Рішення
від 17.09.2009 по справі 10/211-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

17.09.09р. Справа № 10/211-09

За позовом Товариства з обмеженою відповідальніст ю "Фінансова компанія " Надія У країни" в особі Дніпровської філії Товариства з обмежено ю відповідальністю "Фінансов а компанія " Надія України" ( м. Н ікополь Дніпропетровської о бласті )

до В-1: Фізичної особи-під приємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_ 1 )

В.-2: Фізичної особи-підприє мця ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 )

В-3: Фізичної особи-підприє мця ОСОБА_3 ( АДРЕСА_1 )

про стягнення 10 341,53 грн.

Суддя Кощеєв І.М.

Представники:

від позивача: Кислов М.В . (дов. від 01.12.08 р. ) - представник

від відповідача-1: не з"явивс я

від відповідача -2: не з"явивс я

від відповідача -3: не з"явивс я

СУТЬ СПОРУ:

Позивач звернувся до гос подарського суду Дніпропетр овської області з позовом до відповідачів про солідарне стягнення : суми непогашеног о кредиту в розмірі 7 468 грн. 00 коп ., 2 146 грн. 14 коп. - суми відсотків за користування кредитом, 727 г рн. 39 коп. - суми пені за несвоєч асне погашення кредиту та ві дсотків за користування кред итом, згідно договору кредит у № ДК 556-162 від 01.08.2009 р., укладеного м іж Позивачем та Відповідачем -1. Також Позивач просить суд с тягнути з відповідачів 250 грн . витрат, пов'язаних з оплатою вартості юридичних послуг за досудове врегулювання та по дачу позову до відповідачів, відповідно до умов Договору про надання юридичних послу г № 01/12/07 від 01.12.2007 р. укладеного з пр иватним підприємством „Юрид ична фірма „Партнерство”.

Підстави з якими По зивач пов'язує свої позовні вимоги : Відповідач-1 не вико нав свої зобов”язання за Дог овором кредиту, щодо сплати в ідсотків за користування кре дитними коштами та поверненн я певної суми кредитних кошт ів згідно графіку встановлен ого умовами договору, а Відпо відач-2 та Відповідач-3, як пору чителі відповідно до ст. ст. 553 , 554 ЦК України відповідають пе ред Банком за порушення Пози чальником зобов”язань за кре дитною угодою забезпеченою п орукою, як солідарні боржник и.

Представники відповідач ів на виклик суду в судове зас ідання двічі не з"явились, вит ребуваних судом документів н е надали. Відповідачі були н алежним чином повідомлені п ро місце і час проведення суд ових засідань.

Господарський суд ро зглядає справу за наявними в ній документами.

Клопотання про застосува ння засобів технічної фіксац ії судового процесу ( аудіо запис ) представниками стор ін не заявлялося.

У судовому засіданні за згодою представника Пози вача було оголошено вступну та резолютивну частини судов ого рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши поясненн я представника Позивача, гос подарський суд, -

ВСТАНОВИВ:

01.08.2008 р. між Товарист вом з обмеженою відповідаль ністю "Фінансова компанія "На дія України" ( Кредитор ) та фіз ичною особою - підприємцем ОСОБА_1 ( Позичальник ) було у кладено Договір кредиту № ДК 556-162.

Відповідно до п. 2.1 дог овору, Кредитор зобов'язував ся надати Позичальнику креди т у розмірі 10 000 грн., з оплатою п о процентній ставці 2,9 % на міся ць.

Згідно з п. 4.2.4 Договору , Позичальник зобов'язався пр оводити погашення кредиту і відсотків у порядку та строк и згідно з Графіком погашенн я кредиту і відсотків, який є н евід'ємною частиною Договору .

П.3.2. Договору передбач ає обов”язок Позичальника по вністю повернути кредит та в ідсотки за користування ним - до 16-00 год. 05.08.2009 року включно.

Згідно з видатковим к асовим ордером № 592 від 01.08.2008 р., Кр едитор виконав свої зобов”яз ання, надавши Позичальнику 10 0 00 грн.

Відповідно до ст. 525 ЦК У країни одностороння відмов в ід зобов' язання або односто роння зміна його умов не допу скається, якщо не встановлен о договором або законом.

Зобов' язання має викон уватися належним чином відпо відно до умов договору та вим ог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звича їв ділового обороту або інши х вимог, що звичайно ставлять ся ( ст. 526 ЦК України ).

Згідно зі ст. 1054 ЦК Укр аїни, за кредитним договором банк або інша фінансова уста нова ( кредитодавець ) зобов' язується надати грошові кошт и ( кредит) позичальникові у ро змірі та на умовах, встановле них договором, а позичальник зобов' язується повернути к редит та сплатити проценти.

Позичальник свої зоб ов”язання щодо своєчасного п овернення кредиту та відсотк ів за користування ним, відпо відно до графіку погашення - не виконав.

За розрахунком Позив ача, не спростованим Відпові дачем-1, заборгованість остан нього перед Кредитором стано вить: : сума непогашеного кред иту в розмірі 7 468 грн. 00 коп., 2 146 гр н. 14 коп. - суми відсотків за кор истування кредитом.

Таким чином, факт не ви конання зобов”язань за догов ором з боку Позичальника в ча стині своєчасної та повної с плати відсотків за користува ння кредитом та повернення с уми кредиту відповідно до гр афіку - матеріалами справи доведено, відповідачами не с простовано.

Ст. 611 ЦК України передб ачено, що уразі порушення зоб ов' язання наступають право ві наслідки, встановлені дог овором або законом.

Відповідно ст. 546 ЦК Укр аїни виконання зобов”язання може забезпечуватися неусто йкою (штрафом, пенею).

Згідно зі ст. 549 ЦК Украї ни, пенею є неустойка, що обч ислюється у відсотках від су ми несвоєчасно виконаного г рошового зобов'язання за ко жен день прострочення викон ання. Неустойкою (штрафом, пен ею) є грошова сума або інше май но, які боржник повинен пер едати кредиторові у разі п орушення боржником зобов'яза ння.

Якщо предметом неус тойки є грошова сума, її ро змір встановлюється договор ом або актом цивільного зако нодавства ( ст. 551 ЦК України ).

Відповідно до п. 7.1. до говору у випадку порушення Позичальником термінів пога шення заборгованості за кре дитом та/або оплаті відсоткі в за користування кредитом, П озичальник сплачує Кредитор у пеню у розмірі 0,5 % від суми пр остроченого платежу за кожни й день прострочення.

Позивачем на підстав і п. 7.1. договору нарахована пен я, розмір якої складає 727 грн. 39 к оп.

П. 6.1. договору, виконанн я зобов”язань Позичальника з а договором забезпечує догов ір поруки № ДП 393 від 01.08.2008 р., уклад ений з фізичними особами - п ідприємцями ОСОБА_2 та О СОБА_3

В забезпечення викон ання зобов'язань по вказаном у договору кредиту був уклад ений Договір поруки № ДП 393 від 01.08.2008 р., укладений між Позиваче м та фізичними особами - під приємцями ОСОБА_2 та ОСО БА_3 ( Поручителі ).

Відповідно до п. 1.1 дог овору поруки Поручителі від повідають перед Кредитором за виконання зобов'язань за к редитним договором в тому ж р озмірі, що і Боржник, включаюч и сплату кредиту, відсотків з а користування кредитом, ком ісій, штрафів, пені та інших пл атежів, відшкодування збиткі в. Також згідно п. 3.1 договору у випадку невиконання Боржник ом зобов'язань за Кредитним д оговором, Боржник і Поручите лі відповідають перед Креди тором як солідарні боржники.

Згідно з п. 2.3. договору поруки при невиконанні ( час тковому невиконанні ) Боржни ком своїх зобов'язань за кред итним договором, Поручителі зобов'язуються здійснити ви конання порушеного Позичаль ником зобов'язання протягом трьох робочих днів із дня отр имання відповідної письмово ї вимоги Кредитора про викон ання зобов'язань.

Протягом трьох робоч их днів із дня отримання відп овідної письмової вимоги Кр едитора про виконання зобов' язань Позичальника, Поручите ль суму непогашеного кредиту , відсотків за користування к редитом та суми пені за несво єчасне погашення кредиту та відсотків за користування кр едитом, Кредитору не перерах ували ( доказів не надано ).

Відповідач-2, як Поручи тель відповідно до ст. ст. 553, 554 Ц К України відповідає перед Б анком за порушення Позичальн иком зобов”язань за кредитно ю угодою забезпеченою поруко ю, як солідарний боржник.

Відповідно до ст. 530 ЦК У країни якщо у зобов' язанні встановлений строк ( термін ) його виконання, то во но підлягає виконанню у цей с трок.

Враховуючи наведене, гос подарський суд вважає позовн і вимоги Позивача обґрунтова ними та такими, що підлягають задоволенню у повному обсяз і.

Відповідно до ст. 49 ГПК Укр аїни судові витрати покладаю ться на відповідачів.

Ст. 44 ГПК України передбаче но, що до складу судових витра т входить оплата послуг адво ката. В контексті цієї норми, с удові витрати за участь адво ката при розгляді справи під лягають сплаті лише в тому ви падку, якщо вони сплачені адв окату стороною, котрій такі п ослуги надавались, та їх спла та підтверджується відповід ними фінансовими документам и.

Відповідно до ч. 3 ст. 45 ГПК Ук раїни втрати, що підлягають с платі за послуги адвоката, ви значаються у порядку, встано вленому Законом України „Про адвокатуру”. Дія вказаного з акону поширюється тільки на осіб, які є адвокатами. Понятт я особи, котра є адвокатом, нав одиться в ст. 2 Закону України „Про адвокатуру”, котра зазн ачає, що адвокатом може бути г ромадянин України, який має в ищу юридичну освіту, стаж роб оти за спеціальністю юриста або помічника адвоката не ме нше двох років, склав кваліфі каційні іспити, одержав свід оцтво про право на зайняття а двокатською діяльністю та пр ийняв Присягу адвоката Украї ни.

В якості судових витрат, Поз ивач просить суд стягнути з В ідповідачів - 250 грн. за юридичн і послуги. Своє клопотання за явник обґрунтовує тим, що у зв 'язку із необхідністю зверне ння до господарського суду П озивач змушений був звернути ся за правовою допомогою до П П "Юридична фірма "Партнерств о" та уклав договір на надання юридичних послуг, за умовами якого сплатив 250 грн.00 коп.

Враховуючи наведене і приймаючи до уваги те, що вка зані 250 грн. за юридичні послуг и не є витратами на оплату пос луг адвоката, а також те, що іс нування вказаних правовідно син взагалі не доведено суду ( не надано доказів існування певного договору про наданн я юридичних послуг а також сп лати певних коштів ) - господ арський суд не знаходить під став для задоволення клопота ння Позивача щодо віднесення на Відповідача судових витр ат пов”язаних зі сплатою 250 гр н. за юридичні послуги.

Згідно зазначеного, к еруючись ст. ст. 22, 44, 49, 75, 82 - 85 ГПК Укр аїни, суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги Позивача - задовольнити.

Стягнути солідарно з Фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), Фізичн ої особи-підприємця ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ), Фізичної особ и-підприємця ОСОБА_3 ( АД РЕСА_2 ) на користь Товар иства з обмеженою відповідал ьністю "Фінансова компанія "Н адія України" ( м. Нікополь Дні пропетровської області ) - су му непогашеного кредиту в ро змірі 7 468 грн. 00 коп., 2 146 грн. 14 коп. - суму відсотків за користува ння кредитом, 727 грн. 39 коп. - суму пені за несвоєчасне погашен ня кредиту та відсотків за ко ристування кредитом, 103 грн. 42 к оп. витрат по сплаті державно го мита; 236 грн. витрат на інформ аційно-технічне забезпеченн я судового процесу. Видати на каз.

Наказ видати після на брання рішенням законної сил и.

Рішення набирає закон ної сили після закінчення де сятиденного строку з дня йог о підписання.

Рішення суду може бути оск аржене протягом десяти днів з дня підписання рішення шля хом подання апеляційної скар ги до Дніпропетровського апе ляційного господарського с уду.

Суддя І.М. Кощеєв

( рішення оформлене відпові дно до ст. 84 ГПК України 18.09.2009р.)

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення17.09.2009
Оприлюднено02.02.2011
Номер документу6087760
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —10/211-09

Ухвала від 27.05.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 21.05.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Яковенко Василь Володимирович

Ухвала від 02.08.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 05.07.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 07.06.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Рішення від 15.01.2010

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 18.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Ухвала від 02.12.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Смелянець Г.Є.

Судовий наказ від 30.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

Рішення від 17.09.2009

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кощеєв І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні