Ухвала
від 17.08.2016 по справі 904/6788/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УКРАЇНА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про повернення заяви

про порушення провадження у справі про банкрутство

17.08.16р. Справа № 904/6788/16

Суддя господарського суду Дніпропетровської області Владимиренко І.В. розглянувши заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 96. кв. 73; код ЄДРПОУ 40039599) про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Заявник - Товариство з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" (49094, АДРЕСА_1; код ЄДРПОУ) звернулось до господарського суду Дніпропетровської області із заявою про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство.

Розглянувши заяву та додані до заяви документи, господарський суд прийшов до висновку про необхідність повернення заяви і доданих до не документів, з огляду на наступне.

Частиною 4 ст. 6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" закріплено, що загальні збори кредиторів скликаються боржником шляхом письмового повідомлення усіх кредиторів за даними бухгалтерського обліку боржника. Боржник повинен розмістити оголошення про проведення загальних зборів кредиторів на веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України.

Натомість, в матеріалах заяви про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство відсутні докази розміщення оголошення про проведення загальних зборів кредиторів на веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України.

Згідно положень ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірні грошові вимоги кредиторів - грошові вимоги кредиторів, підтверджені судовим рішенням, що набрала законної сили, і постановою про відкриття виконавчого провадження, згідно з яким відповідно до законодавства здійснюється списання коштів з рахунку боржника. До складу цих вимог, у тому числі щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), не включається неустойка (штраф, пеня) та інші фінансові санкції.

Частиною 3 ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом.

Згідно ч. 2 ст. 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви про порушення справи про банкрутство додаються: докази того, що сума безспірних вимог кредитора (кредиторів) сукупно становить не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, якщо інше не передбачено цим Законом; докази того, що сума вимог кредитора (кредиторів) не забезпечена повністю заставою майна боржника (за наявності застави).

Пунктом 6 ч. 1 ст. 14 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" обумовлено, що господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження заяви про порушення справи про банкрутство відмовляє у прийнятті якщо вимоги кредитора повністю забезпечені заставою майна боржника.

Як вбачається з даних бухгалтерського обліку ТОВ "Дев-Груп", а саме - фінансового звіту за формою № 1 за перше півріччя 2016 року розмір кредиторської заборгованості ТОВ "Дев-Груп" становить 3 258 900, 00 грн.

До матеріалів заяви про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство додано копію Договору іпотеки від 29.12.15р. зареєстрованого у реєстрі за № 2975.

З договору іпотеки вбачається, що ТОВ "Дев-Груп" як Іпотекодавець та ТОВ "Вайд ЛТД" як Іпотекодаржатель уклали договір, де у п. 1.3. вказано, що заставна вартість предмета іпотеки складає 3 000 000, 00 грн.

Згідно до ч. 8 ст. 8 Закону України "Про державний бюджет України на 2016р." установлено у 2016 році мінімальну заробітну плату у місячному розмірі: з 1 вересня - 1 218,00 гривень; з 1 січня - 1 378,00 гривень.

Так, кредиторська заборгованість ТОВ "Дев-Груп" сукупно складає 3 258 900, 00 грн., з яких 3 000 000, 00 грн. є такими, що забезпечені заставою (відповідно до Договору іпотеки від 29.12.15р.), а отже сума кредиторської заборгованості складає 258 900, 00 грн.

Відповідно до абз. 4 п. 2.2.2 ч. 2 Положення про порядок проведення санації до порушення провадження у справі про банкрутство затвердженого Постановою пленуму Вищого господарського суду України від 17.12.2013р. № 15, при визначенні розміру заборгованості боржника враховуються тільки зобов'язання, строк виконання яких вже настав, та не враховуються зобов'язання, забезпечені заставою майна боржника.

Відповідно положень ст. 10 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" безспірні грошові вимоги мають складати сукупно не менше трьохсот мінімальних заробітних плат - 413 400, 00 грн. (300*1378, 00 грн. = 413 400, 00 грн.).

Отже, сума не забезпеченої кредиторської заборгованості ТОВ "Дев-Груп" є меншої ніж встановлено вимогами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Разом з тим, пунктом 1 ч. 1 ст. 15 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" вказано, господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посаду якої у заяві не зазначено.

Так, заяву про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство підписав ОСОБА_1, не вказавши при цьому своє посадове становище.

Враховуючи вищенаведені положення законодавства, господарський суд вирішив повернути заяву ТОВ "Дев-Груп" про введення процедури санації до порушення провадження у справі про банкрутство без розгляду.

Відповідно до ч. 2 ст. 15 Закону повернення заяви про порушення провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню з такою заявою до господарського суду у встановленому порядку.

Керуючись ст. 6, ч. 1 ст. 15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст. 63, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Повернути заяву ТОВ "Дев-Груп" (49094, м. Дніпропетровськ, вул. Набережна Перемоги, буд. 96. кв. 73; код ЄДРПОУ 40039599) про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство і додані до неї документи без розгляду.

Додаток: заява ТОВ "Дев-Груп" про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство від 12.08.16р. на 56 арк., у т.ч. платіжне доручення № 39 від 01.07.16р.

Суддя ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення17.08.2016
Оприлюднено23.08.2016
Номер документу59775371
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —904/6788/16

Постанова від 29.09.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 15.09.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 01.09.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 17.08.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні