Постанова
від 28.09.2016 по справі 826/7785/16
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

28 вересня 2016 року № 826/7785/16

Окружний адміністративний суд міста Києва у складі судді Іщука І.О., розглянув у порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовомКиївського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності доШколи І-ІІІ ступенів № 259 Деснянського району м. Києва простягнення заборгованості, ВСТАНОВИВ:

Київське міське відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулося до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до Школи І-ІІІ ступенів № 259 Деснянського району м. Києва про стягнення заборгованості у розмірі 14259,51 грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва у справі відкрито скорочене провадження та надано час відповідачу для надіслання заперечень проти позову до суду.

Станом на день прийняття рішення у справі заперечення проти позову до суду не надані, а конверт з копією ухвали про відкриття скороченого провадження, направлений на адресу Школи І-ІІІ ступенів № 259 Деснянського району м. Києва, повернувся без вручення з незалежних від суду причин, відтак вважається врученим відповідачу.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку про відсутність підстав для задоволення позову, виходячи з наступного.

Школа І-ІІІ ступенів № 259 Деснянського району м. Києва перебуває на обліку як платник страхових внесків у Лівобережній міжрайонній виконавчій дирекції Київського міського відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі - Лівобережна дирекція).

Лівобережною дирекцією проведена планова перевірка відповідача по коштах Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності за період з 01.07.2009 по 30.09.2015.

Під час перевірки Школи І-ІІІ ступенів № 259 Деснянського району м.Києва виявлено, зокрема, порушення пункту 5 частини першої статті 36 Закон України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18.01.2001 № 2240-ІІІ (далі - Закон № 2240-ІІІ).

Так, позивач посилається на здійснення неправомірних виплат ОСОБА_1 на відновлення після травми за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у зв'язку з отримання травми в стані алкогольного сп'яніння.

В обґрунтування вищевказаного позивач зазначає, що в листку непрацездатності серії АГІ № 874282, виданого з 29.06.2016 по 06.07.2014 в графі відмітки про порушення режиму міститься запис: "спирт етиловий в крові - 01,0%".

Разом з тим, в дублікаті листка непрацездатності серія АГИ № 689441, виданого у період за 07.06.2014 по 28.06.2014 на ім'я ОСОБА_1, не зазначено відмітку про вміст етилового спирту в крові в 01,0 %, що є прямим порушенням законодавства.

Пунктом 5 частини першої статті 36 Закону № 2240-ІІІ, в редакції чинній на момент виникнення спірних правовідносин, передбачалося, що допомога по тимчасовій непрацездатності не надається у paзі тимчасової непрацездатності у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з таким сп'янінням.

Згідно з п. 3.5 Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 03.11.2004 № 523/274/1 Зб-ос/1406 у графі "Відмітки про порушення режиму" зазначається дата порушення режиму, що засвідчується підписом лікаря.

Пунктом 4 вищевказаної Інструкції передбачено, що у правому нижньому полі листка непрацездатності у графі "Примітка:" лікарем здійснюються такі записи:

- при порушенні хворим призначеного режиму вказується вид порушення (наприклад, несвоєчасна явка на прийом до лікаря; алкогольне, наркотичне, токсичне сп'яніння під час лікування; вихід на роботу без дозволу лікаря; самовільне залишення закладу охорони здоров'я; виїзд на лікування в іншому закладі охорони здоров'я без відмітки про дозвіл виїзду; відмова від направлення або несвоєчасна явка на МСЕК та ін.) (пункт 4.1 Інструкції № 523/274/1 Зб-ос/1406);

- у разі тимчасової непрацездатності у зв'язку із захворюванням або травмою, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з ним, робиться позначка про таке сп'яніння (пункт 4.2 Інструкції).

З огляду на вищевикладене, у випадку отримання травми, що сталася внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп'яніння або дій, пов'язаних з ним, робиться позначка про таке сп'яніння або дій, пов'язаних з ним, робиться позначка про таке сп'яніння. Якщо ж під час лікування хворим порушується режим, лікарем обов'язково вказується вид порушення, зазначається дата порушення режиму та проставляється підпис лікаря.

З наданої до суду копії листка непрацездатності серії АГІ № 874282, виданого з 29.06.2016 по 06.07.2014, дійсно вбачається закреслений запис "спирт етиловий в крові - 01,0 %.

Разом з тим, з даного запису не вбачається, що ОСОБА_1 отримала травму у стані алкогольного сп'яніння або дій, пов'язаних з ним. Також з даного листку непрацездатності не вказується вид порушення режиму, дата вчинення такого порушення та відсутній підпис лікаря, якими би засвідчив факт порушення режиму.

Водночас, нижче даного запису є примітка лікуючого лікаря "виправленому вірити лікар ОСОБА_2" та підпис вищевказаного лікаря і печатка філії № 2 комунального некомерційного підприємства "Консультативно-діагностичного центру" Деснянського району м. Києва "Для листків непрацездатності".

Згідно з пунктом 4.5 Інструкції № 523/274/1 Зб-ос/1406 у разі помилок у тексті здійснюється виправлення тексту, що підтверджується записом "Виправленому вірити", підписом лікуючого лікаря та печаткою закладу охорони здоров'я "Для листків непрацездатності". На бланку листка непрацездатності дозволяється не більше двох виправлень.

У листку непрацездатності серії АГІ № 874282 наявні два виправлення тексту, а саме в частині номера листка непрацездатності та закресленого запису "спирт етиловий в крові - 01,0 %.

Проте допущені у листку непрацездатності дві помилки підтверджені записом "Виправленому вірити", підписом лікаря та печаткою філії № 2 комунального некомерційного підприємства "Консультативно-діагностичного центру" Деснянського району м. Києва "Для листків непрацездатності".

З вищенаведеного вбачається, що листок непрацездатності серії АГІ № 874282 відповідає вимогам Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності.

Крім того, суд додатково звертає увагу, що листок непрацездатності серії АГІ № 874282, виданий ОСОБА_1 є таким, що виданий на продовження лікування, а первинним є дублікат листка непрацездатності серії АГИ № 689441, наявний у справі.

Відповідно до пункту 12 Інструкції № 523/274/1 Зб-ос/1406 у разі втрати листка непрацездатності оформлення дубліката листка непрацездатності здійснюється лікуючим лікарем при наявності довідки з місця роботи про те, що виплата за цим листком непрацездатності не здійснювалася. У верхньому правому кутку листка непрацездатності зазначається "дублікат", у графі "Звільнення від роботи" одним рядком записується весь період непрацездатності, що підтверджується підписом і печаткою лікуючого лікаря та голови лікарсько-консультативної комісії.

Наданий дублікат листка непрацездатності серії АГИ № 689441 завірений підписами лікуючого лікаря - травматолога ОСОБА_3 та завідуючого відділенням ОСОБА_4, скріплений їхніми печатками, а також печаткою закладу охорони здоров'я "Для листків непрацездатності".

У листку непрацездатності зазначено "дублікат", у графі "Звільнення від роботи" записано період непрацездатності: з 07.06.2014 по 28.06.2014.

Таким чином, наданий дублікат листка непрацездатності відповідає вимогам законодавства.

Доцільно також зазначити, що в дублікаті листка непрацездатності серії АГИ № 689441 відсутні будь-які примітки щодо отримання хворою травми у стані алкогольного сп'яніння або дій, пов'язаних з ним і примітки про порушення останньою режиму лікування.

Що стосується доводів позивача про видачу дубліката листка непрацездатності серії АГИ № 689441 та листка непрацездатності серії АП № 874282 з порушенням законодавства у зв'язку з відсутністю рішення лікувально-консультативної комісії на видачу дубліката листка непрацездатності та продовженого листка непрацездатності та відсутністю підписів та печатки голови лікувально-консультативної комісії на останніх, суд зазначає наступне.

Відповідно до п. 12 Інструкції № 523/274/1 Зб-ос/1406 та пункту 1.14 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13.11.2001 № 455, у разі втрати листка непрацездатності видається новий листок непрацездатності з позначкою "дублікат" на підставі довідки з місця роботи про те, що за період тимчасової непрацездатності виплата допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю не здійснювалась.

Отже, для отримання дубліката листка непрацездатності потрібна довідка з місця роботи про те, що виплати за даним листком непрацездатності не здійснювались. Дублікат підтверджується підписом і печаткою лікуючого лікаря та голови лікарсько-консультативної комісії.

Як вже зазначалося вище, дублікат листка непрацездатності серії АГИ № 689441 завірений підписами лікаря - травматолога ОСОБА_3 та завідуючого відділенням ОСОБА_4, скріплений їхніми печатками, а також печаткою закладу охорони здоров'я "Для листків непрацездатності", що відповідає вимогам Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності.

Відповідно до пункту 2.2 Інструкції про порядок видачі документів при втраті працездатності внаслідок захворювання або травми лікуючий лікар в амбулаторно-поліклінічних закладах може видавати листок непрацездатності особисто терміном до 5 календарних днів з наступним продовженням його, залежно від тяжкості захворювання, до 10 календарних днів.

Якщо непрацездатність триває понад 10 календарних днів, продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення.

Що стосується листка непрацездатності серії АГІ № 874282, то він виданий за період з 29.06.2014 по 06.07.2014 на продовження первинного листка непрацездатності (дубліката) серії АГИ № 689441 (з 07.06.2014 по 28.06.2014).

Період непрацездатності ОСОБА_1 за вищевказаними листками становить 30 днів.

Згідно з вищевказаним пунктом 2.2 Інструкції про порядок видачі документів при втраті працездатності продовження листка непрацездатності до 30 днів проводиться лікуючим лікарем спільно з завідувачем відділення.

З листка непрацездатності серії АГІ № 874282 вбачається, що він засвідчений підписами лікуючого травматолога ОСОБА_2 та завідуючого філії № 2 комунального некомерційного підприємства "Консультативно-діагностичного центру" Деснянського району м. Києва "Для листків непрацездатності", відтак даний листок непрацездатності відповідає вимогам законодавства.

Також суд зазначає, що інші листки непрацездатності № 863085 від 06.07.2014, № 875817 від 31.07.2014, № 875553 від 09.09.2014, № 660392 від 19.10.2014, № 772564 від 19.11.2014, № 702143 від 09.12.2014, № 702914 від 18.01.2015 до суду не надані. Тому суд не розглядав їх на предмет оформлення у відповідності до вимог законодавства.

Враховуючи вищенаведене, судом не встановлено порушень вимог Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-ІІІ, Закону України «Про державне соціальне страхування» від 23.09.1999 р. № 1105-ХІV, Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян , затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України від 13 листопада 2001 р. N 455 (зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 4 грудня 2001 р. за N 1005/6196), Інструкції про порядок заповнення листка непрацездатності, затвердженої наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 3 листопада 2004 р. N 532/274/136-ос/1406 (зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 17 листопада 2004 р. за N 1456/10055) під час оформлення листків непрацездатності та відповідно наданню допомоги на загальнообов'язкове державне соціальне страхування ОСОБА_1, а тому приходить до висновку про необґрунтованість позовних вимог та відсутність підстав для їх задоволення.

Частиною другою статті 19 Конституції України встановлено, що органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до частини першої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Згідно з положеннями статті 94 Кодексу адміністративного судочинства України судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

Керуючись ст.ст. 69-71, 94, 160-163, 160-163, 183 2 та 256 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

Відмовити Київському міському відділенню Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності у задоволені позову.

Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого цим Кодексом.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції протягом десяти днів з дня її отримання особою, яка оскаржує постанову, за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.О. Іщук

Дата ухвалення рішення28.09.2016
Оприлюднено03.10.2016
Номер документу61587483
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/7785/16

Постанова від 14.11.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Кучма А.Ю.

Ухвала від 04.11.2016

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Кучма А.Ю.

Постанова від 28.09.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Іщук І.О.

Ухвала від 01.06.2016

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Іщук І.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні