Ухвала
від 24.09.2009 по справі 5/257-б
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬН ИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, Майда н Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71 -81-98


У Х В А Л А

"24" вересня 2009 р. Справа № 5/257-Б

Господарський суд Хмель ницької області у складі суд ді Грамчука І.В. при секретарі Атаманчук І.А. розглянувши у в ідкритому судовому засіданн і справу

за заявою Ізяславської мі жрайонної державної податко вої інспекції в особі її Біло гірського відділення смт. Бі логір' я

про визнання банкрутом при ватного підприємця ОСОБА_1 с. Окіп Білогірського район у

За участю представників сторін:

заявника : не викликалис ь

боржника : не викликались

Ухвалою господарського с уду від 1 грудня 2008р. порушено п ровадження у справі № 5/257-Б про визнання банкрутом приватно го підприємця ОСОБА_1 с. Ок іп Білогірського району відп овідно до ст. 52 Закону України "Про відновлення платоспром ожності боржника або визнанн я його банкрутом".

Постановою суду від 11 грудн я 2008 р. боржника визнано банкру том та відкрито ліквідаційну процедуру на строк до 1 квітня 2009р. з призначенням ліквідато ром ініціюючого кредитора у справі № 5/257-Б - Ізяславську між районну державну податкову і нспекцію в особі її Білогірс ького відділення смт. Білогі р' я, яку зобов'язано провест и ліквідаційну процедуру, ск ласти ліквідаційний баланс т а подати його разом із звітом господарському суду для зат вердження.

Ухвалою суду від 10 лютого 2009р . Ізяславській міжрайонній д ержавній податковій інспекц ії в особі її Білогірського в ідділення смт. Білогір' я ві дмовлено у затвердженні звіт у голови ліквідаційної коміс ії та ліквідаційного балансу приватного підприємця ОСО БА_1 с. Окіп Білогірського ра йону станом на 28.01.2009р. (вх. № 01-24/835).

10.03.2009р. на адресу господарськ ого суду від ліквідатора над ійшло клопотання про заміну ліквідатора у справі через в иявлення майнових активів ба нкрута, а тому справу признач ено до розгляду відповідно д о ст. 52 Закону України "Про відн овлення платоспроможності б оржника або визнання його ба нкрутом" з повідомленням сто рін про дату судового засіда ння та витребуванням в лікві датора доказів належного вик онання покладених на нього п овноважень.

Прибулі до суду 10.06.2009р. предст авники Ізяславської міжрайо нної державної податкової ін спекції в особі її Білогірсь кого відділення витребувани х судом доказів на підтвердж ення належного виконання пов новажень ліквідатора в межах ліквідаційної процедури спр ави про банкрутство приватно го підприємця ОСОБА_1 с. Ок іп Білогірського району суду не надали, а тому розгляд спра ви було відкладено.

В судове засідання 25 червня 2009р. представники сторін не з' явились, проте судом отриман о Звіт про проведену ліквіда ційну процедуру та ліквідаці йний баланс підприємця стано м на 1 червня 2009р., які призначен о до розгляду із повторним ви требуванням у заявника доказ ів на підтвердження належног о виконання повноважень лікв ідатора в межах ліквідаційно ї процедури приватного підпр иємця ОСОБА_1 с. Окіп Білог ірського району.

На визначену судом дату, тоб то 14 липня 2009р., будь-яких доказі в на підтвердження добросові сного виконання покладених н а Ізяславську міжрайонну дер жавну податкову інспекцію в особі її Білогірського відді лення смт. Білогір' я повнов ажень ліквідатора приватног о підприємця ОСОБА_1 с. Окі п Білогірського району відпо відно до вимог Закону Україн и “Про відновлення платоспро можності боржника або визнан ня його банкрутом” з метою лі квідацією недоліків, відміче них господарським судом в ух валі по справі від 10 лютого 2009р . представник ініціюючого кр едитора господарському суду не надала, вважаючи наявні ма теріали справи № 5/257-Б достатні ми для затвердження звіту го лови ліквідаційної комісії т а ліквідаційного балансу при ватного підприємця ОСОБА_1 с. Окіп Білогірського район у станом на 01.06.2009р. (вх. № 01-24/6326).

Вислухавши повноважного п редставника ініціюючого кре дитора та дослідивши наявні в матеріалах справи докази, с уд вважає за необхідне повто рно відмовити Ізяславській м іжрайонній державній податк овій інспекції в особі її Біл огірського відділення смт. Б ілогір' я в затвердженні Зві ту ліквідатора та ліквідацій ного балансу приватного підп риємця ОСОБА_1 с. Окіп Біло гірського району станом на 01.0 6.2009р. (вх. № 01-24/6326)., з огляду на насту пне :

Згідно наданого заявником примірника Свідоцтва про де ржавну реєстрацію фізичної о соби - підприємця № НОМЕР_3 ОСОБА_1 зареєстрований 24.09.2006р., як фізична особа - підпри ємець за адресою: АДРЕСА_1 та включений до Державного р еєстру фізичних осіб платник ів податків, ідентифікаційни й номер підприємця НОМЕР_1 .

Із матеріалів справи вбача ється, що приватний підприєм ець ОСОБА_1 с. Окіп Білогір ського району не здійснює пі дприємницьку діяльність що п ідтверджується довідкою від ділу Державного комітету Укр аїни по земельним ресурсам у Білогірському районі № 02-206/08 ві д 5.11.2008р. про відсутність за підп риємцем земельних ділянок, Д овідкою інспекції Держтехна гляду № 52 від 1.11.2008р. про відсутні сть сільськогосподарської т ехніки, Довідкою ВДАІ по обсл уговуванню Білогірського ра йону УДАІ МВС України від 19.03.2008р . про відсутність автотрансп орту, довідкою Білогірського бюро технічної інвентаризац ії № 147 від 6.11.2008р. про відсутність нерухомого майна.

Станом на 17.11.08р. за боржником рахується податковий борг до бюджету в розмірі 71258,73 грн. з по датку на додану вартість, що п ідтверджується постановою г осподарського суду Хмельниц ької області від 5 червня 2008р. у справі № 20/2184-А.

Статтею 52 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом" (далі Закон) пер едбачено, що у разі, якщо грома дянин-підприємець - боржник а бо керівні органи боржника - ю ридичної особи відсутні за ї ї місцезнаходженням, або у ра зі ненадання боржником протя гом року до органів державно ї податкової служби згідно і з законодавством податкових декларацій, документів бухг алтерської звітності, а тако ж, за наявності інших ознак, що свідчать про відсутність пі дприємницької діяльності бо ржника, заява про порушення с прави про банкрутство відсут нього боржника може бути под ана кредитором незалежно від розміру його вимог до боржни ка та строку виконання зобов 'язань.

Наведена норма передбачає , що заява про порушення справ и про банкрутство відсутньог о боржника є підставою для по рушення провадження у справі й у випадку наявності будь-як ої з підстав, передбачених ст аттею 52 Закону України "Про ві дновлення платоспроможност і боржника або визнання його банкрутом". З матеріалів спра ви вбачається, що приймаючи п останову про визнання приват ного підприємця ОСОБА_1 с. Окіп Білогірського району б анкрутом на підставі ст. 52 Зак ону господарський суд виходи в з того, що заявлені вимоги ін іціюючого кредитора підтвер джені постановою господарсь кого суду Хмельницької облас ті від 5 червня 2008р. у справі № 20/218 4-А, яка набула чинності в уста новленому законом порядку та не виконана боржником після настання встановленого стро ку для її добровільного вико нання, а факт відсутності бор жника за місцем проживання п ідтверджується довідкою Мок роволянської сільської Ради за № 305 від 29.12.2009р. про те, що ОСОБ А_1 на території сільської р ади не прописаний з 3 листопад а 2008р.

У контексті вказаної норми закону при розгляді справи з а правилами статті 52 Закону Ук раїни "Про відновлення плато спроможності боржника або ви знання його банкрутом" предм етом доказування у даній спр аві є визначення місцезнаход ження боржника - приватного підприємця та факт відсутно сті підприємця за його місце м проживання з послідуючим п ідтвердженням відсутності п ідприємницької діяльності б оржника.

Згідно зі статтею 3 Закону У країни "Про свободу пересува ння та вільний вибір прожива ння в Україні" місцем прожива ння фізичної особи вважаєтьс я адміністративно-територіа льна одиниця, на території як ої особа проживає строком по над шість місяців на рік, а міс цем перебування - адміністра тивно-територіальна одиниця , на території якої особа прож иває строком менше шести міс яців на рік.

Відповідно до статті 29 Циві льного кодексу України та по ложень абзацу 5 статті 1 Закону України "Про державну реєстр ацію юридичних осіб та фізич них осіб - підприємців" місц е проживання фізичної особи - житловий будинок, квартира, і нше приміщення, придатне для проживання в ньому (гуртожит ок, готель тощо) у відповідном у населеному пункті, в якому ф ізична особа проживає постій но, переважно або тимчасово, щ о знаходиться за певною адре сою, за якою здійснюється зв'я зок з фізичною особою - підп риємцем.

Згідно з частиною 1 статті 16 ц ього Закону Єдиний державний реєстр юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців (нада лі - Єдиний державний реєстр ) створюється з метою забезпе чення органів державної влад и, а також учасників цивільно го обороту достовірною інфор мацією про юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців з Єдиного державного реєстру.

У частині 1 статті 17 цього Зак ону зазначено, що відомості п ро юридичну особу або фізичн у особу - підприємця включают ься до Єдиного державного ре єстру шляхом внесення записі в на підставі відомостей з ві дповідних реєстраційних кар ток та відомостей, що надають ся юридичними особами держав ному реєстратору за місцезна ходженням реєстраційної спр ави згідно із законодавством України.

Частиною 4 даної статті пере дбачено, що в Єдиному державн ому реєстрі містяться також відомості про місце проживан ня фізичної особи, підстави д ля відмови у проведенні держ авної реєстрації змін до від омостей про фізичну особу - пі дприємця; дані про дату поста новки на облік та дату зняття з обліку в органах статистик и, державної податкової служ би, Пенсійного фонду України , фондів соціального страхув ання; дані про перебування фі зичної особи - підприємця в пр оцесі припинення підприємни цької діяльності, зокрема да та прийняття, дата набрання з аконної сили та номер судово го рішення про оголошення фі зичної особи - підприємця пом ерлою або визнання безвісно відсутньою, щодо припинення підприємницької діяльності , що не пов'язане з банкрутство м, щодо порушення (припинення ) провадження у справі про бан крутство, щодо визнання банк рутом, щодо скасування держа вної реєстрації припинення п ідприємницької діяльності;

За приписами частин 1, 3 статт і 18 вказаного Закону, якщо від омості, які підлягають внесе нню до Єдиного державного ре єстру, були внесені до нього, т о такі відомості вважаються достовірними і можуть бути в икористані в спорі з третьою особою, доки до них не внесено відповідних змін. Якщо відом ості, які підлягають внесенн ю до Єдиного державного реєс тру, не були до нього внесені, вони не можуть бути використ ані в спорі з третьою особою, к рім випадків, коли третя особ а знала або могла знати ці від омості.

Витребуваних судом доказі в на підтвердження наявності у Єдиному державному реєстр і записів про фактичне місце проживання підприємця та ві дповідних відомостей з орган ів внутрішніх справ ініціююч им кредитором на вимогу суду не надано.

25 червня 2009р. ліквідатором ба нкрута було надано господарс ькому суду на затвердження з віт та ліквідаційний баланс, в якому вказано, що здійснени ми ліквідатором заходами май нових активів боржника не ви явлено, майно у банкрута відс утнє. На підтвердження зазна ченого факту в якості додатк у ліквідатором надіслано суд у лише відповідь Білогірсько го відділу інспекції державн ого технічного нагляду, дові дки Мокроволянської сільськ ої ради, Білогірського бюро т ехнічної інвентаризації та В ДАІ Білогірського РВ УМВС Ук раїни в Хмельницькій області .

Оцінивши наявні в матеріал ах справи докази за своїм вну трішнім переконанням, що ґру нтується на всебічному, повн ому і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обста вин справи в їх сукупності, ке руючись ст. 43 ГПК України суд д ійшов висновку, що ліквідато ром не вжито всіх можливих ді й в межах повноважень передб ачених ст. 25 Закону України "Пр о відновлення платоспроможн ості боржника або визнання й ого банкрутом".

Згідно ст. 32 Закону після зав ершення усіх розрахунків з к редиторами ліквідатор подає до господарського суду звіт та ліквідаційний баланс, до я кого додаються показники вия влення ліквідаційної маси; в ідомості про реалізацію об'є ктів ліквідаційної маси, реє стр вимог кредиторів з даним и про розміри погашених вимо г кредиторів; документи, які п ідтверджують погашення вимо г кредиторів.

Відповідно до вимог ч. 5 ст. 52 З акону ліквідатор письмово по відомляє про визнання господ арським судом відсутнього бо ржника банкрутом усіх відоми х йому кредиторів відсутньог о боржника, які в місячний стр ок з дня одержання повідомле ння можуть направити ліквіда тору заяви з вимогами до банк рута.

В порушення вимог ст. 43 ГПК Ук раїни заявником позбавлено с уд можливості з'ясувати яким чином ліквідатор повідомляв усіх відомих йому кредиторі в відсутнього боржника та як і саме докази підтверджують факт повідомлення кредиторі в.

Постановою господарського суду Хмельницької області в ід 5 червня 2008р. у справі № 20/2184-А, як а набула чинності в установл еному законом порядку задово лено позов Ізяславської міжр айонної державної податково ї інспекції в особі Білогірс ького відділення, смт. Білогі р'я до приватного підприємця ОСОБА_1, с. Окіп Білогірськ ого району про звернення стя гнення на активи в сумі 71258,73 грн . та вирішено звернути стягне ння 71258,73 грн. (сімдесят одна тися ча двісті п'ятдесят вісім гри вень 73 копійки) на активи прив атного підприємця ОСОБА_1 (с. Окіп Білогірського району , код НОМЕР_1) на користь Біл огірського відділення Ізясл авської міжрайонної державн ої податкової інспекції (смт . Білогір'я, вул. Шевченка, 44, код 34739494).

В межах даної справи суд вст ановив, що ОСОБА_1, АДРЕС А_1 код НОМЕР_1 зареєстро ваний як фізична особа підпр иємець Білогірською районно ю державною адміністрацією Х мельницької області, смт. Біл огір'я 24.09.2006р., про що зроблено за пис за № 2 652 000 0000 000651 (свідоцтво про державну реєстрацію серії В0 0 № НОМЕР_3).

Підприємець перебуває на о бліку як платник податків, зб орів (обов'язкових платежів) Б ілогірському відділенні Ізя славської міжрайонної держа вної податкової інспекції, с мт. Білогір'я.

Проведеною Білогірським в ідділенням Ізяславської між районної державної податков ої інспекції виїзною позапла новою перевіркою суб'єкта пі дприємницької діяльності - ф ізичної особи ОСОБА_1 з пи тань дотримання вимог податк ового, валютного та іншого за конодавства за період з 01.01.2006р. по 01.10.2007р. встановлено ряд поруш ень податкового законодавст ва, в тому числі неподання при ватним підприємцем до податк ового органу податкових декл арацій з податку на додану ва ртість за лютий, березень, кві тень, травень, червень липень , серпень, вересень 2007р., заниже ння приватним підприємцем су ми податку на додану вартіст ь, що підлягає сплаті до бюдже ту в розмірі 46599,15 грн., зокрема у лютому 2007р. - 6356,00 грн., березні 2007р. - 1237,74 грн., квітні 2007р. - 10633,82 грн., трав ні 2007р. - 3157,96 грн., червні 2007р. - 25213,63 грн . Результати перевірки оформ лено актом № 175-17-2804514353 від 09.11.2007р.

Зазначений акт перевірки с тав підставою для прийняття ініціюючим кредитором подат кового повідомлення-рішення № 0005391700/2 від 10.01.2008 р. на суму 71258,73 грн., з яких 46599,15 грн. - основний платіж з податку на додану вартість та 24659,58 грн. - штрафні (фінансові ) санкції.

Проте в межах справи № 5/257-Б ві дсутні будь-які докази прове деного ліквідатором аналізу складу та підстав виникненн я даної кредиторської заборг ованості банкрута.

Окрім того, Постановою госп одарського суду Хмельницько ї області від 5 грудня 2006р. у спр аві № 8/6659-А, яка набула чинності в установленому законом пор ядку задоволено позов Держав ної податкової інспекції у Б ілогірському районі смт. Біл огір' я та припинено підприє мницьку діяльність фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (с. Мокроволя Білогірського району ідентифікаційний код НОМЕР_2), що за відсутності доказів про віднесення с. Окі п до Мокроволянської сільськ ої ради не дає підстав ліквід атору посилатись на відповід ну довідку за № 305 від 29.12.2008р.

Тоді як наявна в матеріалах справи квитанція № 108 від 23.12.2008р. Білогірського РВ УМВС Украї ни в Хмельницькій області св ідчить про прийняття круглої каучукової печатки від прив атного підприємця ОСОБА_1 , проживаючого в ІНФОРМАЦІ Я_1.

Господарський суд не впра ві затвердити поданий ліквід атором звіт, не перевіривши н адану ліквідатором інформац ію, не з'ясувавши, чи надходили заяви про визнання кредитор ським вимог до банкрута від і нших кредиторів на адресу лі квідатора, безспірних доказі в наявності чи відсутності у боржника об'єктів нерухомог о майна, оскільки до поданого звіту не надано доказів напр авлення запитів до сільської Ради за місцем реєстрації (фа ктичного проживання) підприє мця, управління земельних ре сурсів, Хмельницької регіона льної філії ДП „Центр держав ного земельного кадастру при Держкомземі України”, коміс ії з цінних паперів для з'ясув ання наявності (відсутності) майнових активів банкрута н абутих за період здійснення підприємницької діяльності , а також відповідей вказаних органів; здійсненого ліквід атором аналізу руху коштів п о відкритих підприємцем раху нкам в банківських установах . Тобто в даному випадку немож ливо зробити висновок про вж иття ліквідатором всіх необх ідних заходів щодо розшуку м айнових активів та дебіторсь кої заборгованості приватно го підприємця ОСОБА_1 с. Ок іп Білогірського району.

Зважаючи на вищенаведене , в наслідок розгляду отриман ого звіту ліквідатора та лік відаційного балансу підприє мця господарський суд дійшов висновку, що про відсутність будь-якої належної інформац ії щодо показників виявленої ліквідаційної маси (дані її і нвентаризації), інформації п о виявленню всіх можливих кр едиторів та дебіторів боржни ка, суду в повному обсязі не на дано докази відсутності в ба нкрута належного йому майна, автотранспорту, земельних д ілянок, відсутності в держав ній виконавчій службі викона вчих проваджень щодо боржник а за якими він є стягувачем, а також проведеного ліквідато ром аналізу складу та підста в виникнення кредиторської і можливої дебіторської забор гованості банкрута. Окрім то го ліквідатором також не вчи нено дій по аналізу та виявле нню майна банкрута, яким він н аділив інші підприємства в я кості учасника під час їх ств орення (Витяги з Єдиного держ авного реєстру юридичних осі б та фізичних осіб підприємц ів від 04.03.2009р. серія АВ №№ 779527-779532).

В отриманому судом Звіті пр о проведену ліквідаційну про цедуру від 01.06.2009р. за № 2021/10/10 відміч ено, що на час відкриття лікві даційної процедури підприєм ець являвся засновником трьо х господарських товариств, п роте згідно наданих державни м реєстратором Витягів з Єди ного державного реєстру юрид ичних осіб та фізичних осіб п ідприємців від 28.05.2009р. внесені з міни щодо засновників цих то вариств і підприємець ОСОБ А_1 виключений з переліку за сновників.

Зазначене свідчить, що лік відатором не вжито всіх можл ивих дій в межах повноважень передбачених ст. 25 Закону Укр аїни "Про відновлення платос проможності боржника або виз нання його банкрутом", а тому в затверджені звіту ліквідато ра та ліквідаційного балансу приватного підприємця ОСО БА_1 с. Окіп Білогірського ра йону відмовлено.

Окрім того здійснений госп одарським судом вищевикладе ний аналіз фактичних обстави н справи викликав необхідніс ть зупинення провадження в с праві та надіслання її матер іалів прокурору Білогірсько го району прокуратури Хмельн ицької області для організац ії перевірки та прийняття рі шення в порядку ст. 97 КПК Украї ни з приводу наявності можли вого складу посадових злочин ів в діях/бездіяльності відп овідних посадових осіб Ізясл авської міжрайонної Державн ої податкової інспекції та ї ї Білогірського відділення в межах ліквідаційної процеду ри приватного підприємця О СОБА_1 с. Окіп Білогірського району, а також діях фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 за ст.ст. 218-221 Кримінального к одексу України.

21 вересня 2009р. судом отриман о повідомлення прокурора Біл огірського району про відмов у в порушенні кримінальної с прави 6 серпня 2009р. відносно пос адових осіб Ізяславської між районної Державної податков ої інспекції та її Білогірсь кого відділення, а також фізи чної особи - підприємця ОС ОБА_1, що викликає необхідні сть витребування вищезгадан их матеріалів в порядку ст.ст . 38,65 ГПК України.

З огляду на викладене, керу ючись ст. ст. 24, 25, 32, 52 Закону Украї ни "Про відновлення платоспр оможності боржника або визна ння його банкрутом", ст.ст. 38, 65, 86 Г осподарського процесуально го кодексу України, суд -

У х в а л и в:

Витребувати в прокуро ра Білогірського району мате ріали перевірки щодо дотрима ння вимог чинного законодавс тва про проведенні ліквідаці йної процедури приватного пі дприємця ОСОБА_1 с. Окіп Бі логірського району в межах с прави № 5/257-Б, порушеної за заяв ою Ізяславської міжрайонної державної податкової інспек ції в особі її Білогірського відділення смт. Білогір' я п ро визнання банкрутом приват ного підприємця ОСОБА_1 с. Окіп Білогірського району.

Копію ухвали надіслати сто ронам, ліквідатору майна бор жника, Хмельницькому обласно му сектору з питань банкрутс тва, Державному реєстратору за місцем реєстрації боржник а, прокурору Білогірського р айону та прокурору Хмельниць кої області (до відома).

Суддя Грамчук І.В.

Дата ухвалення рішення24.09.2009
Оприлюднено03.02.2011
Номер документу6170600
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство приватно го підприємця ОСОБА_1 с. Ок іп Білогірського району суду не надали, а тому розгляд спра ви було відкладено. В судове засідання 25 червня 2009р

Судовий реєстр по справі —5/257-б

Ухвала від 30.04.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 08.04.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 18.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 02.02.2010

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 01.12.2008

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 24.09.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 21.05.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 14.07.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 10.02.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

Ухвала від 24.03.2009

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Грамчук І.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні