Постанова
від 27.09.2016 по справі 4-127/11
СТАРОКОСТЯНТИНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№4-127/11

4/2215/6132/11

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2011 року Старокостянтинівський районний суд

Хмельницької області в складі :

головуючої судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Старокостянтинові подання в.о. слідчого Старокостянтинівського РВ УМВС України в Хмельницькій області про обрання запобіжного заходу у виді взяття під варту ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю та мешканцю АДРЕСА_1 , громадянину України, з середньою освітою, неодруженому, який не працює, раніше не судимому,

встановив:

ОСОБА_4 обвинувачується у тому, що 29 березня 2011 року біля 1 години, перебуваючи у стані алкогольного сп`яніння, за попередньою змовою із ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та ОСОБА_7 з метою вчинення крадіжки шляхом вільного доступу, з погреба господарства ОСОБА_8 , що по АДРЕСА_1 таємно викрав 472 кг. Картоплі, яка знаходилась у 16 мішках та 16 пустих мішків, всього на загальну суму 1668 грн.

30 липня 2011 року ОСОБА_4 о 17 год. 50 хв. був затриманий в порядку ст. 115 КПК України.

В.о. слідчого СВ Старокостянтинівського РВ УМВС України в Хмельницькій області старший майор міліції ОСОБА_9 звернувся до суду з поданням, погодженим заступником Старокостянтинівського міжрайонного прокурора про обрання ОСОБА_4 запобіжного заходу у виді взяття під варту посилаючись на те, що останній вчинив тяжкий злочин, а перебуваючи на волі може перешкоджати встановленню істини у справі, ухилитися від слідства та суду, продовжити злочинну діяльність.

Вислухавши слідчого і обвинуваченого, дослідивши дані щодо особи ОСОБА_4 та матеріали кримінальної справи № 15\4362, заслухавши думку прокурора, суд приходить до висновку, що дане подання не підлягає задоволенню.

Відповідно до ст. 148 КПК України запобіжні заходи застосовуються до підозрюваного, обвинуваченого, підсудного, засудженого з метою запобігти спробам ухилитися від дізнання, слідства або суду, перешкодити встановленню істини у кримінальній справі або продовжити злочинну діяльність, а також для забезпечення виконання процесуальних рішень.

Запобіжні заходи застосовуються за наявності достатніх підстав вважати, що підозрюваний, обвинувачений, підсудний, засуджений буде намагатися ухилитися від слідства і суду або від виконання процесуальних рішень, перешкоджати встановленню істини у справі або продовжувати злочинну діяльність.

Стаття 150 КПК України передбачає, що при вирішенні питання про застосування запобіжного заходу, крім обставин, зазначених вище враховуються тяжкість злочину, у вчиненні якого підозрюється, обвинувачується особа, її вік, стан здоров`я, сімейний і матеріальний стан, вид діяльності, місце проживання та інші обставини, що її характеризують.

У постанові №4 від 25.04.2003р. „Про практику застосування судами запобіжного заходу у вигляді взяття під варту та продовження строків тримання під вартою на стадіях дізнання і досудового слідства з наступними змінами Пленум Верховного Суду України звертає увагу на те, що при вирішенні питань, пов`язаних із обранням запобіжного заходу у вигляді взяття під варту, суди мають додержуватися вимог ст.29 Конституції України, ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод і ст.14 КПК України, відповідно до яких обмеження права особи на свободу й особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою (п.1), а також роз`яснив, що взяття під варту є найбільш суворим запобіжним заходом, у зв`язку з чим він обирається лише за наявності підстав вважати, що інші (менш суворі) запобіжні заходи, передбачені ст.149 КПК, можуть не забезпечити виконання підозрюваним, обвинуваченим процесуальних обов`язків, що випливають із ч.2 ст.148 КПК, і його належної поведінки (п.3).

Як видно з матеріалів кримінальної справи, ОСОБА_4 перебував у розшуку, однак на даний час сприяє розкриттю злочину та щиро кається у скоєному, має постійне місце проживання, збитки потерпілому відшкодовані та він претензій до нього не має.

При цьому відомості, які з достатністю вказували б на те, що інші (менш суворі) запобіжні заходи, передбачені ст.149 КПК, можуть не забезпечити виконання обвинуваченим процесуальних обов`язків, що випливають із ч.2 ст.148 КПК, і його належної поведінки, у справі відсутні, таких відомостей слідчим та прокурором суду не надано.

Сама ж по собі тяжкість злочину, у вчиненні якого він обвинувачується, не може бути підставою для взяття особи під варту.

З врахуванням викладеного, суд вважає, що у задоволенні подання слідчого слід відмовити та обрати Наставальському запобіжний захід у виді підписки про невиїзд.

Керуючись ст.ст.148, 150, 155, 165-2 КПК України, суд

постановив:

Відмовити в обранні запобіжного заходу у виді взяття під варту ОСОБА_4 .

Обрати ОСОБА_4 запобіжний захід у виді підписки про невиїзд.

На постанову може бути подана апеляція до Хмельницького апеляційного суду протягом 3 діб.

Суддя:

СудСтарокостянтинівський районний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення27.09.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу61628243
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —4-127/11

Постанова від 24.01.2012

Кримінальне

Миколаївський районний суд Львівської області

Павлів В. Р.

Постанова від 13.01.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Цільмак К. П.

Постанова від 21.11.2011

Кримінальне

Тиврівський районний суд Вінницької області

Мазурчак А. Г.

Постанова від 27.09.2016

Кримінальне

Старокостянтинівський районний суд Хмельницької області

Бондарчук Л. А.

Постанова від 20.09.2011

Кримінальне

Хмільницький міськрайонний суд Вінницької області

Клімик К. О.

Постанова від 11.11.2011

Кримінальне

Виноградівський районний суд Закарпатської області

Левко Т. Ю.

Постанова від 19.08.2011

Кримінальне

Інгулецький районний суд м.Кривого Рогу

Попов В. В.

Постанова від 04.07.2011

Кримінальне

Волноваський районний суд Донецької області

Троян Л. Г.

Постанова від 01.06.2011

Кримінальне

Приморський районний суд м.Маріуполя

Шишилін О. Г.

Постанова від 21.03.2011

Кримінальне

Орджонікідзевський районний суд м.Маріуполя

Мельник І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні