Рішення
від 25.08.2016 по справі 924/602/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"25" серпня 2016 р.Справа № 924/602/16

Господарський суд Хмельницької області у складі:

суддя Виноградова В.В., розглянувши матеріали справи

за позовом Полонської центральної районної лікарні імені ОСОБА_1, м. Полонне Хмельницької області

до товариства з обмеженою відповідальністю "ХОВП "Медтехніка", м. Хмельницький

про стягнення 23730,02 грн. заборгованості; розірвання договору оренди від 01.09.2013 р.

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_2 - за довіреністю від 12.08.2016 р.

від відповідача: ОСОБА_3 - за довіреністю від 11.07.2016 р.

Рішення приймається 25.08.2016 р., оскільки в судовому засіданні 15.08.2016 р., 22.08.2016 р. оголошувались перерви.

Відповідно до ст. 85 ГПК України в судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

встановив: позивач звернувся до суду з позовом про стягнення з відповідача 23730,02 грн., з яких 18570,23 грн. заборгованості по оплаті орендної плати та 5159,79 грн. заборгованості по оплаті комунальних послуг, яка виникла у зв'язку з порушенням умов договору від 01.09.2013 р. оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста району, та про розірвання договору оренди від 01.09.2013 р. Позовні вимоги обґрунтовані невиконанням відповідачем зобов'язання з оплати орендної плати та експлуатаційних витрат, положеннями ст. ст. 173, 179, 193 ГК України, ст. ст. 509, 525, 526, 610, 612, 629 ЦК України.

Повноважний представник позивача позовні вимоги підтримав. У письмових поясненнях зазначив, що відносини між сторонами врегульовані договором оренди від 01.09.2015 р. та ст. ст. 638, 640 ЦК України, де вказано, що особа, яка отримала оферту і не бажала ознайомитись з істотними умовами договору та не повідомила про цю незгоду, вважається такою, що погодилась на ці умови. Отже, відповідач погодився з розрахунком комунальних послуг по вищезгаданому договору, оплативши рахунок, наданий відповідачу за вересень 2013 р. Стверджує, що сторони своїми діями підтвердили згоду саме у такий спосіб тлумачити п. 5.13 договору. Таким чином, доходить висновку, що відмова відповідача від сплати боргу за комунальні послуги в подальшому не містить жодних підстав під собою.

Також у поясненнях (№554 від 19.08.2016 р.) зазначив, що вартість спожитих орендарем комунальних послуг визначалася: за послуги опалення - пропорційно площі приміщення, яку займає орендар у загальній площі всієї будівлі; за послуги водопостачання та водовідведення - пропорційно чисельності робітників орендаря до загальної чисельності працівників, працюючих в приміщенні; за послуги електроенергії - виходячи із потужностей електроприладів, що знаходяться в приміщенні.

Повноважний представник відповідача проти позову заперечив. У відзиві на позовну заяву (від 12.07.2016 р.) відповідач зазначив, що 758,00 грн. заборгованості по орендній платі позивачем нараховано за аптечним пунктом №2, що знаходиться у водолікарні позивача, відносини з оренди якого регулюються іншим договором оренди, ніж той, що зазначений в позовній заяві. Зауважує, що відповідачем не укладався договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого нерухомого майна та надання комунальних послуг орендарю відповідно до Примірного договору, затвердженого наказом Фонду державного майна України 23.08.2000 р. №1774. Повідомляє, що аптечний пункт №9 в поліклінічному відділенні позивача припинив свою роботу. При цьому лічильники з обліку спожитої електроенергії, теплової енергії, води в орендованому приміщені аптечного пункту №9 в поліклінічному відділенні відсутні, тому вважає, що починаючи з листопада 2015 року, комунальні платежі нараховуються позивачем необґрунтовано. Також вважає необґрунтованими вимоги позивача щодо розірвання договору оренди, оскільки відповідач неодноразово пропонував позивачу припинити дію цього договору.

У письмових поясненнях, крім того, зазначив, що утримання орендованого майна, витрати на яке покладено на відповідача п. 5.7 договору, ніяким чином не пов'язане з оплатою комунальних послуг. Порядок визначення розміру та оплати комунальних послуг договором оренди не врегульовано, їх розрахунку не подано.

Розглядом матеріалів справи встановлено:

Між Полонською центральною районною лікарнею ім. Н.С. Говорун (орендодавець) та товариством з обмеженою відповідальністю "ХОВП "Медтехніка" (орендар) 01.09.2013р. укладено договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селища, міста району (далі - договір), згідно з яким орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування окреме індивідуально визначене майно площею 22,0 кв.м., розміщене за адресою: м. Полонне, вул. Лесі Українки, 177 в приміщенні поліклінічного відділення, що знаходиться на балансі Полонської ЦРЛ ім. Н.С. Говорун, вартість якого визначена згідно зі звітом про незалежну оцінку, здійснену станом на 20.06.2013 р. і становить 45689,00 грн. без ПДВ (п. 1.2 договору).

За умовами п. 1.2 договору майно передається в оренду з метою розміщення аптечного пункту.

Орендар вступає у строкове платне користування майном у термін, указаний у договорі, але не раніше дати підписання сторонами цього договору та акта приймання-передачі цього майна (п. 2.1 договору).

У разі припинення цього договору майно повертається орендарем орендодавцю. Орендар повертає майно орендодавцю (балансоутримувачу) аналогічно порядку, встановленому при передачі майна орендарю цим договором. Майно вважається поверненим орендодавцю (балансоутримувачу) з моменту підписання сторонами акта приймання-передачі (п. 2.4 договору).

Пунктом 2.5 договору обов'язок складання акта приймання-передачі покладається на сторону, яка передає майно іншій стороні договору.

Відповідно до п. 3.1 договору орендна плата визначається на підставі Методики розрахунку та порядку використання плати за оренду майна спільної власності територіальних громад, сіл селища, міста Полонського району, затвердженої рішенням двадцять третьої сесії районної ради VI скликання від 22.03.2013 року №33, але не менше 75 грн. за 1 кв.м. становить без ПДВ за перший місяць оренди 1650,00 грн. Нарахування ПДВ на суму орендної плати здійснюється у порядку, визначеному чинним законодавством. У разі, якщо неможливо зробити розрахунок орендної плати за перший місяць оренди (при відсутності інформації про індекс інфляції), цей пункт викладається в такій редакції. Орендна плата за перший місяць оренди - 1650,00 грн. визначається шляхом корегування орендної плати за базовий місяць на індекси інфляції.

Орендна плата за кожний наступний місяць визначається шляхом корегування орендної плати за попередній місяць на індекс інфляції за поточний місяць (п. 3.2 договору).

Згідно з п. 3.3 договору орендна плата перераховується орендарем у розмірі 100% на розрахунковий рахунок орендодавця щомісячно не пізніше 5 числа. Кінцевий розрахунок за кожний місяць оренди проводиться орендарем, після корегування орендної плати на індекс інфляції, згідно виставленого рахунку протягом 3-х днів з дня отримання рахунку.

У випадку користування майном протягом неповного календарного місяця (першого та/або останнього місяців оренди) добова орендна плата за дні користування визначається згідно з чинною Методикою розрахунку орендної плати, затвердженою Полонською районною радою (п. 3.4 договору).

Пунктом 3.6 договору передбачено, що при наявності заборгованості по орендній платі, кошти, що надходитимуть від орендаря, зараховуються в рахунок існуючої заборгованості по орендній платі, що виникла раніше, незалежно від призначення платежу, вказаного в платіжному дорученні.

Наднормативна сума орендної плати, що надійшла до бюджету та/або орендодавцю, підлягає в установленому порядку поверненню орендарю або заліку в рахунок наступних платежів (п. 3.7 договору).

У п. 3.8 договору сторони погодили, що у разі закінчення (припинення) строку дії цього договору орендар сплачує орендну плату на день фактичної передачі майна згідно з актом приймання-передачі. Закінчення строку дії договору не звільняє орендаря від обов'язків сплатити заборгованість, що виникла протягом дії цього договору в повному обсязі, враховуючи санкції.

Орендар зобов'язується використовувати орендоване майно відповідно до його призначення та умов цього договору (п. 5.1 договору), нести витрати, пов'язані з утриманням орендованого майна (п. 5.7 договору), своєчасно і у повному обсязі сплачувати орендну плату (п. 5.8 договору), щомісячно, до 5 числа наступного місяця, надавати орендодавцю інформацію про перерахування орендної плати (копію платіжного доручення з відміткою обслуговуючого банку) (п. 5.11 договору), у разі припинення або розірвання договору повернути в 15-денний термін орендодавцю або підприємству, вказаному орендодавцем, орендоване майно в належному стані, не гіршому ніж на момент передачі його в оренду, з врахування нормального фізичного зносу, та відшкодувати орендодавцеві збитки у разі погіршені стану або втрати (повної або часткової) орендованого майна з вини орендаря (п. 5.12 договору), укласти з балансоутримувачем орендованого майна договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна та надання комунальних послуг орендарю (п. 5.13 договору).

У п. 9.4 договору сторони передбачили, що у разі несплати орендарем орендної плати більше одного місяця, орендодавець має право ставити питання про дострокове розірвання договору у встановленому чинним законодавством порядку.

Згідно з п. 10.1 договору він укладений строком на 2 роки 11 місяців, діє з "01" вересня 2013 р. до "01" серпня 2016 р. включно.

Чинність цього договору припиняється, зокрема, достроково за взаємною згодою сторін або за рішенням господарського суду (п. 10.7 договору).

Договір підписаний представниками сторін, скріплений відтисками їх печаток.

Згідно з актом прийому-передачі нерухомого майна від 01.09.2013 р. орендарем прийнято в оренду частину приміщення поліклініки Полонської ЦРЛ ім. Н.С. Говорун площею 22,0 кв.м., яке знаходиться за адресою: м. Полонне, вул. Лесі Українки, 177.

На оплату орендної плати за оренду приміщення поліклініки позивачем були виставлені відповідачу рахунки: №02 від 15.01.2015 р. на суму 2083,09 грн., №11 від лютого 2015 р. на суму 2147,67 грн., №20 від 16.03.2015 р. на суму 2261,50 грн., №29 від квітня 2015 р. на суму 2505,74 грн., №49 від травня 2015 р. на суму 2856,50 грн., №76 від 18.06.2015 р. на суму 2919,34 грн., №92 від 22.07.2015 р. на суму 2931,02 грн., №102 від 17.08.2015 р. на суму 2901,71 грн., №123 від 22.09.2015 р. на суму 2878,50 грн., №130 від 20.10.2015 р. на суму 2944,71 грн., №151 від 12.11.2015 р. на суму 2906,43 грн., №165 від грудня 2015 р. на суму 2964,56 грн., №2 від 20.01.2016 р. на суму 2985,31 грн., №16 від 24.02.2016 р. на суму 3012,18 грн., №40 від 17.03.2016 р. на суму 2958,44 грн., №51 від 22.04.2016 р. на суму 2985,31 грн., всього на суму - 44242,01 грн.

Відповідач здійснив оплату орендної плати за оренду приміщення поліклініки на загальну суму 27973,24 грн., що підтверджується платіжними дорученнями: №2309 від 21.01.2015 р. в сумі 2083,09 грн., №6434 від 19.02.2015 р. в сумі 2147,67 грн., №10658 від 19.03.2015 р. в сумі 2261,50 грн., №15452 від 22.04.2015 р. в сумі 2505,74 грн., №19218 від 21.05.2015 р. в сумі 2856,60 грн., №23991 від 24.06.2015 р. в сумі 2919,34 грн., №28448 від 27.07.2015 р. в сумі 2931,02 грн., №42314 від 23.10.2015 р. в сумі 1980, 00 грн., №42541 від 26.10.2015 р. в сумі 1980,00 грн., №24 від 09.02.2016 р. в сумі 2878,50 грн., №99 від 24.02.2016 р. в сумі 3429,88 грн.

Таким чином, неоплаченою залишилась плата за оренду приміщення поліклініки в сумі 16268,77 грн.

Крім того, позивачем виставлялись відповідачу рахунки на оплату електропостачання, водопостачання та теплопостачання, зокрема, щодо приміщення поліклініки, а саме: №01 від січня 2015 р. на суму 709,96 грн., №10 від лютого 2015 р. на суму 172,68 грн., №31 від 16.03.2015 р. на суму 1482,13 грн., №40 від квітня 015 р. на суму 719,17 грн., №58 від травня 2015 р. на суму 340,02 грн., №67 від 18.06.2015 р. на суму 176,57 грн., №85 від 22.07.2015 р. на суму 181,93 грн., №109 від 17.08.2015 р. на суму 191,36 грн., №116 від 22.09.2015 р. на суму 191,46 грн., №137 від 20.10.2015 р. на суму 191,46 грн., №144 від 12.11.2015 р. на суму 578,21 грн., №158 від грудня 2015 р. на суму 809,30 грн., №09 від 20.01.2016 р. на суму 886,30 грн., №25 від 24.02.2016 р. на суму 1124,70 грн., №46 від 17.03.2016 р. на суму 851,70 грн., №57 від 22.042016 р. на суму 820,20 грн.

Позивач звернувся до відповідача листами з вимогою про сплату заборгованості з орендної та комунальної плати в сумі 12327,96 грн. (№3301 від 02.12.2015 р., №19 від 14.01.2016 р.), в сумі 19608,5 грн. (№151 від 25.02.2016 р.).

Відповідач листом №150 від 13.11.2015 р. звернувся до позивача з пропозицією не нараховувати орендну плату у зв'язку з ремонтними роботами в орендованому приміщенні або підписати додаткову угоду про дострокове припинення дії договору, листами №115 від 27.05.2016 р. №40 від 04.03.2016 р., №5 від 27.01.2016 р. - з пропозицією розірвати договір.

У відповідь на лист №115 від 27.05.2016 р. позивач повідомив відповідача про те, що договір оренди від 01.09.2013 р. діє і за відповідачем рахується заборгованість в розмірі 23730,02 грн.

Позивачем в матеріали справи надано додаткову угоду від 01.05.2016 р. до договору оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селища, міста району від 01.09.201зр., в якій сторони вирішили за взаємною згодою припинити дію договору оренди від 01.09.2013 р. щодо оренди частини приміщення поліклініки з 01.05.2016 р.

Відповідно до акту приймання-передачі орендованого приміщення від 01.05.2016 р., складеного, підписаного та скріпленого печатками сторін, відповідач повернув, а позивач прийняв після оренди нежитлове приміщення площею 22 кв.м. - частину приміщення поліклініки Полонської ЦРЛ ім. Н.С.Говорун за адресою м. Полонне, вул. Лесі Українки, 177.

У зв'язку із несплатою відповідачем орендної плати та комунальних витрат позивач звернувся до суду із позовом про стягнення з відповідача 23730,02 грн., з яких 18570,23 грн. заборгованості по оплаті орендної плати та 5159,79 грн. заборгованості по оплаті комунальних послуг, а також про розірвання договору оренди від 01.09.2013 р.

Аналізуючи подані докази, оцінюючи їх у сукупності, суд до уваги бере таке.

Відповідно до ч. 2 п. 1 ст. 175 Господарського кодексу України майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених Господарським кодексом України.

З положень ст. 509 ЦК України, ст. 173 ГК України вбачається, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Частиною 1 ст. 179 Господарського кодексу України визначено, що майново-господарські зобов'язання, які виникають між суб'єктами господарювання або між суб'єктами господарювання і не господарюючими суб'єктами - юридичними особами на підставі господарських договорів, є господарсько-договірними зобов'язаннями.

Згідно зі ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України господарський договір є підставою виникнення господарських зобов'язань.

Нормами ст. 627 ЦК України встановлено свободу договору, тобто відповідно до ст. 6 цього Кодексу сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності та справедливості.

З матеріалів справи вбачається, що 01.09.2013 р. між позивачем (орендодавець) та відповідачем (орендар) укладено договір оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селища, міста району, згідно з яким орендодавець передає, а орендар приймає в строкове платне користування окреме індивідуально визначене майно площею 22,0 кв.м., розміщене за адресою: м. Полонне, вул. Лесі Українки, 177 в приміщенні поліклінічного відділення, що знаходиться на балансі Полонської ЦРЛ ім. Н.С. Говорун для розміщення аптеки.

Відповідно до ст. 759 ЦК України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

За користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму (ст. 762 ЦК України).

Згідно з ч. 2 ст. 285 ГК України орендар, зобов'язаний, зокрема, своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату.

Орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі (ч. ч. 1, 4 ст. 286 ГК України).

Організаційні відносини, пов'язані з передачею в оренду майна державних підприємств, установ та організацій, підприємств, заснованих на майні, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності (далі - підприємства), їх структурних підрозділів та іншого окремого індивідуально визначеного майна, що перебуває в державній та комунальній власності; майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання державного майна, майна, що належить Автономній Республіці Крим або перебуває у комунальній власності регулюються Законом України "Про оренду державного та комунального майна" (далі - Закон).

Положеннями п. 3 ст. 18 Закону на орендаря покладено обов'язок вносити орендну плату своєчасно і у повному обсязі. При цьому відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону встановлено, що орендар за користування об'єктом оренди вносить орендну плату незалежно від наслідків господарської діяльності.

Умовами договору оренди від 01.09.2013 р. на орендаря покладено обов'язок перераховувати орендну плату у розмірі 100% на розрахунковий рахунок орендодавця щомісячно не пізніше 5 числа. Кінцевий розрахунок за кожний місяць оренди проводиться орендарем після корегування орендної плати на індекс інфляції, згідно виставленого рахунку протягом 3-х днів з дня отримання рахунку (п. 3.3 договору).

Згідно зі ст. ст. 525, 526 ЦК України, ст. 193 ГК України зобов'язання мають виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від виконання зобов'язань не допускається.

Відповідно до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно з ч. 1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Відповідно до ст. 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Як убачається з матеріалів справи, відповідач в порушення вищевказаних законодавчих норм та умов договору оренди свої зобов'язання щодо своєчасної та в повному обсязі оплати орендної плати не виконав, в результаті чого у нього виникла заборгованість перед позивачем у розмірі 16268,77 грн.

Доказів про сплату заявленої до стягнення суми заборгованості з орендної плати суду не подано. Таким чином, позовні вимоги про стягнення 16268,77 грн. заборгованості з орендної плати заявлені правомірно та підлягають задоволенню.

З приводу доводів відповідача щодо невикористання орендованого приміщення з листопада 2015 р. у зв'язку з припиненням діяльності у цьому приміщенні, проведенням ремонтних робіт суд зазначає таке.

Положеннями ст. 651 ЦК України, ст. 188 ГК України визначено підстави і порядок зміни та розірвання договору, в яких, зокрема зазначено, що зміна та розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не передбачено законом або договором.

У договорі оренди сторони погодили, що дострокове припинення чинності договору відбувається за взаємною згодою сторін або за рішенням господарського суду (п. 10.7 договору).

Однак матеріали справи свідчать, що сторонами не було досягнуто взаємної згоди щодо дострокового припинення дії договору з листопада 2015 р. Натомість договір за згодою сторін був припинений 01.05.2016 р., орендоване приміщення повернуто орендодавцю за актом приймання-передачі від 01.05.2016 р.

Таким чином, договір оренди від 01.09.2013 р., за яким зберігається обов'язок орендаря сплачувати орендну плату у встановленому розмірі, діяв згідно з додатковою угодою до договору оренди до 01.05.2016р.

Крім того, суд вважає за необхідне звернути увагу на те, що за приписами ст. 286 ГК України, ст. 19 Закону України "Про оренду державного та комунального майна" орендар сплачує орендодавцю орендну плату незалежно від наслідків своєї господарської діяльності.

Позивач також просить суд стягнути з відповідача 5159,79 грн. заборгованості по оплаті комунальних послуг.

Відповідно до п. 5.7 договору на відповідача покладено обов'язок нести витрати, пов'язані з утриманням орендованого майна. При цьому у п. 5.13 договору зазначено, що орендар зобов’язаний укласти з балансоутримувачем орендованого майна договір про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна та надання комунальних послуг орендарю.

Таким чином, сторони погодили що необхідною умовою виконання відповідачем свого обов'язку зі сплати наданих йому комунальних послуг є укладення сторонами відповідного договору, в якому були б визначені його істотні умови (зокрема, які саме комунальні послуги повинен оплачувати відповідач, який критерій розподілу і оплати спожитих послуг, їх вартість, строки оплати).

Однак доказів дотримання сторонами вимог п. 5.13 договору оренди щодо укладення договору про відшкодування витрат балансоутримувача на утримання орендованого майна та надання комунальних послуг суду не подано. Згідно з поясненнями, наданими представниками сторін, такий договір не укладався. Орендодавцем заходи щодо зобов'язання орендаря укласти відповідний договір не вживалися. Відтак сторони не погодили усіх істотних умов (виду послуг, їх вартості, строків оплати, порядку розрахунку тощо) оплати комунальних послуг.

Доводи позивача про те, що відповідач вважається таким, що погодився на умови оплати комунальних послуг, запропоновані ним у першому отриманому рахунку на оплату комунальних послуг, оскільки не висловив заперечень та здійснював оплату і сторони таким чином дотримались умов п. 5.13 договору, суд оцінює критично, оскільки кожний рахунок на оплату комунальних послуг це лише пропозиція здійснити оплату саме по конкретному рахунку за конкретні послуги на конкретну суму. При цьому рахунки містять різні суми нарахування комунальних послуг. Тому оплата відповідачем одних рахунків не свідчить про його згоду та обов'язок оплатити інші рахунки (які містять інші суми нарахувань). Таким чином, твердження позивача щодо неправомірності подальшої відмови відповідача щодо оплати рахунків за комунальні послуги є безпідставними.

Посилання позивача на нарахування плати за комунальні послуги, виходячи з площі орендованого приміщення, чисельності робітників орендаря, потужностей електроприладів, що знаходяться в приміщенні, суд також оцінює критично, оскільки останнім не подано доказів про досягнення взаємної згоди сторін щодо обрання таких критеріїв розподілу і оплати спожитих послуг. Також позивачем не надано суду будь-яких доказів на підтвердження вихідних даних для нарахування витрат на оплату комунальних послуг, доказів, які би підтверджували визначені в рахунках суми, призначені до оплати комунальних послуг, доказів щодо понесених позивачем витрат на оплату комунальних послуг.

Суд також зважає на те, що позивачем не надано доказів на підтвердження того, що він вправі відповідно до законодавства надавати комунальні послуги, які зазначені у рахунках.

З приводу положень п. 5.7 договору суд враховує те, що витрати, пов'язані з утриманням майна, передбачають насамперед витрати, пов'язані зі зберіганням майна, його ремонтом, забезпеченням збереження його властивостей.

З огляду на вищезазначене, суд доходить висновку, що позовні вимоги в частині стягнення з відповідача 5159,79 грн. заборгованості по оплаті комунальних послуг є необґрунтованими, не доведеними та не підтверджені належними доказами, тому в їх задоволенні необхідно відмовити.

Крім того, позивачем заявлено позовну вимогу про розірвання договору від 01.09.2013 р. оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста району.

З приводу зазначеної позовної вимоги суд враховує, що договір від 01.09.2013 р. оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста району, укладений строком на 2 роки 11 місяців, діє з "01" вересня 2013 р. до "01" серпня 2016 р. включно (п. 10.1 договору).

Відповідно до п. 10.2 договору сторони узгодили, що зміни і доповнення або розірвання цього договору допускається за взаємної згоди сторін шляхом укладення відповідного договору.

Відповідно до ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Аналогічні норми містяться також у ст. 188 ГК України.

У разі розірвання договору зобов'язання сторін припиняються. У разі зміни або розірвання договору зобов'язання змінюється або припиняється з моменту досягнення домовленості про зміну або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором чи не обумовлено характером його зміни (ст. 653 ЦК України).

У п. 10.7 договору зазначено, що чинність цього договору припиняється, зокрема, достроково за взаємною згодою сторін або за рішенням господарського суду (п. 10.7 договору).

Як убачається з матеріалів справи, сторони 01.05.2016 р. уклали додаткову угоду до договору оренди від 01.09.2013р., відповідно до якої дійшли згоди, що договір від 01.09.2013р. оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селища, міста району (щодо оренди частини приміщення поліклініки), припинив свою дію з 01.05.2016 р. Згідно з актом приймання-передачі від 01.05.2016 р. орендоване приміщення повернуто орендодавцеві.

Оскільки договір від 01.09.2013 р. оренди індивідуально визначеного (нерухомого або іншого) майна, що перебуває у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міста району, укладений між сторонами, припинив свою дію 01.05.2016 р., тобто до подання позову до суду (вх.№ 05-08/1476/16 від 30.06.2016 р.), у позові в частині позовних вимог про розірвання зазначеного договору необхідно відмовити.

Враховуючи вищенаведене, положення ст. 33 ГПК України, в силу яких кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд дійшов висновку, що позовні вимоги належить задовольнити частково, а саме: в частині стягнення 16268,77 грн. заборгованості з орендної плати. У решті позову слід відмовити.

Відповідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України витрати по сплаті судового збору покладаються на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Керуючись ст. ст. 1, 2, 33, 43, 49, 82, 85, 116 Господарського процесуального кодексу України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов Полонської центральної районної лікарні імені ОСОБА_1, м. Полонне Хмельницької області до товариства з обмеженою відповідальністю "ХОВП "Медтехніка", м. Хмельницький про стягнення 23730,02 грн. заборгованості; розірвання договору оренди від 01.09.2013 р. задовольнити частково.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальність "ХОВП "Медтехніка", м. Хмельницький, вул. Ватутіна, буд. 28 (код 37098104) на користь Полонської центральної районної лікарні ім. Н.С. Говорун, м. Полонне, вул. Лесі Українки, буд. 177 (код 02004404) 16268,77 грн. (шістнадцять тисяч двісті шістдесят вісім гривень 77 коп.) заборгованості по орендній платі, 944,73 грн. (дев'ятсот сорок чотири грн. 73 коп.) витрат по оплаті судового збору.

Видати наказ.

У решті позову відмовити.

Повне рішення складено 29.08.2016 р.

Суддя В.В. Виноградова

Віддрук. 3 прим.: 1 - до справи, 2 - позивачу (30500, Хмельницька область, м. Полонне, вул. Лесі Українки, 177), 3 - відповідачу (29000, м. Хмельницький, вул. Ватутіна, 28). 2 - рек. з пов. про вруч.

Дата ухвалення рішення25.08.2016
Оприлюднено05.09.2016
Номер документу59990045
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —924/602/16

Ухвала від 21.09.2016

Господарське

Рівненський апеляційний господарський суд

Павлюк І. Ю.

Рішення від 25.08.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 13.07.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

Ухвала від 01.07.2016

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Виноградова В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні