Ухвала
від 31.08.2016 по справі 759/7381/16-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

31 серпня 2016 року місто Київ

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду міста Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 ,

ОСОБА_3 ,

секретаря судового засідання ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження № 32014100000000002 щодо

ОСОБА_5 ,

ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Житомира, громадянина

України, проживаючого за адресою:

АДРЕСА_1 ,

за обвинуваченням у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 366 КК України;

за участю прокурора ОСОБА_6 , ОСОБА_7

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_8 .

В апеляційній скарзі прокурор просить ухвалу суду скасувати, та призначити нове підготовче засідання у даному кримінальному провадженні у суді першої інстанції.

Ухвалою Святошинського районного суду міста Києва від 09 червня 2016 року обвинувальний акт, яким ОСОБА_5 пред`явлене обвинувачення за ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 366 КК України, повернуто прокурору. В задоволенні клопотання захисника ОСОБА_8 про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 366 КК України відмовлено.

Обгрунтовуючи свої вимоги, прокурор звертає увагу суду на те, що фактичні обставини в обвинувальному акті викладені в повному обсязі, а тому вважає, що висновок суду про відсутність в ньому назви завідомо неправдивих документів, часу та місця їх складання, а також часу внесення неправдивих відомостей до офіційних документів, є помилковим. Апелянт стверджує, що в обвинувальному акті зазначено всі реквізити документів, до яких внесені неправдиві відомості, а також наведено номер та дата кожного з цих документів, загальний період їх підписання (складання).

Крім того, апелянт не погоджується з думкою суду першої інстанції в тому, що обвинувальний акт містить некоректність обвинувачення, оскільки суд не навів в своїй ухвалі жодних даних про це.

Прокурор вважає, що висновок суду про наявність суперечностей у формулюванні обвинувачення ОСОБА_5 за ч. 1 ст. 366 КК України, а також відсутність в обвинувальному акті посилання на редакцію ст. 366 КК України, є незаконним, оскільки, на його думку, суд вдався до аналізу правильності кваліфікації дій ОСОБА_5 , чим вийшов за межі своїх повноважень.

Крім того, в своїй апеляційній скарзі прокурор зазначає, що висновок суду про те, що однією з підстав повернення обвинувального акта прокурору є недоліки в реєстрі матеріалів досудового розслідування (далі Реєстр) не ґрунтується на законі, оскільки в розумінні п. 3 ч. 3 ст. 314 КПК України, невідповідність Реєстру вимогам закону не є підставою для повернення обвинувального акта.

З огляду на викладене, апелянт вважає, що суд першої інстанції вдався до оцінки фактичних обставин кримінальних правопорушень, та до вирішення тих питань, які не є предметом розгляду в підготовчому судовому засіданні, а відтак рішення суду про повернення обвинувального акта є незаконним.

Відповідно до ухвали суду за результатами підготовчого провадження, суд встановив, що обвинувальний акт не містить викладу фактичних обставин кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, зокрема відомостей про те, які саме завідомо неправдиві документи були складені ОСОБА_5 , час та місце їх складання, час внесення службовою особою до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей.

Іншою підставою повернення обвинувального акта є те, що формулювання обвинувачення містить відомостей про вчинення ОСОБА_5 декількох альтернативно передбачених за ч. 1 ст. 366 КК України дій, та водночас обвинувальний акт не містить відомостей про те, в якій редакції закону застосовано положення даної статті при кваліфікації дій ОСОБА_5 .

Крім того, суд вказує на те, що обвинувальний акт містить некоректність обвинувачення, яке порушує забезпечення права обвинуваченого ОСОБА_5 на захист.

Повертаючи обвинувальний акт прокурору, суд також вказав, що в Реєстрі містяться розбіжності у датах вчинення процесуальних дій, не зазначено які матеріальні об`єкти чи документи визнано речовими доказами та місце їх знаходження, дані про процесуальні дії, вчиненні поза межами даного кримінального провадження.

В запереченнях на апеляційну скаргу захисник ОСОБА_8 в інтересах обвинуваченого ОСОБА_5 просить апеляційну скаргу прокурора залишити без задоволення.

Захисник вважає, що ухвала суду першої інстанції є законною, оскільки обвинувальний акт містить суперечності у формулюванні обвинувачення ОСОБА_5 за ч. 1 ст. 366 КК України, зокрема те, що останній вніс завідомо неправдиві відомості до офіційних документів та склав неправдиві документи.

Крім того, захисник погоджується з висновком суду першої інстанції про відсутність відомостей, в якій редакції закону застосовано положення ч. 1 ст. 366 КК України при кваліфікації дій ОСОБА_5 .

Під час апеляційного розгляду прокурор підтримав апеляційну скаргу та просив ухвалу суду скасувати з призначенням нового підготовчого судового засідання в суді першої інстанції, обвинувачений ОСОБА_5 та його захисник ОСОБА_8 заперечували проти задоволення апеляційної скарги.

Заслухавши доповідь судді-доповідача, перевіривши матеріали кримінального провадження та доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ч. 4 ст. 110 КПК України обвинувальний акт є процесуальним документом, яким прокурор висуває обвинувачення у вчиненні кримінального правопорушення. Він повинен відповідати вимогам ст. 291 КПК України, та містити відомості, зазначені в ч. 2 цієї статті.

Стаття 314 КПК України передбачає, що під час підготовчого судового засідання головуючий з`ясовує в учасників судового провадження їх думку щодо можливості призначення судового розгляду.

Однією з обставин, яка перешкоджає призначенню провадження до судового розгляду є невідповідність обвинувального акта вимогам кримінального процесуального закону.

Статтею 291 КПК України обвинувальний акт має містити виклад фактичних обставин кримінального правопорушення, які прокурор вважає встановленими, правову кваліфікацію кримінального правопорушення з посиланням на положення закону і статті закону України про кримінальну відповідальність та формулювання обвинувачення.

Повертаючи обвинувальний акт прокурору, суд вказав, що останнім не в повній мірі дотримані вимоги закону, зокрема в обвинувальному акті відсутні відомості про те, які завідомо неправдиві документи були складені обвинуваченим, час та місце їх складання.

З таким висновком суду колегія суддів не погоджується.

В обвинувальному акті зазначено, що ОСОБА_9 у період з вересня 2010 року по січень 2011 року, перебуваючи за місцем фактичного розташування офісного приміщення ТОВ «ПФК «Укрспеценергопостач» за адресою: АДРЕСА_2 , вчинив службове підроблення, а саме вніс до офіційних документів завідомо неправдиві відомості, склав та видав завідомо неправдиві документи.

Крім того, колегія суддів не погоджується з висновком суду про те, що обвинувальний акт не містить номерів та дати складання кожного з вищеперерахованих документів, оскільки в ньому наведені як номери кожного документа, так і дата складання ОСОБА_9 документа.

Повертаючи обвинувальний акт прокурору, суд вказав, що прокурором не дотримані вимоги щодо формулювання обвинувачення, оскільки обвинуваченому ОСОБА_5 інкримінують декілька альтернативних, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України, дій.

Відповідно до обвинувального акта, ОСОБА_5 обвинувачується в тому, що він, займаючи посаду генерального директора Товариства з обмеженою відповідальністю (далі - ТОВ), будучи службовою особою, вніс до офіційних документів завідомо неправдиві відомості в період часу з вересня 2010 року по січень 2011 року, а також склав ці ж документи.

З огляду на викладене, колегія суддів зазначає, що прокурор, формулюючи обвинувачення вважає, що дії ОСОБА_5 полягали як у внесенні завідомо неправдивих відомостей до документів, так у складанні останніх.

Тому, на думку колегії суддів, посилання прокурора на вчинення ОСОБА_5 декількох дій, передбачених ч. 1 ст. 366 КК України, не є недоліком обвинувального акта, який перешкоджає його призначенню до розгляду. Вказані обставини можуть бути предметом дослідження під час судового розгляду.

ОСОБА_5 висунуте обвинувачення за ч. 1 ст. 366 КК України. Йому інкримінується вчинення службового підроблення в період 2010-2011 років.

В ухвалі суду зазначено, що до ст. 366ч. 1 КК України в період 2009-2011 років неодноразово вносились зміни, проте в обвинувальному акті не вказано, в якій саме редакції ст. 366 ч. 1 КК Українивизначена правова кваліфікація.

Колегія суддів звертає увагу на те, що судом не враховано, що згідно з обвинувальним актом ОСОБА_5 обвинувачується у внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, складанні та видачі завідомо неправдивих офіційних документів, а редакція диспозиції ст. 366 ч. 1 КК України в цій частині не змінювалась.

У зв`язку з цим, необхідності у відображенні редакції закону, за якою кваліфікуються дії обвинуваченого, немає.

Відповідно до положень ст. 314 КПК України завданням підготовчого судового засідання є процесуальне та організаційне забезпечення проведення судового розгляду.

Як правильно зазначено в апеляційній скарзі, суд при підготовчому судовому засіданні фактично вийшов за його межі та перейшов до вивчення по суті висунутого обвинувачення і матеріалів провадження та встановлення обставин вчинення злочину.

Суд, повертаючи обвинувальний акт, вказав як на недолік відсутність в Реєстрі відомостей про прийняті процесуальні дії та рішення під час досудового розслідування.

Колегія суддів вважає, що висновки суду про те, що оскільки Реєстр є невідємним додатком до обвинувального акта, то його відповідність вимогам закону є підставою повернення обвинувального акта прокурору не ґрунтується на законі.

Кримінальним процесуальним законом передбачено повернення обвинувального акта прокурору лише в разі його невідповідності ст. 291 КПК України.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає, що підстав для повернення обвинувального акта прокурору немає, а тому ухвала суду підлягає скасуванню з призначенням нового розгляду у суді першої інстанції.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 376 ч. 2, 404 ,407, 418, 419 КПК колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А:

Апеляційну скаргу прокурора задовольнити.

Ухвалу Святошинського районного суду міста Києва від 09 червня 2016 року про повернення обвинувального акта прокурору в кримінальному провадженні № 32014100000000002 щодо ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , обвинуваченого у вчиненні злочинів, передбачених ч. 3 ст. 212, ч. 1 ст. 366 КК України, та якою відмовлено задоволенні клопотання захисника ОСОБА_8 про звільнення ОСОБА_5 від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 366 КК України,скасувати та призначити новий розгляд в суді першої інстанції.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Судді:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

Дата ухвалення рішення31.08.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61387279
СудочинствоКримінальне
Сутьповернення обвинувального акта є незаконним. Відповідно до ухвали суду за результатами підготовчого провадження

Судовий реєстр по справі —759/7381/16-к

Вирок від 09.11.2016

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ясельський А. М.

Ухвала від 31.10.2016

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ясельський А. М.

Ухвала від 06.10.2016

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Ясельський А. М.

Ухвала від 31.08.2016

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Трясун Юрій Ростиславович

Ухвала від 09.06.2016

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Почупайло А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні