Ухвала
від 15.07.2016 по справі 640/11028/16-к
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 640/11028/16-к

н/п 1-кс/640/5635/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" липня 2016 р. Київський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретареві ОСОБА_2 ,

за участі слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у закритому судовому засіданні клопотання ст. слідчого 2-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32016220000000173 від 04.07.2016р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України,-

встановив:

15 липня 2016р. ст. слідчий 2-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_3 звернувся до Київського районного суду м. Харкова із клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Харківської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку за адресою: АДРЕСА_1 ; літ. «М»; літ. «А»; «Т»; «Ж»; літ. «Н»; літ. «Г»; літ. «Е»; літ. «Ю»; літ. «И»; літ. «Р»; літ. «Л»; літ. «Ц»; літ. «Й»; літ. «Ш»; літ. «І»; літ. «К»; літ. «Ї»; літ. «В-2»; літ. «У»; літ. «О»; літ. «Щ»; літ. «Х»; літ. «Д»; літ. «Я»; літ. «Ф»; літ. «П»; літ. «З»; вул. літ. «С»; АДРЕСА_2 а літ. «Ч-2»; АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_5 ; АДРЕСА_6 ; АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_7 ; АДРЕСА_8 ; АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_9 ; АДРЕСА_10 та інших нежитлових будівель, розташованих на території Катеринівської сільської ради Лозівського району Харківської області, які становлять єдину цілісну територію, власником якої є ПОСП «АГРОСВІТ» (код ЄДРПОУ 30614081), з метою відшукання і вилучення: документів, які підтверджують незаконне використання вищевказаної земельної ділянки; документів і предметів, у тому числі комп`ютерної техніки і засобів зв`язку, носіїв електронної інформації, чорнових записів, схем (у тому числі в електронному вигляді), в яких міститься інформація про реальний обіг товарів та грошей вказаного підприємства; сільськогосподарської продукції отриманої злочинним шляхом; неврахованого залишку грошових коштів.

Підставами обшуку слідчий зазначив, що невстановлені особи, здійснюючи фінансово-господарську діяльність, пов`язану із незаконним вирощуванням сільськогосподарської продукції на земельних ділянках категорії земель запасу та земель державного резервного фонду загальною площею понад 330 га, розташованих на території Павлівської Другої, Орільської, Перемозької, Катеринівської сільських рад Лозівського району Харківської області, з порушенням норм та вимог чинного законодавства, шляхом здійснення посіву сільськогосподарської культури (пшениця озима) на вищевказаних земельних ділянках сільськогосподарського призначення без отримання у встановленому законом порядку дозволу на використання землі не сплачують земельний податок та орендну плату за користування земельними ділянками, що призводить до ненадходження коштів до державного бюджету України у значних розмірах. Так, відповідно до листа управління Держгеокадастру у Лозівському районі Харківської області від 23.06.2016р. № 19-20.04-0.3-2093/2-16, земельна ділянка орієнтовною загальною площею 18,9 га, розташована на території Орільської сільської ради Лозівського району Харківської області, відноситься до земель державного резервного фонду сільськогосподарського призначення. Відповідно до Книг записів реєстрації державних актів на право власності на землю та договорів оренди записи щодо реєстрації правовстановлюючих документів на вказану земельну ділянку відсутні. Допитаний в якості свідка голова Катеринівської сільської ради ОСОБА_5 пояснив, що земельна ділянка орієнтовною площею 27,3 га фактично використовується ПОСП «Агросвіт», проте договір на оренду цієї земельної ділянки не укладався. Відповідно до листа Лозівського МРВ УСБУ у Харківській області від 13.07.2016р., земельна ділянка категорії земель запасу сільськогосподарського призначення, яка розташована на території Катеринівської сільської ради Лозівського району Харківської області площею приблизно 27,3 га фактично використовується підприємством ПОСП «АГРОСВІТ» (код ЄДРПОУ 30614081) директором якого є ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 . Також встановлено, що ПОСП «АГРОСВІТ» належить на праві власності та фактично використовується в господарській діяльності нежитлові приміщення та господарські двори, розташовані на території с. Катеринівка Лозівського району Харківської області.

Згідно довідок державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 13.07.2016р. нежитлові будинки за адресою: АДРЕСА_1 , літ. «Ч»; літ. «М»; літ. «А»; «Т»; «Ж»; літ. «Н»; літ. «Г»; літ. «Е»; літ. «Ю»; літ. «И»; літ. «Р»; літ. «Л»; літ. «Ц»; літ. «Й»; літ. «Ш»; літ. «І»; літ. «К»; літ. «Ї»; літ. «В-2»; літ. «У»; літ. «О»; літ. «Щ»; літ. «Х»; літ. «Д»; літ. «Я»; літ. «Ф»; літ. «П»; літ. «З»; вул. літ. «С»; вул. Орджонікідзе, 20а літ. «Ч-2»; АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_5 ; АДРЕСА_6 ; АДРЕСА_3 ; АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_7 ; АДРЕСА_8 ; АДРЕСА_4 ; АДРЕСА_9 ; АДРЕСА_10 та інших нежитлових будівель, розташованих на території Катеринівської сільської ради Лозівського району Харківської області, які становлять єдину цілісну територію, належать ПОСП «АГРОСВІТ» (код ЄДРПОУ 30614081).

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Слідчий суддя, дослідивши документи та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з ЄРДР щодо кримінального провадження, в межах якого подається клопотання, доходить такого:

Відповідно ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно вимог ч.3 ст.234 КПК України у разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер; короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність; підстави для обшуку; житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться; речі, документи або осіб, яких планується відшукати

Вимогами п.2.5. Методичних рекомендацій щодо порядку взаємодії між підрозділами органів державної фіскальної служби при організації, проведенні та реалізації матеріалів перевірок платників податків, затверджених наказом ДФС України №22 від 31.07.2014р. в якості підстави внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР за ст.212 КК України, передбачена обов`язкова наявність акту документальної перевірки платника податків.

Однак, всупереч вказаного вище підзаконного нормативного акту, клопотання не містить послання на акт перевірки платнику податків і до матеріалів, якими обґрунтовується клопотання такий акт не доданий.

Таким чином, реєстрація кримінального провадження в ЄРДР за ч.1 ст. 212 КК України, - сумнівна.

До того ж, обставини кримінального правопорушення, зазначені у витязі за фабулою відповідають іншій нормі, а саме: ст. 197-1 КК України, суперечать вищенаведеній правовій кваліфікації за якою кримінальне правопорушення №32016220000000173 від 04.07.2016р. зареєстроване в ЄРДР, що вочевидь не відповідає положенням ч.3 ст. 234 КПК України.

З урахуванням викладеного, слідчий суддя вважає, слідчим не доведено, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права та свободи осіб, про який йдеться в клопотанні слідчого, а тому відмовляє в задоволенні клопотання.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст..107 КПК України.

Керуючись ст. ст. 107, 234, 235, 236, 309, 372 КПК України,-

ухвалив:

У задоволенні клопотання ст. слідчого 2-го ВРКП СУ ФР ГУ ДФС у Харківській області ОСОБА_3 про дозвіл на проведення обшуку у кримінальному провадженні №32016220000000173 від 04.07.2016р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України, - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудКиївський районний суд м.Харкова
Дата ухвалення рішення15.07.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу59388424
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —640/11028/16-к

Ухвала від 06.09.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Єфіменко Н. В.

Ухвала від 15.07.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Єфіменко Н. В.

Ухвала від 15.07.2016

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Єфіменко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні