Рішення
від 01.09.2016 по справі 925/36/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" вересня 2016 р. Справа № 925/36/16

Господарський суд Черкаської області в складі: головуючого - судді Скиби Г.М., за участю секретаря судового засідання Кенкеч О.С., у відкритому судовому засіданні у приміщенні господарського суду розглянув справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромкомплект», Черкаська область, м. Христинівка, вул. Леніна, 89

до Христинівської районної державної адміністрації, Черкаська область, м. Христинівка, вул. Соборна, 30

та до Служби автомобільних доріг у Черкаській області, м. Черкаси, бул. Шевченка, 389

за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Малосевастянівської сільської ради, с. Мала Севастянівка Христинівського району

за участю третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

Христинівського районного управління юстиції у Черкаській області в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Христинівського районного управління юстиції у Черкаській області, Черкаська область, м. Христинівка, вул. Соборна, 27

та відділу Держгеокадастру у Христинівському районі Черкаської області, Черкаська область, м. Христинівка, вул. Гагаріна, 27/6

про визнання недійсними розпорядження Христинівської РДА та державного акту,

за участю представників сторін :

від позивача: ОСОБА_1 - за довіреністю;

від відповідача (РДА): не з'явився;

від відповідача (Служба доріг): ОСОБА_2 - за довіреністю;

від третіх осіб: не з'явились.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача (Служба доріг), господарський суд

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Агропромкомплект» звернулось в господарський суд Черкаської області з позовом до Христинівської районної державної адміністрації та до Служби автомобільних доріг у Черкаській області, за участю третіх осіб без самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Христинівського районного управління юстиції у Черкаській області в особі відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Христинівського районного управління юстиції у Черкаській області та відділу Держгеокадастру у Христинівському районі Черкаської області, за участю третьої особи без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Малосевастянівської сільської ради, в якому просить суд:

- визнати недійсним розпорядження Христинівської РДА від 07.12.2005р. №250 в частині надання Службі автомобільних доріг у Черкаській області земельної ділянки площею 33,3133 га, яка розташована в адміністративних межах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області;

- визнати недійсним державний акт серії ЯЯ №348094 від 18.01.2006р. на право постійного користування земельною ділянкою 11,5638 га, яка розташована в адміністративних межах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області та виданий на підставі розпорядження Христинівської РДА від 07.12.2005р. №250.

Позовні вимоги мотивовані тим, що розпорядження Христинівської РДА від 07.12.2005р. №250 в частині надання Службі автомобільних доріг у Черкаській області земельної ділянки площею 33,3133 га, яка розташована в адміністративних межах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області порушує право позивача вільно розпоряджатися своєю власністю.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 22.02.2016р. провадження у справі було зупинено до отримання висновків судової земельно-технічної експертизи.

25.08.2016р. до господарського суду Черкаської області повернулись матеріали справи з висновком судової земельно-технічної експертизи від 15.08.2016р., призначеної судом.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 26.08.2016р. провадження у справі поновлено.

Відповідач (Христинівська РДА), належним чином повідомлений про дату та час судового засідання, представника у судове засідання не направив, витребувані документи не надав, про причини неявки суд не повідомив.

Третя особа (відділ Держгеокадастру), належним чином повідомлена про дату та час судового засідання, представника у судове засідання не направила, витребувані документи не надала, про причини неявки суд не повідомила.

Третя особа (сільська рада), належним чином повідомлена про дату та час судового засідання, представника у судове засідання не направила, витребувані документи не надала. Подала до суду листа від 30.08.2016р. №313/02-13 про розгляд справи без участі представника ради.

Третя особа (відділ державної реєстрації), належним чином повідомлена про дату та час судового засідання, представника у судове засідання не направила, витребувані документи не надала, про причини неявки суд не повідомила. Ухвала суду від 26.08.2016р. про поновлення провадження у справі повернулась до суду з відміткою працівника пошти - «за зазначеною адресою не проживає».

До початку судового засідання представник відповідача (Служба доріг) подав до суду відзив від 01.09.2016р. на позов, в якому просить відмовити в задоволенні позовної вимоги щодо визнання недійсним розпорядження Христинівської РДА від 07.12.2005р. №250 в частині надання Службі автомобільних доріг у Черкаській області земельної ділянки площею 32,99551 га, яка розташована в адміністративних межах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області, оскільки в цій частині розпорядження №250 є законним та таким, що не порушує прав позивача щодо володіння, користування чи розпорядження належною йому земельною ділянкою.

У судовому засіданні:

представник позивача вимоги підтримав та просив позов задовольнити;

представник відповідача (Служба доріг) проти задоволення позову заперечив з підстав, викладених у відзиві на позовну заяву. Вказав на неприпустимість скасування розпорядження РДА та державного акту на право постійного користування земельною ділянкою, оскільки це негативно вплине на експлуатацію та обслуговування ділянки автошляху державного значення Львів -Кіровоград - Знам'янка на території Христинівського району та може призвести до росту аварій на цій ділянці. Вважає, що спірне розпорядження РДА не впливає на право власності позивача та не погіршує його становища.

Нез'явлення представників відповідача (Христинівська РДА) та третіх осіб у судове засідання не перешкоджає розгляду справи по суті за наявними доказами відповідно до вимог ст. 75 Господарського процесуального кодексу України.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені та перевірені доказами такі взаємовідносини сторін та обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Агропромкомплект» є власником земельної ділянки несільськогосподарського призначення загальною площею 3573,00 кв.м. (0,3573 га), яка знаходиться в с. М. Севастянівка Христинівського району Черкаської області, що підтверджується державним актом на право власності на земельну ділянку серії ЧР №097999 від 09 лютого 2004 року.

Позивач, з метою присвоєння кадастрового номера на власну земельну ділянку, 05 січня 2015р. звернувся до землевпорядної організації щодо виготовлення відповідної технічної документації на цю земельну ділянку.

Листом від 05.08.2015р. за №1009 землевпорядна організація повідомила ТОВ «Агропромкомплект» про неможливість виготовити технічну документацію по присвоєнню кадастрового номера на земельну ділянку площею 0,3573 га в зв'язку з тим, що дана земельна ділянка накладена на земельну ділянку Служби автомобільних доріг у Черкаській області, яка належить їй на праві постійного користування, що підтверджується Державним актом на право постійного користування земельною ділянкою серії ЯЯ №348094 від 18.01.2006р.

Державний акт на право постійного користування земельною ділянкою серії ЯЯ №348094 від 18.01.2006р., виданий Службі автомобільних доріг у Черкаській області на підставі розпорядження Христинівської РДА Черкаської області від 07.12.2005р. №250 (далі - Розпорядження) згідно якого Христинівська РДА затвердила технічні документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право користування на земельні ділянки Служби автомобільних доріг у Черкаській області та надала земельну ділянку в постійне користування під існуючим автошляхом Львів - Кіровоград - Знам'янка (через Вінницю) в адміністративних межах Христинівського району загальною площею 136,5405 га., де із них згідно додатку до даного Розпорядження, Службі автомобільних доріг у Черкаській області в постійне користування було надано зокрема, земельну ділянку площею 33,3133 га, яка розташована в адміністративних межах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області, в т.ч. 5,0108 га в межах населеного пункту.

Межі цієї земельної ділянки, частково накладені на земельну ділянку площею 0,3573 га, яка належить позивачеві на праві власності, в зв'язку з чим позивач не може одержати кадастровий номер, необхідний при відчуженні даної земельної ділянки, що перешкоджає йому вільно розпоряджатися своєю власністю.

Тому Позивач вважає, що розпорядження Христинівської РДА Черкаської області від 07.12.2005р. №250, в частині надання відповідачу 2 в постійне користування земельну ділянку площею 33,3133 га, яка розташована в адміністративних межах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області та Державний акт серії ЯЯ №348094 від 18.01.2006р., який посвідчує право постійного користування земельною ділянкою площею 11,5638 га - є незаконними та підлягають скасуванню.

По висновку судової земельно-технічної експертизи:

Як вбачається з висновку експерта Агенції судових експертиз №1508/16 за результатами проведення судової земельно-технічної експертизи, що складений 15 серпня 2016р. (а.с. 98-111), при співставленні координат зовнішніх точок меж земельної ділянки площею 0,3573 га, що перебуває у власності ТОВ «Агропромкомплект» згідно Державного акту на право власності на земельну ділянку від 09.02.2004р. серії ЧР №097999, та ділянки площею 11,5638 га, що перебуває в користуванні Служби автомобільних доріг у Черкаській області відповідно до Державного акту на право постійного користування земельною ділянкою від 18.01.2006р. серії ЯЯ №348094 встановлено, що зовнішні межі земельних ділянок перетинаються у площині та накладаються, утворюючи пляму накладання у вигляді складної багатокутної форми площею 3177,9 кв.м. (0,31779 га).

Висновок не спростований та не заперечний сторонами процесу.

Інших доказів сторонами та учасниками не подано.

Оцінюючи докази у справі в їх сукупності та за внутрішнім переконанням, суд вважає позовні вимоги такими, що підлягають до часткового задоволення, з огляду на таке.

У відповідності з положеннями постанови пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012р. №6 «Про судове рішення» рішення з господарського спору повинно прийматись у відповідності з нормами матеріального і процесуального права та фактичними обставинами справи, з достовірністю встановленими господарським судом, тобто з'ясованими шляхом дослідження та оцінки судом належних і допустимих доказів у конкретній справі.

Згідно ч. 3 ст. 5 Господарського кодексу України (далі - ГК України) суб'єкти господарювання та інші учасники відносин у сфері господарювання повинні здійснювати свою діяльність у межах встановленого правового господарського порядку, додержуючись вимог законодавства.

Частина 2 ст. 13 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачає зобов'язання особи при здійсненні своїх прав утримуватися від дій, які могли б порушити права інших осіб.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Агропромкомплект» є суб'єктом господарювання та самостійною юридичною особою.

Христинівська РДА є органом державної виконавчої влади. Діяльність регламентується Конституцією України, ЗУ «Про місцеві державні адміністрації», іншими нормативними документами.

Статтею 82 Земельного кодексу України встановлено, що юридичні особи (засновані громадянами України або юридичними особами України) можуть набувати у власність земельні ділянки для здійснення підприємницької діяльності у разі:

а) придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами;

б) внесення земельних ділянок її засновниками до статутного капіталу;

в) прийняття спадщини;

г) виникнення інших підстав, передбачених законом.

Ст. 84 Земельного кодексу України, встановлено, що у державній власності перебувають усі землі України, крім земель комунальної та приватної власності.

Ст.ст. 125, 126 Земельного кодексу України (в редакції кодексу станом на 09.02.2004р., що діяла на момент видачі державного акту), встановлює, що право власності на земельну ділянку виникає з моменту державної реєстрації цього права. Право власності на земельну ділянку посвідчується державним актом, крім випадків, визначених частиною другою цієї статті.

Пунктом 2.9 Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, що затверджена наказом Державного Комітету України по земельних ресурсах 04.05.1999р. №43, (в редакції наказу станом на 09.02.2004р., що діяла на момент видачі Державного акту) визначається, що заповнення Державних актів на право власності на земельну ділянку та на право постійного користування земельною ділянкою покладається на Державне підприємство «Центр державного земельного кадастру при Державному комітеті України по земельних ресурсах» та його структурні підрозділи.

Законом України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» встановлюється, що дозвільні органи - органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, уповноважені відповідно до закону видавати документи дозвільного характеру.

Документ дозвільного характеру - дозвіл, висновок, рішення, погодження, свідоцтво, інший документ, який дозвільний орган зобов'язаний видати суб'єкту господарювання у разі надання йому права на провадження певних дій щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності та/або без наявності якого суб'єкт господарювання не може проваджувати певні дії щодо здійснення господарської діяльності або видів господарської діяльності (cт. 1).

Статтею 4 названого закону, встановлено, що виключно законами, які регулюють відносини, пов'язані з одержанням документів дозвільного характеру, встановлюються, в тому числі, необхідність одержання документів дозвільного характеру та їх види, та дозвільний орган, уповноважений видавати документ дозвільного характеру.

09 листопада 2001р. між товариством з обмеженою відповідальністю «Агропромкомплект» та Малосевастянівською сільською радою укладено договір купівлі-продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення (далі - Договір) загальною площею 3573,00 кв.м., яка знаходиться в с. М.Севастянівка Христинівського району Черкаської області. Договір посвідчено приватним нотаріусом Христинівського районного нотаріального округу ОСОБА_3 та зареєстрований в реєстрі під №3603.

09 лютого 2004р. позивач отримав Державний акт серії ЧР №097999 на право власності на земельну ділянку загальною площею 0,3573 га, яка розташована в с. М. Севастянівка Христинівського району Черкаської області.

Відповідно до статті 125 ЗК України право власності на земельну ділянку виникає після одержання її власником документа, що посвідчує право власності та його державної реєстрації, а відповідно до статті 126 ЗК України (в редакції на час отримання земельної ділянки позивачем) таким документом є державний акт.

Отже, земельна ділянка загальною площею 0,3573 га, яка розташована на території Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області - перебуває у власності позивача з 2004 року, якою він вільно та відкрито користується та використовує у підприємницькій дальності.

У відповідності до ст. 41 Конституції України та ст. 321 Цивільного кодексу України право класності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно із частиною третьою статті 152 ЗК України захист прав громадян та юридичних осіб на земельні ділянки здійснюється зокрема шляхом визнання недійсними рішень органів виконавчої влади або органів місцевого самоврядування.

У разі видання органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування акта, яким порушуються права особи щодо володіння, користування чи розпорядження належною їй земельною ділянкою, такий акт визнається недійсним (стаття 155 ЗК України).

Христинівською РДА 07.12.2005р. прийнято розпорядження №250 стосовно надання Службі автомобільних доріг у Черкаській області земельної ділянки площею 33,3133 га, яка розташована в адміністративних межах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області, в яку ввійшла і спірна ділянка приватної власності позивача.

Таким чином, спірне розпорядження Христинівської РДА від 07.12.2005р. №250 в частині надання Службі автомобільних доріг у Черкаській області земельної ділянки площею 33,3133 га в адміністративних межах Малосевастянівської сільської ради порушує право позивача вільно розпоряджатися своєю власністю, а тому в силу ст. 155 ЗК України, в цій частині Розпорядження повинно бути визнано судом недійсним на земельну ділянку 11,5638 га, що накладається на земельну ділянку позивача 0,3573 га.

Окрім цього, Державний акт серії ЯЯ №348094 від 18.01.2006р. на право постійного користування земельною ділянкою (на час виникнення спірних правовідносин) є правовстановлюючим документом, що посвідчує право користування земельною ділянкою 11,5638 га, що розташована в адмінмежах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області під існуючий автошлях Львів-Кіровоград-Знам'янка (через Вінницю) (а.с. 15) та виданий на підставі розпорядження Христинівської РДА від 07.12.2005р. №250.

Згідно положень ст. 19 Конституції України орган влади має діяти лише в межах своїх повноважень та в спосіб, визначений законом. Районна державна адміністрація вирішує всі питання використання земель державної власності за межами населених пунктів відповідно до положень ст.ст. 1, 13, 21 ЗУ «Про місцеві державні адміністрації».

Наказом №43 від 04.05.1999р. Державного комітету України по земельних ресурсах «Про затвердження Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право приватної власності на землю, право колективної власності на землю, право власності на землю і право постійного користування землею, договорів на право тимчасового користування землею (в тому числі на умовах оренди) та договорів оренди землі» (далі Наказ №43) не передбачено механізму визнання недійсним Державного акту на землю. Цим Наказом регламентовано лише вилучення державного акту та повернення його до архіву органу, що його видав.

Дії посадових осіб Христинівської РДА не оскаржені до суду.

Суд вважає правомірною вимогу про визнання недійсним спірного Державного акту серії ЯЯ №348094 від 18.01.2006р. на право постійного користування земельною ділянкою площею 11,5638 га, що розташована в адмінмежах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області під існуючий автошлях Львів-Кіровоград-Знам'янка (через Вінницю).

Відповідно до ст.ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування. Обов'язок доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб'єктивного права.

Згідно ст. 49 ГПК України судові витрати належить покласти на Відповідача (РДА) пропорційно розміру задоволених позовних вимог та стягнути на користь Позивача 1 378,00 грн. судового збору.

Керуючись ст. ст. 49, 82, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Ввизнати недійсним розпорядження Христинівської РДА від 07.12.2005р. №250 в частині надання Службі автомобільних доріг у Черкаській області земельної ділянки площею 11,5638 га, що розташована в адмінмежах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області під існуючий автошлях Львів-Кіровоград-Знам'янка (через Вінницю) та накладається на земельну ділянку позивача площею 0,3573 га.

Визнати недійсним державний акт серії ЯЯ №348094 від 18.01.2006р. на право постійного користування земельною ділянкою 11,5638 га, яка розташована в адміністративних межах Малосевастянівської сільської ради Христинівського району Черкаської області та виданий на підставі розпорядження Христинівської РДА від 07.12.2005р. №250.

Стягнути з Христинівської районної державної адміністрації, Черкаська область, м. Христинівка, вул. Леніна (Соборна), 30, ідентифікаційний код 04061300, номер рахунку в банку невідомий

на користь товариства з обмеженою відповідальністю «Агропромкомплект», Черкаська область, м. Христинівка, вул. Леніна, 89 (Соборна, 89), ідентифікаційний код 21372272, номер рахунку в банку невідомий

1378 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

В решті вимог відмовити.

Рішення набирає законної сили після закінчення десятиденного строку з дня прийняття рішення. Сторони у справі протягом цього строку мають право подати апеляційну скаргу до апеляційного суду на вказане рішення через Господарський суд Черкаської області.

Повне рішення складено 07.09.2016р.

Суддя Г.М. Скиба

Дата ухвалення рішення01.09.2016
Оприлюднено14.09.2016
Номер документу61169274
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/36/16

Рішення від 20.10.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Рішення від 01.09.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

Ухвала від 26.08.2016

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Скиба Г.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні