Ухвала
від 05.06.2012 по справі 227/1915/12
ХМІЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 227/1915/12

Провадження №2/227/864/12

Номер рядка звіту 33

У х в а л а

про залишення позовної заяви без руху

05.06.2012 року м. Хмільник

Суддя Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області Слободонюк М. В., перевіривши матеріали позовної заяви прокурора Літинського району в інтересах держави в особі Міністерства палива та енергетики України -ПАТ "Вінницяобленерго" в особі СО "Літинські електричні мережі" до ОСОБА_1 про стягнення заподіяної шкоди, -

В С Т А Н О В И В :

До Хмільницького міськрайонного суду Вінницької області надійшла позовна заява прокурора Літинського району в інтересах держави в особі Міністерства палива та енергетики України -ПАТ В«ВінницяобленергоВ»в особі СО В«Літинські електричні мережіВ»до ОСОБА_1 про стягнення 8228,62 грн. заподіяної шкоди.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими матеріалами, вважаю, що зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

У відповідності до ч.2 ст. 45 ЦПК України з метою представництва інтересів громадянина або держави в суді прокурор в межах повноважень, визначених законом, має право звертатися до суду з позовною заявою та брати участь у розгляді справ за його позовами.

Відповідно до ст. 36-1 Закону України "Про прокуратуру" представництво прокуратурою інтересів громадянина або держави в суді полягає у здійсненні прокурорами від імені держави процесуальних та інших дій, спрямованих на захист в суді інтересів громадянина або держави у випадках передбачених законом. Підставою представництва прокурором у суді інтересів держави є наявність або загрози порушень економічних, політичних та інших державних інтересів унаслідок протиправних дій (бездіяльності) фізичних або юридичних осіб, що вчинюються у відносинах між ними або з державою (ч. 2 ст. 36-1 Закону України „Про прокуратуруВ» ).

Тобто, прокурор є представником держави, виражає державний інтерес та реалізує його при вирішенні конкретних справ. А тому звертаючись до суду останній має вказати в чому саме полягає його державний інтерес у розгляді чи вирішенні конкретної справи та необхідність уособлення функцій того чи іншого державного органу.

Ознайомившись з матеріалами позовної заяви суд вважає, що прокурором не обґрунтовано обставини, які зумовили звернення з даним позовом до суду в інтересах держави в особі ПАТ В«ВінницяобленергоВ» - СО В«Літинські електричні мережіВ»та не визначено, чому позивач, який наділений правом самостійно звертатись до суду та захищати власні інтереси, не користується таким правом, що зумовило необхідність звернення прокурора з позовом.

З тексту позовної заяви вбачається, що єдиною підставою для звернення до суду є порушення, внаслідок незаконних дій відповідача, економічних та суспільних інтересів держави, які, на думку прокурора, полягають у несплаті позивачем податків та зборів до відповідних бюджетів та цільових фондів через невідшкодування відповідачем заподіяної шкоди.

Однак прокурором не враховано, що у відносинах, які пов'язані з нарахуванням та справлянням податків та зборів, інтереси держави уособлюють відповідні контролюючі державні органи (Державна податкова служба, Державна митна служба) а не господарюючі суб'єкти, яким є позивач.

Крім того, матеріали справи не містять доказів що ПАТ В«ВінницяобленергоВ»в особі СО В«Літинські електричні мережіВ»є державним підприємством та перебуває в державній власності, прибуток якого в повному обсязі зараховується в дохід державного бюджету. Тобто, інтереси держави в цьому випадку не є встановленими.

Слід наголосити, що спірні відносини між позивачем і відповідачем -ОСОБА_1 можуть бути ними вирішені у судовому порядку самостійно, шляхом здійснення позивачем своїх прав та обов'язків у цивільному судочинстві. Звернення ж прокурора з даним позовом в інтересах позивача без достатніх на те підстав може розцінюватись як вплив або тиск на відповідача.

Посилання прокурора в позовній заяві на неспроможність позивача оплатити судовий збір при самостійному зверненні до суду є безпідставним, так як з метою реалізації права на судовий захист позивач, враховуючи свій майновий стан, не позбавлений можливості клопотати суд про відстрочення чи розстрочення сплату судового збору, звільнення від оплати судових витрат в порядку ст. 82 ЦПК України.

Враховуючи вищезазначене суд приходить до висновку, що в супереч ч. 2 ст. 119 ЦПК України прокурором Літинського району не обґрунтовано обставин представництва інтересів держави у даній справі в особі ПАТ В«ВінницяобленергоВ» - СО В«Літинські електричні мережіВ» , не зазначено відношення Міністерства палива та енергетики України як органу уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах, та необхідності здійснення захисту порушених прав позивача.

За правилами визначеними частиною 1 статті 121 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених в статтях 119 і 120 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п'яти днів з дня отримання позивачем ухвали.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 119, 121 ЦПК України,-

У Х В А Л ИВ :

позовну заяву прокурора Літинського району в інтересах держави в особі Міністерства палива та енергетики України -ПАТ В«ВінницяобленергоВ» в особі СО В«Літинські електричні мережіВ» до ОСОБА_1 про стягнення заподіяної шкоди -залишити без руху, надавши прокурору строк для усунення недоліків до 15.06.2012 року, але не пізніше п'яти днів з моменту отримання копії ухвали.

В разі не усунення до встановленого терміну недоліків, зазначених в ухвалі, позовна заява буде вважатись неподаною і буде повернута позивачу з усіма додатками до неї.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Слободонюк М. В.

СудХмільницький міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення05.06.2012
Оприлюднено26.08.2016
Номер документу59889036
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —227/1915/12

Рішення від 16.07.2012

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Слободонюк М. В.

Рішення від 16.07.2012

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Слободонюк М. В.

Ухвала від 22.06.2012

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Слободонюк М. В.

Ухвала від 05.06.2012

Цивільне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Слободонюк М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні