Постанова
від 08.12.2011 по справі 4-271/11
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 4-271/11

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 грудня 2011 року м. Вінниця

Вінницький районний суд Вінницької області

в складі:

головуючого судді: Васильєвої Т.Ю.,

при секретарі: Томіній В.В.,

за участі прокурора: Ратушняка О.О.

розглянувши подання першого заступника начальника ДПІ -начальника ГВПМ ДПІ у м. Вінниці ОСОБА_1 про надання дозволу на проведення позапланової документальної перевірки дотримання вимог податкового та валютного законодавства України ТОВ «Гервін», -

Встановив:

Перший заступник начальника ДПІ -начальника ГВПМ ДПІ у м. Вінниці ОСОБА_1 звернувся до суду з поданням про надання дозволу на проведення позапланової документальної перевірки дотримання вимог податкового та валютного законодавства України ТОВ «Гервін»(с. Бохоники, пров. Енергетичний, буд. 2, Вінницького району Вінницької області) за період з 01.01.2006 року по 31.12.2011 року терміном на 15 робочих днів протягом 2011-2012 років, посилаючись на те, що посадові особи вказаного суб`єкта господарської діяльності з метою завищення сум податкового кредиту з ПДВ та валових витрат з податку на прибуток підприємства оформляли придбання товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг) від суб'єктів господарювання, які містять ознаки сумнівності, та використовували завідомо підроблені документи на придбання товарно-матеріальних цінностей, що призвело до ненадходження коштів до державного бюджету на загальну суму 5 087 тис. грн., в тому числі з податку на додану вартість в сумі - 2 261 тис. грн., з податку на прибуток в сумі - 2 826 тис. грн.

Згідно з поданням, 01.01.2011 року Вінницькою міжрайонною державною податковою інспекцією за № 660 взято на податковий облік ТОВ «Гервін».

За результатами відпрацювання фінансово-господарської діяльності ТОВ В«ГервінВ» на предмет ухилення від сплати податків стало відомо, що останнє в своїй господарській діяльності проводило операції з придбання та продажу товарно-матеріальних цінностей, робіт (послуг) ТОВ В«ПластикпроектбудВ» (код ЄДРПОУ 33729129, Київська область, м. Бровари, вул. Кутузова, 125). В результаті аналізу взаємовідносин між вищевказаними підприємствами встановлено, що в 2006 році ТОВ В«ГервінВ» перерахувало на рахунки ТОВ В«ПластикпроектбудВ» кошти в сумі - 2 320 110 грн., в тому числі ПДВ - 386 000 грн. за виконання будівельно-монтажних та проектних робіт. Однак, постановою Броварського міського районного суду Київської області від 16.11.2007 року по справі № 2-а-571/07 скасовано з моменту реєстрації в державних установах свідоцтво про державну реєстрацію та свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість ТОВ В«ПластикпроектбудВ» у зв'язку із «фіктивністю»даного підприємства. Тому ТОВ В«ГервінВ» в особі директора ОСОБА_2 вніс до офіційних документів -податкових декларацій з податку на додану вартість за 2006 рік, завідомо неправдиві дані про податковий кредит в сумі 386 000 грн. за придбанні товари (роботи, послуги), які не виконувались та не надавались, що підтверджується постановою Броварського міського районного суду Київської області від 16.11.2007 року по справі № 2-а-571/07.

Проведеним аналізом декларацій з податку на прибуток, податку на додану вартість, розшифровок податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів на рівні ДПА України (додаток № 5 до податкової декларації з податку на додану вартість), поданих до ДПІ у м. Вінниці та Вінницької МДПІ посадовими особами ТОВ «Гервін» встановлено, що останнє на протязі 2007-2009 рр. замовляло та оплачувало будівельні, будівельно-монтажні та проектні роботи у ТОВ "Будівельно-інвестиційний альянс "Укрбудкапітал" (код ЄДРПОУ 35197179, м. Київ, вул. Круглоуніверситетська, 23-А) на загальну суму - 2 892 тис. грн., в тому числі ПДВ - 482 тис. грн. В ході відпрацювання ТОВ "Будівельно-інвестиційний альянс "Укрбудкапітал" отримано відомості, що зазначене підприємство не знаходиться за юридичною та фактичною адресами та зареєстровано на підставну особу гр. ОСОБА_3, так як згідно отриманого письмового пояснення останній відношення до господарської діяльності ТОВ "БІА"Укрбудкапітал" не має, первинні бухгалтерські документи, в тому числі по взаємовідносинах із ТОВ «Гервін»та податкову звітність ТОВ "Будівельно-інвестиційний альянс"Укрбудкапітал" від свого імені не підписував, фінансово-господарською діяльністю підприємства не займався. Від ТОВ «Гервін»отримано копії документів по взаємовідносинах із ТОВ "Будівельно-інвестиційний альянс"Укрбудкапітал", які були направлені до Вінницького відділення Київського науково -дослідного інституту судових експертиз для проведення почеркознавчого дослідження підписів виконаних від імені гр. ОСОБА_3, за результатами якого підписи на первинних бухгалтерських документах, виписаних ТОВ "Будівельно-інвестиційний альянс"Укрбудкапітал" в адресу ТОВ «Гервін»виконані не гр. ОСОБА_3, а іншою особою. Тому в період з листопада 2007 року по травень 2008 року посадові особи ТОВ «Гервін»внесли до офіційних документів - податкових декларацій з податку на додану вартість за VІ квартал 2007 року, І та ІІ квартали 2008 року, завідомо неправдиві дані про податковий кредит в сумі 482 тис. грн., за придбанні у ТОВ "Будівельно-інвестиційний альянс"Укрбудкапітал" роботи та послуги, які не виконувались та не надавались.

В ході подальшого відпрацювання фінансово-господарської діяльності ТОВ «Гервін»встановлено, що останнє на протязі 2008 року замовляло та оплачувало будівельні, будівельно-монтажні та проектні роботи у ТОВ "Компанія "Уна" (код ЄДРПОУ 33968893, м. Миколаїв, вул. Генерала Білова, 36) на загальну суму - 3 210 тис. грн., в тому числі ПДВ - 535 тис. грн. В ході відпрацювання ТОВ "Компанія "Уна" отримано відомості, що зазначене підприємство не знаходиться за юридичною та фактичною адресами та зареєстровано на підставну особу гр. ОСОБА_4, так як згідно отриманого письмово пояснення останній відношення до господарської діяльності ТОВ "Компанія "Уна" не має, первинні бухгалтерські документи, в тому числі по взаємовідносинах із ТОВ «Гервін» та податкову звітність ТОВ "Компанія "Уна" від свого імені не підписував, фінансово-господарською діяльністю підприємства не займався. Висновком Вінницького відділення Київського науково - дослідного інституту судових експертиз по результатам почеркознавчого дослідження підписів від імені гр. ОСОБА_4 зазначено, що підписи на первинних бухгалтерських документах виписаних ТОВ "Компанія "Уна" в адресу ТОВ «Гервін» виконані не ОСОБА_4, а іншою особою. Тому на протязі 2008 року посадові особи ТОВ «Гервін»внесли до офіційних документів - податкових декларацій з податку на додану вартість за 2008 рік, завідомо неправдиві дані про податковий кредит в сумі 535 тис. грн. за придбанні товари та послуги, які не виконувались та не надавались.

Також, проведеним аналізом господарської діяльності ТОВ «Гервін» за період 2009-2011 рр. встановлено, що останнє в своїй господарській діяльності проводило операції з придбання товарно-матеріальних цінностей (робіт, послуг) у СГД, яке входить до складу міжрегіонального «конвертаційного» центру: ТОВ В«ЛугпромстройсантехмонтажВ» (код ЄДРПОУ 35554567, м. Луганськ) на загальну суму - 5 149 539 грн., в тому числі ПДВ - 858 тис. грн.

16.11.2011 року з оперативно - аналітичного відділу УПМ ДПА у Вінницькій області отримано інформацію згідно пошуково - аналітичної системи В«ПроміньВ» щодо порушених кримінальних справ відносно основного постачальника ТОВ В«ГервінВ» за період 2009-2011рр. - ТОВ В«ЛугпромстройсантехмонтажВ» (м. Луганськ), та встановлено, що останнє задіяне в схемах конвертації грошових коштів.

Так, 30.06.2011 року в ході проведення оперативно слідчих заходів по кримінальних справах № 051201100106/1, № 051201100106/2 співробітниками відділу оперативного супроводження діяльності підрозділів по боротьбі з відмиванням доходів одержаних злочинним шляхом УПМ ДПА в Одеській області за адресою місцезнаходження ПП В«Біойл СистемВ» (м. Одеса) припинено діяльність В«конвертаціїногоВ» центру, який надавав послуги по конвертації та реконвертації грошових коштів підприємствам нафтової промисловості на території України.

Діяльність В«конвертаційногоВ» центру має міжрегіональний характер та була заснована на використанні схеми, в якій задіяні підприємства, які займаються оптовою та роздрібною торгівлею паливом та зерном, а також інші підприємства, які по роду своєї діяльності здійснюють торгівлю за готівкові кошти (торгівля паливно-мастильними матеріалами, зерном, надання транспортних та будівельних послуг).

За результатами проведених обшуків були встановлені та вилучені первинні бухгалтерські документи, бланки, печатки, комп'ютера з програмою В« 1СВ» , а також первинні бухгалтерські документи та матеріальні цінності підприємств, які задіяні в схемі конвертації грошових коштів в тому числі по ТОВ В«ЛугпромстройсантехмонтажВ» (м. Луганськ).

З огляду на вищевикладене ГВПМ ДПІ у м. Вінниці вважає, що наявна діяльність посадових осіб ТОВ «Гервін», спрямована на отримання податкової вигоди, імітуючи проведення фінансово-господарських операцій шляхом придбання товарно-матеріальних цінностей у «фіктивних»підприємств: ТОВ "Будівельно-інвестиційний альянс "Укрбудкапітал", ТОВ "Компанія "Уна", ТОВ В«ПластикпроектбудВ» , ТОВ В«ЛугпромстройсантехмонтажВ» , перераховуючи кошти без мети реального настання правових наслідків, підроблення первинних бухгалтерських документів та податкової звітності, проведення операцій з конвертації грошових коштів, чим ухиляються від сплати податків в особливо великих розмірах.

Заслухавши прокурора, який вважає, що подання підлягає до задоволення, вивчивши подання та додані до нього матеріали в Додатках на 76 арк., приходжу до висновку про необхідність задоволення подання з вищевказаних підстав та на підставі наступних норм законодавства.

Відповідно до вимог ст. 11-1 Закону України «Про державну податкову службу в Україні» проведення органами державної податкової служби позапланової виїзної перевірки здійснюється лише за наявності підстав для її проведення та на підставі рішення суду.

Згідно ст. 78.1.11 Податкового Кодексу України, документальна позапланова виїзна перевірка здійснюється, якщо отримано постанову суду про призначення перевірки.

Керуючись ст. ст. 8, 11-1 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», ст. 78.1.11 Податкового Кодексу України, -

Постановив:

Подання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення позапланової документальної перевірки щодо дотримання вимог податкового та валютного законодавства України ТОВ «Гервін» (код ЄДРПОУ 13315739, юридична адреса: Вінницька область, Вінницький район, село Бохоники, Гніванське шосе, провулок Енергетичний, буд. 2) за період з 01.01.2006 року по 31.12.2011 року терміном на 15 робочих днів, початок перевірки протягом 2011-2012 років.

Проведення перевірки доручити працівникам управління податкового контролю юридичних осіб ДПА у Вінницькій області

Постанова оскарженню не підлягає.

.

Суддя: (підпис)

Копія вірна:

Суддя:

Секретар:

Дата ухвалення рішення08.12.2011
Оприлюднено13.09.2016
Номер документу61142108
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-271/11

Постанова від 02.03.2011

Кримінальне

Зарічний районний суд м.Сум

Шершак М. І.

Постанова від 08.12.2011

Кримінальне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Постанова від 06.12.2011

Кримінальне

Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області

Бездідько В. М.

Постанова від 22.11.2011

Кримінальне

Дубенський міськрайонний суд Рівненської області

Федорова Л. П.

Постанова від 28.07.2011

Кримінальне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Постанова від 07.12.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Пантелєєв Д. Г.

Постанова від 11.03.2011

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Домарацька А. В.

Постанова від 15.03.2011

Кримінальне

Суворовський районний суд м.Херсона

Корецький Д. Б.

Постанова від 12.07.2011

Кримінальне

Артемівський міськрайонний суд Донецької області

Грачов В. Л.

Постанова від 12.04.2011

Кримінальне

Комсомольський районний суд м.Херсона

Скрипнік Л. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні