Ухвала
від 17.08.2016 по справі п/811/573/16
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

У Х В А Л А

про зупинення провадження

17 серпня 2016 року Справа № П/811/573/16

Кіровоградський окружний адміністративний суд, у складі судді Хилько Л.І., розглянув у порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 (надалі - позивач) до державного реєстратора Реєстраційної служби Маловисківського районного управління юстиції ОСОБА_2 (відповідач), третя особа ТОВ "СТОВ Авангард", про визнання протиправними дій та скасування рішення, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом, в якому просить визнати протиправними дії відповідача та скасувати рішення №22966006 від 18 липня 2015 р. про державну реєстрацію іншого речового права.

Відповідач та представник третьої особи у судове засідання не з'явилися. При цьому, відповідачем до суду подано пояснення (а.с.150) про те, що вона на даний час не являється державним реєстратором Реєстраційної служби Маловисківського районного управління юстиції з 09.03.2016 р..

Представником позивача у судовому засіданні 09.08.2016 було заявлено клопотання про вирішення судом, у порядку письмового провадження, питання про зупинення провадження у справі для подання додаткових доказів. Також, представник просив суд викликати та допит в якості свідка ОСОБА_2 (а.с.151).

Згідно з ч.1 ст.65 КАС України, як свідок в адміністративній справі може бути викликана судом кожна особа, якій можуть бути відомі обставини, що належить з'ясувати у справі.

У відповідності до ч.5, 6 ст.65 КАС України свідок зобов’язаний прибути до суду у визначений час і дати правдиві показання про відомі йому обставини. У разі неможливості прибуття за викликом суду свідок зобов’язаний завчасно повідомити про це суд.

Відповідно до ч.1 ст.272 КАС України до належно викликаних особи, особисту участь якої визнано судом обов'язковою, свідка, які без поважних причин не прибули у судове засідання або не повідомили причини неприбуття, може бути застосовано привід до суду через органи Національної поліції з відшкодуванням у дохід держави витрат на його здійснення.

У відповідності до п. 4 ч. 2 ст.156 Кодексу адміністративного судочинства України, суд має право зупинити провадження у справі в разі наявності інших причин за обґрунтованим клопотанням сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги на предмет спору до терміну, встановленого судом.

Відповідно до ч. 5 ст. 156 КАС України провадження у справі поновлюється за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або за ініціативою суду, якщо відпадуть обставини, які були підставою для зупинення провадження.

Ч.4 ст.11 КАС України вказує, що суд вживає передбачені законом заходи необхідні для з'ясування всіх обставин у справі, у тому числі щодо виявлення та витребування доказів з власної ініціативи.

Дане узгоджується із ч. 2 ст. 69 КАС України, відповідно до якої суд може запропонувати надати додаткові докази або витребувати додаткові докази за клопотанням осіб, які беруть участь у справі, або з власної ініціативи.

Встановлено, що згідно постанови Кабінету Міністрів України №17 від 21.01.2015 року "Питання оптимізації діяльності центральних органів виконавчої влади системи юстиції" Державна реєстраційна служба була ліквідована, а завдання і функції з реалізації державної політики у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень покладені на Міністерство юстиції України. Посадові особи реєстраційних служб були переведені на відповідні посади районних управлінь юстиції, де вони продовжували виконувати функції державних реєстраторів.

Відповідно до "Прикінцевих та перехідних положень" Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» №834-УПІ від 26.11.2015, органи державної реєстрації, утворені Міністерством юстиції України припинили надання послуг у сфері державної реєстрації прав на нерухоме майно на території відповідних адміністративно-територіальних одиниць з 30.04.2016.

11.02.2016 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову за № 99 "Про реформування територіальних органів Міністерства юстиції та розвиток системи надання безоплатної правової допомоги", згідно якої територіальні органи Міністерства юстиції України як юридичні особи публічного права мали бути ліквідовані.

На виконання зазначеного рішення Кабінету Міністрів України, Міністерством юстиції України було прийнято наказ від 01.03.2016 року №572/5 "Про ліквідацію територіальних управлінь юстиції".

У зв'язку з цим, 02.06.2016 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань було внесено запис про державну реєстрацію припинення Маловисківського районного управління юстиції в результаті ліквідації. Зазначене підтверджено листом Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області від 18.08.2016 року №226/01-5/02. Додатково також повідомлено, що реєстраційні справи, сформовані у процесі державної реєстрації прав, були передані від Маловисківського районного управління юстиції до Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської області, про що складено акт прийому-передачі від 22.04.2016.

Також підтверджено, що відповідача ОСОБА_2 з 09.03.2016 року звільнено з посади завідувача сектору державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Маловисківського РУЮ Кіровоградської області за переведенням, про що надано відповідну копію наказу №466/к від 09.03.2016 р..

При цьому, згідно листа Маловисківської районної державної адміністрації Кіровоградської обл. від 30.06.2016 р. №01-23/243/3 (копію надано позивачем до матеріалів справи) вбачається, що матеріали реєстраційної справи (номер запису про інше речове право - № 12401519) були вилучені прокуратурою Кіровоградської області.

Відтак, з метою повного та об'єктивного розгляду справи по суті, суд вважає за можливе зупинити провадження у справі до терміну, встановленого судом, викликати в наступне судове засідання свідка, а також витребувати додаткові докази (пояснення).

Згідно із ч.3 ст.79 КАС України, письмові докази, які витребовує суд, надсилаються безпосередньо до адміністративного суду. Суд може також уповноважити заінтересовану сторону або іншу особу, яка бере участь у справі, одержати письмовий доказ для надання його суду.

Суд наголошує, що згідно ч.1 ст.255 КАС України постанова або ухвала суду, яка набрала законної сили, є обов'язковою для осіб, які беруть участь у справі, для їхніх правонаступників, а також для всіх органів, підприємств, установ та організацій, посадових чи службових осіб, інших фізичних осіб і підлягає виконанню на всій території України.

Керуючись ст.ст.65, 156, 160, 165 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Клопотання представника позивача - задовольнити.

Зупинити провадження у справі № П/811/573/16 до 28 вересня 2016 року .

Питання щодо поновлення провадження у справі призначити до розгляду у судовому засіданні 28 вересня 2016 року о 15:00 год. у приміщенні Кіровоградського окружного адміністративного суду за адресою: 25006, м.Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 40, 7 поверх, зал с/засідання №4.

Роз'яснити, що провадження у справі поновлюється за клопотанням осіб, які беруть участь у справі або за ініціативою суду, якщо відпадуть обставини, які були підставою для зупинення провадження.

В судове засідання в якості свідка ОСОБА_2 (26200, Кіровоградська обл., м. Мала Виска, вул. 40 років Жовтня, 83).

Повідомити те, що до свідка, який ухиляється від явки до суду, може бути застосовано привід у встановлений законодавством спосіб.

Витребувати у:

1) ОСОБА_1 - письмові пояснення щодо статусу відповідача по справі та його заміни на належного (враховуючи обставини, зазначені в описовій частині даної ухвали);

2) Прокуратури Кіровоградської області: реєстраційну справу - для огляду в судовому засіданні (з послідуючим поверненням її до прокуратури Кіровоградської області); належним чином засвідчені копії заяви про державну реєстрацію від 18.07.2015 року, реєстраційний №12401255; від 18.07.2015 року, реєстраційний №12401286 (витяг із реєстру поданих заяв за вказаний період), а також усіх документів (матеріалів), поданих разом із заявами від 18.07.2015 року; засвідчену копію графіку роботи служби у липні 2015 р. та копії наказів про роботу у вихідні (святкові) дні на протязі липня 2015 р.; письмову інформацію щодо осіб, які брали участь (подавали документи на реєстрацію) у проведенні реєстраційних дій 18.07.2015 р. з 09:30 год. по 10:30 год.;

3) Сектора з питань державної реєстрації Маловисківської районної державної адміністрації:

- пояснення (з доданням відповідних доказів) в частині здійснення Маловисківською РДА функції у сфері державної реєстрації прав у Маловисківському районі Кіровоградської області та, відповідно, щодо залучення Маловисківської РДА до участі в справі в якості належного відповідача;

- письмові заперечення, у разі невизнання позову, з поясненнями по суті заявлених вимог та наданням доказів, що обґрунтовують викладені в них обставини, а також всі матеріали, що взяті до уваги при вчинення спірних дій та прийнятті спірного рішення;

- в разі наявності - реєстраційну справу (та належним чином завірену копію реєстраційної справи) - для огляду в судовому засіданні (з послідуючим поверненням її до Сектора з питань державної реєстрації Маловисківської РДА); належним чином засвідчені копії заяви про державну реєстрацію від 18.07.2015 року, реєстраційний №12401255; від 18.07.2015 року, реєстраційний №12401286 (витяг із реєстру поданих заяв за вказаний період), а також усіх документів (матеріалів), поданих разом із заявами від 18.07.2015 року; засвідчену копію графіку роботи служби у липні 2015 р. та копії наказів про роботу у вихідні (святкові) дні на протязі липня 2015 року; письмову інформацію щодо осіб, які брали участь (подавали документи на реєстрацію) у проведенні реєстраційних дій 18.07.2015 р. з 09:30 год. по 10:30 год..

Витребувані документи (матеріали) надати суду в строк до 28.09.2016 року .

Копію ухвали направити:

- ОСОБА_2 (26200, Кіровоградська область, м. Мала Виска, вул. 40р. Жовтня, 83);

- Сектору з питань державної реєстрації Маловисківської районної державної адміністрації (26200, Кіровоградська область, м. Мала Виска, вул. Жовтнева, буд. 78), - для виконання. Сектору з питань державної реєстрації Маловисківської районної державної адміністрації також надіслати копію позовної заяви;

- Прокуратурі Кіровоградської області (25000 м. Кропивницький, вул. Верхня Пермська, 4), - для виконання.

Ухвала суду в частині зупинення провадження у справі набирає законної сили в порядку та строки, передбачені статтею 254 КАС України та може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі, в 5-ти денний строк з дня її отримання, апеляційної скарги.

В іншій частині ухвала суду оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського окружного

адміністративного суду ОСОБА_3

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.08.2016
Оприлюднено23.08.2016
Номер документу59781080
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —п/811/573/16

Постанова від 29.11.2016

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 29.11.2016

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 07.11.2016

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 04.10.2016

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 18.07.2016

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 17.08.2016

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 15.06.2016

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

Ухвала від 30.05.2016

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Л.І. Хилько

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні