Постанова
від 29.09.2016 по справі 904/6788/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29.09.2016 року Справа № 904/6788/16

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді : Кузнецова В.О.,

суддів: Науменка І.М., Вечірка І.О.,

секретар судового засідання: Петровська А.В.,

за участю сторін:

від скаржника: ОСОБА_1Є, довіреність № б/н від 01.09.2016 р.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" на ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 17.08.2016 р. у справі

за заявою товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп", м.Дніпропетровськ

про введення процедури санації боржника - товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" до порушення провадження у справі про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Дніпропетровської області від 17.08.2016 р. у даній справі (суддя Владимиренко І.В.) заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" та додані до неї документи повернуто без розгляду.

Згадана ухвала мотивована посиланням на те, що згідно доданих до заяви документів, заявник не розмістив оголошення про проведення загальних зборів кредиторів на веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України відповідно до ч.4 ст.6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; сума не забезпеченої кредиторської заборгованості боржника є меншою ніж встановлено вимогами Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; заява підписана ОСОБА_2 без зазначення посадового становища.

Не погодившись з даною ухвалою, товариство з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" подало апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції норм матеріального та процесуального права, просить ухвалу господарського суду скасувати; прийняти до розгляду заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп " про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство; ввести процедуру санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство строком на 9 місяців; затвердити план санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство, схвалений кредиторами; доручити керівнику боржника провести санацію боржника до порушення провадження у справі про банкрутство; ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Скаржник зазначає, що ч.5 ст.6 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" не передбачено, що до заяви про затвердження плану санації докази розміщення боржником оголошення про проведення загальних зборів кредиторів на веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України.

До заяви додано витяг з ЄДРПОУ, в якому чітко визначені посада та повноваження особи, яка підписала заяву від імені заявника, а саме - керівника боржника.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Вайд ЛТД", товариство з обмеженою відповідальністю "Кардінал Інвест" та товариство з обмеженою відповідальністю "Архісфера" не забезпечили в судове засідання явку повноважних представників, про час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Колегія суддів вважає, що неявка представників товариства з обмеженою відповідальністю "Вайд ЛТД", товариства з обмеженою відповідальністю "Кардінал Інвест" та товариства з обмеженою відповідальністю "Архісфера" не перешкоджає розгляду справи по суті.

Заслухавши пояснення представника скаржника, розглянувши доводи апеляційної скарги, перевіривши відповідність оскарженого рішення нормам матеріального та процесуального права, суд дійшов висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню, з урахуванням наступного.

Згідно зі ст.4-1 ГПК України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" .

Відповідно до ч.1 ст. 2 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" провадження у справах про банкрутство регулюється цим Законом, ГПК України, іншими законодавчими актами України.

Згідно із ч.1 ст. 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", господарський суд приймає заяву про порушення справи про банкрутство до розгляду у разі відсутності підстав для відмови у прийнятті або для повернення заяви.

Товариство з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" звернулось до господарського суду Дніпропетровської області із заявою, в якій просило ввести процедуру санації боржника товариства з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" до порушення провадження у справі про банкрутство строком на 9 місяців; затвердити план санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство, схвалений кредиторами; доручити проведення досудової санації директору товариства з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" у відповідності до рішення загальних зборів кредиторів.

Відповідно до п.2 ст. 6 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (далі по тексту судової постанови також - Закон про банкрутство) процедуру санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство може бути введено за наявності: відповідної письмової згоди власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника; відповідної письмової згоди кредиторів, загальна сума вимог яких перевищує п'ятдесят відсотків кредиторської заборгованості боржника згідно з даними його бухгалтерського обліку; плану санації. який повинен бути письмово погоджений усіма забезпеченими кредиторами та схвалений загальними зборами кредиторів боржника.

За ч.4 ст.6 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" загальні збори кредиторів скликаються боржником шляхом письмового повідомлення усіх кредиторів за даними бухгалтерського обліку боржника. Боржник повинен розмістити оголошення про проведення загальних зборів кредиторів на веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України.

В порушення наведеної правової норми заявником не надано доказів розміщення оголошення про проведення загальних зборів кредиторів на веб-сайті державного органу з питань банкрутства та Вищого господарського суду України.

Постановою Пленуму Вищого господарського суду України №15 від 17.12.2013 р. затверджено Положення про порядок проведення санації до порушення провадження у справі про банкрутство.

Положення визначає порядок проведення санації боржника до порушення провадження у справі про його банкрутство (п.1.2. Положення).

Згідно п.п. 2.2.2. Положення, боржник повинен довести загальний розмір його кредиторської заборгованості. Подання боржником недостовірних відомостей про кредиторську заборгованість є підставою для відмови у затвердженні плану досудової санації.

Розмір заборгованості боржника підлягає визначенню виходячи з даних бухгалтерського обліку боржника.

Дані бухгалтерського обліку боржника визначаються на підставі документів бухгалтерського обліку та фінансової звітності боржника, поданих у встановленому порядку до відповідних органів державної влади.

Заборгованість боржника також повинна бути підтверджена первинними документами (договорами, актами виконаних робіт, актами приймання-передачі, видатковими накладними тощо).

При визначенні розміру заборгованості боржника враховуються тільки зобов'язання, строк виконання яких вже настав, та не враховуються зобов'язання, забезпечені заставою майна боржника.

Згідно фінансового звіту за формою № 1 за перше півріччя 2016 року, розмір кредиторської заборгованості товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" становить 3 258 900,00 грн.

Відповідно до договору іпотеки від 29.12.2015 р., укладеному між товариством з обмеженою відповідальністю "Логірус", товариством з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп" та товариством з обмеженою відповідальністю "Вайд ЛТД", зареєстрованому в реєстрі за №2975, заставна вартість предмету іпотеки становить 3 000 000,00 грн.

Законом України "Про державний бюджет України на 2016р." встановлено у 2016 році мінімальну заробітну плату у місячному розмірі з 1 січня - 1 378,00 грн.

Кредиторська заборгованість товариства з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" складає 3 258 900,00 грн., з яких 3 000 000,00 грн. є такими, що забезпечені заставою майна боржника.

Таким чином, сума кредиторської заборгованості складає 258 900,00 грн.

Аналогічна правова позиція викладена в ухвалі господарського суду Дніпропетровської області від 23.08.2016 р. у справі № 904/7060/16, яка в установленому діючим законодавством порядку не оскаржувалася та є чинною.

В силу ст. 5 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" санація боржника до порушення провадження у справі про банкрутство передбачає систему заходів, спрямованих на відновлення платоспроможності боржника до порушення провадження у справі про банкрутство. Це означає, що застосування таких спеціальних заходів можливо лише відносно "фінансово хворих" господарюючих суб'єктів.

Поряд з перерахованими у наведеній статті підставами для відкриття досудової санації слід додати загальні підстави для порушення провадження у справі про банкрутство, які характеризують неплатоспроможність або її загрозу.

Згідно ч.1 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" неплатоспроможність - це неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Загроза неплатоспроможності - виникнення конкуренції грошових вимог кредиторів у виконавчому провадженні, внаслідок якої задоволення вимог одного або кількох кредиторів у розмірі не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати призведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами. При цьому дотримання заявником тримісячного строку, передбаченого ч.3 ст.10 Закону, не вимагається (п.1.5. Положення).

Заявником не надано доказів вчинення всіх, передбачених Законом дій, щодо стягнення існуючої заборгованості, зокрема, доказів звернення до органів державної виконавчої служби з метою виконання ухвали господарського суду м.Києва від 01.06.2016 р. у справі №910/5736/16, а також доказів наявності судових рішень про задоволення вимог кредиторів, що набрали законної сили.

Відповідно до п.1 с.1 ст.15 Закону України „Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", п.1 ст.63 ГПК України суд повертає позовну заяву і додані до неї документи без розгляду, якщо заяву підписано особою, посадове становище якої не вказано.

Заява про введення процедури санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство підписана ОСОБА_2, без зазначення його посадового становища.

З урахуванням наведеного місцевий господарський суд дійшов обґрунтованого висновку про наявність підстав для повернення без розгляду заяви товариства з обмеженою відповідальністю "Дев-Груп".

Щодо посилання скаржника відносно затвердження плану санації боржника до порушення провадження у справі про банкрутство, колегія суддів, звертає увагу останнього про необхідність, з урахуванням п.5.4. Положення, подання до заяви про затвердження плану санації документів, які свідчать про неплатоспроможність боржника або її загрозу (рішення судів про задоволення вимог кредиторів, що набрали законної сили, відповідні постанови органів державної виконавчої служби про відкриття виконавчого провадження з виконання вимог кредиторів).

Крім того, відповідно до п.2.2.3 Положення усі забезпечені кредитори повинні надати письмову згоду на впровадження плану досудової санації, незалежно від розміру їх грошових вимог. Відомості про забезпечених кредиторів встановлюються на підставі даних державних реєстрів відповідних прав.

За таких обставин, доводи скаржника зазначені в апеляційній скарзі, апеляційним судом не визнаються такими, що можуть бути підставою згідно ст.104 ГПК України для скасування чи зміни оскаржуваної ухвали.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.99, 101-103, 105,106 ГПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

У задоволенні апеляційної скарги товариства з обмеженою відповідальністю "Дев - Груп" відмовити.

Ухвалу господарського суду Дніпропетровської області від 17.08.2016 р. у справі №904/6788/15 залишити без змін.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого господарського суду України протягом 20 днів.

Головуючий суддя В.О.Кузнецов

Судді І.М.Науменко

ОСОБА_3

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення29.09.2016
Оприлюднено10.10.2016
Номер документу61814277
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/6788/16

Постанова від 29.09.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 15.09.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 01.09.2016

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Кузнецов Вадим Олександрович

Ухвала від 17.08.2016

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Владимиренко Ігор Вячеславович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні