Постанова
від 04.12.2008 по справі 2-а-2949/08
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

h

справа № 2-а-2949/08

категорія 28

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04 грудня 2008 р. м.Житомир

Житомирський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого - судді Щавінсь кому В.Р. ,

при секретарі - Любась Т.М. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Житом ирі адміністративну справу

за позовом ОСОБА _1

до Головного управ ління праці та соціального з ахисту населення Житомирськ ої обласної державної адміні страції, третя особа на сторо ні відповідача: Житомирський обласний центр по нарахуван ню та здійсненню соціальних виплат

про стягнення 3148,00 грн.,-

встановив:

У січні 2008 року позивач зв ернувся до суду з вказаним по зовом. Просив стягнути з Го ловного управління праці т а соціального захисту населе ння Житомирської ОДА різницю недоплаченої щорічної грошо вої допомоги. Вимоги мот ивує тим, що йому як учаснику в ійни відповідно до Закону Ук раїни “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціально го захисту”щорічно до 5 травн я повинна надаватися однораз ова грошова допомога у розмі рі трьох мінімальних пенсій за віком. Однак у 2005-2007 роках вон а виплачувалась відповідаче м в неповному розмірі чим бул и порушені його права.

Позивач в судове засіданн я не з"явився, просив справу сл ухати у його відсутність.

Представники відповідача Головного управління пра ці та соціального захисту на селення Житомирської обласн ої державної адміністрації т а третьої особи Житомирськог о обласного центру по нараху ванню та здійсненню соціальн их виплат до суду не з' явили ся, про час та місце розгляду с прави повідомлені у передбач еному законом порядку.

Суд, розглянувши матеріали справи, приходить до висновк у, що позов підлягає частково му задоволенню з таких підст ав.

Судом встановлено, що позив ач ОСОБА_1 є учасником війни, що підтверджується по свідченням. Згідно ст. 14 Закон у України “Про статус ветера нів війни, гарантії їх соціал ьного захисту”щорічно до 5 тр авня учасникам війни виплачу ється разова грошова допомог а у розмірі трьох мінімальни х пенсій за віком.

Як свідчить додатковий ате стат Житомирського обласног о центру по нарахуванню та зд ійсненню соціальних виплат, позивач отримав у 2005 році - 50,00г рн., у 2006 році - 50,00грн., у 2007 році - 55,00грн., тобто з урахуванням обм ежень, встановлених Законами України “Про державний бюдж ет на 2005 рік”, “Про державний бю джет на 2006 рік”, “Про державний бюджет України на 2007 рік”.

Статтею 22 Конституції Укр аїни встановлено, що при прий нятті нових законів або внес енні змін до чинних законів н е допускається звуження зміс ту та обсягу існуючих прав і с вобод.

Відповідно до ст. 2 Закону Ук раїни “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціально го захисту”права та пільги д ля ветеранів війни і членів ї х сімей, встановлені раніше з аконодавством України і зако нодавством колишнього Союзу РСР, не можуть бути скасовані без їх рівноцінної заміни, а н ормативні акти органів держа вної влади і органів місцево го самоврядування, які обмеж ують права і пільги ветерані в війни, передбачені цим зако ном, є недійсними.

Таким чином суд вважає, що п озивач має право на отриманн я разової грошової допомоги в розмірі, визначеному Закон ом України “Про статус ветер анів війни, гарантії їх соціа льного захисту”

Відповідно до ст. 171 Зак ону України “Про статус вете ранів війни гарантії їх соці ального захисту”щорічну вип лату разової грошової допомо ги до 5-го травня в розмірах, пе редбачених ст.ст.12-16 цього Зако ну здійснюють органи прац і та соціального захисту нас елення Житомирської обласно ї державної адміністрації.

Разом з тим суд вважає, що с тягненню підлягає допомога з а 2007 рік, оскільки поча ток перебігу строку давності стягнення заборгованості по зазначених виплатах починає ться з 30 вересня відпові дного року, в якому здійснюєт ься виплата допомоги (ч.4 ст.171 Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”).

З врахуванням отриманої п озивачем разової грошової до помоги за 2007 рік, суд вважає за необхідне стягнути на його к ористь невиплачену разову гр ошову допомогу за вказаний п еріод в розмірі 1175,18грн.

Таким чином суд вважає, що позивач має право на отриман ня одноразової грошової допо моги в розмірі, зазначеному З аконом України “Про статус в етеранів війни, гарантії їх с оціального захисту”.

На підставі викладеного і керуючись ст. 22 Конституції У країни, Законом України “Про статус ветеранів війни, гара нтії їх соціального захисту” від 22.10.1993 року, ст.ст.79, 158- 163, 167, 254 КАС України, суд, -

п о с т а н о в и в :

1. Позов задовольнити час тково.

2. Визнати неправомірними ді ї Головного управління п раці та соціального захисту населення Житомирської обла сної державної адміністраці ї щодо виплати ОСОБА_1 щорічної разової грошової до помоги у розмірі меншому, ніж це визначено Законом Україн и "Про статус ветеранів війни , гарантії їх соціального соц іального захисту".

3. Стягнути з Головного у правління праці і соціальног о захисту населення Житомирс ької обласної державної адмі ністрації (вул. Черняхівсько го, 105, м. Житомир, 10005) на користь ОСОБА_1 заборгованість по виплаті разової грошової до помоги в розмірі 1175,18 грн.

4. В решті позовних вимог від мовити за безпідставністю.

Постанова Житомирського окружного адміністративног о суду набирає законної сили після закінчення строків по дання заяви про апеляційне о скарження та апеляційної ска рги. Заява про апеляційне оск арження подається через Жито мирський окружний адміністр ативний суд до Київського ап еляційного адміністративно го суду протягом 10 днів з дня п роголошення постанови. Апеля ційна скарга подається у том у ж порядку протягом 20 днів пі сля подання заяви про апеляц ійне оскарження.

Суддя В.Р.Щавінський

СудЖитомирський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.12.2008
Оприлюднено02.06.2010
Номер документу6056485
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-2949/08

Постанова від 13.10.2008

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

СКАЛОЗУБ Ю.О.

Постанова від 04.12.2008

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Щавінський В.Р.

Ухвала від 27.01.2009

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

Мишенко В.В.

Постанова від 17.06.2008

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кононенко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні