Ухвала
від 13.09.2016 по справі 183/5061/16
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

Справа № 183/5061/16

№ 1-кс/183/732/16

13 вересня 2016 року м. Новомосковськ

Слідчий суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області ОСОБА_1 , секретар ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання прокурора Новомосковської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про заборону розпоряджатися майном, -

В С Т А Н О В И Л А:

13.09.2016 року до Новомосковського міськрайонного суду в порядку ст.. 170 КПК України надійшло клопотання прокурора Новомосковської місцевої прокуратури ОСОБА_3 про заборону розпоряджатися майном. В обґрунтування свого клопотання прокурор зазначив, що досудовим розслідуванням встановлено, що після смерті голови Фермерського господарства «Дар» (ЄДРПОУ 20209819) ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , 11.08.2016 року на загальних зборах членів фермерського господарства «ДАР» було обрано тимчасово виконуючим обов`язки голови ФГ «Дар» ОСОБА_5 . 12.08.2016 року Департаментом адміністративних послуг та дозвільних процедур Дніпропетровської міської ради були внесені відповідні зміни до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Однак невстановлені особи в невстановленому слідством місті підробили протокол загальних зборів ФГ «Дар», згідно якого вирішено продати фермерське господарство «Дар», як цілісного майнового комплексу, включаючи майно, (рухоме та нерухоме), що належить фермерському господарству, право оренди земельних ділянок, нерозподілений прибуток, майно та інші права громадянину України ОСОБА_6 , який зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до вимог п. 35 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 03.03.2004 року № 20/5, нотаріуси посвідчують правочини, нотаріальне посвідчення яких передбачено законом, зокрема , договори про відчуження (купівля-продаж, міна, дарування, пожертва, рента, довічне утримання (догляд), спадковий договір) нерухомого майна.

Крім того, необхідною умовою укладення деяких договорів є їх державна реєстрація. Правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації. Реєстрації, зокрема, підлягають договори купівлі продажу нерухомого майна; договір найму будівлі або іншої капітальної споруди, укладений на строк не менше трьох років тощо.

У подальшому, на підставі завідомо підробленої угоди купівлі-продажу ФГ «Дар», укладеного 02.09.2016 року між т.в.о. директора ФГ «Дар» ОСОБА_5 та ОСОБА_6 , який не пройшов нотаріального посвідчення та державної реєстрації, та, використавши цей підроблений документ, внесли зміни до статутних даних ФГ «Дар».

Допитаний в якості потерпілого ОСОБА_5 показав, що не знає хто такий ОСОБА_6 , жодних угод з ним не укладав та нічого не знає про загальні збори членів ФГ «Дар».

З метою неправомірного заволодіння майно ФГ «Дар», ОСОБА_6 звернувся до державного реєстратора ОСОБА_7 , яка працює в Одеській філії ДП «Державний інститут економіко-правових та технічних експертних досліджень», яка 06.09.2016 року на підставі підробленого договору купівлі-продажу від 02.09.2016 року провела реєстрацію змін складу та інформації про засновників ФГ «Дар» та зміну керівника юридичної особи.

У подальшому, тобто 08.09.2016 року з метою неправомірного заволодіння майном ФГ «Дар», приватним нотаріусом ОСОБА_8 проведено державну реєстрацію зміни складу та інформації про засновників підприємства, а директором зареєстровано ОСОБА_9 , що проживає за адресою: АДРЕСА_2 .

Вказані дії свідчать про протиправне заволодіння майном ФГ «Дар», незаконність дій щодо проведення державної реєстрації змін до установчих документів підприємства та протиправну неодноразову зміну власника ФГ «Дар».

Враховуючи викладене, на теперішній час, внаслідок злочинних дій невстановлених осіб у ОСОБА_6 є всі передбачені законодавством можливості для протиправного розпорядження майно ФГ «Дар» та відчуження його на користь третіх осіб, внаслідок яких останній покупець стане добросовісним набувачем майна. При цьому вказані можливі перепродажі майна можуть перешкодити кримінальному провадженню, оскільки слідство не зможе визначити його точну вартість та відповідно встановити точний розмір спричинених злочином збитків.

Відповідно до вимог п. 17 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 553 від 23.08.2016 року, у разі надходження до суб`єкта державної реєстрації прав або нотаріуса рішення суду про заборону вчинення дій, пов`язаних з державною реєстрацією прав, що набрало законної сили, уповноважена особа суб`єкта державної реєстрації прав, нотаріус або його помічник невідкладно реєструє таке рішення у базі даних заяв.

За відсутності підстав для відмови в зупиненні державної реєстрації прав державний реєстратор за допомогою програмних засобів ведення Державного реєстру прав зупиняє державну реєстрацію прав з обов`язковим посиланням на зареєстроване у базі даних заяв рішення суду.

Відповідно до положень п. 2.5 Положення про Єдиний реєстр для ведення автоматизованого обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів, затвердженого наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України № 29 від 22.01.2013 року, внесення відомостей до Реєстру щодо розшуку машини, накладення арешту та заборону зняття з обліку здійснюється інспекціями у разі надходження повідомлення від уповноважених органів про розшук машини, накладення арешту або заборону зняття з обліку машини.

Тому, з метою всебічного та об`єктивного розслідування кримінального провадження та з`ясування всіх обставин справи в тому числі й точного розміру спричиненої шкоди, встановлення обставин кримінального провадження щодо незаконного відчуження права власності на ФГ «Дар», необхідно тимчасово, до завершення досудового розслідування заборонити розпорядження вказаним майном шляхом заборони Державним реєстраторам органів Державної реєстраційної служби України та будь-яким іншим органам вчиняти будь-які реєстраційні дії щодо вказаних об`єктів нерухомого майна. Невжиття на даному етапі досудового розслідування заходів забезпечення кримінального провадження може спричинити затягування досудового розслідування та суттєво перешкодити його проведенню.

Разом з тим відповідно до ч. 2 ст. 172 КПК України клопотання слідчого, прокурора, цивільного позивача про арешт майна, яке не було тимчасово вилучене, може розглядатися без повідомлення підозрюваного, обвинуваченого, іншого власника майна, їх захисника, представника чи законного представника, представника юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, якщо це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Враховуючи можливе незаконне відчуження права власності на юридичну особу Фермерське господарство «Дар», існує загроза зникнення, втрати або пошкодження майна господарства або настання інших наслідків, які можуть перешкоджати кримінальному провадженню, у зв`язку з чим у ході досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні виникла необхідність у забороні директору ФГ «Дар» або будь-кому іншому розпоряджатися нерухомим та рухомим майном, корпоративними правами ФГ «Дар» (код ЄДРПОУ 20209819).

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання та просив його задовольнити з підстав, визначених в клопотанні. Крім того, прокурор в судовому засіданні уточнив, що просить заборонити розпоряджатися майном в порядку ст.. 170 КПК України, оскільки така заборона є одним з видів арешту майна.

Розглянувши клопотання та додані до нього матеріали, вислухавши думку прокурора, слідчий суддя дійшла до наступних висновків.

Згідно ч. 1 ст. 170 КПК України арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому КПК України порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому КПК України порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

У відповідності з ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Як вбачається з матеріалів, доданих до клопотання прокурора, впродовж 5 днів було проведено 2 реєстрації вказаного ФГ «Дар» на двох різних осіб. Тому дійсно є підстави вважати, що відсутність заборони щодо документів про право власності на ФГ «Дар» може привести до зникнення, втрати або пошкодження майна держави або настання інших наслідків, які можуть перешкоджати кримінальному провадженню.

Згідно до ст. 175 КПК України ухвала про арешт майна виконується слідчим, прокурором негайно, тому слідчий суддя вважає, що вказана ухвала прокурором, слідчим повинна бути виконана негайно, що не впливає на право на оскарження учасників провадження та інших осіб, які мають право на оскарження, цієї ухвали в порядку, визначеному КПК України.

Таким чином, слідчим суддею встановлено, що дане клопотання обґрунтоване та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 110, 170, 172, 173, 175 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И Л А:

Клопотання задовольнити.

Заборонити державним реєстраторам та іншим особам, які уповноважені вчиняти реєстраційні дії, проводити будь-які реєстраційні дії щодо змін до відомостей про право власності на нерухоме майно, права користування (оренди) земельними ділянками, які містяться в Державному реєстрі прав на нерухоме майно, а саме:

- нежитлова будівля, зерносховище ( майновий пай ) АДРЕСА_3 - свідоцтво про право власності, НОМЕР_1 , 17.02.2011, Виконавчий комітет Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області;

-нежитлова будівля, молзавод ( майновий пай ) АДРЕСА_4 - свідоцтво про право власності, НОМЕР_2 , 17.02.2011, Виконавчий комітет Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області;

-комплекс будівель та споруд ( майновий пай ) АДРЕСА_5 - свідоцтво про право власності, НОМЕР_3 , 21.02.2011, Виконавчий комітет Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області;

-комплекс, млин-олійниця ( майновий пай ) АДРЕСА_4 - свідоцтво про право власності, НОМЕР_4 , 21.02.2011, Виконавчий комітет Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області;

-комплекс, механізована майстерня ( майновий пай ) АДРЕСА_5 - свідоцтво про право власності, НОМЕР_5 , 21.02.2011, Виконавчий комітет Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області;

-механізований тік ( майновий пай ), склад "З" АДРЕСА_4 - свідоцтво про право власності, НОМЕР_6 , 21.02.2011, Виконавчий комітет Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області;

-земельні ділянки за кадастровими номерами:

1223281000:01:001: 0087; 1223281000:01:001: 0004; 1223281000:01:001: 0005; 1223281000:01:001: 0050; 1223281000:01:005: 0051; 1223281000:01:001: 0078; 1223281000:01:001: 0059; 1223281000:01:001:0060; 1223281000:01:001: 0167; 1223281000:01:001: 0046; 1223281000:01.001: 0047; 1223281000:01:001: 0184;

1223281000:01:001: 0086; 1223281000:01:001: 0178;1223281000:01:001: 0009;

1223281000:01:008: 0075; 1223281000:01:009: 0075; 1223281000:01:001: 1001;

1223281000:01:001: 0189; 1223281000:01:009: 0070; 1223281000:01:001: 0071;

1223281000:01:004: 0037; 1223281000:01:001: 0192;1223281000:01:024: 0193;

1223281000:01:001: 0145; 1223281000:01:001: 0105;1223281000:01:001: 0068

1223281000:01:001: 00691223201000.01 005: 00521223281000:01:005: 0053

1223281000:01:001: 00731223281000:01:001: 00741223281000:01:001: 0130

1223281000:01:001: 00211223281000:01:002: 00221223281000:01:003: 0022

1223281000:01:001: 00111223281000:01:001: 10021223281000:01:001: 3002

1223281000:01:001: 00101223281000:01:001: 00081223281000:01:005: 0061

1223281000:01:001: 00071223281000:01:001: 00061223281000.01.001: 0003

1223281000:01:001: 01621223281000:01:001: 01001223281000:01:001: 0116

1223281000:01:012: 01021223281000:01:013: 01021223281000:01:001: 0119

1223281000:01:016: 01201223281000:01:001: 01521223281000:01:001: 0161

1223281000:01:001: 01651223281000:01:001: 01691223281000:01:001: 0183

1223281000:01:001: 01821223281000:01:001: 01871223281000:01:001: 0188

1223281000:01:016: 01371223281000:01:016: 01381223281000:01:016: 1138

1223281000:01:001: 01391223281000:01:014: 01271223281000:01:003: 0028

1223281000:01:005: 00571223281000:01:001: 07101223281000:01:001: 0144

1223281000:01:001: 01541223281000:01:005: 00621223281000:01:005: 0065

1223281000:01:001: 01501223281000:01:001: 07071223281000:01:008: 0094

1223281000:01:001: 01421223281000:01:014: 01311223281000:01:025: 0196

1223281000:01:024: 01961223281000:01:024: 11861223281000:01:003: 0029

1223281000:01:001: 01701223281000:01:006: 00761223281000:01:007: 0076

1223281000:01:001: 00641223281000:01:001: 01401223281000:01:001: 0141

1223281000:01:001: 01171223281000:01:001: 01181223281000:01:001: 0112

1223281000:01:001: 01131223281000:01:023: 11791223281000:01:001: 0114

1223281000:01:001: 00341223281000:01:001: 00231223281000:01:021: 0171

1223281000:01:001: 01041223281000:01:004: 00321223281000:01:001: 0033

1223281000:01:001: 01731223281000:01:001: 11731223281000:01:001: 2185

1223281000:01:024: 21861223281000:01:004: 00361223281000:01:023: 2179

1223281000:01:001: 01561223281000:01:001: 01461223281000:01:001: 0129

1223281000:01:001: 00841223281000:01:001: 00891223281000:01:001: 0091

1223281000:01:042: 02651223281000:01:044: 02651223281000:01 005: 0063

1223281000:01:001: 30011223281000:01:001: 00811223281000:01:001: 0044

1223281000:01:001: 01641223281000:01:001: 00541223281000:01:001: 0085

1223281000:01:001: 00961223281000:01:001: 00971223281000:01:001: 0121

1223281000:01:001: 01221223281000:01:001: 01231223281000:01:009: 0072

1223281000:01:001: 07041223281000:01:001: 07061223281000:01:001: 0163

1223281000:01:001: 01901223281000:01:001: 01911223281000:01:001: 0151

1223281000:01:001: 01681223281000:01:014: 01321223281000:01:001: 2015

1223281000:01:001: 21491223281000:01:001: 10151223281000:01:001: 1149

1223281000:01:001: 01281223281000:01:004: 00381223281000 01 004: 0039

1223281000:01:001: 01471223281000:01:005: 00491223281000:01:005: 0048

1223281000:01:001: 00951223281000:01:001: 00821223281000:01:001: 0160

1223281000:01 023: 11801223281000:01:023: 21811223281000:01:002: 0024

1223281000.01.001: 01761223281000:01:001: 01771223281000:01:001: 0703

1223281000:01:001: 01111223281000:01:001: 01591223281000:01:001: 0115

1223281000:01:001. 00981223281000:01:001: 10141223281000:01:001: 0124

1223281000:01:001: 01251223281000:01:001: 01261223281000:01:016: 0133

1223281000:01:001: 00121223281000:01:005: 00581223281000:01:004: 0042

1223281000:01:002: 00251223281000:01:001: 01351223281000:01:001: 0136

1223281000:01 003: 00261223281000:01:001: 00991223281000:01:001: 0017

1223281000:01:001: 00181223281000:01:001: 00191223281000:01:005: 0104

1223281000:01:012: 01061223281000:01:001: 00541223281000:01:001: 0014

1223281000:01:001: 00791223281000:01:001: 00801223281000:01:001: 0146

1223281000:01:001: 00901223281000 01:012: 01011223281000:01:010: 0101

1223281000:01:001: 04941223281000:01:001: 05021223281000:01:001: 0217

1223281000:01:001: 02181223281000:01:036: 04561223281000:01:036: 0466

1223281000:01:005: 00451223281000:01:005: 00671223281000:01:006: 0092

1223281000:01:006: 00931223281000:01:001: 11851223281000:01:001: 0035

1223281000:01:001: 20021223281000:01:020: 01571223281000:01:020: 1157

1223281000:01:001: 01431223281000:01:001: 00881223281000:01:001: 0013

1223281000:01:007: 00771223281000:01:001: 01721223281000:01:005: 0066

1223281000:01:001: 01951223281000:01.001: 01071223281000:01:001: 0108

1223281000:01:001: 01091223281000:01:001: 01101223281000:01:032: 0520

1223281000:01:044: 02331223281000:01:043: 03601223281000:01:043: 0366

1223281000:01:043: 03611223281000:01:043: 03701223281000:01:036: 0459

1223281000:01:036: 05171223281000:01:001: 04801223281000:01:001: 0404

1223281000:01:036: 04651223281000:01:044: 02311223281000:01:044: 0230

1223281000:01:001: 04531223281000:01:044: 02321223281000:01:001: 0403

1223281000:01:001: 03281223281000:01:001: 03291223281000:01:001: 0201

1223281000:01:032: 05211223281000:01:043. 03721223281000:01:039: 0375

1223281000:01:043: 03591223281000:01:001: 02861223281000:01:044. 0228

1223281000:01:027: 02241223281000:01:043: 03711223281000:01:027: 0226

1223281000:01:001: 02811223281000:01:032: 05191223281000:01:027: 0219

1223281000:01:036: 04581223281000:01:027: 02221223281000:01:032: 0522

1223281000:01:001: 02521223281000:01:036: 04551223281000:01:043. 0368

1223281000:01:043: 03691223281000:01:043: 03671223281000:01:001: 0298

1223281000:01:036: 04661223281000:01:001: 05131223281000:01:027: 0209

1223281000:01:028: 02091223281000:01:044: 02341223281000:01:001: 0341

1223281000:01:043: 03401223281000:01:043: 03631223281000:01:001: 0343

1223281000:01:001: 03421223281000:01:043: 03621223281000:01:036: 0462

1223281000:01:036: 04691223281000:01:036: 04631223281000:01:027: 0225

1223281000:01:036: 04671223281000.01:028: 02121223281000:01:001: 0202

1223281000:01:036: 04641223281000:01:001: 03481223281000:01:001: 0349

1223281000:01:043: 0364, до прийняття остаточного рішення у кримінальному провадженні або скасування заборони, у порядку передбаченому КПК України.

Ухвала про арешт майна виконується слідчим, прокурором негайно.

На ухвалу може бути подано апеляційну скаргу безпосередньо до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 5 днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення13.09.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61264545
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —183/5061/16

Ухвала від 11.05.2018

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Крохмалюк І. П.

Ухвала від 16.02.2018

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Крохмалюк І. П.

Ухвала від 06.02.2018

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Крохмалюк І. П.

Ухвала від 20.10.2016

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Лила В. М.

Ухвала від 22.09.2016

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Мороховець О. В.

Ухвала від 22.09.2016

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Мороховець О. В.

Ухвала від 22.09.2016

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Мороховець О. В.

Ухвала від 19.09.2016

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Крохмалюк І. П.

Ухвала від 13.09.2016

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Крохмалюк І. П.

Ухвала від 14.09.2016

Кримінальне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Крохмалюк І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні