Ухвала
від 17.10.2016 по справі 910/17626/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

17.10.2016Справа № 910/17626/16

За позовом Публічного акціонерного товариства "Звенигородський сироробний комбінат"

до 1) Громадської організації "Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів Споживча довіра",

2) Української асоціації постачальників торгівельних мереж,

3) Державного підприємства "Київський обласний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації"

про спростування недостовірної інформації

Суддя Бондарчук В.В.

Представники:

від позивача: Коваленко Є.М.;

від відповідача-1: Дем’янова Ю.Л.;

від відповідача-2: не з`явились;

від відповідача-3: Кононенко О.В.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Публічне акціонерне товариство "Звенигородський сироробний комбінат" (далі -позивач/ПАТ "Звенигородський сироробний комбінат") звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Громадської організації "Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів Споживча довіра" (далі -відповідач-1), Української асоціації постачальників торгівельних мереж, (далі -відповідач-2), Державного підприємства "Київський обласний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" (далі -відповідач-3), про:

1) визнання інформації про ПАТ «Звенигородський сироробний комбінат», поширеної ІНФОРМАЦІЯ_1 року Громадською організацією «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів Споживча довіра», директором Української асоціації постачальників торгівельних мереж ОСОБА_4, Державним підприємством «Київський обласний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» під час прес-конференції на тему: «Почему в Украине снижается качество молочной продукции ?» в інформаційному агентстві «Голос - UA», що знаходиться за адресою вул. Бастіонна, 15/13, м. Київ, а також на офіційному веб-сайті Громадської організації «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів Споживча довіра» (адреса сайту: http://vgo-dovira.org) та на сторінці ОСОБА_4 у Facebook (адреса сайту: www.facebook.com.), стосовно того, що масло солодковершкове селянське 73% жиру ТМ «Звени Гора», виробником якого є Публічне акціонерне товариство «Звенигородський сироробний комбінат», містить жир немолочного походження, тобто не відповідає вимогам ДСТУ 4399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови», недостовірною, такою, що не відповідає дійсності та порушує особисте немайнове право Публічного акціонерного товариства «Звенигородський сироробний комбінат», та порушує недоторканість ділової репутації.

2) зобов'язання Громадської організації «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів Споживча довіра», директора Української асоціації постачальників торгівельних мереж ОСОБА_4 та Державне підприємство «Київський обласний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» спростувати протягом 3 (трьох) робочих днів з дня набрання рішенням суду законної сили недостовірну інформацію про Публічне акціонерне товариство «Звенигородський сироробний комбінат», та розміщувати дане спростування упродовж 2 місяців аналогічним способом - шляхом проведення прес-конференції в інформаційному агентстві «Голос UА», що знаходиться за адресою вул. Бастіонна, 15/13, м. Київ, а також шляхом поширення через мережу Інтернет, а саме на офіційному веб-сайті Громадської організації «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів Споживча довіра» (адреса сайту: http://vgo-dovira.org) та на сторінці директора Української асоціації постачальників торгівельних мереж ОСОБА_4 у Facebook (адреса сайту: www.facebook.com) інформації наступного змісту:

«Спростування.

Шановні споживачі!

Громадська організація «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів Споживча довіра» та директор Української асоціації постачальників торгівельних мереж ОСОБА_4, Державне підприємство «Київський обласний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» спростовують недостовірну інформацію про Публічне акціонерне товариство «Звенигородський сироробний комбінат», поширену 15 липня 2016 року під час прес-конференції на тему: «Почему в Украине снижается качество молочной продукции?» в інформаційному агентстві «Голос UА», що знаходиться за адресою вул. Бастіонна, 15/13, м. Київ, а також на офіційному веб-сайті Громадської організації «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів Споживча довіра» (адреса сайту: http://vgo-dovira.org) та на сторінці ОСОБА_4 у Facebook (адреса сайту: www.facebook.com), стосовно того, що масло солодковершкове селянське 73% жиру «Звени Гора», виробником якого є Публічне акціонерне товариство «Звенигородський сироробний комбінат», міститься жир не молочного походження, тобто не відповідає вимогам ДСТУ 44399:2005 «Масло вершкове. Технічні умови», оскільки зазначена інформація є недостовірною, такою, що не відповідає дійсності та завдає шкоду діловій репутації Публічного акціонерного товариства «Звенигородський сироробний комбінат»».

3) стягнення з Громадської організації «Всеукраїнська асоціація з питань захисту прав споживачів Споживча довіра», директора Української асоціації постачальників торгівельних мереж ОСОБА_4, Державного підприємства «Київський обласний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації» на користь Публічного акціонерного товариства «Звенигородський сироробний комбінат» моральної шкоди в сумі 7 500 (сім тисяч п'ятсот) гривень.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідачами було поширено недостовірну інформацію щодо діяльності позивача, яка не відповідає дійсності та порушує недоторканість його ділової репутації.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 27.09.2016 порушено провадження у даній справі, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 17.10.2016 за участю представників сторін, яких зобов'язано виконати вимоги суду.

07.10.2016 через відділ автоматизованого документообігу суду представником позивача подано документи на виконання вимог ухвали суду про порушення провадження у справі.

У даному судовому засіданні представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги.

Представник відповідача-1 у судовому засіданні заперечив проти задоволення позовних вимог, надав документи на виконання вимог ухвали суду про порушення провадження у справі та відзив на позов, у якому просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог у повному обсязі, оскільки Асоціація не поширювала неправдивої інформації, а захищаючи права споживачів, ознайомила населення з результатами досліджень акредитованих на відповідний вид діяльності випробувальних лабораторій.

Представник відповідача-1 у судове засідання не з`явився, причин неявки суду не повідомив, вимог ухвали суду про порушення провадження у справі не виконав.

Представник відповідача-3 у даному судовому засіданні проти задоволення позовних вимог заперечив, надав документи на виконання вимог ухвали суду про порушення провадження у справі та відзив на позов, у якому також просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог, оскільки вважає їх необґрунтованими і такими, що не підтверджені належними доказами, а також надав клопотання, у якому просить суд: витребувати у позивача документи, які підтверджують факт проведення вхідного контролю якості сировини з якої було виготовлено 17.01.2016 неякісне масло солодко вершкове селянське 73 % жиру, «Звени Гора», в упаковці із кашованої фольги , 200 грам та результати випробувань сировини в акредитованій лабораторії у разі їх проведення.

Розглянувши подане відповідачем-3 клопотання про витребування доказів, суд відзначає наступне.

Відповідно до положень ст. 38 Господарського процесуального кодексу України, сторона або прокурор у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування господарським судом доказів. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, що перешкоджають його наданню; підстави, з яких випливає, що цей доказ має підприємство чи організація; обставини, які може підтвердити цей доказ. Господарський суд може уповноважити на одержання таких доказів заінтересовану сторону.

У п. 2.1 постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26 грудня 2011 року N 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції" зазначено, що згідно з частиною другою статті 43 ГПК та статтею 33 ГПК кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Якщо подані сторонами та іншими учасниками судового процесу докази є недостатніми, господарський суд може за їх клопотанням чи за власною ініціативою витребувати в порядку підготовки справи до розгляду необхідні для цього письмові і речові докази, інші матеріали (пункти 3, 4, 6, 8 і 11 статті 65 ГПК), притому не лише від учасників судового процесу, а й від інших підприємств, установ, організацій, державних органів. У разі неможливості самостійно подати необхідні для розгляду справи докази сторона, прокурор, третя особа вправі звернутися до господарського суду, в тому числі й апеляційної інстанції, з клопотанням про витребування доказів; при цьому обґрунтування такої неможливості покладається на особу, що заявляє відповідне клопотання.

За таких обставин, з метою повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне задовольнити подане ДП "Київський обласний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації" клопотання та у строк до 01.11.2016 витребувати у Публічного акціонерного товариства "Звенигородський сироробний комбінат" документи, які підтверджують факт проведення вхідного контролю якості сировини, з якої було виготовлено 17.01.2016 неякісне масло солодко вершкове селянське 73 % жиру, «Звени Гора», в упаковці із кашованої фольги, 200 грам та результати випробувань сировини в акредитованій лабораторії у разі їх проведення.

Отже, враховуючи необхідність витребування доказів та неявку представника відповідача-2, суд вважає за необхідне відкласти розгляд даної справи.

Керуючись ст. 38, ст. 77, ст. 86, Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва

УХВАЛИВ:

1. Витребувати у Публічного акціонерного товариства "Звенигородський сироробний комбінат" у строк до 01.11.2016 документи, які підтверджують факт проведення вхідного контролю якості сировини з якої було виготовлено 17.01.2016 неякісне масло солодко вершкове селянське 73 % жиру, «Звени Гора», в упаковці із кашованої фольги, 200 грам та результати випробувань сировини в акредитованій лабораторії у разі їх проведення.

2. Зобов'язати Публічне акціонерне товариство "Звенигородський сироробний комбінат" надати суду витребувані судом відомості.

3. Звернути увагу Публічного акціонерного товариства "Звенигородський сироробний комбінат" що відповідно до ст. 115 Господарського процесуального кодексу України рішення, ухвали, постанови господарського суду є обов'язковими на всій території України.

4. Поставити до відома Публічного акціонерного товариства "Звенигородський сироробний комбінат", що невиконання вимог суду тягне за собою наслідки, передбачені ст. 90 Господарського процесуального кодексу України.

5. Розгляд справи відкласти та призначити судове засідання на 03.11.16 о 15:10 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: 01030, м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал № 20.

6. Повторно зобов'язати сторін виконати вимоги ухвали суду у невиконаній частині.

7 . Попередити відповідача-2, що у разі ненадання витребуваних судом документів, справа згідно зі ст. 75 ГПК України буде розглянута за наявними в ній матеріалами.

8. Нагадати, що сторони відповідно до ст. 80 ГПК України, можуть укласти мирову угоду.

9. Звернути увагу сторін на необхідність дотримання вимог ч. 2 ст. 36 ГПК України щодо необхідності засвідчення копій документів, які подаються до суду.

10. Викликати для участі у судовому засіданні повноважних представників сторін.

Суддя Бондарчук В.В.

Дата ухвалення рішення17.10.2016
Оприлюднено24.10.2016
Номер документу62076352
СудочинствоГосподарське
Сутьспростування недостовірної інформації

Судовий реєстр по справі —910/17626/16

Ухвала від 29.05.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 14.04.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 20.02.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 17.01.2017

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Рішення від 12.12.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 17.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

Ухвала від 27.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні