Вирок
від 15.09.2016 по справі 127/4068/16-к
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 127/4068/16-к

Провадження № 1-кп/127/640/16

ВИРОК

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15.09.2016 м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області в складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

секретаря ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

обвинуваченого ОСОБА_4 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні об`єднане кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Барвінкове Харківської обл., громадянина України, з середньою освітою, не працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше засудженого:

29.11.2010 року вироком Замостянського районного суду м. Вінниці за ч. 3 ст. 358 КК України до покарання у вигляді штрафу в сумі 600 грн.;

у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1, 2 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 185 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

15.01.2016 року близько о 15:00 год. ОСОБА_4 увійшов до під`їзду № 2 будинку АДРЕСА_3 , піднявся на 3-й поверх, де побачив на стіні електричні вимикачі світла «VIKO», які знаходяться на балансі об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Бортняка-10». В цей час у ОСОБА_4 виник умисел на таємне викрадення чужого майна.

Реалізуючи свій злочинний умисел, підбурюваний жагою до наживи та протиправного збагачення, діючи з корисливих спонукань, таємно, усвідомлюючи, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_4 здійснив крадіжку десяти вимикачів світла «VIKO», а саме з 3-го поверху, 4-го поверху, 5-го поверху, 6-го поверху, 7-го поверху, 8-го поверху, 9-го поверху під`їзду № 2 вищевказаного будинку. Здійснивши крадіжку електричних вимикачів світла, ОСОБА_4 залишив місце вчинення кримінального правопорушення та попрямував на ринок «Урожай», який знаходиться по вул. Пирогова, 49 в м. Вінниці, де продав вищевказані вимикачів, за що отримав грошові кошти. Даними коштами ОСОБА_4 розпорядився на власний розсуд.

Згідно висновку судово-товарознавчої експертизи № 374/15-21 від 26.02.2016 року, ринкова вартість одного вимикача електричного «VIKO» з урахуванням зносу становить 38,32 грн.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 завдав об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Бортняка-10» в особі представника ОСОБА_5 матеріальної шкоди на суму 383,20 грн.

17.01.2016 року близько о 17:00 год. ОСОБА_4 увійшов до під`їзду № 3 будинку АДРЕСА_4 та піднявся на 9-й поверх, де побачив на стіні вимикачі світла. В цей час у ОСОБА_4 виник умисел на таємне викрадення чужого майна.

Реалізуючи свій злочинний умисел, з корисливих спонукань, підбурюваний жагою до наживи та протиправного збагачення, діючи таємно та повторно, усвідомлюючи, що за його діями ніхто не спостерігає здійснив крадіжку вимикачів світла, а саме з 9-го поверху, 7-го поверху, 6-го поверху, 5-го поверху і між першим та другим поверхом. Здійснивши вищевказану крадіжку світловимикачів, ОСОБА_4 залишив місце вчинення кримінального правопорушення та попрямував на ринок «Урожай», який знаходиться по вул. Пирогова в м. Вінниці, де продав вищевказані вимикачі, за що отримав грошові кошти. Даними коштами ОСОБА_4 розпорядився на власний розсуд.

Згідно висновку товарознавчої експертизи № 391/16-21 від 26.02.2016 року, вартість викрадених світло вимикачів становить 191,60 грн.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 завдав ОСОБА_6 (який згідно договору від 01.12.2015 є управителем Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «ЗОДЧИХ 7» та матеріально відповідальною особою) матеріальної шкоди на суму 191,60 грн.

На початку січня 2016 року, точної дати слідством не встановлено, близько 13:00 год. ОСОБА_4 увійшов до під`їзду № 1 будинку АДРЕСА_5 . На першому поверсі вищевказаного будинку ОСОБА_4 побачив на стіні електричні вимикачі світла «EL-BI», які знаходяться на балансі об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зодчих-13». В цей час у ОСОБА_4 виник умисел на таємне викрадення чужого майна.

Реалізуючи свій злочинний умисел, з корисливих спонукань, підбурюваний жагою до наживи та протиправного збагачення, таємно, діючи повторно, усвідомлюючи, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_4 здійснив крадіжку вимикачів світла «EL-BI», а саме з 1-го по 9-ий поверхи вищевказаного під`їзду. Після цього ОСОБА_4 , вийшов з під`їзду №1 та зайшов до під`їзду № 2 вищевказаного будинку, де на першому поверсі вищевказаного під`їду побачив на стіні електричні вимикачі світла «EL-BI». Продовжуючи реалізовувати свій єдиний злочинний умисел, з корисливих спонукань, підбурюваний жагою до наживи та протиправного збагачення, таємно, діючи повторно, усвідомлюючи, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_4 здійснив крадіжку вимикачів світла «EL-BI», а саме з 1-го по 9-ий поверхи вищевказаного під`їзду.

Продовжуючи свою злочинну діяльність ОСОБА_4 вийшов з під`їзду № 2 вищевказаного будинку та зайшов до під`їзду № 3 вищевказаного будинку. На першому поверсі ОСОБА_4 побачив на стіні електричні вимикачі світла «EL-BI», які знаходяться на балансі об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зодчих-13». Продовжуючи реалізовувати свій злочинний умисел, з корисливих спонукань, підбурюваний жагою до наживи та протиправного збагачення, таємно, діючи повторно, усвідомлюючи, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_4 здійснив крадіжку вимикачів світла «EL-BI», а саме з 1-го по 9-ий поверхи вищевказаного під`їзду.

Продовжуючи свою злочинну діяльність ОСОБА_4 вийшов з під`їзду № 3 вищевказаного будинку та зайшов до під`їзду № 4. На першому поверсі ОСОБА_4 побачив на стіні електричні вимикачі світла «EL-BI», які знаходяться на балансі об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зодчих-13». Реалізуючи свій єдиний злочинний умисел, з корисливих спонукань, підбурюваний жагою до наживи та протиправного збагачення, таємно, діючи повторно, усвідомлюючи, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_4 здійснив крадіжку вимикачів світла «EL-BI», а саме з 1-го по 9-ий поверхи вищевказаного під`їзду.

Продовжуючи свою злочинну діяльність ОСОБА_4 вийшов з під`їзду № 4 вищевказаного будинку та зайшов до під`їзду № 5 вищевказаного будинку, де на першому поверсі побачив на стіні електричні вимикачі світла «EL-BI», які знаходяться на балансі об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зодчих-13». Реалізуючи свій єдиний злочинний умисел, з корисливих спонукань, підбурюваний жагою до наживи та протиправного збагачення, таємно, діючи повторно, усвідомлюючи, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_4 здійснив крадіжку вимикачів світла «EL-BI», а саме з 1-го по 9-ий поверхи вищевказаного під`їзду, та з 5-го поверху вищевказаного під`їзду здійснив крадіжку двох світлодіодних ламп марки «Lezard», які знаходяться на балансі об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зодчих-13».

Продовжуючи свою злочинну діяльність ОСОБА_4 вийшов з під`їзду № 5 вищевказаного будинку та зайшов до під`їзду № 6 вищевказаного будинку, де на першому поверсі побачив на стіні електричні вимикачі світла «EL-BI», які знаходяться на балансі об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Зодчих-13». Реалізуючи свій єдиний злочинний умисел, з корисливих спонукань, підбурюваний жагою до наживи та протиправного збагачення, таємно, діючи повторно, усвідомлюючи, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_4 здійснив крадіжку вимикачів світла «EL-BI», а саме з 1-го по 9-ий поверхи вищевказаного під`їзду,

Здійснивши вищевказану крадіжку електричних вимикачів світла «EL-BI», в кількості 35 штук та двох світлодіодних ламп «Lezard» ОСОБА_4 залишив місце вчинення кримінального правопорушення та попрямував на ринок «Урожай», який знаходиться по вул. Пирогова, 49 в м. Вінниці. На ринку ОСОБА_4 продав вищевказані 35 вимикачів та 2 світлодіодні лампи, за що отримав грошові кошти, якими розпорядився на власний розсуд.

Згідно висновку судово-товарознавчої експертизи № 375/16-21 від 26.02.2016 року, ринкова вартість одного вимикача електричного «EL-BI» з урахуванням зносу становить 39,26 грн.

Згідно висновку судово-товарознавчої експертизи № 242 від 25.02.2016 року, ринкова вартість однієї світлодіодної лампи марки «Lezard» з урахуванням її зносу на момент вчинення крадіжки могла складати 302,60 грн.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 завдав об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Зодчих-13» в особі представника ОСОБА_7 матеріальної шкоди на загальну суму 1979,30 грн.

28.01.2016 року близько 11:00 год. ОСОБА_4 увійшов до під`їзду № 2 будинку АДРЕСА_6 , де на восьмому поверсі на стіні побачив електричні вимикачі світла «EL-BI», які знаходяться на балансі об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Келецька-138». В цей час у ОСОБА_4 виник умисел на таємне викрадення чужого майна.

Реалізуючи свій злочинний умисел, з корисливих спонукань, підбурюваний жагою до наживи та протиправного збагачення, таємно, діючи повторно, усвідомлюючи, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_4 здійснив крадіжку 17 вимикачів світла «EL-BI», а саме з 8-го поверху, з 6-го поверху, з 3-го поверху, з 2-го поверху, зазначеного будинку. Здійснивши вищевказану крадіжку електричних вимикачів світла, ОСОБА_4 залишив місце вчинення кримінального правопорушення та попрямував на ринок «Урожай», який знаходиться по вул. Пирогова, 49 в м. Вінниці. На ринку ОСОБА_4 продав вищевказані 17 вимикачів невстановленій органом досудового розслідування особі, за що отримав грошові кошти. Даними грошовими коштами ОСОБА_4 розпорядився на власний розсуд.

Згідно висновку судово-товарознавчої експертизи № 606 від 18.04.2016 року, ринкова вартість одного вимикача електричного «EL-BI» з урахуванням зносу становить 33,80 грн.

Своїми діями ОСОБА_4 завдав об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Келецька-138», в особі представника ОСОБА_8 , матеріальної шкоди на загальну суму 574,60 грн.

30.01.2016 року о 16:00 год. ОСОБА_4 зайшов до першого під`їзду будинку розташованого за адресою: АДРЕСА_6 . Піднявшись на 9-й поверх зазначеного будинку, ОСОБА_4 побачив на стіні вимикачі світла. В цей час у ОСОБА_4 винник умисел на таємне викрадення чужого майна.

Реалізуючи свій злочинний умисел, з корисливих спонукань, повторно, підбурюваний жагою до наживи та протиправного збагачення, таємно, усвідомлюючи, що за його діями ніхто не спостерігає, ОСОБА_4 здійснив крадіжку вимикачів світла з 9-го, 7-го та 5-го поверхів вказаного під`їзду. Але свій злочинний умисел ОСОБА_4 не зміг довести до кінця, з причин які не залежали від його волі, оскільки між п`ятим і четвертим поверхами був зупинений головою ОСББ «КЕЛЕЦЬКА-138» ОСОБА_8 .

Згідно висновку товарознавчої експертизи №110 від 08.02.2016 року, вартість вимикачів світла, які намагався викрасти ОСОБА_4 становить 141,00 грн.

Своїми умисними діями ОСОБА_4 , намагався завдати об`єднанню співвласників багатоквартирного будинку «Келецька-138», в особі представника ОСОБА_8 , матеріальної шкоди на загальну суму 141 грн.

В судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину у скоєнні інкримінованих йому злочинів при зазначених вище обставинах визнав повністю, надав суду наступні показання. Він дійсно викрадав вимикачі світла з будинків, зазначених в обвинувальному акті. Він це робив у зв`язку з тяжким матеріальним становищем. Всього він здійснив крадіжки у більше, ніж десяти під`їздах. Вимикачі він продавав на ринку «Урожай». Гроші, які отримував за вимикачі, витрачав на власні потреби. В одному з будинків його затримали при скоєнні крадіжки, тому він повернув все, що намагався викрасти.

У скоєному він розкаюється.

З`ясувавши розуміння учасниками процесу змісту обставин, які не будуть досліджуватись, роз`яснивши, що у такому випадку вони будуть позбавлені права оспорювати ці фактичні обставини у апеляційному порядку, впевнившись у добровільності та істинності їх позиції, суд визнав недоцільним дослідження доказів стосовно тих фактичних обставин справи, які ніким не оспорюються.

Дії ОСОБА_4 досудовим слідством вірно кваліфіковані за ч. 1 ст. 185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), ч. 2 ст. 185 КК України, як крадіжка, вчинена повторно та за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 185 КК України, як закінчений замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжку), вчинений повторно.

При визначенні виду та міри покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу обвинуваченого та обставини, що обтяжують та пом`якшують його покарання.

Зокрема судом враховано, що ОСОБА_4 в силу ст. 89 КК України раніше несудимий, на обліку у лікарів психіатра та нарколога не перебуває.

Обставинами, що пом`якшують покарання ОСОБА_4 , суд вважає повне визнання вини, щире каяття.

Обставин, що обтяжують покарання ОСОБА_4 , судом не встановлено.

За таких обставин, а також враховуючи, що ОСОБА_4 систематично скоював крадіжки на протязі місяця, потерпілим шкоду не відшкодував, суд вважає, що йому слід призначити покарання у вигляді позбавлення волі на певний строк.

Також суд вважає, що ОСОБА_4 слід зарахувати в строк відбування покарання термін перебування під вартою, врахувавши положення ч. 5 ст. 72 КК України.

Суд вважає, що процесуальні витрати по проведенню експертиз слід стягнути з обвинуваченого, оскільки вони були зумовлені розслідуванням скоєних ним злочинів, а речові докази, які повернуті представникам потерпілим, залишити їм же.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 368, 370, 374 КПК України та ст. 65 КК України, суд, -

УХВАЛИВ:

ОСОБА_4 визнати винним у вчиненні злочинів, передбачених ч. 1, 2 ст. 185, ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 185 КК України та призначити йому покарання:

за ч. 1 ст. 185 КК України у вигляді двох місяців арешту;

за ч. 2 ст. 15 ч. 2 ст. 185 КК України у вигляді чотирьох місяців арешту;

за ч. 2 ст. 185 КК України у вигляді одного року позбавлення волі.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України визначити ОСОБА_4 покарання за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим та призначити остаточне покарання у вигляді одного року позбавлення волі.

Строк відбування покарання ОСОБА_4 рахувати з моменту затримання, тобто з 07.07.2016 року.

На підставі ч. 5 ст. 72 КК України, зарахувати ОСОБА_4 в строк відбування покарання строк попереднього ув`язнення з моменту затримання 07.07.2016 року до набуття вироком законної сили, з розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі.

Запобіжний захід ОСОБА_4 до набрання вироком законної сили залиши попередній утримання під вартою.

Стягнути з ОСОБА_4 процесуальні витрати по проведенню експертиз в сумі одна тисяча п`ятдесят дев`ять гривень 90 копійок на користь держави.

Речові докази, а саме:

три вимикачі білого кольору, які повернуті представнику потерпілого ОСОБА_8 залишити ОСОБА_8 ;

десять вимикачів марки «ВЕКО», які повернуті представнику потерпілого ОСОБА_9 залишити ОСОБА_9 ;

шість вимикачів марки «EL-BI», які повернуті представнику потерпілого ОСОБА_7 залишити ОСОБА_7 .

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду Вінницької області протягом тридцяти діб з моменту його проголошення.

Суддя:

СудВінницький міський суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення15.09.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61357088
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/4068/16-к

Ухвала від 18.11.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Кривошея А. І.

Ухвала від 18.11.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Кривошея А. І.

Ухвала від 01.11.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Мішеніна С. В.

Ухвала від 25.10.2016

Кримінальне

Апеляційний суд Вінницької області

Мішеніна С. В.

Вирок від 15.09.2016

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковальчук Л. В.

Ухвала від 25.08.2016

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковальчук Л. В.

Ухвала від 08.07.2016

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковальчук Л. В.

Ухвала від 08.07.2016

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковальчук Л. В.

Ухвала від 08.06.2016

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковальчук Л. В.

Ухвала від 19.05.2016

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Ковальчук Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні