Ухвала
від 16.04.2007 по справі а23/33
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

А23/33

    

 ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16.04.2007                                                                                             Справа № А23/33  

Дніпропетровський апеляційний господарський суд у складі колегії суддів: головуючого судді   Сизько І. А. (доповідача)      

суддів:  Верхогляд Т.А., Тищик І.В.  

при секретарі судового засідання: Чоха Є.О.

за участю представників сторін:

від позивача:  Зайцев М.В., довіреність №114  від 04.12.06,  представник;

Цупров Р.Б., довіреність №146  від 22.12.06,  юрисконсульт;

від відповідача-1: Каратєєв Ю.А., довіреність №3/10-023  від 03.01.07,  старший державний податковий інспектор юридичного відділу;

Прокопенко Є.М., довіреність №9359/10/10-023  від 29.12.06,  головний державний податковий інспектор відділу представництва;

від відповідача-2: Гусарова К.О., довіреність №12-05/09  від 09.01.07,  юрисконсульт;

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Орджонікідзевської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Орджонікідзе, на постанову господарського суду Дніпропетровської області від  04.04.06р. у справі № А23/33

за позовом відкритого акціонерного товариства “Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат”, м. Орджонікідзе

до відповідача-1 Орджонікідзевської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Орджонікідзе  

     відповідача-2 Головного Управління Державного казначейства України у Дніпропетровській області

за участю прокурора Дніпропетровської області

          про  стягнення 708097,04грн. відсотків з ПДВ

                                                      ВСТАНОВИВ:

Позивач, ВАТ “Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат”, звернувся до господарського суду Дніпропетровської області з позовом до Орджонікідзевської ОДПІ та Відділення Державного казначейства України в м.Орджонікідзе про стягнення з держбюджету суми відсотків, нарахованих на бюджетну заборгованість з ПДВ за грудень 2004р. за період з 01.03.05р. по 28.10.05р. в сумі 708097,04грн.

04.04.2006р. Позивачем подана заява про зміну позовних вимог, де Позивач просить стягнути з Держбюджету суму відсотків 318133,64грн., нарахованих на бюджетну заборгованість з ПДВ за грудень 2004р. за період з 01.03.05р. по 31.05.05р. (т.1 а.с.55).

Постановою господарського суду Дніпропетровської області від 04.04.2006р. у справі №А23/33, з урахуванням ухвали від 25.05.2006р. про виправлення описки, (суддя Добродняк І.Ю.) позовні вимоги задоволені в сумі 318133грн.64коп. В решті позову провадження у справі закрито. Постанову суду мотивовано тим, що позивачем дотримано вимоги ч.2 п.п.7.7.3 п.7.7 ст.7 Закону України “Про податок на додану вартість”; відповідачами доказів сплати позивачу відсотків суду не надано.

Не погодившись з постановою господарського суду, відповідач-1 подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати зазначену постанову, у позові відмовити повністю. Апеляційна скарга мотивована тим, що законодавчо не передбачений обов'язок держави перерахувати платникам податків відсотки за несвоєчасне відшкодування ПДВ; при розгляді справи суд першої інстанції не дослідив факт надмірної сплати податку до бюджету.

Позивач в запереченнях на апеляційну скаргу зазначає, що предметом розгляду справи є стягнення відсотків з ПДВ лише за той період, в якому діяла редакція Закону України “Про податок на додану вартість”, що передбачала стягнення бюджетної заборгованості у будь-який момент після її виникнення. Позивач просить залишити постанову  господарського суду без змін, а апеляційну скаргу  - без задоволення.

Представник відповідача-2 у судовому засіданні просить задовольнити апеляційну скаргу, постанову суду скасувати та в позові відмовити.

Заявою від 01.08.2006р. прокурор повідомив про приєднання до апеляційної скарги Орджонікідзевської ОДПІ відповідно до ст.192 КАС України та підтримку вимог апеляційної скарги (т.1 а.с.95).

Ухвалою Дніпропетровського апеляційного господарського суду від 16.04.2007р. замінено відповідача-2 відділення Державного казначейства України в м. Орджонікідзе його правонаступником Головним Управлінням Державного казначейства України у Дніпропетровській області

Дослідивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши повноту встановлення господарським судом обставин справи та правильність їх юридичної оцінки, апеляційний суд приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню в силу наступного.

20.01.2005р. ВАТ ”Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат” подано до Орджонікідзевської ОДПІ податкову декларацію по ПДВ за грудень   2004р., згідно з якою різниця між загальною сумою податкових зобов'язань та сумою податкового кредиту має від'ємне значення, загальна сума ПДВ що підлягає відшкодуванню склала 11067146грн.

ВАТ ”Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат” було подано уточнюючий розрахунок від 20.05.2005р., за яким загальна сума бюджетного відшкодування склала 11658249грн.

Бюджетна заборгованість з ПДВ по декларації за грудень 2004р. станом на 28.10.2005р. відшкодована в повному обсязі шляхом перерахування коштів з державного бюджету на рахунок підприємства ( т.1 а.с.10-14) .

Відповідно до п.7.7 ст.7 Закону України „Про податок на додану вартість" (в редакції, яка діяла на момент існування заборгованості) суми податку, що підлягають сплаті до бюджету або відшкодуванню з бюджету, визначаються як різниця між загальною сумою податкових зобов'язань, що виникли у зв'язку з будь-якою поставкою товарів (робіт, послуг) протягом звітного періоду, та сумою податкового кредиту звітного періоду ( підпункт 7.7.1).

У разі коли за результатами звітного періоду сума, визначена згідно з підпунктом 7.7.1 цієї статті, має від'ємне значення, така сума підлягає відшкодуванню платнику податку з Державного бюджету України протягом місяця, наступного після подачі декларації. Підставою для отримання відшкодування є дані тільки податкової декларації за звітний період. За бажанням платника податку сума бюджетного відшкодування може бути повністю або частково зарахована в рахунок платежів з цього податку. Таке рішення платника податку відображається в податковій декларації. Відшкодування здійснюється шляхом перерахування відповідних грошових сум з бюджетного рахунку на рахунок платника податку в установі банку, що його обслуговує, або шляхом видачі казначейського чека, який приймається до негайної оплати (погашення) будь-якими банківськими установами ( підпункт 7.7.3 Закону України „Про податок на додану вартість").

          Згідно ч.5 п.п.7.7.3 п.7.7 ст.7 Закону України "Про податок на додану вартість” суми, не відшкодовані платнику податку протягом визначеного у  цьому  пункті строку, вважаються бюджетною заборгованістю. На суму бюджетної  заборгованості нараховуються проценти на рівні 120% від облікової ставки Національного банку України,  встановленої на  момент  її  виникнення,  протягом строку її дії, включаючи день погашення. Платник податку має право у  будь-який  момент  після  виникнення  бюджетної  заборгованості звернутися  до  суду  з позовом  про  стягнення коштів бюджету та притягнення до відповідальності посадових осіб, винних у несвоєчасному відшкодуванні надмірно сплачених податків.

За змістом  цієї  норми платник податку має право у будь-який момент після виникнення  бюджетної  заборгованості  звернутися  до суду  з позовом про стягнення коштів бюджету, у тому числі й про стягнення відсотків за  бюджетною  заборгованістю  у  зв'язку  з несвоєчасним відшкодуванням ПДВ.            

Право на відшкодування суми податку на додану вартість по результатам діяльності позивача за грудень 2004р. підтверджено протоколом №8 від 03.10.2005р. засідання робочої групи щодо проведення відшкодування сум податку на додану вартість ВАТ “Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат”, в тому числі за грудень 2004р.

01.06.2005р. набрав чинності п.7.7 ст.7 Закону України “Про податок на додану вартість” згідно Закону України №2505 від 25.03.2005р., яким було скасовано стару редакцію п.7.7, що передбачала нарахування відсотків в будь-який момент на рівні 120% від облікової ставки НБУ, протягом строку її дії, включаючи день погашення.

Отже, враховуючи зміни в законодавстві, нарахування відсотків по декларації повинно здійснюватися з граничним терміном до 01.06.2005р. В результаті сума відсотків, нарахованих на бюджетну заборгованість з ПДВ по декларації за грудень 2004р. становить 318133,64грн.

Порядок відшкодування ПДВ затверджено наказом  Державної податкової адміністрації України та Державного казначейства України №209/72 від 02.07.97р. (у редакції наказу ДПА України та  Державного казначейства   України   від   21.05.2001р.   N200/86).

Згідно п.4.1 Порядку відшкодування ПДВ відшкодування ПДВ з бюджету здійснюється органами Державного казначейства України за висновками податкового органу  або за рішенням суду.

Відповідно до п.п.6.3-6.5 цього Порядку податкові органи в особливому  рахунку платника податку за прострочення терміну відшкодування ПДВ нараховують відсотки, які за заявою платника податку можуть  бути  перераховані  на  його рахунок  або  направлені  на  погашення податкового зобов'язання з ПДВ.

Затверджена названим Порядком форма висновку про суми  відшкодування  ПДВ містить вказівки про відшкодування з бюджету загальної суми заборгованості,  у тому числі відсотків  за несвоєчасне відшкодування ПДВ.

В зв'язку  з  цим  стягнення  процентів  слід  розглядати  як додаткову  гарантію,  яка  носить   компенсаційний   характер.

Стосовно доводів скаржника треба зазначити, що: по-перше, порядок обчислення, сплати податку на додану вартість, дата виникнення податкових зобов'язань, право платника на податковий кредит, порядок і строки відшкодування з бюджету визначені Законом України “Про податок на додану вартість”, що є спеціальним законом; по-друге, підприємству в повному обсязі відшкодована заборгованість з ПДВ, що свідчить про правильність нарахування податкового кредиту та заявленої до відшкодування суми; по-третє, предметом розгляду справи є стягнення відсотків з ПДВ лише за той період, в якому діяла редакція Закону України “Про податок на додану вартість”, що передбачала стягнення бюджетної заборгованості у будь-який момент після її виникнення.

Керуючись ст.ст. 195, 196, 198, 200, 205, 206, 254 Кодексу адміністративного судочинства  України, суд -

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу Орджонікідзевської об'єднаної державної податкової інспекції, м. Орджонікідзе Дніпропетровської області, залишити без задоволення.

Постанову господарського суду Дніпропетровської області від 04.04.06р. у справі № А23/33 залишити без змін.

Ухвала набирає законної сили з моменту проголошення і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом одного місяця безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.   

Головуючий суддя                                                            І.А.Сизько

Суддя                                                                                          Т.А.Верхогляд

Суддя                                                                                          І.В.Тищик

З оригіналом згідно.

        Помічник судді                              О.В.Кравець

СудДніпропетровський апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення16.04.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу598058
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а23/33

Постанова від 05.03.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 29.01.2008

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 12.12.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Постанова від 29.03.2007

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Чимбар Л.О.

Ухвала від 26.07.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

Ухвала від 16.04.2007

Господарське

Дніпропетровський апеляційний господарський суд

Сизько І.А.

Ухвала від 12.02.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Добродняк І.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні