Рішення
від 15.03.2017 по справі 925/886/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"15" березня 2017 р. Справа № 925/886/16

Господарський суд Черкаської області в складі:

головуючого - судді Єфіменка В.В.,

з секретарем судового засідання Макарченко Н.П.;

за участю представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1, за довіреністю,

від відповідача - не з'явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні господарського суду Черкаської області в м. Черкаси справу

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова компанія "Сімекс" м.Черкаси

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Буржен" м.Гродно, Республіка Білорусь,

про стягнення коштів,

ВСТАНОВИВ:

Товариством з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "Торгова компанія "Сімекс" заявлено позов із вимогами про стягнення із відповідача на користь позивача суму боргу у розмірі 7 524,62 євро, що еквівалентно 207 435,05 грн. відповідно до офіційного курсу, встановленого НБУ на 01 серпня 2016 р. за невиконання грошових зобов"язань по договору купівлі-продажу від 22.03.2016 № 01/16, предметом якого є деревне вугілля.

Товариство з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ) "Буржен" є нерезидентом.

Відповідно до ч. 1 ст. 76 Закону України «Про міжнародне приватне право» від 23.09.2005 № 2709-ІV (далі - Закон 2709-ІV) суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом у випадках, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків, передбачених у статті 77 цього Закону.

Згідно з ч. 2 ст. 4 Угоди про порядок вирішення спорів, пов'язаних із здійсненням господарської діяльності від 20.03.1992 компетентні суди держав - учасниць Співдружності Незалежних Держав розглядають справи і у випадках, якщо про це є письмова угода Сторін про передачу спору до суду.

П.10.2 договору від 22.03.2016 № /16 сторони визначили, що при неможливості вирішити спірні питання шляхом переговорів, сторони мають право звернутися за їх вирішенням до господарського суду Республіки Білорусь за місцем знаходження покупця (а.с.27).

Із матеріалів справи вбачається, що 25 липня 2016 р. ТОВ "Торгова компанія "Сімекс" (Продавець) і ТОВ «Буржен» (Покупець) уклали Додаткову угоду, за якою сторони домовились внести зміни у Розділ 10, пункт 10.2 Додаткової угоди договору № 01/16 від 22.03.2016, а саме: при неможливості вирішити спірні питання шляхом переговорів, сторони мають право звернутися за їх вирішенням до господарського суду Черкаської області, Україна.

Ухвалою від 25.08.2016 судове засідання по справі призначалося на 09.11.2016, а відповідача зобов'язано:

- подати оригінали (для огляду) та належним чином засвідчені копії (для залучення до матеріалів справи) документів, на підставі яких діє відповідач - документи, що є доказом правосуб'єктності юридичної особи (сертифікат реєстрації, витяг з торгового реєстру тощо);

- подати відзив (письмові пояснення) по суті позовної заяви з наданням доказів, що стверджують викладені в ньому обставини та надіслати до 01.11.2016 позивачу його копію.

Цією ж ухвалою господарський суд звернувся до компетентного суду Республіки Білорусь - Экономического суда Гродненской области (230024, г.Гродно, ул.Советских пограничников,102,эл.почта: ес-grodno@court.by) із судовим дорученням для надання правової допомоги щодо вручення і пересилання цієї ухвали, ухвали про порушення провадження у справі від 03.08.2016, позовної заяви - Товариству з обмеженою відповідальністю «Буржен» , юридична адреса: 230024, Республіка Білорусь, м.Гродно, вул. Радянських прикордонників,95.

Ухвалою суду від 25.08.2016 розгляд справи було зупинено до отримання відповіді від компетентного суду Республіки Білорусь - Економічного суду Гродненської області (а.с.50-53).

Ухвалою Економічного суду Гродненської області від 12.10.2016 у справі № 45-2Ип/2016 прийнято доручення до розгляду, призначено судове засідання на 26 жовтня 2016 р. о 09:30 год.

Ухвалою Економічного суду Гродненської області від 26.10.2016 у справі № 45-2Ип/2016 доручення Господарського суду Черкаської області про вручення документів визнано виконаним та направлено Подтверждение о вручении документов ТОВ Буржен , в якому міститься підпис отримувача - представника ТОВ Буржен , повноваження на представництво від ТОВ Буржен та паспортні дані.

Відповідач вимог суду не виконав, його представник в Господарський суд Черкаської області не з'явився.

Господарський суд Черкаської області повторно запропонував ТОВ Буржен надати до суду копію Статуту а також відзив на позов (письмове пояснення по суті спору), які підтверджують заперечення проти позову, а розгляд справи призначено на 15.03.2017.

Ухвалою Економічного суду Гродненської області Республіки Білорусь від 20.02.2017 у справі №6-2Ип/2017 призначено судове засідання на 09 березня 2017 р. о 10:30 год.

Ухвалою Економічного суду Гродненської області від 09.03.2017 у справі №6-2Ип/2017 вручення документів ТОВ Буржен визнано неможливим, оскільки представник від ТОВ Буржен , який належним чином був повідомлений про час і місце судового засідання, в Економічний суд не з'явився, що підтверджуються Подтверждение о вручении документов , додане до ухвали суду.

Суд приходить до висновку, що судом вжиті належні заходи для повідомлення відповідача про час і місце розгляду справи.

Представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримав, просив суд їх задовольнити з підстав, викладених в позовній заяві.

Відповідач відзиву на позов суду не надав, його представник в судове засідання не з?явився, про причини нез'явлення суд не повідомив.

Справа розглядається в порядку ст.75 ГПК України за наявними матеріалами.

Суд, вислухавши представника позивача, дослідивши матеріали справи та подані сторонами докази, приходить до наступного.

За приписами ст.33 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Предметом спору є стягнення грошових коштів в іноземній валюті, сума яких еквівалентна гривні відповідно до офіційного курсу, встановленого Національним Банком України на 01 серпня 2016 р. за поставлений позивачем відповідачу товар, а саме: деревне вугілля на загальну суму 21 174,80 євро.

За змістом статті 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відносини купівлі-продажу урегульовані главою 54 Цивільного кодексу (далі - ЦК)України, відповідно до положень якої за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві) та отримати розрахунок, а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Продавець зобов'язаний передати товар покупцеві у строк, встановлений договором купівлі-продажу, а якщо зміст договору не дає змоги визначити цей строк, - відповідно до положень статті 530 ЦК України.

Ч.1 ст.181 Господарського кодексу (далі - ГК) України визначено, що господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів.

З матеріалів справи вбачається, що 22 березня 2016 р. між ТОВ Торгова компанія Сімекс (Продавець: позивач) та ТОВ Буржен (далі - Покупець; відповідач) було укладено Договір купівлі-продажу №01/16 , відповідно до умов якого позивач зобов'язався поставити відповідачу деревне вугілля (далі - товар) на загальну суму 21 174.80 (двадцять одна тисяча его сімдесят чотири евро вісімдесят центів), а відповідач зобов'язався прийняти та оплатити цей товар (далі - Договір) (а.с.25-28).

Розділом 2 Договору визначено, що валюта платежу - євро. Ціна на товар встановлюється в євро. Усі витрати, пов'язані з постачанням товару несе Продавець за винятком витрат по митному очищенню в країні Покупця.

Загальна вартість включає: вартість товару, вартість упаковки маркіровки, оберігання товару, оформлення необхідних товарно-супровідних документів, а також витрати але належному вантаженню, укладанню товару.

Загальна сума Договору складає 300 000,00 (триста тисяч) євро.

Кількість, ціна за одиницю і загальна вартість кожної партії товару узгоджується на кожне постачання окремо в рахунок-фактурах.

П.10.2 Договору сторони домовились, що у випадку виникнення спорів і розбіжностей сторони зобов'язалися прикласти усіх зусиль задля їх вирішення шляхом переговорів. У разі неможливості вирішити спірні питання шляхом переговорів сторони вправі звернутися за їх вирішенням до Господарського суду Республіки Білорусь за місцем знаходження покупця.

25 липня 2016 року позивач і відповідач уклали додаткову угоду до договору №01/16, якою п. 10.2 цього договору виклали у такій редакції: У випадку виникнення спорів і розбіжностей, сторони зобов'язалися прикласти усіх зусиль задля їх вирішення шляхом переговорів. У разі неможливості вирішити спірні питання шляхом переговорів, сторони вправі звернутися за їх вирішенням до Господарського суду Черкаської області, Україна (а.с.30).

Факт поставки позивачем товару відповідачу підтверджується відповідними митними деклараціями та міжнародними товарно-транспортними накладними (CMR), дослідженими в судовому засіданні (а.с.13-16; 21-24).

Товар поставлений за цінами та в кількості відповідно до Invoice (рахунка-фактури):

- №1 від 25 березня 2016 року на суму 5404,60 євро;

- №2 від 25 березня 2016 року на суму 5266,40 євро;

- №3 від 31 березня 2016 року на суму 4935,80 євро;

- №4 від 01 квітня 2016 року на суму 5568,80 євро (а.с.17-20).

Розділом 3 Договору сторони узгодили, що оплата за товар, проводиться Покупцем у відстрочення платежу, але не пізніше 2-х банківські дні з моменту отримання товару Покупцем, про що свідчить відмітка в CMR про прийняття товару на склад.

Комісії банку Продавця оплачує Продавець. Комісії банку

Покупця оплачує Покупець.

Оплата за поставлений товар здійснюється на користь Продавця в євро на рахунок Продавця, у вказаному в реквізитах сторін банку.

Оплата вважається здійсненою, а товар оплаченим - після надходження

відповідної суми коштів на рахунок Продавця.

З матеріалів справи вбачається, що товар був відвантажений позивачем відповідачу 25.03.2016, 31.03.2016 та 01.04.2016.

Відповідачем було частково оплачено товар, тобто повний розрахунок здійснено не було.

Строк розрахунку минув 01 квітня 2016 р.

Ст.664 Цивільного кодексу України передбачає, що обов'язок продавця передати товар покупцеві вважається виконаним у момент: вручення товару покупцеві, якщо договором встановлений обов'язок продавця доставити товар; надання товару в розпорядження покупця, якщо товар має бути переданий покупцеві за місцезнаходженням товару.

Зобов'язання у відповідності з ст. 526 Цивільного Кодексу України та ст. 193 Господарського Кодексу України повинні виконуватись належним чином і в установлений строк, одностороння відмова від виконання зобов'язання не допускається.

Зазначені норми узгоджуються з вимогами статті 629 ЦК України щодо обов'язковості договору для виконання сторонами.

Ст. 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Факт належного виконання позивачем договірних зобов'язань по вищевказаному договору підтверджується доказами, дослідженими в судовому засіданні:

- договором купівлі-продажу від 22.03.2016 та Додаткової угодою до нього (а.с.25-28: 30);

- міжнародними товарно-транспортними накладними (а.с.21-24);

- митними деклараціями (а.с.13-16);

- рахунками-фактур (а.с.17-20).

Станом на 24 червня 2016 р. борг відповідача перед позивачем становив 7524,62 євро, що еквівалентно 207435,05 грн. відповідно до офіційного курсу НБУ на 01.08.2016 (а.с.29).

Доказів здійснення розрахунків із позивачем відповідач до суду не подав.

Відповідно до ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

За приписами ст. 692 Цивільного кодексу України покупець зобов'язаний оплатити товар після його прийняття або прийняття товаророзпорядчих документів на нього, а у разі прострочення оплати товару продавець має право вимагати оплати товару та сплати процентів за користування чужими грошовими коштами.

За приписами ст. 712 ЦК України за договором поставки (постачальник), який здійснює підприємницьку діяльність, зобов'язується передати у встановлений строк (строки) товар у власність покупця для використання його у підприємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашнім або іншим подібним використанням, а покупець зобов'язується прийняти товар і сплатити за нього певну грошову суму. До договору поставки застосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не передбачено договором, законом або не випливає з характеру відносин сторін.

Доказів здійснення розрахунків відповідач суду не надав.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до переконання, що позивач довів свої позовні вимоги і позов підлягає до повного задоволення. З відповідача на користь позивача необхідно стягнути 7 524,62 євро боргу за невиконання грошових зобов'язань по договору купівлі-продажу від 22.03.2016 № 01/16, предметом якого є деревне вугілля.

Витрати позивача по сплаті судового збору підлягають відшкодуванню з відповідача.

Керуючись ст.ст. 49, 82-85 ГПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути 7 524 євро 62 центи та 3198 грн. 72 коп. витрат по сплаті судового збору з Товариства з обмеженою відповідальністю "Буржен" (код УНП 591001719, вул. Радянських прикордонників, 95, м. Гродно, Республіка Білорусь, 230024) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Торгова компанія "Сімекс" (код ЄДРПОУ 37787708, бул.Шевченка, 179, оф.22, м.Черкаси, 18002, Україна).

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного господарського суду протягом 10 денного строку в порядку, визначеному розділом ІІІ ГПК України з дня складення і підписання повного тексту рішення.

Рішення складено 20.03.2017.

Суддя В.В.Єфіменко

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення15.03.2017
Оприлюднено23.03.2017
Номер документу65410064
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/886/16

Ухвала від 15.03.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Рішення від 15.03.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 16.02.2017

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 25.08.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 03.08.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

Ухвала від 03.08.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Єфіменко В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні