Ухвала
від 08.08.2016 по справі 905/1992/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

61022, м.Харків, пр. Науки, 5

У Х В А Л А

08.08.2016р. Справа №905/1992/16

Господарський суд Донецької області у складі головуючого судді Кучерявої О.О., розглянувши клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю В«Р.Б.К. ОСОБА_1В» про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції по справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю В«Р.Б.К. ОСОБА_1В» до Товариства з обмеженою відповідальністю В«ФОРІЦАВ» про стягнення 135753,78 грн., з яких основний борг в сумі 131799,79 грн., 3% річних в сумі 3953,98 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю В«Р.Б.К. ОСОБА_1В» звернулось до господарського суду Донецької області з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю В«ФОРІЦАВ» про стягнення 135753,78 грн., з яких основний борг в сумі 131799,79 грн., 3% річних в сумі 3953,98 грн.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 17.06.2016 позовну заяву прийнято до розгляду та порушено провадження у справі. Судове засідання призначено на 05.07.2016 року о 10:50 год.

Ухвалою господарського суду Донецької області від 05.07.2016 розгляд справи відкладено на 10.08.2016 року о 14:30 год.

18.07.2016 на адресу господарського суду Донецької області від Товариства з обмеженою відповідальністю В«Р.Б.К. ОСОБА_1В» надійшло клопотання про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

Проте, зазначене клопотання не підлягає задоволенню, оскільки не відповідає вимогам ст. 74-1 Господарського процесуального кодексу України.

Так, відповідно до ст. 74-1 ГПК України господарський суд за власною ініціативою або за клопотанням сторони, третьої особи, прокурора, іншого учасника судового процесу може постановити ухвалу про їх участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції. У клопотанні про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції в обов'язковому порядку зазначається суд, в якому необхідно забезпечити її проведення. Таке клопотання може бути подано не пізніш як за сім днів до дня проведення судового засідання, в якому відбуватиметься така участь. Питання про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції вирішується господарським судом за наявності відповідного клопотання або за власною ініціативою не пізніш як за п'ять днів до дня проведення такого судового засідання. Ухвала суду, прийнята за наслідками вирішення цього питання, оскарженню не підлягає.

Як вбачається зі змісту клопотання про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції, позивачем не наведено достатніх доводів, які можуть бути визнані об'єктивною необхідністю для проведення судового засідання в режимі відеоконференції. Крім того, прийняття рішення щодо проведення судового засідання в режимі відеоконференції є правом суду. Вищезазначена норма не передбачає обов'язку проведення судового засідання в режимі відеоконференції в разі наявності про це клопотання сторони.

Випадки, в яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції не визначені у законі. Проте, необхідність здійснення відеоконференції, на думку суду, визначається з врахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень залучених спеціалістів чи інших учасників процесу, які за станом здоров'я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов'язковою.

Заявник у клопотанні про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції зазначає про наявність у справі належних письмових доказів, що підтверджують факт отримання товару відповідачем та посилається на акт звірки взаєморозрахунків.

Стаття 34 ГПК України визначає, що господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Тобто, тільки суд вирішує питання про належність письмових доказів у справі.

На думку суду, призначення судового засідання у режимі відеоконференції повинно здійснюватись у виключних випадках, коли за об'єктивних причин учасник процесу не може брати участь у засіданні, а його участь є необхідною для встановлення всіх обставин справи.

Відповідно до ст. 33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

До того ж, на деякі питання у суду може виникнути необхідність витребування у представників сторін письмових пояснень, надання яких у режимі відеоконференції є неможливим.

Враховуючи вищевикладене, керуючись ст.ст. 74-1, 86 Господарського процесуального кодексу України,

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю В«Р.Б.К. ОСОБА_1В» про участь в судовому засіданні в режимі відеоконференції - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.О. Кучерява

СудГосподарський суд Донецької області
Дата ухвалення рішення08.08.2016
Оприлюднено05.09.2016
Номер документу60016013
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —905/1992/16

Ухвала від 10.08.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 08.08.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 05.07.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

Ухвала від 17.06.2016

Господарське

Господарський суд Донецької області

О.О. Кучерява

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні