Ліцензійних умов провадження страхової діяльності; інформація про умови страхування сільськогосподарської продукції у страховій компанії (правила страхування, приклади типових договорів страхування, страхові тарифи тощо), засвідчені підписом керівника та відбитком печатки страхової компанії; інформацію про професійні об'єднання страховиків, до складу яких входить страхова компанія. Інші документи на вимогу Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України».

Документи, що подаються для отримання акредитації, з описом (переліком) поданих документів, повинні бути прошнуровані, пронумеровані, засвідчені підписом керівника та відбитком печатки страхової компанії. Опис (перелік) поданих документів повинен містити посилання на номери сторінок згідно з нумерацією. Заява про акредитацію та документи подаються на розгляд в оголошені строки в паперовому вигляді до канцелярії Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та в електронному вигляді на електрону адресу (п. 4 додатку №2 до наказу №67-1 від 05.04.2016р. Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України»).

З матеріалів справи вбачається, що 08.04.2016р. Приватним акціонерним товариством «ЄВРО-АЗІАТСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ФІНІСТ» було подано Публічному акціонерному товариству «Державна продовольчо-зернова корпорація України» заяву №158 на акредитацію, відповідно до змісту якої позивач просив відповідача розглянути заяву та додані до неї документи з метою співпраці з Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» за програмою закупівель зерна майбутнього врожаю 2016р.

Відповідно до змісту рішення від 11.04.2016р. комісії з оцінки відповідності страхових компаній критеріям, необхідним для здійснення страхування майбутнього врожаю сільськогосподарських культур, яке оформлене протоколом №1 від 11.04.2016р., станом на 08.04.2016р. на оголошений конкурс подали заяви наступні страхові компанії: Приватне акціонерне товариство «УАСК АСКА», Приватне акціонерне товариство «Страхова група «ТАС», Публічне акціонерне товариство «Страхова компанія «Країна», Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Ю.БІ.АЙ», Приватне акціонерне товариство «АСК «ІНГО Україна», Приватне акціонерне товариство «ЄВРО-АЗІАТСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ФІНІСТ», Товариство з додатковою відповідальністю «Страхова компанія «Укрфінполіс», Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Здорово», Публічне акціонерне товариство «Страхова компанія «Універсальна», Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «ПЗУ Україна».

Відповідно до змісту протоколу №1 від 11.04.2016р. серед визначених вище компаній мають зауваження:

Приватне акціонерне товариство «СТРАХОВА ГРУПА ТАС» отримала ліцензію на страхування сільськогосподарської продукції в 2015 році», в штаті компанії відсутній дипломований агроном, в рейтингу страхових компаній по добровільному страхуванню сільгосппродукції займає 13 місце, та всі документи надані не

прошитими та не пронумерованими.

Приватне акціонерне товариство «УАСК АСКА» не надала інформації щодо дипломованого агроному, відсутній аудиторський звіт за 2015 рік, в минулому році компанія показала збитковість.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Страхова компанія «УКРФІНПОЛІС» відсутня в рейтингу страхових компаній по добровільному страхуванню сільгосппродукції, та наданий не повний пакет документів.

Приватне акціонерне товариство «Страхова група «Ю.БІ.АЙ» відсутня в рейтингу страхових компаній по добровільному страхуванню сільгосппродукції та наданий не повний пакет документів.

Приватне акціонерне товариство «ЄВРО-АЗІАТСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ФІНІСТ» відсутня в рейтингу страхових компаній по добровільному страхуванню, не надала інформації щодо дипломованого агроному, наданий не повний пакет документів.

Публічне акціонерне товариство «Страхова компанія» «Країна» надала не прошиті та не пронумеровані документи, в рейтингу страхових компаній по добровільному страхуванню сільгосппродукції займає 12 місце, отримала ліцензію на страхування сільськогосподарської продукції в 2015 році, не надала інформації щодо дипломованого агроному в штаті компанії.

Приватне акціонерне товариство «АСК «ІНГО Україна», Публічне акціонерне товариство «Страхова компанія «Універсальна», Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «ПЗУ Україна» та Приватне акціонерне товариство «Страхова компанія «Здорово» надали всі необхідні документи належним чином оформлені, мають високий рівень в рейтингу страхових компаній по добровільному страхуванню сільгосппродукції та за попереднім розглядом відповідають всім заявленим вимогам.

Після розгляду та оцінки відповідності наданих страховими компаніями документів вимогам, зазначеним в критеріях оцінки, які затверджені наказом 67-1 від 05.04.2016р. Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України», визначено, що Публічне акціонерне товариство «Державна продовольчо-зернова корпорація України» готове співпрацювати за програмою закупівель зерна майбутнього врожаю 2016р. з Приватним акціонерним товариством «АСК «ІНГО Україна», Публічним акціонерним товариством «Страхова компанія «Універсальна» та Приватним акціонерним товариством «Страхова компанія «ПЗУ Україна».

15.04.2016р. на офіційній сторінці Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» в мережі Інтернет було розміщено інформацію стосовно переможців конкурсу.

Наразі, на думку Приватного акціонерного товариства «ЄВРО-АЗІАТСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ФІНІСТ», оголошення та проведення вказаного конкурсу було здійснено відповідачем в порушення вимог ч. 1 ст. 19, ст. 42 Конституції України, ст.ст. 5, 6, 22, 43, 44 Господарського кодексу України, ст.ст. 2, 6 Закону України «Про страхування», ст.ст. 1, 4 Закону України «Про захист економічної конкуренції», а наслідком його оголошення та проведення стало порушення прав та законних інтересів Приватного акціонерного товариства «ЄВРО-АЗІАТСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ФІНІСТ» на ринку надання послуг з добровільного страхування сільськогосподарської продукції за біржовими договорами поставки зерна майбутнього врожаю, які будуть укладені між Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та сільськогосподарськими товаровиробниками.

Оцінюючи подані сторонами докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, господарський суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню, виходячи з наступних підстав.

За змістом ст.1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до ст.15 Цивільного кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За приписами ч.1 ст.16 Цивільного кодексу України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Частиною другою цієї статті визначено способи захисту цивільних прав та інтересів. Суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Згідно ст.20 Цивільного кодексу України право на захист особа здійснює на свій розсуд.

З огляду на положення зазначеної норми та принцип диспозитивності у господарському судочинстві, позивач має право вільно обирати способи захисту порушеного права чи інтересу.

Як вбачається з матеріалів справи, на підставі Постанови №764 від 11.08.2010р. «Про заходи з утворення державного публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» було створено Публічне акціонерне товариство «Державна продовольчо-зернова корпорація України» з віднесенням його до сфери управління Міністерства аграрної політики та продовольства України.

Відповідно до п.1.4 статуту Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» засновником товариства є держава в особі Кабінету Міністрів України.

Статутний капітал товариства становить 867 717 000 грн. та формується за рахунок вартості майна, переданого йому засновником (п.5.1 статуту Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України»).

У п.7.1 статуту відповідача зазначено, що акціонерами товариства є: держава в особі Міністерства аграрної політики та продовольства України - до прийняття у встановленому порядку рішення про приватизацію акцій товариством та в особі Фонду державного майна - після передачі йому акцій товариства, визначених для продажу згідно з прийнятим у встановленому порядку рішенням про приватизацію; фізичні та юридичні особи, які набули права власності на акції товариства у встановленому чинним законодавством порядку.

Згідно п.2.1 статуту Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» метою діяльності останнього є задоволення потреб населення, підприємств, установ та організацій різних форм власності у продовольчому і фуражному зерні, продуктах його переробки, не зерновій сировині, елітному і сортовому насінні, надання послуг зі зберігання, переробки та реалізації сільськогосподарської продукції і отримання прибутку шляхом провадження підприємницької діяльності.

Отже, з наведеного вбачається, що Публічне акціонерне товариство «Державна продовольчо-зернова корпорація України» є суб'єктом господарювання державного сектору економіки.

За приписами ст.42 Господарського кодексу України підприємництво - це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Відповідно до ч.ч.1, 2 Господарського кодексу України підприємці мають право без обмежень самостійно здійснювати будь-яку підприємницьку діяльність, яку не заборонено законом. Особливості здійснення окремих видів підприємництва встановлюються законодавчими актами.

Підприємництво здійснюється на основі: вільного вибору підприємцем видів підприємницької діяльності; самостійного формування підприємцем програми діяльності, вибору постачальників і споживачів продукції, що виробляється, залучення матеріально-технічних, фінансових та інших видів ресурсів, використання яких не обмежено законом, встановлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону; вільного найму підприємцем працівників; комерційного розрахунку та власного комерційного ризику; вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом; самостійного здійснення підприємцем зовнішньоекономічної діяльності, використання підприємцем належної йому частки валютної виручки на свій розсуд (ст.44 Господарського кодексу України).

У ч.1 ст.47 Господарського кодексу України вказано, що держава гарантує усім підприємцям, незалежно від обраних ними організаційних форм підприємницької діяльності, рівні права та рівні можливості для залучення і використання матеріально-технічних, фінансових, трудових, інформаційних, природних та інших ресурсів.

Підприємці зобов'язані не завдавати шкоди довкіллю, не порушувати права та законні інтереси громадян і їх об'єднань, інших суб'єктів господарювання, установ, організацій, права місцевого самоврядування і держави (ч.1 ст.49 Господарського кодексу України).

Правові відносини у сфері страхування, створення ринку страхових послуг, посилення страхового захисту майнових інтересів підприємств, установ, організацій та фізичних осіб врегульовано Законом України «Про страхування».

У відповідності до ст.1 вказаного нормативно-правового акту страхування - це вид цивільно-правових відносин щодо захисту майнових інтересів фізичних осіб та юридичних осіб у разі настання певних подій (страхових випадків), визначених договором страхування або чинним законодавством, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати фізичними особами та юридичними особами страхових платежів (страхових внесків, страхових премій) та доходів від розміщення коштів цих фондів.

Частиною 1 ст.2 Закону України «Про страхування» визначено, що страховиками, які мають право здійснювати страхову діяльність на території України, є: фінансові установи, які створені у формі акціонерних, повних, командитних товариств або товариств з додатковою відповідальністю згідно із Законом України "Про господарські товариства", з урахуванням того, що учасників кожної з таких фінансових установ повинно бути не менше трьох, та інших особливостей, передбачених цим Законом, а також одержали у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяльності (страховики-резиденти); зареєстровані Уповноваженим органом відповідно до цього Закону та законодавства України постійні представництва у формі філій іноземних страхових компаній, які також одержали у встановленому порядку ліцензію на здійснення страхової діяльності (філії страховиків-нерезидентів).

Статтею 2 Закону України «Про страхування» також передбачено, що законодавством України може бути визначено уповноважених страховиків для здійснення тих чи інших видів страхування, у разі якщо здійснення тих чи інших правовідносин передбачає використання бюджетних коштів, валютних резервів держави, гарантій Кабінету Міністрів України. Обов'язковою умовою для визначення уповноважених страховиків має бути участь представників добровільних об'єднань страховиків. В інших випадках забороняється будь-яке уповноваження страховиків для здійснення окремих видів страхування з боку держави.

Тобто, наведеною нормою передбачено обов'язкові умов визначення уповноважених страховиків, а саме: використання бюджетних коштів, валютних резервів держави, гарантій Кабінету Міністрів України; участь представників добровільних об'єднань страховиків.

Наразі, з матеріалів справи полягає, що шляхом проведення оспорюваного конкурсу відповідачем фактично було здійснено уповноваження страховиків на здійснення окремого виду страхування, зокрема, добровільного страхування сільськогосподарської продукції, яка буде предметом поставки за договорами поставки зерна майбутнього врожаю, що будуть укладені між Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та сільськогосподарськими товаровиробниками.

Проте, в матеріалах справи відсутні належні та допустимі у розумінні ст.34 Господарського процесуального кодексу України докази того, що Публічне акціонерне товариство «Державна продовольчо-зернова корпорація України» є отримувачем бюджетних коштів, валютних резервів держави, а також гарантій Кабінету Міністрів України, що відповідності до ст.2 Закону України «Про страхування» є обов'язковою умовою для уповноваження страховиків.

Одночасно, судом зазначалось, що обов'язковою умовою уповноваження страховиків на здійснення певного виду страхування також є обов'язкова участь представників добровільних об'єднань страховиків. Проте, належних доказів участі останніх у спірному конкурсі матеріали справи також не містять.

Крім того, господарським судом також прийнято до уваги, що Публічне акціонерне товариство «Державна продовольчо-зернова корпорація України» не є страхувальником за договорами, щодо здійснення добровільного страхування сільськогосподарської продукції, яка буде предметом поставки за договорами поставки зерна майбутнього врожаю, які будуть укладені між Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» та сільськогосподарськими товаровиробниками, а отже, ніяким чином не може встановлювати кваліфікаційних вимог до страховиків, контрагентами яких фактично не є.

Вказані обставини у сукупності вказують на обґрунтованість позовних вимог в частині визнання дій Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» щодо оголошення та проведення конкурсу, а також його результатів протиправними та наявність підстав для їх задоволення.

Одночасно, посилання позивача на зловживання відповідачем монопольним домінуючим становищем та порушення вимог Закону України «Про захист економічної конкуренції» суд вважає доказово необґрунтованими та юридично неспроможними.

З приводу обраного позивачем способу захисту порушених прав, зокрема, скасування результатів конкурсу, суд вважає зауважити наступне.

Способи захисту за своїм призначенням можуть вважатись визначеним законом механізмом матеріально-правових засобів здійснення охорони цивільних прав та інтересів, що приводиться в дію за рішенням суду у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення.

Тобто, метою застосування судом певного способу захисту прав та законних інтересів осіб є усунення невизначеності у взаємовідносинах суб'єктів, створення необхідних умов для реалізації права й запобігання дій зі сторони третіх осіб, які перешкоджають його здійсненню. Отже, останнє направлене на настання певних юридичних наслідків.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом. Кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань. За положеннями ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Цивільне законодавство не містить визначення поняття способів захисту цивільних прав та інтересів. За їх призначенням вони можуть вважатися визначеним законом механізмом матеріально-правових засобів здійснення охорони цивільних прав та інтересів, що приводиться в дію за рішенням суду у разі їх порушення чи реальної небезпеки такого порушення.

Способи захисту мають універсальний характер, вони можуть застосовуватись до всіх чи більшості відповідних суб'єктивних прав. Разом з тим зазначений перелік способів захисту цивільних прав чи інтересів не є вичерпним. Відповідно до ст.16 Цивільного кодексу України суд може захистити цивільне право або інтерес іншим способом, що встановлений договором або законом.

Слід зауважити, що рішення з господарського спору повинно прийматись у цілковитій відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з'ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.

За своєю правовою природою спосіб захисту обраний позивачем направлений саме на нівелювання результатів неправомірно проведеного конкурсу, що у відповідності до приписів чинного законодавства пов'язано саме з визнанням таких результатів недійсними,а отже і такими, що не породжують ніяких правових наслідків.

Отже, з огляду на наведене вище, приймаючи до уваги позицію Верховного Суду України, яку наведено у листі від 01.04.2014р. «Аналіз практики застосування судами ст. 16 Цивільного кодексу України», з метою захисту та відновлення прав та законних інтересів Приватного акціонерного товариства «ЄВРО-АЗІАТСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ФІНІСТ», суд вважає за доцільне зазначити в резолютивній частині судового рішення про визнання результатів спірних торгів недійсними, а не їх скасування.

Всі інші доводи та міркування учасників судового процесу залишені судом без задоволення та не прийняті до уваги як необґрунтовані та безпідставні.

Керуючись, ст. ст. 32, 33, 49, 82 - 85 ГПК України, Господарський суд міста Києва, -

В И Р І Ш И В:

1. Задовольнити позовні вимоги.

2. Визнати дії Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (01033, м.Київ, Печерський район, вул.Саксаганського, буд.1, ЄДРПОУ 37243279) щодо оголошення та проведення конкурсу з відбору страховиків для здійснення добровільного страхування сільськогосподарської продукції, яка буде предметом поставки за договорами поставки зерна майбутнього врожаю, що будуть укладені між Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (01033, м.Київ, Печерський район, вул.Саксаганського, буд.1, ЄДРПОУ 37243279) та сільськогосподарськими товаровиробниками - протиправними.

3. Визнати результати конкурсу з відбору страховиків для здійснення добровільного страхування сільськогосподарської продукції, яка буде предметом поставки за договорами поставки зерна майбутнього врожаю, що будуть укладені між Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (01033, м.Київ, Печерський район, вул.Саксаганського, буд.1, ЄДРПОУ 37243279) та сільськогосподарськими товаровиробниками - протиправними.

4. Результати конкурсу з відбору страховиків для здійснення добровільного страхування сільськогосподарської продукції, яка буде предметом поставки за договорами поставки зерна майбутнього врожаю, що будуть укладені між Публічним акціонерним товариством «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (01033, м.Київ, Печерський район, вул.Саксаганського, буд.1, ЄДРПОУ 37243279) та сільськогосподарськими товаровиробниками визнати недійсними.

5. Стягнути з Публічного акціонерного товариства «Державна продовольчо-зернова корпорація України» (01033, м.Київ, Печерський район, вул.Саксаганського, буд.1, ЄДРПОУ 37243279) на користь Приватного акціонерного товариства «ЄВРО-АЗІАТСЬКА СТРАХОВА КОМПАНІЯ «ФІНІСТ» (01601, м.Київ, вул.Еспланадна, буд.20, ЄДРПОУ 14199815) судовий збір в сумі 4134 грн.

6. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено

21.07.2016 р.

Суддя О.М. Спичак

Дата ухвалення рішення18.07.2016
Оприлюднено26.07.2016
Номер документу59111080
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання протиправними дій та скасування результатів конкурсу

Судовий реєстр по справі —910/9029/16

Постанова від 22.03.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Студенець B.I.

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Вищий господарський суд України

Студенець B.I.

Постанова від 01.12.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Ухвала від 19.08.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Зубець Л.П.

Рішення від 18.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 11.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 13.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

Ухвала від 06.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Спичак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні