Ухвала
від 09.08.2016 по справі 802/405/16-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про витребування документів та інших матеріалів

м. Вінниця

09 серпня 2016 р. Справа № 802/405/16-а

Вінницький окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Бошкової Юлії Миколаївни, розглянувши у порядку письмового провадженя матеріали справи

за позовом: приватного акціонерного товариства "Продовольча компанія "Поділля"

до: відділу державної реєстрації Ямпільської районної державної адміністрації, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - приватне підприємство "Клембівський севіс", ОСОБА_1

про: визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень

ВСТАНОВИВ:

У проваджені Вінницького окружного адміністративного суду знаходиться адміністративна справа за позовом приватного акціонерного товариства "Продовольча компанія "Поділля" до відділу державної реєстрації Ямпільської районної державної адміністрації, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - приватне підприємство "Клембівський сервіс", ОСОБА_1 про визнання протиправним та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

В ході розгляду справи судом ініційовано питання про витребування у відділу Держгеокадастру у Ямпільському районі Вінницької області належним чином завірені копії витягів із поземельної книги та Книги записів про державну реєстрацію державного акту в частині реєстраційного запису щодо реєстрації договору оренди по спірній земельній у справі ділянці.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, подавши через канцелярію суду клопотання за вх.№16275 від 05.08.2016 року, у якому просив розглянути справу за його відсутності.

Інші особи, що беруть участь у справі в судове засідання не з'явились. Про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином, про причину нявки суд не повідомили.

Відповідно до частини четвертої статті 128 КАС України у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

Враховуючи належне повідомлення осіб, що беруть участь у справі, а також процитовану вище норму, суд вважає за можливе вирішити питання про витребування додаткових доказів, за відсутності останніх у відкритому судовому засіданні. При цьому, відповідно до положень статті 41 КАС України, технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

Розглянувши питання про витребування додаткових документів, суд встановив наступне.

Предметом розгляду даної справи є визнання протиправними та скасування рішення державного реєстратора Реєстраційної служби Ямпільського районного управління юстиції Вінницької області про державну реєстрацію права оренди земельної ділянки, що розташована на території Клембівської сільської ради, Ямпільського району загальною площею 1,7917 га, кадастровий №0525683200:03:001:0255.

Як видно зі змісту адміністративного позову, обґрунтовуючи свої вимоги, позивач вказує на те, що право оренди на спірну ділянку отримав на підставі договору від 16.09.2010 року, зареєстрованого у відділі ДЗК.

Однак, в матеріалах справи відсутні докази, що підтверджують державну реєстрацію договору оренди по вищевказаній земельній ділянці та підставу такої реєстрації, які необхідно дослідити з метою з'ясування всіх обставин, що мають значення для вирішення спору по суті.

Приймаючи рішення щодо витребування додаткових документів суд керується наступним.

На момент укладення позивачем договору оренди на спірну ділянку діяв Тимчасовий порядок ведення державного реєстру земель, затверджений Наказом Держкомзему України №174 від 02.07.2003 року (далі - Тимчасовий порядок №174).

Так, зокрема пунктом 4.2. Тимчасового порядку №174, передбачено, що Державна реєстрація державного акта на право власності на земельну ділянку, державного акта на право постійного користування земельною ділянкою, договору оренди землі здійснюється шляхом внесення записів реєстрації до книги реєстрації.

Крім того відомості про земельну ділянку, зокрема про договір оренди землі та власника, користувача, орендаря (суборендаря) земельної ділянки вносяться до поземельної книги, яка є складовою частиною державного реєстру земель, про що зазначено в пункту пункту 1.2. Тимчасового порядку №174.

В свою чергу, Державний реєстр земель, в розумінні пункту 1.2. Тимчасового порядку №174, - це складова частина державного земельного кадастру, який складається з книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок та Поземельної книги, яка містить відомості про земельну ділянку і формується за допомогою АС ДЗК.

Отже, як видно із вище зазначених норм та визначень, відомості про державну реєстрацію догорів оренди вносяться до Книги записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі із зазначенням кадастрових номерів земельних ділянок та Поземельної книги, яка містить відомості про земельну ділянку.

Таким чином, саме у витягах з поземельної книги та Книги записів про державну реєстрацію державного акту в частині реєстраційного запису щодо реєстрації договору оренди по спірній земельній у справі ділянці, має міститись інформація про державну реєстрацію договору оренди по спірній земельній ділянці та підставу такої реєстрації.

Водночас, відповідно до підпункту 8 пункту 4 Положення про Управління (Відділ) Держгеокадастру у районі, затвердженого Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №14 від 03.02.2015р. (далі Положення №14), саме управління здійснює ведення Державного земельного кадастру та інформаційну взаємодію Державного земельного кадастру з іншими інформаційними системами в установленому порядку.

Крім того, згідно до підпунктів 10,11,12 пункту 4 Положення №14, управління здійснює державну реєстрацію земельних ділянок, обмежень у їх використанні, веде поземельні книги та видає витяги із Державного земельного кадастру про земельні ділянки та забезпечує користування відомостями Державного земельного кадастру.

Отже, враховуючи процитовані вище норми, додаткові докази необхідно витребовувати у управління Держгеокадастру у Ямпільському районі Вінницької області.

Відповідно до положень статті 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

Докази суду надають особи, які беруть участь у справі. Суд може запропонувати надати додаткові докази або витребувати додаткові докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи.

За сукупністю наведених обставин та з метою всебічного та повного з'ясування всіх обставин, що мають значення для справи, суд доходить висновку про наявність підстав для витребування в управління Держгеокадастру у Ямпільському районі Вінницької області наступних документів: належним чином завірені копії витягів з поземельної книги та Книги записів про державну реєстрацію державного акту в частині реєстраційного запису щодо реєстрації договору оренди стосовно спірної земельної ділянки.

Керуючись п. 3 ст. 71, п. 1 ч. 2 ст. 110, ст. 165, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, -

УХВАЛИВ:

Витребувати з управління Держгеокадастру у Ямпільському районі Вінницької області та зобов'язати надати суду до 18.08.2016 року належним чином завірену копію витягу з Книги записів про державну реєстрацію державного акту в частині реєстраційного запису щодо реєстрації договору оренди земельної ділянки (кадастровий №0525683200:03:001:0255), укладеного між ОСОБА_2 та ПАТ "Продовольча компанія "Поділля".

Витребувати з управління Держгеокадастру у Ямпільському районі Вінницької області та зобов'язати надати суду до 18.08.2016 року належним чином завірену копію з поземельної книги щодо земельної ділянки, яка розташована на території Клембіської сільської ради, Ямпільського району, загальною площею 1,7917 га кадастровий №0525683200:03:001:0255173.

Копію даної ухвали направити для виконання управлінню Держгеокадастру у Ямпільському районі Вінницької області (24500, м . Ямпіль, вул. Комсомольська, 59).

Невиконання цієї ухвали може мати наслідком застосування такого процесуального примусу, як тимчасове вилучення доказів для дослідження судом (ст. 271 КАС України).

Призначити судовий розгляд на "18" серпня 2016 року о 10:30 в залі судових засідань № 1 Вінницького окружного адміністративного суду: м. Вінниця вул. Брацлавська, 14.

Ухвала оскарженню не підлягає. Відповідно до ч. 6 ст. 254 КАС України ухвали суду , які не можуть бути оскаржені, набирають законної сили з моменту постановлення.

Суддя Бошкова Юлія Миколаївна

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення09.08.2016
Оприлюднено15.08.2016
Номер документу59584629
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/405/16-а

Постанова від 18.08.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 09.08.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 26.07.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 07.07.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

Ухвала від 29.06.2016

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Бошкова Юлія Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні