Рішення
від 18.05.2009 по справі 2-694
ЗАПОРІЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 2-694 за 2009 рік

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 травня 2009 року Запорізьк ий районний суд Запорізької області

у складі : головуючого - с удді Яркіної С.В.

при секретарі - Сок оловській Т.В.

представника - ОСОБ А_1.

прокурора - ОСОБА _2.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі су ду м. Запоріжжя цивільну спра ву за позовом Прокурора Запо різького району в інтересах малолітніх дітей ОСОБА_3., ОСОБА_4., ОСОБА_5. до ОС ОБА_6, ОСОБА_7, третя особа : служба у справах дітей Запор ізької районної державної ад міністрації, Опікунська рада при виконавчому комітеті Ку шугумської селищної ради Зап орізького району про позбавл ення батьківських прав та ст ягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА _6, ОСОБА_7, третя особа: сл ужба у справах дітей Запоріз ької районної державної адмі ністрації, Опікунська рада п ри виконавчому комітеті Кушу гумської селищної ради Запор ізького району про позбавлен ня батьківських прав та стяг нення аліментів, зазначивши, що до прокуратури Запорізьк ого району 08.08.2008 року надійшло к лопотання Кушугумської сели щної ради Запорізького район у з приводу необхідності вжи ття заходів для позбавлення батьківських прав ОСОБА_6 та ОСОБА_7 у відношенні їх малолітніх дітей.

За вказаним клопотання про куратурою Запорізького райо ну проведено перевірку із за лученням співробітників слу жби у справах дітей Запорізь кої районної державної адмін істрації як органу опіки та п іклування.

В ході проведення перевірк и встановлено, що в АДРЕСА_2 , мешкає родина ОСОБА_7., як а складається з ОСОБА_7., йо го матері, ОСОБА_8, 1938р.н., та т рьох малолітніх дітей, стан в иховання та утримання яких т ривалий час викликає до себе увагу спеціалізованих служб району, оскільки мати дітей, ОСОБА_9., тривалий час не пр оживає спільно з дітьми, а бат ько, хоча й формально мешкає р азом з ними, та не виконує нале жним чином покладених на ньо го батьківських обов' язків .

Так, 08.08.2008 року проведено спіл ьне засідання інспекції у сп равах неповнолітніх та опіку нської ради при виконавчому комітеті Кушугумської селищ ної ради щодо необхідності п озбавлення батьківських пра в ОСОБА_7. та ОСОБА_9. у зв ' язку з тим, що ОСОБА_9. три валий час, близько півтора ро ку, спільно з дітьми не мешкає , а ОСОБА_7., не приділяє ува ги дітям. Через вказані обста вини діти бродяжать, до школи не ходять.

Враховуючи несприятлив і для проживання дітей умови , співробітниками опікунсько ї ради при виконавчому коміт еті Кушугумської селищної ра ди неодноразово проводились обстеження умов проживання дітей.

Так, відповідно до акту обс теження умов проживання діте й, проведеного 06.06.2008 року ОСОБ А_9. спільно з дітьми на прожи ває. ОСОБА_7., хоча і прожива є спільно з дітьми, але їх вихо ванням не займається. Діти ча сто тікають з дому, бродяжать та жебракують.

Аналогічний результат отр имано при обстеженні, провед еному 08.10.2007 року, де встановлен о, що діти тривалий час не мешк ають вдома, місце знаходженн я батька та бабусі дітей (ОС ОБА_8.) невідомо, проте до пра воохоронних органів за розшу ком дітей не звертались, оскі льки це їх не перша втеча.

Як засвідчує довідка Ку шугумської спеціалізованої школи «Інтелект» ОСОБА_3 протягом 2007-2008 років школу не ві двідував та був відра хований за заявою батьків.

В період свого навчання в Кушугумській спеціалізован ій школі «Інтелект» малолітн ій ОСОБА_3. систематично п ропускав заняття, проте незв ажаючи на намагання адмініст рації школи залучити дитину до занять, вплинути на батька , не вдалося.

Згідно характеристики пс ихологічного клімату в родин і, складеної співробітниками навчального закладу, негара зди у навчанні малолітнього ОСОБА_3. обумовлені повною байдужістю з боку батька, О СОБА_7., до життя та навчання сина. Більше того, як встановл ено працівниками школи, ОСО БА_7. з дітьми майже не спілку ється. З боку бабусі, яка самот ужки виховує дітей , сп остерігається фізичне покар ання дітей, що свідчит ь про неадекватне ставлення до припустимих виховних захо дів. А численні скарги з боку м ешканців смт. Кушугум на пове дінку дітей лише підтверджую ть, що «виховання», яке застос овують ОСОБА_7. та його мат и, не має жодного позитивного впливу.

На теперішній час малолітн ій ОСОБА_3. навчається в За порізькій загальноосвітній школі-інтернаті на неповном у державному утриманні.

За місцем проживання ОСО БА_7. характеризується, як ба тько дітей, негативно. Уваги д ітям не приділяє, залишачи їх під нагляд ОСОБА_8, 1938 року н ародження, яка через похилий вік та стан здоров' я не здат на доглядати дітей. Діти блук ають, бродяжать.

Спільними заходами прокур атури Запорізького району та служби у справах дітей Запор ізької районної державної ад міністрації встановлено, що ОСОБА_9. мешкає без реєстра ції за адресою: АДРЕСА_1, жи тло винаймає, оскільки власн ого житла не має. Офіційно нід е не працює. З 2006 року спільно з ОСОБА_7. та своїми малоліт німи дітьми не проживає.

Надалі, після проведенн я додаткових перевірок служб ою у справах дітей Запорізьк ої районної державної адміні страції направлено 03.09.2008 року д о прокуратури Запорізького р айону клопотання про позбав лення батьківських прав ОС ОБА_7. та ОСОБА_9.

Крім того, прокуратурою ра йону отриманий позитивний ви сновок служби у справах діте й Запорізької районної держа вної адміністрації про доціл ьність позбавлення батьківс ьких прав ОСОБА_9. та ОСО БА_7., а також подання опікунс ької ради при виконавчому ко мітеті Кушугумської селищно ї ради про необхідність позб авлення батьківських прав ві дповідачів.

Таким чином, за результатом проведеної перевірки встано влено, що ОСОБА_7. та ОСОБ А_9. тривалий час ухиляються від виконання своїх батьків ських обов' язків, в зв' язк у з чим позивач був вимушений звернутися до суду з цією поз овною заявою.

В судовому засіданні позив ач змінив свої позовні вимог и та виключив з переліку відп овідачів ОСОБА_7. за всіма позовними вимогами, по всім і ншим пунктам, просить суд зад овольнити позовні вимоги у п овному обсязі.

Відповідачка ОСОБА_9. по зов визнала, не заперечує про ти того, щоб її позбавили бать ківських прав, про що написал а заяву.

Представник третьої особи - служби у справах дітей Зап орізької районної державної адміністрації в судовому за сіданні позовні вимоги підтр имали в повному обсязі, прося ть суд їх задовольнити.

Представник третьої особи - Опікунської ради при викона вчому комітеті Кушугумської селищної ради Запорізького району в судове засідання не з' явився, надав суду заяву, в якій позов підтримує в повно му обсязі, просить суд його за довольнити.

Суд, заслухавши пояснення п озивача, відповідачки, предс тавника третьої особи, вивчи вши матеріали справи, приход ить до висновку, що позов обґр унтований та підлягає задово ленню з наступних підстав.

Відповідно до акту обстеже ння умов проживання дітей в н еблагополучній сім`ї від 06.06.2008 р оку, складеного Опікунською радою при виконавчому коміте ті Кушугумської селищної рад и Запорізького району, відно сно місця проживання малоліт ніх дітей, встановлено, що О СОБА_9. покинула дітей з 2006 рок у, разом з дітьми не проживає, її місцезнаходження невідом е.

Відповідно до акту обстеже ння умов проживання дітей в н еблагополучній сім`ї від 08.10.2007 р оку, складеного Опікунською радою при виконавчому коміте ті Кушугумської селищної рад и Запорізького району, відно сно місця проживання малоліт ніх дітей, встановлено, що діт и при обстеженні були відсут ні. В будинок комісію не допус тили, так як зі слів бабусі, та м спала дівчинка. При розмові з бабусею виявлено, що діти не проживають вдома більше тиж ня. Місцезнаходження їх неві доме, батьки у розшук не подав али і не збираються подавати , так як це їх не перша втеча.

Відповідно до пояснень, від ібраних у ОСОБА_9., вона з 2006 року не мешкає разом з дітьми та чоловіком, її переїзд був п ов' язаний з тим, що в їх родин і виникали постійні сварки з чоловіком та її матір' ю, яка також проживала з ними. З моме нту переїзду вона з дітьми не спілкується та їх не відвіду є. На теперішній час вона офіц ійне не працює, особистого жи тла не має. Забрати до себе діт ей, виховувати їх і утримуват и вона не в змозі.

Відповідно до довідки № 2024 ві д 17.09.2008 року, виданої Кушугумськ ою селищною радою Запорізько го району, Запорізької облас ті, ОСОБА_9. покинула дітей і з 2006 року разом з ними не прож иває, місцезнаходження її не відоме.

Відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 164 СК Ук раїни мати і батько дитини мо жуть бути позбавлені батьків ських прав, якщо вона, він ухил яються від виконання свої ба тьківських обов' язків по ви хованню дитини.

Відповідно до ч.2 ст. 8 ЗУ „Про охорону дитинства” батьки а бо особи, які їх замінюють, нес уть відповідальність за ство рення умов, необхідних для вс ебічного розвитку дитини.

Згідно з ч.2,3 ст. 150 СК України б атьки зобов' язані піклуват ися про здоров`я дитини, її фіз ичний, духовний та моральний розвиток. Батьки зобов' яза ні забезпечити здобуття дити ною повної загальної середнь ої освіти, готувати її до само стійного життя.

Відповідно до ст. 180 СК Укр аїни батьки зобов' язані утр имувати дитину до досягнення нею повноліття.

На підставі викладеного , керуючись ст.ст. 150, 164, 180 СК Украї ни, ст. 8 ЗУ „Про охорону дитинс тва”, ст. ст. 7, 10, 11, 60, 209, 212-215, 218, 224-226 ЦПК Ук раїни, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Позбавити батьківських пр ав ОСОБА_6 у відношенні її малолітніх дітей - ОСОБ А_3, ІНФОРМАЦІЯ_1., ОСОБА _10, ІНФОРМАЦІЯ_2., та ОСОБ А_5, ІНФОРМАЦІЯ_3.

Передати малолітніх дітей , ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1., ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_2., т а ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3 під опіку держави.

Стягнути з ОСОБА_6, І НФОРМАЦІЯ_4 народження, алі менти на утримання, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1., на користь Загальноосвітньої школи інт ернат № 4, 69065, м. Запоріжжя, вул. Ща слива, 2, ГУДКУ в Запорізькій о бласті р/р 35417004000935, код ОКПО 20508841, МФО 813015, ОСОБА_10, ІНФОРМАЦІЯ_2 ., та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3 . на користь Православного д итячого будинку Надія ім. Зол отолинської Н.Л., 69015, м. Запоріжж я, вул. Кияшко, 26, р/р 2600390029000 в ЗФ ПУМ Б, МФО 313623, код ОКПО 20512570 у розмірі 250 грн. на користь кожної дитин и щомісяця до досягнення від повідною дитиною повноліття на користь установи, на утрим анні якої перебуває дитина, а ле не менше 30 % прожиткового мі німуму для дитини відповідно го віку , починаючи з 10.02.2009 рок у та до досягнення дітьми пов ноліття.

Стягнути з ОСОБА_6, 01.01.1973 ро ку народження судовий збір в дохід держави в сумі 51 гривні .

Рішення в частині стягненн я аліментів підлягає негайно му виконанню в межах суми пла тежу за один місяць.

Рішення може бути оскаржен о до апеляційного суду Запор ізької області через суд пер шої інстанції шляхом подачі в 10 денний строк з дня проголо шення рішення заяви про апел яційне оскарження і поданням після цього протягом 20 днів а пеляційної скарги або в поря дку ч.4 ст. 295 ЦПК України.

Суддя С.В. Яркіна

Дата ухвалення рішення18.05.2009
Оприлюднено10.12.2009
Номер документу5948523
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавл ення батьківських прав та ст ягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —2-694

Рішення від 23.03.2010

Цивільне

Уманський міськрайонний суд Черкаської області

Бурлака В. І.

Рішення від 12.12.2011

Цивільне

Новоселицький районний суд Чернівецької області

Ляху Г. О.

Рішення від 28.09.2009

Цивільне

Баришівський районний суд Київської області

Єременко В. М.

Рішення від 11.01.2011

Цивільне

Київський районний суд м. Сімферополя

Кагітіна Ірина Володимирівна

Ухвала від 30.12.2010

Цивільне

Путивльський районний суд Сумської області

Гриценко Петро Павлович

Ухвала від 28.12.2010

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Вирста Михайло Михайлович

Рішення від 22.12.2010

Цивільне

Радивилівський районний суд Рівненської області

Кохно Віталій Ілліч

Рішення від 24.12.2010

Цивільне

Томашпільський районний суд Вінницької області

Пилипчук Олег Володимирович

Ухвала від 14.07.2010

Цивільне

Першотравневий районний суд м.Чернівців

Стоцька Лариса Анатоліївна

Рішення від 24.12.2010

Цивільне

Чигиринський районний суд Черкаської області

Ткаченко Світлана Євгенівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні