Ухвала
від 30.09.2016 по справі 308/10115/16-к
УЖГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАКАРПАТСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 308/10115/16-к

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 вересня 2016 року м. Ужгород

Слідчий суддя Ужгородського міськрайонного суду ОСОБА_1 , з участю слідчого ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з особливо важливих справ слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ДФС у Закарпатській області капітана податкової міліції ОСОБА_2 про надання дозволу на проведення обшуку будинку, підсобних (господарських) приміщень (споруд), які до нього відносяться, території, яка виділена для обслуговування будинку, транспортних засобів, що знаходяться на такій території за адресою АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_3 , та перебуває у фактичному володінні ОСОБА_4 ,-

В С Т А Н О В И В :

З внесеного клопотання, яке погоджено з прокурором та матеріалів справи вбачається, що службові особи ТОВ «Тирба» (код ЄДРПОУ 37799577), основним видом діяльності якого є торгівля автомобілями та легковими автотранспортними засобами, при ввезенні протягом першого півріччя 2016 на митну територію України автотранспортних засобів бувших у використанні, шляхом подання неправдивих даних щодо вартості транспортних засобів, занизили податкові зобов`язання по сплаті податку на додану вартість.

Для досягнення злочинного результату службові особи ТОВ «Тирба» розробили схему, відповідно до якої для митного контролю та митного оформлення, з метою вільного використання на митній території України вживаних автомобілів, подавали до митних органів товаро - супровідні документи: контракти, фактури, технічні паспорти, сертифікати відповідності, тощо, із неправдивими відомостями щодо вартості ТЗ, що дало їм можливість документально здійснити реалізацію їх на митний території України по заниженим цінам, а відтак занизити податкові зобов`язання по сплаті податку на додану вартість.

Факт порушення податкового законодавства також підтверджується отриманою інформацією від суб`єкта оціночної діяльності щодо ринкових цін на транспортні засоби в країнах Європейського союзу та на території України, аналізом якої встановлено, що ціни на імпортовані транспортні засоби на території Євросоюзу в 1,5-2 рази вищі за ціни, по яким службові особи ТОВ «Тирба» здійснюють розмитнення.

Поряд з цим, проведеним аналізом автоматизованої інформаційної системи «Податковий блок» встановлено, що внаслідок імпорту ТМЦ і реалізації нижче митної вартості у підприємства виникає значний обсяг суми від`ємного значення, що зараховується до складу податкового кредиту наступного звітного періоду (рядок 21 Декларації з податку на додану вартість), який не заявляється до відшкодування з метою не привертання уваги контролюючих органів, а продається підприємствам транзитно-конвертаційної спрямованості з метою мінімізації податкових платежів для вигодонабувачів.

Так, встановлено здійснення ризикових операцій у періоди різкого збільшення податкових зобов`язань, а саме реалізація ТМЦ придбання або ж імпорт яких у ТОВ «Тирба» відсутнє, також реалізація одного ТМЦ декільком СГД, а саме: ТОВ "Діанора" (код ЄДРПОУ 40032085, юридична адреса: Луганська обл., м. Лисичанськ, вул. Ворошилова, буд. 5 кв. 312), ТОВ "БК "ІНВЕСТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 39381648, юридична адреса: м. Київ, Оболонський р-н., вул. Кирилівська буд. 160 б кв. 708), ТОВ "БК СЕРВІС-БУД ЛТД" (код ЄДРПОУ 40010014, юридична адреса: м. Київ, Печерський р-н., вул. Академіка Філатова буд. 10-А кв. 2/48), ТОВ "ВІНСОН ТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 39959110, юридична адреса: Луганська обл., м. Лисичанськ, вул. Ворошилова буд. 5 кв. 316), ТОВ "ЛЬВІВСЬКА ІНЖЕНЕРНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "АКРОПОЛЬ-БУД" (код ЄДРПОУ 37613278, юридична адреса: м. Львів, Шевченківський р-н., вул. Шевченка буд. 311 А кв. 2), ТОВ "Карнеліт" (код ЄДРПОУ 23964108, юридична адреса: м. Львів, Шевченківський р-н., вул. Мазепи буд. 11), ТОВ "ДЕБЮТ-ПЛЮС" (код ЄДРПОУ 38066288, юридична адреса: м. Київ, Печерський р-н., вул. Філатова буд. 10 -А кв. 2/38), ТОВ "РОАДПЛАС" (код ЄДРПОУ 39431981, юридична адреса: м. Київ, Дніпровський р-н., вул. Євгена Сверстюка буд. 21), ТОВ "КАПРІ ФІНАНС" (код ЄДРПОУ 40028414, юридична адреса: м. Київ, Голосіївський р-н., вул. Голосіївська буд. 5) та ТОВ "ВЕЛИЗАР КОМПАНІ" (код ЄДРПОУ 40291558, юридична адреса: м. Запоріжжя, Олександрівський р-н., пр-т Леніна, буд. 152-В, кв. 124).

Наведене свідчить про існування обґрунтованої підозри щодо вчинення злочину, яким державним інтересам спричинені матеріальні збитки на загальну суму понад 2406046,71 грн.

Так, в ході досудового розслідування встановлено, що фактичні операції щодо придбання та реалізації транспортних засобів, а також фінансово господарську діяльність ТОВ «Тирба» координує ОСОБА_4 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 , фактичне місце проживання: АДРЕСА_1 ).

Так, ОСОБА_4 координує діяльність з питань придбання, імпорту та подальшої реалізації транспортних засобів, вирішує різноманітні питання з особами, які допомагають йому імпортувати та реалізовувати такі товари.

Такі дії неодмінно залишають за собою сліди вчинення кримінального правопорушення у вигляді документів та рукописних записів, які свідчать про імпортування та подальшої реалізації імпортованих транспортних засобів, та які зберігаються за місцем проживання ОСОБА_4 .

Для досягнення мети кримінального провадження, у тому числі усунення негативних наслідків для економіки країни та забезпечення відшкодування спричинених збитків, для забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, а також з метою збереження речей і документів та відомостей, які в них містяться, так як існує реальна загроза їх знищення, у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку за фактичною адресою проживання директора ТОВ «Тирба» ОСОБА_4 : Закарпатська область, Тячівський район, с. Кричово, вул. Ювілейна,17, оскільки іншим способом досягнути таких результатів неможливо.

Підставами вважати, що необхідно провести саме таку слідчу дію як обшук, є також встановлена оперативним шляхом інформація про те, що за адресою Закарпатська область, Тячівський район, с. Кричово, вул. Ювілейна,17 де фактично проживає директор ТОВ «Тирба» ОСОБА_4 , зберігаються документи та речі, що стосуються фінансово господарської діяльності ТОВ «Тирба» в тому числі при здійснення імпортних операцій за період 2016 року, реалізації імпортованих автомобілів кінцевим споживачам, документи щодо реалізації одного ТМЦ декільком СГД, а саме: ТОВ "Діанора", ТОВ "БК "ІНВЕСТ ГРУП", ТОВ "БК СЕРВІС-БУД ЛТД", ТОВ "ВІНСОН ТРЕЙД", ТОВ "ЛЬВІВСЬКА ІНЖЕНЕРНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "АКРОПОЛЬ-БУД", ТОВ "Карнеліт", ТОВ "ДЕБЮТ-ПЛЮС", ТОВ "РОАДПЛАС", ТОВ "КАПРІ ФІНАНС" та ТОВ "ВЕЛИЗАР КОМПАНІ", а також документи, в яких містяться відомості про осіб, причетних до незаконної фінансово-господарської діяльності, які мають важливе значення для досудового розслідування, оскільки можуть бути використанні як докази при проведенні податкових перевірок ТОВ «Тирба».

Отже, обшуку підлягає як сам будинок АДРЕСА_1 , так і підсобні (господарські) приміщення (споруди), які до нього відносяться, територія, яка виділена для обслуговування будинку, транспортні засоби, що знаходяться на такій території.

Згідно інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно, власником даного будинку являється ОСОБА_3 .

В судовому засіданні слідчий підтримав внесене клопотання та просив його задоволити.

Заслухавши пояснення слідчого з приводу внесеного клопотання, дослідивши матеріали кримінального провадження, беручи до уваги те, що з метою відшукання бухгалтерських документів, що стосуються фінансово господарської діяльності ТОВ «Тирба», в тому числі при здійснення імпортних операцій за період 2016 року, реалізації імпортованих транспортних засобів кінцевим споживачам, документів щодо реалізації одного ТМЦ декільком СГД, а саме: ТОВ "Діанора", ТОВ "БК "ІНВЕСТ ГРУП", ТОВ "БК СЕРВІС-БУД ЛТД", ТОВ "ВІНСОН ТРЕЙД", ТОВ "ЛЬВІВСЬКА ІНЖЕНЕРНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "АКРОПОЛЬ-БУД", ТОВ "Карнеліт", ТОВ "ДЕБЮТ-ПЛЮС", ТОВ "РОАДПЛАС", ТОВ "КАПРІ ФІНАНС", ТОВ "ВЕЛИЗАР КОМПАНІ" та документів, в яких містяться відомості про осіб, причетних до незаконної фінансово-господарської діяльності, для повного, всебічного та неупередженого розслідування кримінального правопорушення, встановлення всіх обставин його вчинення, необхідно провести обшук будинку, підсобних (господарських) приміщень (споруд), які до нього відносяться, території, яка виділена для обслуговування будинку, транспортних засобів, що знаходяться на такій території за фактичною адресою проживання директора ТОВ «Тирба» ОСОБА_4 : Закарпатська область, Тячівський район, с. Кричово, вул. Ювілейна,17, суд приходить до висновку про обґрунтованість внесеного клопотання.

Керуючись ст.ст.234, 235, 309 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Дозволити проведення обшуку у будинку, підсобних (господарських) приміщень (споруд), які до нього відносяться, території, яка виділена для обслуговування будинку, транспортних засобів, що знаходяться на такій території за адресою АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_3 , та перебуває у фактичному володінні ОСОБА_4 , з метою виявлення та вилучення:

1) імпортованих, та не реалізованих бувших у використанні транспортних засобів (вантажних автомобілів, легкових автомобілів, сідельних тягачів), предметів, документів і цінностей, які мають значення для встановлення істини у справі, а також тих, що заборонені в обігу, та можуть бути використані для виявлення інших злочинів;

2) документів, що стосуються фінансово господарської діяльності ТОВ «Тирба», в тому числі при здійснення імпортних операцій за період 2016 року (ВМД, Інвойси, CMR, сертифікати відповідності та погодження, рахунки фактури, технічних паспортів на імпортовані транспортні засоби, довіреностей на перетин державного кордону транспортними засобами, імпортованими ТОВ «Тирба» фізичними особами, листів, наказів на відрядження працівників ТОВ «Тирба» та документів щодо виплати коштів на відрядження та інших документів, які слугували при придбанні та розмитненні транспортних засобів);

3) фінансово господарських документів ТОВ «Тирба» (накладні, податкові накладні, договори, акти прийому передачі ТМЦ, акти виконаних робіт, бухгалтерських декларацій, журналів ордерів, наказів, «Журнал надходження та реалізації або передачі для реалізації транспортних засобів та їх складових частин, що мають ідентифікаційні номери, виданих довідок рахунків, актів прийняття передачі, біржових угод і номерних знаків для разових поїздок» за реєстраційним номером УДАІ МВС України №6271, доручення, чисті бланки довідок рахунків, отриманих ТОВ «Тирба» від УДАІ МВС України в порядку наказу МВС України від 05.08.2010 року за №361 та які станом на 24.09.2015, тощо);

4) документів, що стосуються фінансово господарської діяльності ТОВ «Тирба» з ТОВ "Діанора" (код ЄДРПОУ 40032085, юридична адреса: Луганська обл., м. Лисичанськ, вул. Ворошилова, буд. 5 кв. 312), ТОВ "БК "ІНВЕСТ ГРУП" (код ЄДРПОУ 39381648, юридична адреса: м. Київ, Оболонський р-н., вул. Кирилівська буд. 160 б кв. 708), ТОВ "БК СЕРВІС-БУД ЛТД" (код ЄДРПОУ 40010014, юридична адреса: м. Київ, Печерський р-н., вул. Академіка Філатова буд. 10-А кв. 2/48), ТОВ "ВІНСОН ТРЕЙД" (код ЄДРПОУ 39959110, юридична адреса: Луганська обл., м. Лисичанськ, вул. Ворошилова буд. 5 кв. 316), ТОВ "ЛЬВІВСЬКА ІНЖЕНЕРНО-БУДІВЕЛЬНА КОМПАНІЯ "АКРОПОЛЬ-БУД" (код ЄДРПОУ 37613278, юридична адреса: м. Львів, Шевченківський р-н., вул. Шевченка буд. 311 А кв. 2), ТОВ "Карнеліт" (код ЄДРПОУ 23964108, юридична адреса: м. Львів, Шевченківський р-н., вул. Мазепи буд. 11), ТОВ "ДЕБЮТ-ПЛЮС" (код ЄДРПОУ 38066288, юридична адреса: м. Київ, Печерський р-н., вул. Філатова буд. 10 -А кв. 2/38), ТОВ "РОАДПЛАС" (код ЄДРПОУ 39431981, юридична адреса: м. Київ, Дніпровський р-н., вул. Євгена Сверстюка буд. 21), ТОВ "КАПРІ ФІНАНС" (код ЄДРПОУ 40028414, юридична адреса: м. Київ, Голосіївський р-н., вул. Голосіївська буд. 5) та ТОВ "ВЕЛИЗАР КОМПАНІ" (код ЄДРПОУ 40291558, юридична адреса: м. Запоріжжя, Олександрівський р-н., пр-т Леніна, буд. 152-В, кв. 124), , а саме: договори купівлі-продажу, договори поставки, додаткові угоди до них, зовнішньоекономічні угоди (контракти), інвойси, рахунки, рахунки-фактури, накладні, податкові накладні, акти прийому-передачі, акти виконаних робіт, акти звірок, специфікації, товарно-транспортні накладні, платіжні доручення, довіреності, вантажно-митні декларацій, векселі, листи, доручення, кошторисна документація, акти про вартість робіт, ліцензії, книги в`їзду та виїзду автотранспорту, реєстри виданих та отриманих податкових накладних, шляхові листи, сертифікати якості та технічна документація на придбані (реалізовані) ТМЦ, паспорти на ТМЦ, екологічні декларації, протоколи радіаційного обстеження, зведені регістри бухгалтерського обліку (журнали-ордери, картки рахунки, оборотно-сальдові відомості) по бухгалтерських рахунках за 2016 рік;;

3) печаток фізичних осіб підприємців та суб`єктів господарювання юридичних осіб як резидентів, так і нерезидентів, які мали та мають фінансово господарські взаємовідносини з ТОВ «Тирба»;

4) системних блоків, ноутбуків, відеореєстраторів, магнітних носіїв інформації (флеш накопичувачів, дискет, CD дисків тощо) на яких міститься інформація щодо імпортних операцій та подальша реалізація імпортованих транспортних засобів ТОВ «Тирба»;

5) записників, чорнових записів та блокнотів із записами щодо імпортування та подальшої реалізації імпортованих транспортних засобів ТОВ «Тирба», квитанції та чеків поповнення рахунків, банківських пластикових карток;

6) майна, здобутого у результаті вчинення кримінального правопорушення (грошових коштів, валюти у разі перевищення касового ліміту, встановлено безпосередньо самим товариством відповідно до вимог п.2.8 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 15.12.2004 за N637, дорогоцінних металів та каміння тощо).

Вказана ухвала надає дозвіл на проникнення до житла лише один раз.

Ухвала є чинною протягом одного місяця з дня її постановлення і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення30.09.2016
Оприлюднено14.03.2023
Номер документу61642265
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку будинку, підсобних (господарських) приміщень (споруд), які до нього відносяться, території, яка виділена для обслуговування будинку, транспортних засобів, що знаходяться на такій території за адресою АДРЕСА_1 , що належить на праві власності ОСОБА_3 , та перебуває у фактичному володінні ОСОБА_4

Судовий реєстр по справі —308/10115/16-к

Ухвала від 30.09.2016

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич О. В.

Ухвала від 30.09.2016

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич О. В.

Ухвала від 30.09.2016

Кримінальне

Ужгородський міськрайонний суд Закарпатської області

Монич О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні