Ухвала
від 25.08.2016 по справі 925/886/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"25" серпня 2016 р. Справа № 925/886/16

Господарський суд Черкаської області в складі

головуючого - судді Єфіменка В.В.,

з секретарем судового засідання Нікітюк В.П.,

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1, за довіреністю,

від відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області в м. Черкаси справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова компанія "Сімекс" м.Черкаси

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Буржен" м.Гродно, Республіка Білорусь,

про стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

Товариством з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "Торгова компанія "Сімекс" заявлено позов із вимогами про стягнення із відповідача на користь позивача суму боргу у розмірі 7 524,62 євро, що, як стверджує позивач, еквівалентно 207 435,05 грн. відповідно до офіційного курсу, встановленого НБУ на 01 серпня 2016 р. за невиконання грошових зобов"язань по договору купівлі-продажу від 22.03.2016 № 01/16, предметом якого є деревне вугілля.

Відповідач відзиву на позов до суду не надав, його представник в судове засідання не з'явився. Вимог, викладених в ухвалі суду від 03.08.2016, відповідач не виконав.

В судовому засіданні з'ясовано, що Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "Буржен" є нерезидентом.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23.09.2005 № 2709-ІV (далі - Закон 2709-ІV) суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадках, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Згідно з ч. 2 ст. 4 Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992 компетентні суди держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав розглядають справи і у випадках, якщо про це є письмова угода Сторін про передачу спору до суду.

П.10.2 договору від 22.03.2016 № /16 сторони визначили, що при неможливості вирішити спірні питання шляхом переговорів, сторони мають право звернутися за їх вирішенням до господарського суду Республіки Білорусь за місцем знаходження покупця (а.с.27).

Із матеріалів справи вбачається, що 25 липня 2016 р. ТОВ "Торгова компанія "Сімекс" (Продавець) і ТОВ «Буржен» (Покупець) уклали Додаткову угоду, за якою сторони домовились внести зміни у Розділ 10, пункт 10.2 Додаткової угови договору № 01/16 від 22.03.2016, а саме: при неможливості вирішити спірні питання шляхом переговорів, сторони мають право звернутися за їх вирішенням до господарського суду Черкаської області, Україна.

Доказів про наявність представництва відповідача та території України до суду не подано.

Відповідно до ст. 125 Господарського процесуального кодексу України у разі якщо в процесі розгляду справи господарському суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, господарський суд може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України. Судове доручення надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території Республіки Білорусь регулюється Угодою про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992 р., до якої Україна приєдналася 19.12.1992, прийнявши відповідний нормативний акт - Постанову Верховної Ради України від 19.12.1992 р. N 2889-XII «Про ратифікацію Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності».

Згідно зі ст. 5 Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зобов'язуються надавати взаємну правову допомогу.

Взаємне надання правової допомоги включає вручення і пересилання документів і виконання процесуальних дій.

При наданні правової допомоги компетентні суди та інші органи держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав зносяться одна з одною безпосередньо.

При виконанні доручень про надання правової допомоги компетентні суди та інші органи, в яких просять допомоги, застосовують законодавство своєї держави.

При зверненні про надання правової допомоги і виконання рішень документи, що додаються, викладаються мовою держави, яка запитує, або російською мовою.

За таких обставин, для належного повідомлення ТОВ «Буржен» про час і місце розгляду даної справи останньому необхідно вручити копію ухвали про відкриття провадження у справі та копію даної ухвали в нотаріально засвідченому перекладі на російську мову через компетентний суд Республіки Білорусь.

Керуючись ст.ст. 77 , 86, 125 ГПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

1. Судове засідання у справі призначити на 11 год. 30 хв. 09 листопада 2016 р.

2. Зобов'язати позивача в термін до 19 вересня 2016 р. подати до суду належним чином (нотаріально) засвідчений переклад на російську мову ухвали господарського суду Черкаської області від 03.08.2016 про порушення (відкриття) провадження у справі № 925/886/16, ухвали суду від 25.08.2016 та позовної заяви у двох примірниках.

3. Зобов'язати сторони:

- подати власне письмове підтвердження того, що у провадженні господарських судів або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справи зі спору між тими ж сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та немає рішення цих органів з такого спору;

- визначитись про необхідність участі у розгляді справи посадових осіб та інших працівників підприємств, установ та організацій, державних органів для дачі ними пояснень з питань, пов'язаних з вирішенням цього спору, про що повідомити суд письмово із зазначенням конкретних осіб та організацій;

- направити в судове засідання своїх повноважних представників (ст. 28 Господарського процесуального кодексу України), повноваження яких мають бути підтверджені довіреністю, оформленою в установленому порядку (засвідченою нотаріально або, якщо довіреність видає юридична особа - підписом її керівника з засвідченням печатки цієї організації). В разі представництва інтересів сторони безпосередньо її керівництвом - подати копію наказу, рішення, розпорядження, протоколу тощо або засвідчені належним чином витяги з них про призначення на відповідну посаду;

- провести звірку взаєморозрахунків за договором № 01/16 від 22.03.2016 станом на час розгляду справи та надати суду відповідний акт звірки, підписаний уповноваженими представниками сторін. Організацію проведення звірки взаєморозрахунків покласти на позивача. У разі ухилення відповідача від проведення звірки взаєморозрахунків - позивача зобов'язати надати суду докази цього, а також докази вручення (надіслання) акту звірки відповідачу.

4. Зобов'язати позивача:

- подати оригінали (для огляду) доданих до позовної заяви документів;

- подати оригінали (для огляду) та належним чином засвідчені копії (для залучення до матеріалів справи) документів, на підставі яких діє позивач (установчий договір, статут, положення), Свідоцтва про державну реєстрацію;

- подати документально підтвердженні письмові пояснення щодо того який курс валюти (євро до гривні) використовувався позивачем при визначені ціни позову; довідку із обслуговуючого банку про офіційний курс гривні до євро, встановленого на день сплати судового збору;

- подати довідки з банківських установ щодо обсягу надходження грошових коштів від відповідача на рахунок позивача за договором № 01/16 від 22.03.2016 за період з 22.03.2016 по 09.11.2016 (із зазначенням призначення платежу, сум та дати сплати грошових коштів);

- подати інші докази, які підтверджують викладені у позовній заяві обставини.

5. Зобов'язати відповідача:

- подати оригінали (для огляду) та належним чином засвідчені копії (для залучення до матеріалів справи) документів, на підставі яких діє відповідач - документи, що є доказом правосуб'єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо);

- подати відзив (письмові пояснення) по суті позовної заяви з наданням доказів, що стверджують викладені в ньому обставини та надіслати до 01.11.2016 позивачу його копію.

6. У разі ненадання витребуваних судом документів, зобов'язати учасників провадження надати обґрунтовані письмові пояснення із зазначенням поважних причин їх ненадання.

7. Викликати в судове засідання повноважних представників сторін.

8. Попередити позивача, що у випадку невиконання вимог ухвали суду, позов відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України може бути залишений без розгляду.

9. Попередити відповідача, що у разі ненадання відзиву на позов та витребуваних судом документів, справа згідно зі ст. 75 Господарського процесуального кодексу України буде розглянута за наявними в ній матеріалами.

10. Звернутися до компетентного суду Республіки Білорусь - Экономический суд Гродненской области (230024, г.Гродно, ул.Советских пограничников,102,эл.почта: ес-grodno@court.by) із судовим дорученням для надання правової допомоги щодо вручення і пересилання цієї ухвали, ухвали про порушення провадження у справі від 03.08.2016, позовної заяви - Товариству з обмеженою відповідальністю «Буржен», юридична адреса: 230024, Республіка Білорусь, м.Гродно, вул. Радянських прикордонників,95.

11. Провадження у справі зупинити до отримання відповіді від компетентного суду Республіки Білорусь.

Суддя Єфіменко В.В.

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення25.08.2016
Оприлюднено07.09.2016
Номер документу60763609
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/886/16

Ухвала від 15.03.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Рішення від 15.03.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 16.02.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 25.08.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 03.08.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 03.08.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні