Ухвала
від 23.05.2011 по справі 2-4202/11
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Рівненський міський суд Рівненської області

м. Рівне, вул. Шкільна, 1, 33028, (0362) 26-59-17

Справа № 2-4202/11р.

УХВАЛА

23 травня 2011 року м. Рівне

Суддя Рівненського міського суду Рівненської області Кучина Н.Г., розглянувши позовну заяву ОСОБА_1 до ПАТ „Банк ФорумВ» про визнання кредитного договору удаваним та таким, що укладений в національній валюті України - гривні.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся в суд з позовом до ПАТ „Банк ФорумВ» про визнання кредитного договору удаваним та таким, що укладений в національній валюті України - гривні.

Зазначена позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки подана з порушенням вимог ст. 119 ЦПК України, а саме: відсутній чіткий виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а саме позовна заява не містить достатніх обставин на обґрунтування позовних вимог, доказів, що підтверджують кожну обставину, позовні вимоги не визначені, не конкретизовані, кожне посилання позивача на ту чи іншу обставину повинно бути обґрунтованим.

Частина 2 статті 119 ЦПК України встановлює, позовна заява повинна містити:

1.найменування суду, до якого подається заява;

2.ім'я (найменування) позивача і відповідача, а також ім'я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання або місцезнаходження, поштовий індекс, номер засобів зв'язку, якщо такий відомий;

3.зміст позовних вимог;

4.ціну позову щодо вимог майнового характеру;

5.виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;

6.зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину, наявність підстав для звільнення від доказування;

7.перелік документів, що додаються до заяви.

Пункт 7 постанови Пленуму Верховного Суду України №2 від 12.06.2009 року «Про застосування норм цивільного процесуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції» вказує, що позовна заява подається до суду в письмовій формі і за змістом повинна відповідати вимогам статті 119 ЦПК. У зв'язку з цим суди мають звертати особливу увагу, зокрема, на те, що у позовній заяві повинні не лише міститися позовні вимоги, а й бути викладені обставини, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, і зазначені докази, що підтверджують кожну обставину.

Крім того до позовної заяви додаються документи, що підтверджують оплату державного мита, однак при подачі позовної заяви до суду, позивач не сплатив кошти в сумі 1700 грн. витрати державного мита (судовий збір), а відповідно до п. п. "а" п. 1 ст. 3 Декрету Кабінету Міністрів України "Про державне мито" із позовних заяв розмір судового збору, становить один відсоток ціни позову, але не менше трьох неоподаткованих мінімумів доходів громадян і не більше ста неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Суд рахує посилання позивача на те, що останній звільнений від сплати державного мита, у відповідності до Закону України „«Про захист прав споживачів» хибними, з огляду на те, що закон України «Про захист прав споживачів» за сферою своєї дії регулює відносини між споживачами товарів, робіт і послуг та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг різних форм власності, встановлює права споживачів, а також визначає механізм їх захисту та основи реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів. Споживачем є фізична особа, яка придбає, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов'язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов'язків найманого працівника (п. 22 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів»). Банк не є виробником або продавцем товарів, виконавцем послуг, а є фінансовою установою, яка відповідно до Законів України «Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг» та «Про банки та банківську діяльність» здійснює банківські операції.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 47 Закону України «Про банки та банківську діяльність» надання кредиту є банківською операцією, а не послугою. Відносини, що виникають при укладені договору кредиту, не є відносинами «споживач - надавач послуг» і не регламентуються нормативними актами, щодо захисту прав споживачів, в т. ч. Законом України «Про захист прав споживачів».

Тому суд рахує, що позивач повинен сплатити державне мито в сумі 1700 (однієї тисячі сімсот) грн. у відповідності до вимог ст. 119 ЦПК України.

Також, у відповідності до ч.1 Розмірів витрат з інформаційно-технічного забезпечення судових процесів, пов'язаних із розглядом цивільних та господарських справ, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 грудня 2005 року №1258 із змінами, витрати на інформаційно-технічне забезпечення за подання позовної заяви з розгляду спору майнового характеру до суду складають 120 грн, за таких обставин позивачу слід доплатити кошти з витрат на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу в розмірі 83 грн.

За таких обставин, позовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків, зазначених в ухвалі.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 119, ст. 121 ЦПК України,

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ПАТ „Банк ФорумВ» про визнання кредитного договору удаваним та таким, що укладений в національній валюті України - гривні - залишити без руху з наданням строку для усунення недоліків.

Повідомити позивача про необхідність виправити зазначені недоліки, а саме: надати чіткий виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги, а саме позовна заява повинна містити достатні обставини на обґрунтування позовних вимог, докази, що підтверджують кожну обставину, обґрунтувати позовні вимоги, сплатити судовий збір в сумі 1700 грн. та доплатити кошти в сумі 83 грн. на інформаційно - технічне забезпечення судового процесу.

Надати позивачу строк для усунення недоліків, а саме п'ять днів з дня отримання позивачем ухвали суду.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачеві зі всіма доданими до неї документами.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Н.Г. Кучина

СудРівненський міський суд Рівненської області
Дата ухвалення рішення23.05.2011
Оприлюднено19.09.2016
Номер документу61271182
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-4202/11

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Ухвала від 05.09.2011

Цивільне

Кіровський районний суд м.Кіровограда

Куценко О. В.

Рішення від 12.10.2011

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Васильків О. В.

Ухвала від 18.07.2011

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н.Г. Н. Г.

Ухвала від 23.05.2011

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Кучина Н.Г. Н. Г.

Ухвала від 18.10.2011

Цивільне

Богунський районний суд м. Житомира

Лєдньов Д. М.

Рішення від 30.11.2011

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 03.11.2011

Цивільне

Ленінський районний суд м. Миколаєва

Рум’янцева Н. О.

Ухвала від 12.08.2011

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Чмель О. Л.

Рішення від 30.03.2012

Цивільне

Придніпровський районний суд м.Черкас

Позарецька С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні