Постанова
від 19.09.2016 по справі 820/4078/16
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Харків

19 вересня 2016 р. №820/4078/16

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Мар'єнко Л.М.,

розглянувши в місті Харкові в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова до Державного підприємства з сертифікації кранової продукції "Підйом" про стягнення суми,-

встановив:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Державного підприємства з сертифікації кранової продукції "Підйом" в якому просить суд стягнути з відповідача - Державного підприємства з сертифікації кранової продукції "Підйом", код ЄДРПОУ 25613465, суми заборгованості по відшкодуванню різниці у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників за період з вересня 2015 року по липень 2016 року у сумі 782,32 грн. на користь управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова на р/р управління №256053012089 в філію ХОУ ПАТ ДОБУ, МФО 351823, код ЄДРПОУ управління 22682017.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що у відповідача перед Управлінням склалася заборгованість по відшкодуванню різниці між сумою пенсії, призначеної на підставі Закону України "Про наукову та науково - технічну діяльність" та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право наукові працівники за період з вересня 2015 року - липень 2016 року у розмірі 782,32 грн., яка до теперішнього часу не погашена.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ст.41 КАС України.

Відповідно до ч.4 ст.183- 2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження від 01.08.2016 була надіслана відповідачу 02.08.2016 рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Конверт із судовими документами повернувся до суду з поміткою "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до ч. 11 ст. 35 КАС України, у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Враховуючи зазначене, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання до суду заперечень проти позову або заяви про визнання позову.

Дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що колишньому працівнику відповідача, а саме: ОСОБА_1, була призначена пенсія згідно Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність".

Суд зазначає, що спірні правовідносини, які охоплені позовом, у періоді з вересня 2015 року по 15.01.2016 регулюються Законом України "Про наукову та науково - технічну діяльність" від 13.12.1991 № 1977-XII ( надалі - Закон № 1977-XII), що втратив чинність 16.01.2016 на підставі Закону України № 848-VIII від 26.11.2015; у періоді з 16.01.2016 по липень 2016 - Законом України "Про наукову та науково- технічну діяльність" від 26.11.2015 № 848-VIII (надалі - Закон № 848-VIII), що набрав чинності з 16.01.2016.

Відповідно до ч.9 ст. 24 Закону № 1977-XII, різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується: для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів державного бюджету; для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом; для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Водночас, згідно з ч.5 Прикінцевих та перехідних положень Закону № 848-VIII, до 1 січня 2017 року різниця між сумою пенсії, призначеної відповідно до цього Закону, та сумою пенсії із солідарної системи, обчисленої згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", на яку має право науковий працівник, фінансується: для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів державного бюджету; для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної згідно з цим Законом; для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Як встановлено судом, частка різниці в розмірі пенсії, що підлягає відшкодуванню відповідачем за

вересень 2015 року - липень 2016 року складає 782,32 грн.

Відповідно до п.5 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 року ( надалі - Порядок) розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних небюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення за зразком, що додається. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному

роках.

Пунктом 9 Порядку визначено, що різниця у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації фінансується за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів згідно з пунктами 3-8 цього Порядку.

Як було з'ясовано судом, позивачем на адресу відповідача направлялись повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, для відшкодування за вересень 2015 року - липень 2016 року ( а.с.12-45), які отримані відповідачем, проте, залишені без відповідного реагування.

Відповідно до п. 8 Порядку, у разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

На момент звернення до суду відповідачем заборгованість перед УПФУ сплачена не була і становить 782,32 грн.

Таким чином, з урахуванням вищевикладених обставин, суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Згідно ст.256 КАС України - постанова підлягає негайному виконанню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 8-14, 41, 71, 94, 160-163, 183-2, 186, 254, 256 КАС України, суд -

постановив:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова до Державного підприємства з сертифікації кранової продукції "Підйом" про стягнення суми - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Державного підприємства з сертифікації кранової продукції "Підйом"( код ЄДРПОУ 25613465, 61002, м. Харків, вул. Алчевських ( колишня - Артема), буд. 40) на користь Управління Пенсійного фонду України в Київському районі м. Харкова ( 61022, м. Харків, Держпром, 2 під., 3 пов., код ЄДРПОУ 22682017, р/р №256053012089 в філії ХОУ ПАТ ДОБУ, МФО 351823) суму заборгованості по відшкодуванню різниці у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників за період з вересня 2015 року по липень 2016 року у розмірі 782,32 грн. ( сімсот вісімдесят дві гривні 32 копійки).

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами та іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги стороною, або іншою особою, яка брала участь у справі, у десятиденний строк з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Мар'єнко Л.М.

Дата ухвалення рішення19.09.2016
Оприлюднено23.09.2016
Номер документу61418088
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/4078/16

Ухвала від 22.04.2021

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 25.04.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Постанова від 19.09.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 01.08.2016

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні