Постанова
від 30.08.2016 по справі 813/2314/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2016 року № 813/2314/15

Львівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Брильовського Р.М.,

при секретарі Зубач С.А.

за участю:

представника позивача - Панькевича Р.В.

розглянувши у відкритому судовому з асіданні у місті Львові справу за адміністративним позовом Львівської місцевої прокуратури №1 до Управління державної реєстрації Львівської міської ради за участю третьої особи Приватного підприємства «Дарина-Сервіс» про скасування державної реєстрації права власності, зобов'язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

Львівська місцева прокуратури №1 звернулась до суду з адміністративним позовом до Управління державної реєстрації Львівської міської ради за участю третьої особи Приватного підприємства «Дарина-Сервіс», в якому просить скасувати державну реєстрацію права власності приватного підприємства «Дарина-Сервіс» (код ЄДРПОУ 20770266) на нежитлові приміщення павільйону №3 загальною площею 95,5 кв.м. за адресою: м. Винники, вул. Галицька, 18 (реєстраційний номер майна 24404272) на підставі ухвали Госопдарського суду Львівської області від 04.12.2012 про затвердження мирової угоди та зобов'язати Управління державної реєстрації Львівської міської ради внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про скасування державної реєстрації за приватним підприємством «Дарина-Сервіс» (код ЄДРПОУ 20770266) на нежитлові приміщення павільйону №3 загальною площею 95,5 кв.м. за адресою: м. Винники, вул. Галицька, 18 (реєстраційний номер майна 24404272).

Позовні вимоги мотивовані тим, що скасування рішення Господарського суду Львівської області від 04.12.2012 у справі №5015/4244/12, яке слугувало підставою для державної реєстрації права власності ПП «Дарина-Сервіс» на нежитлові приміщення павільйону №3 загальною площею 95,5 кв.м. за адресою: м. Винники, вул. Галицька, 18 є підставою для скасування державної реєстрації цього права.

Представник позивача в судовому засіданні позов підтримав, просить його задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання , про причини неявки суд не повідомив, однак подав письмові заперечення на позовну заяву. Заперечення мотивує, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень здійснюється виключно за заявочним принципом та зазначає, що ні ПП «Дарина-Сервіс», ні виконавчий комітет Винниківської міської ради не звертались до відповідача із заявою про державну реєстрацію права власності на приміщення павільйону №3 загальною площею 95,5 кв.м., що знаходиться по вул. Галицькій,18, що у м. Винники та рішення з цього питання державним реєстратором не приймалося, чим не порушено законних прав, свобод та інтересів позивача, а заявлені позовні вимоги є передчасними та безпідставними. Просить в задоволенні позову відмовити.

Представник третьої особи в судове засідання не з'явився, хоча був належним чином повідомлений про дату, час та місце судового засідання , про причини неявки суд не повідомив.

Заслухавши думку представника позивача, з'ясувавши обставини, на які позивач посилається як на підставу своїх вимог та дослідивши докази, якими вони обґрунтовуються, суд вважає, що позов підлягає до задоволення, мотивуючи це наступним.

Ухвалою господарського суду Львівської області від 04.12.2012 у справі №5015/4244/12 за позовом приватного підприємства «Дарина-Сервіс» до виконавчого комітету Винниківської міської ради про визнання права власності затверджено мирову угоду від 04.12.2012, укладену між ПП «Дарина Сервіс» та виконавчим комітетом Винниківської міської ради такого змісту: 1) Відповідач, виконавчий комітет Винниківської міської ради, визнає право власності позивача, ПП «Дарина - Сервіс», на нежитлові приміщення павільйону №3 за адресою: м. Винники, вул.Галицька, 18, загальною площею 95,5 м 2 ; 2) Позивач, ПП «Дарина - Сервіс», зобов'язується звернутися до відповідного органу державної реєстрації прав для проведення державної реєстрації права власності на нежитлові приміщення павільйону №3 за адресою: м. Винники, вул.Галицька, 18, загальною площею 95,5 м .

Відповідно до інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна №36797352 від 27.04.2015, реєстраційною службою Львівського міського управління юстиції 26.12.2012 прийнято рішення про державну реєстрацію та внесено запис про державну реєстрацію права власності приватного підприємства «Дарина - Сервіс» (код СДРПОУ 20770266) на нежитлові приміщення павільйону №3 загальною площею 95,5 м 2 , за адресою: м.Винники, вул.Галицька, 18 (реєстраційний номер майна 24404272) на підставі ухвали господарського суду Львівської області від 04.12.2012 про затвердження мирової угоди.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 05.03.2013 у справі №5015/4244/12 задоволено апеляційну скаргу першого заступника прокурора м. Львова №37-69713 від 30.01.2013 в інтересах держави в особі Інспекції державного архітектурно- будівельного контролю у Львівській області на ухвалу господарського суду Львівської області від 04.12.2012 у справі №5015/4244/12 за позовом ПП «Дарина Сервіс» до виконавчого комітету Винниківської міської ради про визнання права власності. Вказаною постановою скасовано ухвалу господарського суду Львівської області від 04.12.2012 у справі № 5015/4244/12 про затвердження мирової угоди, а також передано справу №5015/4244/12 в місцевий господарський суд для розгляду по суті.

У подальшому, господарським судом Львівської області ухвалою від 30.05.2013 у справі №5015/4244/12 за позовом ПП «Дарина Сервіс» до виконавчого комітету Винниківської міської ради про визнання права власності, враховуючи заяву позивача щодо неможливості встановити вартість об'єкту та вчинити інші дії, що необхідні для вирішення спору, позов ПП «Дарина- Сервіс» залишено без розгляду.

У зв'язку з цим позивач вважає, що ПП «Дарина-Сервіс» незаконно набуло право власності на нежитлові приміщення павільйону №3 загальною площею 95,5 м 2 , за адресою: м.Винники, вул.Галицька, 18 та звернувся до суду з вказаним позовом.

Вирішуючи спір, суд виходи в такого.

Рішення суду, згідно із вимогами ст. 124 Конституції України, є обов'язковим до виконання на всій території України, а обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, згідно ч. 1 ст. 72 КАС України, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини.

Статтею 2 Закону України від 01.07.2004 року № 1952-IV ,,Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" визначено, що державна реєстрація речових прав на нерухоме майно (далі - державна реєстрація прав) - офіційне визнання і підтвердження державою фактів виникнення, переходу або припинення прав на нерухоме майно, обтяження таких прав шляхом внесення відповідного запису до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно;

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (далі - Державний реєстр прав) - єдина державна інформаційна система, що містить відомості про права на нерухоме майно, їх обтяження, а також про об'єкти та суб'єктів цих прав;

нерухоме майно - земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких неможливе без їх знецінення та зміни призначення.

Відповідно до п. 5 ч.1 ст. 19 Закону № 1952-IV державна реєстрація прав проводиться на підставі рішень судів, що набрали законної сили.

Згідно приписів ст. 26 Закону № 1952-IV записи до Державного реєстру прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. У разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Відповідно до ст. 26 цього Закону записи до Державного реєстру прав вносяться на підставі прийнятого рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. У разі скасування на підставі рішення суду рішення про державну реєстрацію прав до Державного реєстру прав вноситься запис про скасування державної реєстрації прав.

Згідно із пп. 5 п. 4 Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України №1141 від 26.10.2011, ведення Державного реєстру прав передбачає, зокрема, внесення змін до записів Державного реєстру прав, внесення записів про скасування державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та х обтяжень (далі - державна реєстрація прав), скасування записів Державного реєстру прав.

Відповідно до п. 41 вказаного Порядку державний реєстратор вносить записи до Державного реєстру прав про скасування державної реєстрації прав у разі скасування на підставі рішення суду рішення державного реєстратора про державну реєстрацію прав та їх обтяжень. У разі скасування на підставі рішення суду державної реєстрації прав, проведеної до 1 січня 2013 відповідно до законодавства, що діяло на момент такої реєстрації, записів про державну реєстрацію прав, що містяться в інформаційних системах, документів, на підставі яких проведено державну реєстрацію прав до 1 січня 2013, за відсутності державної реєстрації таких прав у Держаному реєстрі прав державний реєстратор переносить до Державного реєстру прав записи про державну реєстрацію прав, що містяться в інформаційних системах, та вносить запис про скасування державної реєстрації прав.

Суд зазначає, що оскільки рішення про державну реєстрацію права власності на нежитлові приміщення павільйону №3 загальною площею 95,5 кв.м. за адресою: м. Винники, вул. Галицька, 18 (реєстраційний номер майна 24404272) державним реєстратором Реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції було прийняло на підставі ухвали господарського суду Львівської області від 04.12.2012 №5015/4244/12 про затвердження мирової угоди, яке згодом було скасоване Львівським апеляційним господарським судом, така державна реєстрація підлягає скасуванню.

У такому випадку Управління державної реєстрації Львівської міської ради, яка станом на момент вирішення справи, є органом державної реєстрації прав, у відповідності до вимог ст. 26 Закону № 1952-IV зобов'язана внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про скасування державної реєстрації за приватним підприємством «Дарина-Сервіс» (код ЄДРПОУ 20770266) на нежитлові приміщення павільйону №3 загальною площею 95,5 кв.м. за адресою: м. Винники, вул. Галицька, 18 (реєстраційний номер майна 24404272).

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку щодо обґрунтованості позовних вимог та задоволення позову в повному обсязі.

Відповідно до ст. ст. 11, 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд згідно ст. 86 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи викладене, суд приходить до висновку, що вимоги позивача є обґрунтованими, відповідають дійсним обставинам та матеріалам справи, а отже підлягають задоволенню.

Щодо судових витрат, то у відповідності до вимог ст.94 КАС України судові витрати у формі судового збору зі сторін не належить стягувати.

Керуючись ст.ст. 2, 4, 7-14, 23, 69, 70, 86, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України,-

ПОСТАНОВИВ:

Позов задовольнити.

Скасувати державну реєстрацію права власності приватного підприємства «Дарина-Сервіс» (код ЄДРПОУ 20770266) на нежитлові приміщення павільйону №3 загальною площею 95,5 кв.м. за адресою: м. Винники, вул. Галицька, 18 (реєстраційний номер майна 24404272) на підставі ухвали Госопдарського суду Львівської області від 04.12.2012 про затвердження мирової угоди.

Зобов'язати Управління державної реєстрації Львівської міської ради внести до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно запис про скасування державної реєстрації за приватним підприємством «Дарина-Сервіс» (код ЄДРПОУ 20770266) на нежитлові приміщення павільйону №3 загальною площею 95,5 кв.м. за адресою: м. Винники, вул. Галицька, 18 (реєстраційний номер майна 24404272).

Апеляційна скарга на постанову суду подається протягом десяти днів з дня її проголошення до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Якщо суб'єкта владних повноважень у випадках та порядку, передбачених частиною четвертою статті 167 цього Кодексу, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Суддя Р.М. Брильовський

Дата ухвалення рішення30.08.2016
Оприлюднено05.09.2016
Номер документу60143471
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/2314/15

Ухвала від 07.12.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Мікула Оксана Іванівна

Ухвала від 21.10.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Мікула Оксана Іванівна

Ухвала від 13.10.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Мікула Оксана Іванівна

Ухвала від 26.09.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Мікула Оксана Іванівна

Постанова від 30.08.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 09.08.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 09.08.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 08.07.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Брильовський Роман Михайлович

Ухвала від 13.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні