Ухвала
від 15.08.2016 по справі 910/9860/16
КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

04116 м.Київ, вул. Шолуденка, 1 (044) 230-06-58

УХВАЛА

"15" серпня 2016 р. Справа №910/9860/16

Київський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Алданової С.О.

суддів: Смірнової Л.Г.

Зубець Л.П.

розглянувши апеляційну скаргу Державного підприємства «Українська авіаційна транспортна компанія»

на рішення господарського суду міста Києва від 28.07.2016 р.

у справі №910/9860/16 (суддя Турчин С.О.)

за позовом Приватного підприємства Центр консультаційного, інформаційного та правового забезпечення населення «Легіонер»

до Державного підприємства «Українська авіаційна транспортна компанія»

про стягнення коштів

ВСТАНОВИВ:

Рішенням господарського суду міста Києва від 28.07.2016 р. позов задоволено повністю. Стягнуто з відповідача на користь позивача 290410,40 грн. основного боргу та 4356,16 грн. судових витрат.

Не погоджуючись з прийнятим рішенням, Державне підприємство «Українська авіаційна транспортна компанія» звернулось до Київського апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати рішення та прийняти нове, яким відмовити у задоволенні позовних вимог.

Вказана апеляційна скарга не приймається до розгляду та повертається апеляційним господарським судом з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 3 ст. 94 ГПК України до скарги додаються докази сплати судового збору.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом позову у даній справі є майнова вимога про стягнення 290410,40 грн. основного боргу.

Законом України «Про судовий збір» визначено, що за подання апеляційної скарги на рішення суду судовий збір справляється у розмірі 110 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви. При цьому законом встановлюється максимальний розмір судового збору за подання апеляційної скарги на рішення суду, а саме 110% від 150 розмірів мінімальної заробітної плати.

Згідно абзацу 2 статті 8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» з 1 січня 2016 року встановлено мінімальну заробітну плату у місячному розмірі 1378 гривень.

Отже, за подання апеляційної скарги на рішення господарського суду міста Києва від 28.07.2016 р. необхідно сплатити судовий збір у розмірі 4791,78 грн.

Разом з апеляційною скаргою Державним підприємством «Українська авіаційна транспортна компанія» подано клопотання про відстрочення сплати судового збору у зв'язку з накладенням арешту на всі банківські рахунки скаржника.

Згідно п. 3.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 7 від 21.02.2013 р. «Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України», єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 ЗУ «Про судовий збір», є врахування ним майнового стану сторін.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Стаття 129 Конституції України, як одну із засад судочинства визначає рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, а відсутність коштів, для сплати судового збору, не може вважатися підставою для звільнення від такої сплати.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Слід зазначити, що дії суду при розгляді клопотання про відстрочення сплати судового збору повинні здійснюватись з дотриманням принципів рівності та збалансованості інтересів сторін. Господарському суду надано лише право, а не покладено обов`язок у будь-якому випадку задовольняти клопотання учасників судового процесу про відстрочення сплати ними судового збору. Тобто, вказана норма є суб`єктивною та застосовується лише у випадку, коли заявник надасть суду дійсно переконливі докази скрутного матеріального становища, яке перешкоджає йому вчинити необхідні дії по сплаті судового збору, а також докази того, що судовий збір дійсно може бути сплачений до ухвалення судового рішення по справі.

Розглянувши вказане клопотання та враховуючи обставини даної справи, зокрема, суму судового збору, яка підлягає сплаті за оскарження в апеляційному порядку рішення суду та відсутність будь-яких доказів на підтвердження обставин наведених відповідачем в обґрунтування вказаного клопотання, а саме ненаданням скаржником до матеріалів апеляційної скарги належних та допустимих доказів накладення арешту на всі банківські рахунки, колегія суддів дійшла висновку, що в задоволенні клопотання про відстрочення оплати судового збору до розгляду слід відмовити.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України, апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом, якщо до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

Слід зазначити, що в матеріалах справи відсутні докази на підтвердження повноважень на підписання та подання апеляційної скарги ОСОБА_2

Враховуючи вищезазначене, апеляційна скарга Державного підприємства «Українська авіаційна транспортна компанія» на рішення господарського суду міста Києва від 28.07.2016 р. не приймається до розгляду і повертається апеляційним господарським судом.

З огляду на викладене, керуючись ст. 86, п. 3 ч. 1 ст. 97 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити Державному підприємству «Українська авіаційна транспортна компанія» в задоволенні клопотання про відстрочення сплати судового збору.

2. Апеляційну скаргу Державного підприємства «Українська авіаційна транспортна компанія» на рішення господарського суду міста Києва від 28.07.2016 р. у справі №910/9860/16 повернути скаржнику з доданими до неї матеріалами.

3. Матеріали справи №910/9860/16 повернути до господарського суду міста Києва.

Головуючий суддя С.О. Алданова

Судді Л.Г. Смірнова

Л.П. Зубець

СудКиївський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення15.08.2016
Оприлюднено19.08.2016
Номер документу59726668
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/9860/16

Ухвала від 15.08.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Алданова С.О.

Рішення від 28.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 16.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

Ухвала від 01.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Турчин С.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні