Постанова
від 15.02.2008 по справі 5/191-а
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

"15" лютого 2008 р. Справа №5/1 91-А

за позовом Управління Пен сійного фонду України в Крас илівському районі, м. Красилі в

до Приватного підприємця ОСОБА_1, м. Красилів

про стягнення 224,82 грн. заборг ованості

Суд дя Грамчук І.В.

Секр етар судового засідання Яроц ький А.М.

Представники сторін:

від позивача - Киричук С.В. - за довіреністю № 07 від 14.0 1.2008р.

від відповідача - не з'явивс я.

У судовому засіданні 15.02.2008р. прийнято постанову, оскільки у засіданні суду 14.02.2008р. оголош увалась перерва.

Суть спору: Позивач - у правління Пенсійного фонду У країни в Красилівському райо ні, м. Красилів звернувся до су ду з позовною заявою про стяг нення з відповідача - приватн ого підприємця ОСОБА_1, м. К расилів 224,82 грн. заборгованост і по сплаті фіксованого розм іру страхового внеску на заг альнообов'язкове державне пе нсійне страхування.

Повноважний представник п озивача у судовому засіданні позовні вимоги підтримав та наполягав на їх задоволенні , обґрунтовуючи останні обст авинами викладеними у позовн ій заяві та доданих до неї док ументах. Крім того, на вимогу ухвали суду від 23.01.2008р. про закі нчення підготовчого провадж ення та призначення справи д о розгляду, у судовому засіда нні повноважним представник ом позивача надано належним чином оформлені документи, з окрема: копію картки особово го рахунку платника, копію ан кети страхувальника та копію повідомлення Красилівської райдержадміністрації № 205-01/06 в ід 30.01.2008р. про те, що ПП ОСОБА_1 значиться за адресою : АДРЕ СА_1.

Відповідач, незважаючи на н алежне повідомлення про дату , час та місце засідання суду ( повідомлення про вручення по штового відправлення (рекоме ндоване), вимог ухвал суду від 10.01.2008 р. та 23.01.2008р. не виконав, пись мового пояснення щодо позовн их вимог не надав, повноважно го представника для участі у засіданні суду не направив, п ричин неявки не повідомив. Ко пії ухвал, повістки та копію п озовної заяви з додатками ві дповідачу направлено рекоме ндованим листом з повідомлен ням про вручення поштового в ідправлення.

Розглядом матеріалів сп рави встановлено наступне.

ОСОБА_1, АДРЕСА_1, іден тифікаційний номер НОМЕР_1 , зареєстрована як суб'єкт п ідприємницької діяльності - фізична особа.

Підприємець є страхувальн иком та платником страхових внесків, зобов'язаний подава ти звітність територіальном у органу Пенсійного фонду Ук раїни у строки, в порядку та за формою, встановленими Пенсі йним фондом, нараховувати, об числювати і сплачувати в уст ановлені строки та в повному обсязі страхові внески.

За період з 01.01.2005р. по 31.03.2005р. та ст аном на 27.12.2007р. у відповідача ут ворилась заборгованість до П енсійного Фонду України в су мі 224,82 грн. згідно акту позивач а, у якому проведений розраху нок суми доплати до мінімаль ного страхового внеску, а сам е: за перший квартал 2005р. належа ло до сплати 248,82 грн. фіксовано го розміру страхового внеску (83,84 грн. за січень та лютий , 81,14 гр н. за березень ). При цьому відп овідачем сплачено 240,00 грн. єди ного податку. Частина єдиног о податку в розмірі 24,00 грн. (10%) н е була зарахована на особови й рахунок ПФУ Держказначейст вом, тому до сплати належить р ізниця між належним до сплат и розміром фіксованого страх ового внеску та сплаченою су мою страхового внеску у скла ді єдиного податку, яка стано вить 224,82 грн. Дана сума заборго ваності відповідає картці ос обового рахунку громадянина -підприємця (фізичної особи).

Відповідно до вимог Закону України “Про загальнообов' язкове державне пенсійне стр ахування” 07.12.2007р. позивачем бул о виставлено відповідачу вим огу про сплату боргу №Ф-458, яку в ідповідно до підпису на пові домленні про вручення поштов ого відправлення останнім от римано 13.12.2007 р. Зазначена вимога залишена відповідачем без р еагування.

Зважаючи на те, що добровіль ному порядку суму боргу прот ягом встановленого десятиде нного строку з дня отримання вимоги приватним підприємце м сплачено не було, позивач зв ернувся до суду з позовною за явою про стягнення з відпові дача 224,82 грн. заборгованості

На день розгляду справи по с уті заборгованість у розмірі 224,82 грн. відповідачем не сплач ена, доказів про протилежне с уду не надано.

Досліджуючи надані сто ронами докази, аналізуючи на ведені міркування та запер ечення, оцінюючи їх в сукупн ості, судом враховується на ступне.

За змістом ст. 58 Закону Укра їни “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхува ння” від 09.07.2003 р. Пенсійний фонд є органом, який провадить збі р, акумуляцію та облік страхо вих внесків, призначає пенсі ї та підготовляє документи д ля її виплати, забезпечує сво єчасне і в повному обсязі фін ансування та виплату пенсій.

Відповідно до прикінцевих положень та преамбули вказа ного Закону цей Закон набира є чинності з 01.01.2004 р., зміна умов і норм загальнообов'язкового державного пенсійного страх ування здійснюється виключ но шляхом внесення змін до ць ого Закону. Крім того, згідно с т. 5 цього Закону передбачено , що Закон регулює відносини, щ о виникають між суб'єктами си стеми загальнообов'язкового державного пенсійного страх ування. Дія інших нормативно -правових актів може поширюв атися на ці відносини лише у в ипадках, передбачених цим За коном, або в частині, що не суп еречить цьому Закону. Виключ но цим Законом визначається, зокрема, платники страхових внесків, їх права та обов'язки ; порядок нарахування, обчисл ення та сплати страхових вне сків, стягнення заборгованос ті за цими внесками.

Відповідач, як платник єдин ого податку відповідно до Ук азу Президента „Про спрощену систему оподаткування, облі ку та звітності суб' єктів м алого підприємництва” у 2005 ро ці сплачував страхові внески до ПФ України в складі єдиног о податку.

Відповідно до п.1 ч.1 ст.14 Зако ну України „Про загальнообов ' язкове державне пенсійне с трахування” страхувальника ми є, серед інших, фізичні осо би - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (вкл ючаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємниць кої діяльності, які обрали ос обливий спосіб оподаткуванн я (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськ огосподарський податок, прид бали спеціальний торговий па тент), які використовують пра цю фізичних осіб на умовах тр удового договору (контракту) або на інших умовах, передбач ених законодавством, або за д оговорами цивільно-правовог о характеру. Дані суб' єкти з гідно ст.15 Закону є платниками страхових внесків.

Відповідно до пп.4 п.8 Прикінц евих положень Закону фізичн і особи - суб' єкти підприєм ницької діяльності, які обра ли особливий спосіб оподатку вання (фіксований податок, єд иний податок), на період дії за конодавчих актів з питань ос обливого оподаткування спла чують страхові внески у поря дку, визначеному цим Законом у фіксованому розмірі.

Відповідно до ст.45 Закону Ук раїни „Про Державний бюджет України на 2005 рік” фізичні осо би - суб' єкти підприємниць кої діяльності за період з 01.01.0 5 по 31.03.05 повинні були сплатити д о ПФУ фіксований розмір стра хових внесків за січень, люти й та 30 днів березня 2005р. в розрах унку 83,84 грн. за місяць з урахув анням частини єдиного та фік сованого податків, перерахов аних Державним казначейство м у грудні 2004 р. за 2005р. (в березні - 81,14 грн.)

З прийняттям Закону Україн и "Про вирішення питання щод о заборгованості суб'єктів г осподарської діяльності, які застосовують особливі умови оподаткування, обліку та зві тності, у зв'язку з не перерозп оділом Державним казначейст вом України частини податків до Пенсійного фонду України , Фонду соціального страхува ння з тимчасової втрати прац ездатності, Фонду соціальног о страхування на випадок без робіття протягом 2004 року - І ква рталу 2005 року" установлено, що фізичні особи - суб'єкти п ідприємницької діяльності, я кі у I кварталі 2005 року працювал и за спрощеною системою опод аткування, зобов'язані сплат ити до Пенсійного фонду фікс ований розмір страхового вне ску, розрахований як різниця між встановленою ставкою вн еску та частиною єдиного або фіксованого податків, що не н адійшли до ПФ України.

Тому згідно вимог чинного з аконодавства за перший кварт ал 2005р. відповідачу належало с платити 248,82 грн. фіксованого с трахового внеску. При цьому н им сплачено 24,00 грн. в складі єд иного податку, які не були пер ерозподілені Державним казн ачейством на рахунки ПФ Укра їни, однак не вважаються забо ргованістю і враховуються в рахунок сплати страхових вне сків.

Відповідно за перший кварт ал 2005р. відповідачу належить с платити до ПФ України різниц ю між установленим розміром фіксованого страхового внес ку та сумою страхових внескі в, сплачених в складі єдиного податку, яка складає 224,82 грн.

Відповідно до ст. 106 Закону Ук раїни “Про загальнообов'язко ве державне пенсійне страху вання” суми страхових внеск ів своєчасно не нараховані т а/або не сплачені страхуваль никами у строки, визначені ст аттею 20 цього Закону, в тому чи слі обчислені територіальни ми органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених час тиною третьою статті 20 цього З акону, вважаються прострочен ою заборгованістю із сплати страхових внесків і стягуют ься з нарахуванням пені та за стосуванням фінансових санк цій. При цьому згідно пункту 3 даної статті територіальн і органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені п равлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам , які мають недоїмку, вимогу пр о її сплату. Вимога про сплату недоїмки є виконавчим докум ентом.

Протягом десяти робочих дн ів із дня одержання вимоги пр о сплату недоїмки страхуваль ник зобов'язаний сплатити су му недоїмки.

У разі якщо страхувальник, я кий одержав вимогу територіа льного органу Пенсійного фон ду про сплату недоїмки і прот ягом десяти робочих днів піс ля її отримання не сплатив за значену у вимозі суму недоїм ки, або не узгодив вимогу з від повідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узго див вимогу, але не сплатив узг оджену суму недоїмки протяго м десяти робочих днів після о тримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійног о фонду звертається в устано вленому законом порядку і по дає вимогу про сплату недоїм ки до відповідного підрозділ у державної виконавчої служб и. У зазначених випадках орга н Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи г осподарського суду з позовом про стягнення недоїмки. У раз і звернення органу Пенсійног о фонду з позовом про стягнен ня недоїмки до господарськог о суду передбачені законодав ством заходи досудового врег улювання спорів не застосову ються.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач протягом десяти днів із дня отримання вимоги про сплату боргу не сп латив зазначену у ній суму та не оскаржив вимогу до суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС Укр аїни кожна сторона повинна д овести ті обставини, на яких ґ рунтуються її вимоги та запе речення, крім випадків, встан овлених статтею 72 цього Кодек су. Доказів, які б спростовува ли доводи позивача, відповід ач суду не надав. Тому суд вваж ає, що позивач обґрунтовано п росить стягнути з відповід ача заборгованість по стра хових внесках.

За таких обставин позов зая влений обґрунтовано, підтвер джений належними доказами, в ідповідає чинному законодав ству та підлягає задоволенню .

Керуючись ст.ст.6, 14, 71, 86, 104, 105, 158-163, 167, 254-255, п.6 Розділу 7 „Прикінцеві та перехідні положення” Кодекс у адміністративного судочин ства України, СУД

П О С Т А Н О В И В :

Позов Управління Пенсі йного фонду України в Красил івському районі, м. Красилів до Приватного підприємця О СОБА_1, м. Красилів про стягне ння 224,82 грн. заборгованості зад овольнити.

Стягнути з приватного підп риємця ОСОБА_1, АДРЕСА_1 , ідентифікаційний номер Н ОМЕР_1 / на користь Управлінн я Пенсійного фонду України в Красилівському районі, м. Кра силів / вул. Центральна, 38 а, код 00439606 / 224,82 грн. / двісті двадцять чо тири гривні 82 коп. / заборгован ості.

Згідно ст.ст. 185-186 КАС України сторони та інші особи, які бер уть участь у справі мають пра во оскаржити в апеляційному порядку Постанову повністю а бо частково. Заява про апеляц ійне оскарження подається пр отягом 10 днів з дня проголошен ня, апеляційна скарга подаєт ься протягом 20 днів після пода ння заяви про апеляційне оск арження. Подаються до Львівс ького апеляційного адмініс тративного суду через суд пе ршої інстанції.

Згідно ст. 254 КАС України Пост анова, якщо інше не встановле но КАС України набирає закон ної сили після закінчення ст року подання заяви про апеля ційне оскарження, якщо таку з аяву не було подано. Якщо було подано заяву про апеляційне оскарження, але апеляційна с карга не була подана у строк, п останова суду першої інстан ції набирає законної сили пі сля закінчення цього строку. У разі подання апеляційної с карги судове рішення, якщо йо го не скасовано, набирає зако нної сили після закінчення а пеляційного розгляду справи .

Суддя І.В. Грам чук

Постанова склад ена в повному обсязі і підпис ана 15.02.08

Віддрук. 3 прим.:

1 - до справи,

2 - позивачу,

3 - відповідачу

СудГосподарський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення15.02.2008
Оприлюднено11.02.2011
Номер документу5995713
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/191-а

Постанова від 15.02.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Постанова від 08.08.2007

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Йосипчук О.С.

Ухвала від 20.07.2007

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Йосипчук О.С.

Ухвала від 03.07.2007

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Йосипчук О.С.

Постанова від 04.09.2006

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Йосипчук О.С.

Ухвала від 02.08.2006

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Йосипчук О.С.

Ухвала від 11.07.2006

Господарське

Господарський суд Закарпатської області

Йосипчук О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні