Вирок
від 28.07.2016 по справі 344/4207/16-к
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/4207/16-к

Провадження № 1-кп/344/313/16

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 липня 2016 року м. Івано-Франківськ

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області в складі:

головуючої-судді: ОСОБА_1

секретаря: ОСОБА_2

з участю прокурорів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4

захисника: ОСОБА_5

обвинуваченої: ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Івано-Франківську кримінальне провадження з обвинувальним актом щодо

ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_1 , серія та номер паспорта: НОМЕР_1 , ідентифікаційний номер: НОМЕР_2 , уродженки та жительки: АДРЕСА_1 , українки, громадянки України, з вищою освітою, одруженої, працюючої викладачем в Національній академії внутрішніх справ, перебуваючої на 38-му тижні вагітності, раніше не судимої,

яка обвинувачується у вчиненні злочину передбаченого ст.354 ч.3 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Обвинувачена ОСОБА_6 вчинила прийняття пропозиції та одержанні працівником установи, який не є службовою особою, неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням становища, яке займає працівник в установі, в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду.

Злочин вчинено за наступних обставин.

Під час судового розгляду встановлено, що Галицька Академія є приватним вищим навчальним закладом, код ЄДРПОУ 24681832 (надалі ПВНЗ), яка є правонаступником закритого акціонерного товариства інститут менеджменту та економіки, що створений за рішенням загальних зборів акціонерів, протокол №1 від 01.02.1997 року, і перейменований у закрите акціонерне товариство інститут менеджменту та економіки «Галицька академія», згідно рішення загальних зборів акціонерів, протокол №1/13 від 05.05.2003 року, та реорганізований у Приватний вищий навчальний заклад Інститут менеджменту та економіки «Галицька академія» згідно рішення загальних зборів акціонерів, протокол №15 від 23.04.2005 року.

Даний навчальний заклад є юридичною особою приватного права, а саме установою, яка має відокремлене майно і самостійний баланс, свої рахунки в установах банків, власний знак, прапор, печатку із своїм найменуванням, офіційні бланки із знаком Академії, гімн, герб, службові штампи, може від свого імені набувати майнових та особистих немайнових прав і мати обов`язки, бути позивачем і відповідачем в суді.

Згідно Розділу 4 Положення ПВНЗ про порядок проведення підсумкового контролю та оцінювання знань студентів на основі вимог європейської кредитно-трансфертної системи (ЄКТС) підсумковий модульний контроль, яким завершується вивчення дисципліни при контролі, проводиться на останньому занятті вивчення дисципліни на основі виставлених оцінок за модулі за 100-бальною шкалою оцінювання. Для організації поточного та підсумкового контролю знань студентів кожного модуля викладачі кафедр (лектор і асистент) самостійно розподіляють загальну кількість балів за видами робіт. При цьому оцінюється вся поточна робота, визначаються форми проведення контрольних заходів та критерії їх оцінювання. Результати перевірки робіт, виконаних студентами, викладач проставляє на цих роботах та доводить до відома студентів не пізніше ніж на наступний робочий день після контрольного заходу і, у разі відсутності претензій з боку студентів, заносить у відомість.

Згідно Розділу 5 Положення ПВНЗ про порядок проведення підсумкового контролю та оцінювання знань студентів на основі вимог європейської кредитно-трансфертної системи (ЄКТС), підсумковий модульний контроль це оцінювання знань студентів з дисципліни, яке здійснюється одночасно із останнім модульним контролем. Підсумкове оцінювання знань студентів з дисципліни є визначенням рівня засвоєння студентом кожного модуля і в цілому навчальної програми дисципліни. Ця інтегральна рейтингова оцінка вираховується, як сума балів модульних контролів у діапазоні від 0 до 100 балів за всіма видами робіт, передбачених з даної дисципліни. Підсумкова оцінка з навчальної дисципліни визначається відповідно до шкали переводу оцінок ECTS. Студент, що набрав протягом семестру у діапазоні від 35 до 59 балів за результатами підсумкового рейтингового оцінювання (Fx за шкалою ECTS), вважається таким, що виконав навчальну програму «незадовільно» до вимог освітньо-кваліфікаційної характеристики (моделі) фахівця. Такий студент зобов`язаний виконати передбачені навчальною програмою завдання, складати екзамен (залік) за 100-бальною шкалою у додаткову сесію за розкладом навчального відділу, за умови здачі недопрацьованих модулів під час консультацій викладача, результати яких заносяться у журнали (відомості) успішності студентів.

Згідно Розділу 6 Положення ПВНЗ про порядок проведення підсумкового контролю та оцінювання знань студентів на основі вимог європейської кредитно-трансфертної системи (ЄКТС) оформлення результатів оцінювання знань студентів здійснюється у журналах обліку відвідування, поточної успішності і атестування студентів та у відомості обліку засвоєння студента модулів, у екзаменаційно-заліковій відомості підсумкове оцінювання та індивідуальному навчальному плані студента (залікових книжках). Кожна оцінка повинна бути проставлена викладачем чітко, без виправлень.

ОСОБА_6 , відповідно до наказу ректора №144-к від 31.08.2011 року, являлася завідувачем кафедри іноземних мов ПВНЗ «Галицька Академія», розподіл навчального навантаження на яку на 2015/2016 навчальні роки визначено Наказом ректора №384 від 31.08.2015. Наказом ректора №119 від 23.11.2015 року у зв`язку із скороченням штатів завідувача кафедри іноземних мов ПВНЗ «Галицька Академія» ОСОБА_6 звільнено із займаної посади на підставі ст.40 п.1 КЗпП України. Проте ОСОБА_6 продовжила працювати в ПВНЗ «Галицька Академія» на підставі Цивільно-правового договору №1 від 01.12.2015 року.

Крім того, розпорядженням №1 від 28.01.2016 року першого проректора ПВНЗ «Галицька Академія» ОСОБА_7 , з метою ліквідації академічної заборгованості за осінній семестр 2015/2016р. навчальних років студентами ПВНЗ «Галицька Академія», ОСОБА_6 доручено приймати перездачі з дисциплін «іноземна мова» та «ділова іноземна мова».

Свої повноваження в установі ОСОБА_6 використала з метою отримання неправомірної вигоди.

Так, згідно наказу ректора №239 від 15.08.2014 року ОСОБА_8 зараховано студентом третього курсу денної форми навчання та укладено договір про навчання №012/ІФР/14/ФК.

ОСОБА_9 , будучи студентом 4-го курсу факультету «фінанси і кредит» групи ФК-12-1, намагалася здати залік (підсумковий контроль) з іноземної (англійської) мови двічі 23.02.2016 року та 01.03.2016 року, проте безуспішно, так як екзаменатор даної дисципліни ОСОБА_6 дала останній завдання, яке ОСОБА_9 не змогла виконати.

В силу таких обставин ОСОБА_9 , звернулася до ОСОБА_6 з проханням посприяти у вирішенні питання щодо зарахування заліку з іноземної (англійської) мови за 7 навчальний семестр. Вказану пропозицію ОСОБА_6 прийняла, після чого повідомила, що за зарахування заліку з іноземної (англійської) мови за 7 навчальний семестр ОСОБА_9 повинна передати їй неправомірну вигоду в сумі 200 (двісті) доларів США, на що остання погодилася, і пообіцяла передати ОСОБА_6 грошові кошти в сумі 200 (двісті) доларів США в день здачі заліку з іноземної (англійської) мови за 7 навчальний семестр.

10.03.2015 року близько 17 год. 30 хв., реалізовуючи свій корисливий умисел на отримання неправомірної вигоди, екзаменатор навчальної дисципліни іноземна (англійська) мова ОСОБА_6 , будучи в службовому кабінеті №601 ПВНЗ «Галицька Академія», що у м. Івано-Франківську по вул. Вовчинецька, 227, прийняла та одержала від ОСОБА_9 попередньо обумовлену суму неправомірної вигоди в сумі 200 (двісті) доларів США, в результаті чого проставила у залікову книжку та заліково-ексзаменаційний листок ОСОБА_9 позитивну оцінку.

Таким чином, викладач кафедри іноземних мов ПВНЗ «Галицька Академія» ОСОБА_6 , будучи працівником установи, який не є службовою особою, діючи умисно, з корисливих спонукань, з використанням наданих їй повноважень, отримала неправомірну вигоду в сумі 200 (двісті) доларів США від ОСОБА_9 за зарахування заліку з іноземної (англійської) мови за 7 навчальний семестр, що згідно курсу НБУ станом на 10.03.2016 року становить 5236 гривень.

Допитана в судовому засіданні обвинувачена вину в пред`явленому обвинуваченні визнала повністю, ствердила все вищенаведене відповідно до викладеного. Розкаюється у вчиненому, просить врахувати, що вона перебуває на 38-му тижні вагітності, просить суворо її не карати.

Відповідно до ст.349 ч.3 КПК України суд, визнавши недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються та немає сумнівів у добровільності їх позицій приходить до висновку, що вина ОСОБА_6 у вчиненні злочину знайшла своє підтвердження та кваліфікує її дії за ст.354 ч.3 КК України, як прийняття пропозиції та одержання працівником установи, який не є службовою особою, неправомірної вигоди за вчинення дій з використанням становища, яке займає працівник в установі, в інтересах того, хто пропонує та надає таку вигоду.

Призначаючи покарання обвинуваченій, суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винної та обставину, що пом`якшує покарання.

Обставиною що пом`якшує покарання, суд визнає щире каяття обвинуваченої.

Обставин, що обтяжують покарання суд не знаходить.

При призначенні покарання суд враховує те, що обвинувачена вперше притягається до кримінальної відповідальності, позитивно характеризується по місцю проживання, перебуває на 38-му тижні вагітності.

Суд вважає, що покарання обвинуваченій слід призначити в межах санкції ст.354 ч.3 КК України у виді штрафу. Вказане покарання буде необхідне і достатнє для її виправлення та попередження вчинення нових злочинів.

Керуючись ст. ст. 368-371, 374 КПК України, суд, -

З А С У Д И В :

ОСОБА_6 визнати винною у вчиненні злочину передбаченого ст.354 ч.3 КК України та призначити покарання у виді штрафу в розмірі 250 (двісті п`ятдесят) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 4250 (чотири тисячі двісті п`ятдесят) гривень.

Стягнути з ОСОБА_6 на користь держави (р/р №31112115700002, код ЗКПО: 37952250, МФО 836014, код класифікації доходів: 24060300 «Інші надходження» банк отримувач ГУДКСУ в Івано-Франківській області 2641 (дві тисячі шістсот сорок одну) гривню 20 (двадцять) копійок витрат за проведення експертиз.

Речові докази заліково-екзаменаційний листок №5349 на ім`я ОСОБА_8 , - повернути у відділ кадрів ПВНЗ «Галицька Академія», що в м. Івано-Франківську по вул. Вовчинецька, 227; DVD-R диск оранжевого кольору розміром 4.7 GВ 120 min із звукозаписом розмови зберігати при матеріалах кримінального провадження.

Речовий доказ журнал обліку роботи викладача ОСОБА_6 - повернути у відділ кадрів ПВНЗ «Галицька Академія», що в м. Івано-Франківську по вул. Вовчинецька, 227.

Речові докази заліково-екзаменаційний листок №5350 на ім`я ОСОБА_8 - повернути у відділ кадрів ПВНЗ «Галицька Академія», що в м. Івано-Франківську по вул. Вовчинецька, 227; залікову книжку №ФК-14-1-4075 на ім`я ОСОБА_8 , яка зберігається в ОСОБА_8 вважати повернутою ОСОБА_8 .

Речові докази грошові кошти в сумі 200 (двісті) доларів США повернути за належністю.

Речові докази (а.п.69), які зберігаються в кімнаті зберігання речових доказів Івано-Франківського ВП ГУНП України повернути у відділ кадрів ПВНЗ «Галицька Академія», що в м. Івано-Франківську по вул. Вовчинецька, 227.

Учасники судового провадження мають право отримати в суді копію вироку суду.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подачу апеляційної скарги.

На вирок може бути подана апеляція до Івано-Франківського апеляційного суду через Івано-Франківський міський суд шляхом подачі апеляції протягом 30 днів з дня його проголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.07.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу59497769
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —344/4207/16-к

Ухвала від 09.11.2017

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Деркач Н. І.

Вирок від 28.07.2016

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Деркач Н. І.

Ухвала від 21.04.2016

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Деркач Н. І.

Ухвала від 06.04.2016

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Деркач Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні