Ухвала
від 03.03.2011 по справі 4-467/11
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 4-467/11 Провадження №10/0390/59/11 Головуючий у 1 інстанції:Барчук В.М. Категорія:запобіжний захід Доповідач: Пазюк О. С.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 березня 2011 року місто Луцьк

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Волинської області в складі:

головуючого - судді Пазюк О. С.

суддів - Опейди В.О., Матвієнко Н.В.,

з участю прокурора - Кухарука В.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у приміщенні суду апеляцію прокурора, який приймав участь у розгляді подання судом першої інстанції, на постанову Луцького міськрайонного суду від 24 лютого 2011 року про відмову в накладенні арешту на грошові кошти, зупинені видаткових операцій по рахунку та подальшому наданні банком інформації про залишок коштів на рахунку, -

В С Т А Н О В И Л А :

Постановою суду частково задоволено подання слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА України у Волинській області ОСОБА_1, дано дозвіл на розкриття банківської таємниці в частині отримання інформації у Волинській філії Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик» (МФО 303707) про залишок коштів на рахунку № 2600200010838 державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2» державного комітету України з державного матеріального резерву до 24 лютого 2011 року. В частині вимог про зупинення видаткових операцій по рахунку зазначеного підприємства, який відкрито у Волинській філії Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик», накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на цьому ж рахунку, та подальше надання банком слідчому інформації про залишок коштів на рахунку державного підприємства відмовлено.

В апеляції прокурор, посилаючись на неповноту дослідження матеріалів справи, ставить питання про скасування постанови суду першої інстанції і направлення подання на новий судовий розгляд. Вважає, що судом не враховано положень ст. 126 КПК України про те, що одним із шляхів забезпечення можливого цивільного позову або конфіскації майна є накладення арешту на майно підозрюваних, обвинувачених або осіб, які за законом несуть матеріальну відповідальність за їх дії, а також положень ст. 1172 ЦК України, ст. 59 Закону України «Про банки і банківську діяльність».

Заслухавши доповідача, прокурора, який підтримав апеляцію з викладених у ній мотивів, пояснення слідчого, перевіривши доводи апеляції за матеріалами справи, колегія суддів вважає, що апеляція до задоволення не підлягає з таких підстав.

В провадженні слідчого з ОВС СВ ПМ ДПА у Волинській області знаходиться кримінальна справа, порушена відносно директора державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2» ОСОБА_2 і його заступника ОСОБА_3 за ознаками злочинів, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 366 КК України.

Слідчий звернувся до місцевого суду з поданням про зупинення видаткових операцій по рахунку № 2600200010838 державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2», який відкрито у Волинській філії Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик», накладення арешту на грошові кошти, що знаходяться на цьому ж рахунку, і надання йому банком інформації про залишок коштів на рахунку, а також про подальше надання слідчому такої інформації з метою відшкодування у майбутньому завданих державі збитків і забезпечення заявленого цивільного позову.

Згідно з ч. 1 ст. 126 КПК України забезпечення цивільного позову і можливої конфіскації майна провадиться шляхом накладення арешту на вклади, цінності та інше майно обвинуваченого чи підозрюваного або осіб, які несуть за законом матеріальну відповідальність за його дії, де б ці вклади, цінності та інше майно не знаходилося. Накладення арешту на вклади зазначених осіб проводиться виключно за рішенням суду. Відповідно до ст. 51 КПК України як цивільні відповідачі притягуються лише ті підприємства, установи, організації, які в силу закону несуть матеріальну відповідальність за шкоду, завдану злочинними діями обвинуваченого.

Відмовляючи у задоволенні подання про арешт коштів та зупинення видаткових операцій по рахунку державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2», який відкрито у Волинській філії Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик», суд першої інстанції обґрунтував свій висновок тим, що зазначене державне підприємство виготовляє продукцію стратегічного значення, а такі дії можуть призвести до його зупинки, що є неприпустимим.

Щодо подальшого надання слідчому Волинською філією Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик» інформації про залишок коштів на рахунку, суд, виходячи з вимог ч. 3 ст. 178 КПК України, прийшов до висновку, що таку інформацію слідчий, в разі необхідності, може отримати, звернувшись до суду з відповідним поданням.

Перевіркою матеріалів справи встановлено, що суд першої інстанції належним чином дослідив усі матеріали подання та кримінальної справи і з врахуванням вищезазначених вимог кримінально-процесуального права прийшов до обґрунтованого висновку про відсутність підстав для задоволення подання в частині накладення арешту на грошові кошти і зупинення видаткових операцій по рахунку державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2», який відкрито у Волинській філії Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик», та подальше надання банком слідчому інформації про залишок коштів на цьому ж рахунку.

З огляду на вищевикладене, колегія суддів вважає, що підстави для скасування постанови суду за обставин, наведених в апеляції прокурора, відсутні.

На підставі наведеного і керуючись ст.ст. 362, 382 КПК України, колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ апеляційного суду Волинської області, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляцію прокурора, який приймав участь у розгляді подання судом першої інстанції, залишити без задоволення, а постанову Луцького міськрайонного суду від 24 лютого 2011 року про відмову у накладенні арешту на грошові кошти і зупинені видаткових операцій по рахунку державного підприємства «Луцький комбінат хлібопродуктів № 2» № 2600200010838, який відкрито у Волинській філії Публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «Хрещатик», та подальшому наданні банком слідчому інформації про залишок коштів на цьому рахунку - без зміни.

Головуючий

Судді

СудАпеляційний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення03.03.2011
Оприлюднено04.08.2016
Номер документу59318825
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-467/11

Постанова від 02.03.2011

Кримінальне

Тернопільський міськрайонний суд Тернопільської області

Черніцька І. М.

Постанова від 16.03.2011

Кримінальне

Галицький районний суд м.Львова

Юрків О. Р.

Ухвала від 03.03.2011

Кримінальне

Апеляційний суд Волинської області

Пазюк О. С.

Постанова від 15.11.2011

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Постанова від 22.08.2011

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Турбіна Т. Ф.

Постанова від 09.12.2011

Кримінальне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Лопатинська С. П.

Постанова від 06.07.2015

Кримінальне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Смоляр А. О.

Постанова від 19.05.2011

Кримінальне

Червонозаводський районний суд м.Харкова

Дідовець В. А.

Ухвала від 29.02.2012

Кримінальне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Зайцев В.В.

Постанова від 02.03.2012

Кримінальне

Комунарський районний суд м.Запоріжжя

Стоматов Е. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні