Ухвала
від 19.03.2015 по справі 522/5530/15-к
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/5530/15-к

Провадження по справі № 1-кс/522/4617/15

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 березня 2015 року місто Одеса

Слідчий суддя місцевого Приморського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю старшого слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС 6-го відділу кримінальних розслідувань слідчого управління Міжрегіонального головного управління ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників ОСОБА_3 , погоджене з старшим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами податкової міліції Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про надання тимчасового доступу, -

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС 6-го відділу кримінальних розслідувань слідчого управління Міжрегіонального головного управління ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників лейтенант податкової міліції ОСОБА_3 , звернувся до суду з клопотанням, погодженим з старшим прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами податкової міліції Головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням у кримінальному провадженні, про надання тимчасового доступу та можливість вилучення оригіналів речей і документів TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , та становлять банківську таємницю, а саме:

комп`ютерної роздруківки руху коштів з повною похвилинною розшифровкою платежів (із зазначенням призначення платежу, повних даних платника та отримувача із зазначенням коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежу, номеру платіжного документу) по рахунку № НОМЕР_3 (українська гривня) за період з 01.01.2012 року по 01.12.2014 рік в паперовому та електронному вигляді;

заявок на видачу готівки, чеків про зняття готівки з рахунку .№ НОМЕР_3 (українська гривня), який належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 01.01.2012 року по 01.12.2014 рік;

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим управлінням фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління Міндоходів-Центрального офісу з обслуговування великих платників здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України у кримінальному провадженні № 32014100110000353 від 21 листопада 2014 року.

В ході проведення досудового розслідування встановлено, що службові особи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) 30.10.12 року уклали угоду (універсальний тайм-чартер) з TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), згідно якої отримали у тайм-чартер судна - несамохідні плавкрани (далі (НІЖ) 14 та 103, добова вартість якого склала 3 тис. доларів США.

В подальшому, за оренду вищевказаної техніки, у період 2012-2013 років службові особи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) перерахували на розрахункові рахунки TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » грошові кошти у розмірі 8 859 117,26 грн., в т.ч. ПДВ 1 309 852,88 грн. Зазначені плавкрани нібито були задіяні при виконанні робіт в акваторії ДП « ІНФОРМАЦІЯ_4 », вартість яких сплачувалася за рахунок державних коштів.

Вартість тайм-чартеру НПК-14 та НІЖ-103 була віднесена службовими особами TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) у склад валових витрат, ПДВ - у склад податкового кредиту.

Однак слідством встановлено, що TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » не має на балансі плавзасобів, судновласником НПК-14 є ДП « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (далі ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 »), службові особи якого вказаний плавкран у оренду (тайм-чартер, бербоут-чартер) будь-яким суб`єктам господарювання не здавали та не передавали, з TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » 05.11.12 була укладена угода про надання послуг.

При цьому, вартість тайм-чартеру по договору, укладеному між TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » та TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » більш ніж удвічі перевищує вартість послуг, наданих ДП « ІНФОРМАЦІЯ_6 » зазначеним плавкраном.

Разом з тим, на підставі акту № 39\14-03-22-08\34707148 від 31.01.14 року, складеного фахівцями у ІНФОРМАЦІЯ_7 , не можливо підтвердити факт реального здійснення господарських операцій TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з контрагентами-постачальниками та контрагентами-покупцями, в т.ч. із TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 », за період 2013 року та прослідкувати рух товарів (робіт, послуг) від продавця до покупця. TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » за податковою адресою не знаходиться, основні засоби та інші необоротні активи на підприємстві відсутні, в штаті підприємства 2 особи.

Таким чином, службовими особами TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ), шляхом незаконного завищення податкового кредиту з вартості оренди (тайм-чартеру) плакранів НПК-14 та НІЖ-103, у період з листопада 2012 року по листопад 2013 року не нараховано та не перераховано в бюджет держави податку на додану вартість у розмірі 1 309 852,88 грн.

Крім того, в ході слідства встановлено, що службові особи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) в період 2013 року укладали угоди з TOB « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (ЄДРПОУ НОМЕР_5 ) поставки та зборки приміщень із офісно-побутових модулів, на підставі яких перерахували на банківський рахунок останнього грошові кошти у розмірі 2 736 157,69 грн. У зв`язку з не підтвердженням фактів реального здійснення господарських операцій TOB « ІНФОРМАЦІЯ_8 » з підприємствами-контрагентами, TOB « ІНФОРМАЦІЯ_3 » не підтверджений податковий кредит по операціям з придбанню офісно-побутових модулів.

З метою встановлення фактичної кількості перерахованих грошових коштів зі сплати за послуги TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 01.01.2012 року по 01.12.2014 рік виникла необхідність у отриманні руху грошових коштів по поточному рахунку: № НОМЕР_3 (українська гривня), відкритого в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ).

Відповідно до ст.60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Отримати в інший спосіб інформацію щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відомою банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третім особам при наданні послуг банку неможливо.

В судовому засіданні слідчий підтримав клопотання та просив його задовольнити з наведених підстав.

Заслухавши слідчого, а також дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Відповідно до ст.160 КПК України сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, які мають значення для встановлення обставин у кримінальному провадженні, у випадку можливості використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та у разі неможливості іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, а також у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до ч.2 ст.163 КПК України якщо сторона кримінально провадження, яка звернулась з клопотанням, доведе наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею, судом без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться.

З наданих матеріалів вбачається, що слідчим управлінням фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління Міндоходів-Центрального офісу з обслуговування великих здійснюється досудове розслідування кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.212 КК України у кримінальному провадженні № 32014100110000353 від 21 листопада 2014 року.

В судовому засіданні слідчим доведено, що перелічені документи, які перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , мають значення для кримінального провадження, та іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих предметів не можливо.

За таких обставин, є підстави, передбачені ст. 159-163 КПК України, для надання тимчасового доступу до зазначених у клопотанні документів.

Керуючись ст.ст.159-166 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчий з ОВС 6-го відділу кримінальних розслідувань слідчого управління Міжрегіонального головного управління ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників ОСОБА_3 про надання тимчасового доступу до документів - задовольнити .

Зобовязати уповновжених осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (МФО НОМЕР_2 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , надати тимчасовий доступ групі слідчих у складі: начальнику 6-го відділу кримінальних розслідувань слідчого управління фінансових розслідувань Міжрегіонального головного управління ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників ОСОБА_5 , старшого слідчого з ОВС відділу кримінальних розслідувань слідчого управління Міжрегіонального головного управління ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників ОСОБА_6 , старшого слідчого з ОВС 6 відділу кримінальних розслідувань слідчого управління Міжрегіонального головного управління ДФС Центрального офісу з обслуговування великих платників ОСОБА_3 та уповноваженим особам, згідно доручення слідчого, тобто можливість оглянути та вилучити документи TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), а саме:

комп`ютерної роздруківки руху коштів з повною похвилинною розшифровкою платежів (із зазначенням призначення платежу, повних даних платника та отримувача із зазначенням коду ЄДРПОУ, номеру рахунку та МФО банківської установи, конкретного часу та дати платежу, номеру платіжного документу) по рахунку № НОМЕР_3 (українська гривня) за період з 01.01.2012 року по 01.12.2014 рік в паперовому та електронному вигляді;

заявок на видачу готівки, чеків про зняття готівки з рахунку .№ НОМЕР_3 (українська гривня), який належать TOB « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) за період з 01.01.2012 року по 01.12.2014 рік;

Встановити строк дії ухвали протягом одного місяця з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

19.03.2015

Дата ухвалення рішення19.03.2015
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу59410259
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/5530/15-к

Ухвала від 17.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 17.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 19.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 19.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 26.01.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 26.01.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 19.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 19.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 17.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 17.03.2015

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні