Ухвала
від 11.08.2016 по справі 826/6303/16
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 У Х В А Л А

щодо вирішення питання про призначення товарознавчої експертизи

11 серпня 2016 року м. Київ № 826/6303/16

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі:

головуючого судді Шулежка В.П.,

за участю секретаря судового засідання Непомнящої А.О.,

за участю сторін:

представник позивача - Бондаренко Г.П.,

представник відповідача - Поберецький С.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання позивача про призначення експертизи в межах адміністративної справи за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурсгазсервіс» до Енергетичної митниці ДФС про визнання протиправним та скасування рішення,

В С Т А Н О В И В:

З позовом до Окружного адміністративного суду міста Києва звернулось товариство з обмеженою відповідальністю «Ресурсгазсервіс» до Енергетичної митниці ДФС про визнання протиправним та скасування рішення від 18.03.2016 №КТ-903000000-0018-2016.

Представником позивача заявлено клопотання про призначення судової експертизи.

Представник позивача у судовому засіданні підтримав подане клопотання, просив суд задовольнити дане клопотання у повному обсязі.

Представник відповідача при вирішенні клопотання поклався на розсуд суду.

Розглянувши клопотання позивача, дослідивши матеріали, додані до позовної заяви, суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Згідно із ч. 1, 4 ст. 11 КАС України розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості. Суд вживає передбачені законом заходи, необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Відповідно до ч. 1 ст. 69 КАС України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення осіб, які беруть участь у справі, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються судом на підставі пояснень сторін, третіх осіб та їхніх представників, показань свідків, письмових і речових доказів, висновків експертів.

В силу положень ч. 1 ст. 81 КАС України для з'ясування обставин, що мають значення для справи і потребують спеціальних знань у галузі науки, мистецтва, техніки, ремесла тощо, суд може призначити експертизу.

Особи, які беруть участь у справі, мають право подати суду питання, на які потрібна відповідь експерта. Кількість і зміст питань, за якими має бути проведена експертиза, визначаються судом. Суд повинен вмотивувати відхилення питань осіб, які беруть участь у справі.

Якщо проведення експертизи доручено експертній установі, її керівник має право доручити проведення експертизи одному або кільком експертам, якщо судом не визначено конкретних експертів, у разі потреби - замінити виконавців експертизи, заявити клопотання щодо організації проведення досліджень поза межами експертної установи.

В обґрунтування клопотання позивач зазначив, що коди УКТ ЗЕД задекларованих товарів змінені на підставі висновків від 10.03.2016 №142005701-0130 Спеціальної лабораторії з питань експертизи та досліджень ДФС.

З наданого представником позивача клопотання вбачається, що на розгляд судової експертизи запропоновано питання що стосуються предмету спору, а саме: відповідність кодів УКТ ЗЕД зразків відповідного товару, які змінені спірними рішеннями відповідача.

Суд зазначає, що для вирішення питань про наявність чи відсутність порушень позивачем вимог чинного законодавства необхідні спеціальні знання, без яких з'ясування істотних для справи обставин, а також постановлення законного і обґрунтованого рішення є неможливим.

Проведення судової експертизи представник позивача просив доручити Київському науково-дослідному інституту судових експертиз із залученням до її проведення експертів науково-виробничого центру науково-виробничого відділу №44 ДП «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів».

Суд зазначає, що у відповідності до пп. 1.2.4 пункту 1.2. Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої Наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 №53/5, одним із видів експертизи є товарознавча: машин, обладнання, сировини та товарів народного споживання; автотоварознавча; транспортно-товарознавча; військового майна, техніки та озброєння.

Згідно з пунктом 1.2 Розділу IV вказаної Інструкції, основними завданнями товарознавчої експертизи є:

визначення вартості товарної продукції;

визначення належності товарів до класифікаційних категорій, які прийняті у виробничо-торговельній сфері;

визначення характеристик об'єктів дослідження відповідно до вимог Українського класифікатора товарів зовнішньої економічної діяльності;

визначення змін показників якості товарної продукції;

установлення способу виробництва товарної продукції: промисловий чи саморобний, підприємства-виробника, країни-виробника;

визначення відповідності упакування і транспортування, умов і термінів зберігання товарної продукції до вимог чинних правил.

Враховуючи викладене, зважаючи на те, що питання, викладені позивачем, стосуються визначення належності товарів до класифікаційних категорій, які прийняті у виробничо-торговельній сфері, визначення кількісно-якісних характеристик товару відповідно до вимог Українського класифікатора товарів зовнішньої економічної діяльності, що, у свою чергу, потребує спеціальних знань при дослідженні зразків товарів, суд вважає за необхідне призначити судову товарознавчу експертизу, а відтак клопотання позивача про призначення експертизи підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 81, 160, 165 КАС України, суд,

У Х В А Л И В:

1. Клопотання товариства з обмеженою відповідальністю «Ресурсгазсервіс» про призначення експертизи задовольнити.

2. Призначити в адміністративній справі №826/6303/16 судову товарознавчу експертизу.

3. Доручити проведення судової експертизи Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (код ЄДРПОУ 02883096, м. Київ, вул. Смоленська, 6) із залученням до її проведення експертів науково-виробничого центру науково-виробничого відділу №44 ДП «Всеукраїнський державний науково-виробничий центр стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів» (03680, м. Київ, вул. Метрологічна, 4).

4. Зобов'язати Спеціалізовану лабораторію з питань експертизи та досліджень ДФС України (04073, м. Київ, пр. Московський, 8, корп. 8) надати експертизи Київському науково-дослідному інституту судових експертиз Міністерства юстиції України (код ЄДРПОУ 02883096, м. Київ, вул. Смоленська, 6) контрольні проби товару, завезеного ТОВ «Ресурсгазсервіс» на митну територію України в автоцистернах №АІ8634ВЕ/АІ1527ХК та «АІ7964АЕ/АІ1553ХК (акт про взяття проб від 01.03.2016 б/н), зразки якого у вигляді прозорої безбарвної рідини із специфічним запахом містяться у двох металевих контейнерах під тиском, вмістом близько 1 л, упаковані в окремі пакети під митним забезпеченням 903/010 з маркувальними етикетками, які відповідають вимогам наказу МФУ від 31.05.2012 №654 для проведення судової товарознавчої експертизи.

5. На вирішення експерту поставити наступні питання:

- який хімічний склад та масова частка пропану, пропілену, метану, етану, етилену, бутану, бутилену, ізобутану та інших складових у наданих зразках товару?

- чи відносяться товари, зразки яких досліджувалися, за своїми показниками до газу вуглеводневого скрапленого паливного марки ПБА згідно ГОСТ 27578-87 «Газы углеводородные сжиженные для автомобильного транспорта. Технические условия»?

- яким кодам УКТЗЕД відповідають зразки товарів, які досліджувалися?

- чи відповідають товари, які досліджувалися, товарам, задекларованим у митній декларації №903010003/2016/000984 від 29.02.2016?

6. Попередити експерта про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених на нього обов'язків.

7. Направити експерту матеріали адміністративної справи № 826/6303/16.

8. Відповідно до ч. 1 ст. 92 КАС України витрати, пов'язані із проведенням судової товарознавчої експертизи покласти на сторону, яка заявила клопотання про проведення експертизи - товариство з обмеженою відповідальністю «Ресурсгазсервіс» (код ЄДРПОУ 39686057).

9. Зобов'язати Київський науково-дослідний інститут судових експертиз надати суду та сторонам після закінчення судової товарознавчої експертизи експертний висновок.

10. Копії ухвали невідкладно надіслати особам, які беруть участь у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та окремо не оскаржується.

Повний текст ухвали складений та підписаний 12.08.2016 року.

Суддя В.П. Шулежко

Дата ухвалення рішення11.08.2016
Оприлюднено16.08.2016
Номер документу59661694
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/6303/16

Ухвала від 03.07.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

Ухвала від 08.05.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Смолій І.В.

Ухвала від 11.08.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

Ухвала від 11.08.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Шулежко В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні