Рішення
від 09.08.2016 по справі 905/1936/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

09.08.2016 Справа № 905/1936/16

за позовом Красноармійської місцевої прокуратури в інтересах держави в особі Димитровської міської ради, м.Димитров, Донецька область

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс", м.Костянтинівка, Донецька область

про внесення змін до договору оренди земельної ділянки.

Суддя Говорун О.В.

Прокурор - Хряк О.О., посвідчення № 028256 від 15.08.2014;

Представники:

від позивача - не з'явився;

від відповідача - ОСОБА_1, договір від 18.07.2016 (свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю № 3938 від 25.05.2011).

Красноармійська місцева прокуратура в інтересах держави в особі Димитровської міської ради звернулась до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс" про внесення змін до п.2.3 договору оренди земельної ділянки від 09.06.2003.

В обґрунтування позовних вимог прокурор посилається на те, що між позивачем та відповідачем 09.06.2003 був укладений договір оренди земельної ділянки. У зв'язку з збільшенням нормативної грошової оцінки земельної ділянки та прийняттям рішення Димитровської міської ради від 13.03.2013 про затвердження розміру відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки для визначення річної орендної плати на території м.Димитров, позивачем відповідачу було надіслано проект додаткової угоди про внесення змін до укладеного раніше договору оренди в частині збільшення розміру орендної плати за користування земельною ділянкою. Відповідь відповідач не надав. Отже, позивач не отримує орендну плату в обсязі, передбаченому законодавством, у зв'язку з чим звернувся до суду з вимогою про внесення змін до договору оренди землі.

Відповідач надав відзив на позов, в якому просив відмовити в задоволенні позову, в зв'язку з тим, що останній не отримував проект додаткової угоди до договору, оскільки зазначений проект не містив підпису та печатки орендодавця, а також дати з якої такі зміни повинні діяти. Крім того, в проекті додаткової угоди, яка була надіслана відповідачу, нормативна грошова оцінка земельної ділянки відрізняється від тієї оцінки, яка зазначена прокурором в позовній заяві.

08.08.2016 на адресу господарського суду Донецької області від Красноармійської місцевої прокуратури надійшла заява про зміну позовних вимог № (05-89)8907 вих. - 16 від 05.08.2016, в якій прокурор просив внести зміни до п.2.3 договору оренди виклавши абзац 5 п.1 договору в наступній редакції: "Грошова оцінка земельної ділянки складає 3583139грн56коп. (три мільйони п'ятсот вісімдесят три тисячі сто тридцять дев'ять гривень п'ятдесят шість копійок)"; та викласти п.2.3.1 п.2.3 договору в наступній редакції: "Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі. Розмір орендної плати за один рік становить 3% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки".

Зазначена заява прокурора судом розцінюється як заява про виправлення описки, яка була допущена прокурором при виготовленні позовної заяви, оскільки виходячи зі змісту позовної заяви, предметом позову є внесення змін до договору оренду земельної ділянки в частині розміру орендної плати у зв'язку із зміною нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Зазначеною заявою прокурор просить внести зміни до тих пунктів договору, які стосуються саме нормативної грошової оцінки земельної ділянки та розміру орендної плати. Ані предмет позову, ані його підстави не змінюються. У зв'язку з викладеним суд приймає зазначену заяву.

В частині вимоги про зобов'язання сторін зареєструвати зміни до договору відповідно до положень Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" прокурор відмовився та просив в цій частині припинити провадження у справі.

Суд, заслухавши прокурора та представника відповідача, дослідивши письмові докази у судовому засіданні, встановив наступні факти та відповідні ним правовідносини.

09.06.2003 між Димитровською міською радою (далі - позивач) та Товариством з обмеженою відповідальністю "Люкс" (далі - відповідач) був укладений договір оренди земельної ділянки (далі - договір), відповідно до якого позивач надає, а відповідач приймає в строкове платне користування земельну ділянку із земель запасу міської ради категорії - промисловість, яка знаходиться у м.Димитров Донецької області, вул.Курська, 23 (а.с.12-14).

Відповідно до п.1 договору, в оренду передається земельна ділянка загальною площею 0,9031 га. Нормативна грошова оцінка земельної ділянки становить 460528грн63коп.

Пунктом 2.2. договору, встановлено, що термін дії договору складає 3 роки, починаючи з дати його державної реєстрації.

Орендна плата за весь період дії договору становить 13815грн87коп. Розмір щомісячної орендної плати складає 383грн77коп. (п. 2.3 договору).

Також, п. 2.3 договору визначені підстави для перегляду розміру орендної плати.

Порядок внесення змін до договору врегульований розділом 4 зазначеного договору.

Згідно змін і доповнень до договору оренди земельної ділянки від 09.06.2003, державна реєстрація №139 від 09.06.2003, зокрема, була змінена нормативна грошова оцінка земельної ділянки, строк дії договору, розмір, порядок обчислення орендної плати та підстави для перегляду орендної плати (а.с.16).

Рішенням Димитровської міської ради №VI/53-31 від 13.03.2013 "Про затвердження розміру відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки для визначення річної орендної плати за земельні ділянки на території м.Димитров", затверджено розмір відсотків від нормативної грошової оцінки земельної ділянки для визначення річної орендної плати за земельні ділянки, відповідно до додатку (а.с.20-22).

Відповідно до витягу з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки №188 від 22.04.2016, нормативна грошова оцінка земельної ділянки, яку орендар прийняв в строкове платне користування, відповідно до зазначеного договору, складає 3583139грн56коп. (а.с.36).

Позивач, листом № 01/02-42в-0058 від 26.01.2016, повідомляв відповідача про зміну граничного розміру орендної плати (а.с.33). Крім того, позивач надсилав відповідачу проект додаткової угоди до договору, що підтверджується відповідним листом з додатками від 26.01.2016 та повідомленням про вручення (а.с.33-34).

Відповідач не надав доказів надання позивачу відповіді на зазначений лист.

Відповідно до ст.1 Закону України "Про оренду землі", оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності.

Статтею 13 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Згідно з ст.21 Закону України "Про оренду землі", орендна плата за землю - це платіж, який орендар вносить орендодавцеві за користування земельною ділянкою. Розмір, форма і строки внесення орендної плати за землю встановлюються за згодою сторін у договорі оренди (крім строків внесення орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, які встановлюються відповідно до Податкового кодексу України).

Відповідно до ч.1 ст.18 Закону України "Про оцінку земель", нормативна грошова оцінка земельних ділянок проводиться відповідно до державних стандартів, норм, правил, а також інших нормативно-правових актів на землях усіх категорій та форм власності.

Питання щодо підстави та розміру орендної плати за земельну ділянку регулюється Податковим кодексом України, згідно зі ст.288 якого, підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку є договір оренди такої земельної ділянки. Платником орендної плати є орендар земельної ділянки. Розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3 відсотків нормативної грошової оцінки та не може перевищувати 12 відсотків нормативної грошової оцінки.

Статтею 30 Закону України "Про оренду землі" передбачено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Таким чином, нормами чинного законодавства передбачена можливість зміни умов договору за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у випадках встановлених договором або законом.

Суд зазначає, що згідно зі ст.632 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), ціна в договорі встановлюється за домовленістю сторін. У визначених законом випадках застосовуються ціни (тарифи, ставки тощо), які встановлюються або регулюються уповноваженими органами державної влади або органами місцевого самоврядування.

З огляду на встановлення сторонами в договорі оренди можливості зміни розміру орендної плати, а також приймаючи до уваги, що орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності є регульованою ціною, нормативно-грошова оцінка земельної ділянки є складовою частиною розміру орендної плати за землю, то зміна нормативної грошової оцінки земельної ділянки та законодавча зміна граничного розміру цієї плати є підставою для перегляду розміру орендної плати, встановленої умовами договору.

Суд відхиляє доводи відповідача щодо неотримання ним належно оформленого проекту додаткової угоди та проекту додаткової угоди в якій зазначається нормативна грошова оцінка земельної ділянки в розмірі 3583139грн56коп, оскільки згідно правової позиції Верховного Суду України, яка викладена в постанові від 20.11.2012 у справі №3-53гс12, надсилання відповідачу пропозицій про внесення змін до спірного договору оренди є виключно правом, а не обов'язком позивача, тому недотримання позивачем вимог ч. 2 ст. 188 ГК України щодо обов'язку надсилання іншій стороні пропозицій про зміну умов договору оренди земельної ділянки не позбавляє його права звернутися до суду з позовом до відповідача про зміну умов договору за наявності спору, тобто відсутності згоди на зміну умов договору.

Відповідачем не надано доказів на підтвердження наявності його згоди на внесення змін до договору оренди земельної ділянки в частині зміни розміру орендної плати як до пред'явлення позову до суду, так і під час розгляду справи.

Суд, на підставі ч.4 ст.80 ГПК України, припиняє провадження у справі в частині вимог прокурора про зобов'язання сторін зареєструвати зміни до договору відповідно до положень Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень", у зв'язку з відмовою від зазначеної позовної вимоги. Сторонам роз'яснено правові наслідки відмови від позову.

Згідно з ст.33 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Водночас, судом зазначається, що, на підставі ст.38 ГПК України, господарський суд витребовує докази за наявності відповідного клопотання, у разі неможливості самостійно надати докази сторонами.

Відповідно до ч.1 ст.43 ГПК України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

За таких обставин, суд вважає позовні вимоги такими що підлягають задоволенню повністю.

Господарські витрати розподілити відповідно до ст.49 ГПК України.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Внести зміни до договору оренди земельної ділянки від 09.06.2003, укладеного між Димитровською міською радою та Товариством з обмеженою відповідальністю "Люкс", який 09.06.2003 зареєстрований у Димитровському міському відділі земельних ресурсів, про що в книзі записів державної реєстрації договорів оренди землі вчинено запис за №139, виклавши:

- абзац 5 пункту 1 договору в наступній редакції "Грошова оцінка земельної ділянки складає 3583139,56грн (три мільйони п'ятсот вісімдесят три тисячі сто тридцять дев'ять гривень 56 копійок)";

- п.п.2.3.1 п.2.3 договору в наступній редакції "Орендна плата вноситься орендарем у грошовій формі. Розмір орендної плати за один рік становить 3% від нормативно-грошової оцінки земельної ділянки".

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Люкс" (85100, Донецька область, м.Костянтинівка, вул.Шахтарська, буд.3, ідентифікаційний код юридичної особи - 30617606) на користь Прокуратури Донецької області (87500, Донецька область, м.Маріуполь, вул. Університетська, 6, ідентифікаційний код юридичної особи - 25707002. Реквізити: отримувач - прокуратура Донецької області; банк - Держказначейська служба України, м.Київ; МФО - 820172; розрахунковий рахунок - 35216066016251) 1378 грн. витрат з оплати судового збору.

Припинити провадження у справі в частині вимог про зобов'язання сторін зареєструвати зміни до договору відповідно до положень Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень".

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не було скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, через господарський суд, який розглянув справу.

Повне рішення складено 15 серпня 2016 року.

Суддя О.В. Говорун

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення09.08.2016
Оприлюднено22.08.2016
Номер документу59725027
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1936/16

Постанова від 16.11.2016

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Малашкевич С.А.

Ухвала від 05.10.2016

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Малашкевич С.А.

Ухвала від 05.09.2016

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Малашкевич С.А.

Рішення від 09.08.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Рішення від 09.08.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 01.08.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

Ухвала від 13.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.В. Говорун

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні