Ухвала
від 28.07.2016 по справі 154/1924/16
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 154/1924/16 Провадження №11-сс/773/154/16 Головуючий у 1 інстанції: ОСОБА_1 Категорія:запобіжний захід Доповідач: ОСОБА_2

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 липня 2016 року місто Луцьк

Апеляційний суд Волинської області в складі:

головуючого судді ОСОБА_2 ,

суддів ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

з участю секретаря ОСОБА_5 ,

прокурора ОСОБА_6 ,

підозрюваного ОСОБА_7 ,

захисника ОСОБА_8 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні на ухвалу слідчого судді Володимир-Волинського міського суду від 15 липня 2016 року щодо ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українця, громадянина України, уродженця та мешканця АДРЕСА_1 , з вищою освітою, неодруженого, раніше не судимого, працюючого директором ПП «АБВ група»,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий в ОВС СВ прокуратури Сумської області ОСОБА_9 , за погодженням з прокурором прокуратури Сумської області ОСОБА_10 , звернувся до Володимир-Волинського міського суду з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_7 , який підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченихч.4 ст.190, ч.ч.1,3 ст.212, ч.3 ст.28, ч.ч.1,2 ст.366КК України.

Ухвалою слідчого судді Володимир-Волинського міського суду від 15 липня 2016 року відмовлено у задоволенні клопотання слідчого про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо ОСОБА_7 та обрано останньому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту строком на 2 місяці, а саме до 24 год. 00 хв. 15.09.2016 року включно, із забороною цілодобово залишати житло за адресою: АДРЕСА_1 за винятком випадків, необхідних для проведення слідчих (процесуальних) дій.

Своє рішення слідчий суддя мотивував тим, що прокурором не доведено недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризикам зазначених у клопотанні, а також тим, що ОСОБА_7 має простійне місце проживання в АДРЕСА_1 ,раніше до адміністративної та кримінальної відповідальності не притягувався і не був засуджений, характеризується позитивно та працює. З моменту внесення відомостей до ЄРДР жодного разу ОСОБА_7 не ухилявся від проведення слідчих дій. Відомостей про те, що перебуваючи на волі, він буде займатися злочинною діяльністю чи перешкоджати проведенню досудового розслідування, не здобуто. Інші ризики, зазначені у клопотанні, є припущенням досудового розслідування.

В апеляційній скарзі прокурор у кримінальному провадженні просить ухвалу слідчого судді скасувати та постановити нову ухвалу, якою задовольнити клопотання слідчого та обрати відносно підозрюваного ОСОБА_7 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на строк 60 діб. Посилається на те, ухвала слідчого судді підлягає скасуванню у зв`язку з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, а висновки суду, викладені в ухвалі, не відповідають фактичним обставинам кримінального провадження. Прокурор вказує на те, що в порушення вимог ст.178 КПК України суд не врахував, що ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні ряду особливо тяжких і тяжких злочинів у найбільш суспільно-небезпечній формі у складі організованої групи, за вчинення яких передбачені покарання до дванадцяти років позбавлення волі, розмір шкоди спричиненої діями ОСОБА_7 становить більше 1 млн. грн. Крім того, ОСОБА_7 проживає по АДРЕСА_1 без реєстрації, є особою молодого віку, не одружений і немає дітей, має паспорт для виїзду за кордон та неодноразово виїжджав за межі України, що свідчить про відсутність сталих міцних соціальних зв`язків з місцем свого фактичного проживання. Вважає, що всі ці обставини дають достатні підстави вважати, що ОСОБА_7 може переховуватися від органу досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків, а тому наявні ризики, передбачені ст.177 КПК України і є всі підстави для застосування щодо нього запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Заслухавши доповідача, який виклав суть ухвали та доводи апеляційної скарги, прокурора, який апеляційну скаргу підтримав, підозрюваного ОСОБА_7 та його захисника, які апеляційну скаргу заперечили, дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга до задоволення не підлягає з наступних підстав.

Відповідно до ст.177 КПК України метою застосування запобіжного заходу є забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим покладених на нього процесуальних обов`язків, а також запобігання спробам: переховуватися від органів досудового розслідування та/або суду; знищити, сховати або спотворити будь-яку із речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального провадження; незаконно впливати на потерпілого, свідка, підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста, у цьому ж кримінальному провадженні; перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином: вчинити інші кримінальні правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється, обвинувачується.

Згідно ст.183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим ст.177 цього Кодексу.

Із матеріалів справи убачається, що при розгляді справи в суді першої інстанції прокурором не наведено достатніх підстав для застосування до підозрюваного ОСОБА_7 запобіжного заходу саме у виді тримання під вартою.

Твердження прокурора в апеляційній скарзі про те, що підозрюваний ОСОБА_7 підозрюється у вчиненні ряду особливо тяжких і тяжких злочинів у найбільш суспільно-небезпечній формі у складі організованої групи, за вчинення яких передбачені покарання до дванадцяти років позбавлення волі та спричинений розмір шкоди становить більше 1 млн. грн., а тому може переховуватися від органу досудового розслідування та суду побудоване на припущеннях, не підтверджується доказами та не доводить недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання зазначеним у клопотанні ризикам.

Слідчий та прокурор довели обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри ОСОБА_7 у вчиненні кримінальних правопорушень, передбаченихч.4 ст.190, ч.ч.1,3 ст.212, ч.3 ст.28, ч.ч.1,2 ст.366КК України, однак не довели наявність достатніх підстав вважати про існування хоча б одного із ризиків про те, що підозрюваний ОСОБА_7 може вчинити дії, передбачені ст.177 КПК України, що застосування до нього запобіжного заходу не пов`язаного з триманням під вартою не забезпечить виконання покладених на нього процесуальних обов`язків.

Слідчим суддею встановлено, що з моменту внесення відомостей до ЄРДР ОСОБА_7 жодного разу не ухилявся від проведення слідчих та процесуальних дій.

Відомостей про те, що перебуваючи на волі ОСОБА_7 буде займатися злочинною діяльністю чи перешкоджати проведенню досудового розслідування, прокурором та слідчим суду не надано.

З урахуванням зазначених обставин слідчий суддя обґрунтовано відмовив у застосуванні щодо ОСОБА_7 запобіжного заходу у виді тримання під вартою та обрав щодо нього запобіжний захід у виді домашнього арешту.

Правильність такого висновку у колегії суддів сумнівів не викликає.

В апеляційну інстанцію прокурором також не представлено переконливих доказів про необхідність застосування щодо ОСОБА_7 запобіжного заходу саме у виді тримання під вартою.

Законних підстав для скасування ухвали слідчого судді, постановлення нової ухвали і застосування щодо ОСОБА_7 запобіжного заходу у виді тримання під вартою колегія суддів не вбачає.

Керуючись ст.ст.405, 407, 422 КПК України, Апеляційний суд Волинської області,

П О С Т А Н О В И В:

Ухвалу слідчого судді Володимир-Волинського міського суду від 15 липня 2016 року щодо ОСОБА_7 залишити без змін, а апеляційну скаргу прокурора у кримінальному провадженні без задоволення.

Ухвала є остаточною і оскарженню не підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

СудАпеляційний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення28.07.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу59244849
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —154/1924/16

Ухвала від 28.07.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Польовий М. І.

Постанова від 15.07.2016

Кримінальне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Лященко О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні