Ухвала
від 29.09.2016 по справі 2а-14112/11/1370
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

УХВАЛА

з питань заміни сторони виконавчого провадження

29 вересня 2016 року                                                                      2а-14112/11/1370

Львівський окружний адміністративний суд у складі судді Клименко О.М. за участю секретаря судового засідання Дорош Х.Р. та сторін і інших осіб, які беруть участь у справі:

заявника: представник не прибув;

відповідача: представник не прибув;

державного виконавця: представник не прибув;

розглянувши в судовому засіданні заяву Самбірського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області про заміну сторони виконавчого провадження у справі за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області до Самбірського міського виробничого управління житлово-комунального господарства про стягнення боргу, -

ВСТАНОВИВ:

Самбірське об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області звернулося до суду із заявою про заміну сторони виконавчого провадження щодо примусового виконання виконавчого листа у справі № 2а-14112/11/1370 за адміністративним позовом управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області до Самбірського міського виробничого управління житлово-комунального господарства про стягнення боргу.

Заяву обґрунтовує тим, що виконавчий лист № 2а-14112/11/1370 від 05.01.2012 року пред'явлено до виконання в порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження». Заявник просить замінити стягувача у виконавчому провадженні управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області на Самбірську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Львівській області (далі – Самбірська ОДПІ), оскільки відповідно до п. 4 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» відповідача – боржника у виконавчому провадженні передано на облік до Самбірської ОДПІ і саме Самбірська ОДПІ здійснює адміністрування єдиного соціального внеску Самбірського міського виробничого управління житлово-комунального господарства.

У зв'язку із наведеним, просить замінити стягувача у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа № 2а-14112/11/1370 з управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області на Самбірську об'єднану державну податкову інспекцію Головного управління ДФС у Львівській області.

Представник заявника в судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином.

Представник відповідача в судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином.

Державний виконавець в судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином, подав клопотання про розгляд заяви без його участі.

Представник Самбірської ОДПІ в судове засідання не прибув, про дату, час і місце судового розгляду справи повідомлявся належним чином.

Відповідно до п. 2 ст. 264 КАС України неприбуття в судове засідання осіб, які були належним чином повідомленні про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Відповідно до ч. 6 ст. 12 та ч. 1 ст. 41 КАС України, у зв'язку з неприбуттям сторін у судове засідання, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

При постановленні ухвали суд виходить з наступного.

Судом встановлено, що постановою Львівського окружного адміністративного суду від 05.01.2012 року адміністративний позов задоволено повністю: стягнуто з Самбірського міського виробничого управління житлово-комунального господарства (код ЄДРПОУ 03348881, юридична адреса: 81400, Львівська обл., м. Самбір, вул. Шухевича, 1) на користь Управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області (ЄДРПОУ 37893509, юридична адреса: 81400, Львівська обл., м. Самбір, вул. Козацька, 6) 91570 (дев'яносто одну тисячу п'ятсот сімдесят) гривень 76 коп. боргу.

Як вбачається з матеріалів справи, Львівським окружним адміністративним судом 06.01.2012 року видано виконавчий лист № 2а-14112/11/1370, в якому стягувачем визначено Управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області.

Згідно з ч. 1 ст. 264 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

Частиною 5 статті 8 Закону України «Про виконавче провадження» передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Суд зазначає, що під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов'язків від неї до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Заміна сторони виконавчого провадження відбувається у разі вибуття однієї з сторін (стягувача або боржника), зокрема, внаслідок смерті або реорганізації. Заміна сторони полягає у вступі на її місце правонаступника (спадкоємця).

Також, під правонаступництвом у виконавчому провадженні необхідно розуміти заміну однієї зі сторін (стягувача або боржника) з переходом прав та обов'язків від правопопередника до іншої особи (правонаступника), що раніше не брали участі у виконавчому провадженні. Підставою правонаступництва є реорганізація юридичної особи, відступлення права вимоги, переведення боргу (глава 47 ЦК).

З аналізу вищенаведених норм випливає, що заміна сторони виконавчого провадження можлива лише у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження.

Відповідно до п. 4 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» Пенсійний фонд України протягом десяти днів з дня набрання чинності цим Законом передає центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, реєстр страхувальників станом на дату набрання чинності цим Законом.

Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, формує новий реєстр страхувальників на підставі даних, отриманих із Пенсійного фонду України, відомостей, отриманих із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, а також інформаційного фонду єдиного банку даних про платників податків - юридичних осіб та Державного реєстру фізичних осіб - платників податків.

Суд зазначає, що вказаною нормою Закону не обмежуються права органу Пенсійного фонду України як стягувача у виконавчому провадженні, відкритому до прийняття цього Закону, та не встановлюється обов'язку заміни стягувача у відкритому виконавчому провадженні з органу Пенсійного фонду України на орган, який реалізує державну податкову і митну політику.

Крім того, відповідно до п. 3 Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» органи Пенсійного фонду України продовжують адмініструвати єдиний внесок у частині завершення процедур такого адміністрування.

Також суд звертає увагу, що стягувачем у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа № 2а-14112/11/1370 є управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області, а не Самбірське об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області.

З урахуванням наведеного суд дійшов висновку, що у даному випадку не відбулось вибуття Управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області як стягувача у виконавчому провадженні ВП № 49723007, а нормами Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з проведенням адміністративної реформи» не обмежено права Управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області як стягувача у виконавчому провадженні. З цих же підстав суд не бере до уваги покликання заявника на те, що Самбірське міське виробниче управління житлово-комунального господарства передано на облік до Самбірської ОДПІ.

Відтак, суд не знаходить підстав для задоволення заяви про заміну сторони у виконавчому провадженні з виконання виконавчого листа № 2а-14112/11/1370 від 05.01.2012 року, оскільки заявником не надано суду доказів вибуття Управління Пенсійного фонду України в м. Самборі та Самбірському районі Львівської області як стягувача у виконавчому провадженні ВП № 49723007.

Керуючись ст.ст. 160, 165, 264 КАС України, суд,-

УХВАЛИВ:

У задоволенні заяви Самбірського об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області про заміну сторони виконавчого провадження відмовити.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Апеляційна скарга подається до Львівського апеляційного адміністративного суду через Львівський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до Львівського апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'яти днів з дня проголошення ухвали. У разі якщо ухвалу було постановлено в письмовому провадженні або згідно з частиною третьою статті 160 КАС України, або без виклику особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Повний текст ухвали складено та підписано 30.09.2016 року.

          Суддя                                                                                          Клименко О.М.

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення29.09.2016
Оприлюднено05.10.2016
Номер документу61679352
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-14112/11/1370

Ухвала від 15.05.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 06.12.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 26.10.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Онишкевич Тарас Володимирович

Ухвала від 29.09.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Клименко Оксана Миколаївна

Постанова від 05.01.2012

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 16.12.2011

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні