Постанова
від 22.08.2013 по справі 806/5505/13-а
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

                                                                      справа №           806/5505/13-a

категорія 10.1

22 серпня 2013 р. м. Житомир

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

судді Гуріна Д.М.,

секретар Галайба І.Б.,

представник позивача та представник відповідача в судове засідання не з'явились;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Житомирському районі Житомирської області до Сільськогосподарського приватного підприємства "Оріон" про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій

встановив:

5 серпня 2013 року до Житомирського окружного адміністративного суду звернулося Управління Пенсійного фонду України в Житомирському районі Житомирської області (далі – УПФУ в Житомирському районі) із позовом до Сільськогосподарського приватного підприємства «Оріон» (далі – СГПП «Оріон») про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій у розмірі 1800 грн 51 коп.

У позовній заяві УПФУ в Житомирському районі вказало, що у СГПП «Оріон» виникла заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за травень-липень 2013 року. Просить стягнути з СГПП «Оріон» на користь УПФУ в Житомирському районі 1800 грн 51 коп. заборгованості зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Ухвалами судді Житомирського окружного адміністративного суду від 8 серпня 2013 року відкрито провадження у даній справі та призначено справу до судового розгляду.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, подав до суду клопотання про розгляд справи в порядку письмового провадження, у клопотанні зазначив, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі. (а.с.11).

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, про причини неявки у судове засідання не повідомив.

Справа розглядається судом за наявними у ній доказами на підставі положень статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суд, з'ясувавши обставини у справі та перевіривши їх доказами, приходить до висновку про задоволення адміністративного позову з наступних підстав.

Пунктом 1 статті 1 Закону України від 26 червня 1997 року №400/97-ВР “Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон України №400/97-ВР) платниками збору на обов'язкове державне пенсійне страхування є суб'єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності, їх об'єднання, бюджетні, громадські та інші установи та організації, об'єднання громадян та інші юридичні особи, а також фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю найманих працівників.

Статтею 14 Закону України від 9 липня 2003 року №1058-IV “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (далі – Закон України №1058-IV) до страхувальників, серед інших, віднесено підприємства, установи і організації (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи), створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання.

Відповідно до частини 1 статті 15 Закону України №1058-IV платниками страхових внесків до солідарної системи є страхувальники, зазначені в статті 14 цього Закону, і застраховані особи, зазначені в частині першій статті 12 цього Закону.

Таким чином СГПП «Оріон» відноситься до платників страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Статтею 13 Закону України від 5 листопада 1991 року №1788-XII “Про пенсійне забезпечення” визначено категорії осіб, які мають право на пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до абзацу 4 пункту 1 статті 2 Закону України №400/97-ВР для платників збору, визначених пунктами 1 та 2 статті 1 цього Закону, крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Відповідно до абзацу 1 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України №1058-IV Пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Підпунктом 1 абзацу 2 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України №1058-IV до запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення".

Згідно з абзацом 4 підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих положень Закону України №1058-IV підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього Закону.

Таким чином відповідач повинен відшкодовувати витрати Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлений розділом 6 Інструкції “Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України”, затвердженої Постановою Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663 (далі - Інструкція).

Пунктом 6.4 розділу 6 цієї Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України №1058-IV (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Відповідно до пункту 6.8. розділу 6 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання та ін.), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства в місячний термін з моменту виникнення цих обставин. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону України №1058-IV, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

16 травня 2013 року позивачем на адресу відповідача було направлене повідомлення №3324/03 із розрахунком фактичних витрат на виплату та доставку пенсій від 15 травня 2013 року №177 (а.с.5-6).

УПФУ в Житомирському районі додало до позовної заяви розрахунок суми заборгованості, згідно з яким загальна сума заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій СГПП «Оріон» перед УПФУ у Житомирському районі Житомирської області становить 1800 грн 51 коп. (а.с. 3).

Враховуючи наведене, а також те, що на час розгляду справи заборгованість не погашена адміністративний позов підлягає задоволенню.

Відповідно до положень пункту 18 частини 1 статті 5 Закону України від 8 липня 2011 року №3674-VI “Про судовий збір” Пенсійний фонд України та його органи звільняються від сплати судового збору.

Керуючись статями 86, 128, 159-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України,

постановив:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути з Сільськогосподарського приватного підприємства «Оріон» (код ЄДРПОУ 31106287) на користь Управління Пенсійного фонду України в Житомирському районі Житомирської області 1800 грн 51 коп. заборгованості з відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за травень-липень 2013 року.

Видати або направити копію постанови особам які, беруть участь у справі, та особам, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права, свободи інтереси чи обов'язки, за правилами встановленими статтею 167 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова набирає законної сили згідно зі статтею 254 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Житомирського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції за правилами встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

          

Суддя                                                                                 Д.М. Гурін

          

Дата ухвалення рішення22.08.2013
Оприлюднено20.10.2016
Номер документу62025146
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —806/5505/13-а

Постанова від 22.08.2013

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Гурін Дмитро Миколайович

Ухвала від 03.10.2016

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Гурін Дмитро Миколайович

Ухвала від 08.08.2013

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Гурін Дмитро Миколайович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні