Ухвала
від 07.10.2016 по справі 922/3199/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан ОСОБА_1, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 715-77-21, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

про порушення провадження у справі про банкрутство

(підготовче засідання)

"07" жовтня 2016 р.Справа № 922/3199/16

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Усатого В.О.

при секретарі судового засідання Ляшенко О.М.

розглянувши заяву ТОВ "Век Харків", м. Харків про визнання банкрутом ТОВ "Век Харків", м. Харків , код ЄДРПОУ 34954390 за участю :

Представників боржника - ОСОБА_2, дов. від 13.06.16р. та ОСОБА_1 (голова ліквід. ком.)

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою суду від 22.09.2016 р. прийнято заяву ТОВ "Век Харків" про порушення справи про його банкрутство, на підставі ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до розгляду, призначено підготовче засідання по справі на 07.10.2016 р.

До канцелярії суду від боржника надійшло клопотання (вх.№ 33040 від 07.10.16р.) про долучення до матеріалів справи витребуваних судом документів.

В судовому засіданні 07.10.2016 р. представник боржника заяву про банкрутство ТОВ "Век Харків" обґрунтувала тим, що загальними зборами учасників товариства прийнято рішення про ліквідацію боржника, призначено голову ліквідаційної комісії та встановлено двохмісячний термін для пред'явлення претензій кредиторів з дня опублікування оголошення про ліквідацію підприємства. Головою ліквідаційної комісії розглянуто вимоги кредиторів, проведено інвентаризацію майнових активів підприємства. За наслідками проведеної роботи було встановлено, що активів боржника недостатньо для погашення кредиторської заборгованості. На підставі цього було прийнято рішення про звернення до господарського суду з заявою про визнання боржника банкрутом та призначення ліквідатором голову ліквідаційної комісії ОСОБА_1

Розглянувши надану суду заяву та додані до заяви документи судом встановлено наступне.

Згідно з ч. 1 ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон), якщо вартості майна боржника - юридичної особи, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом. Відповідне правило передбачено ч. 3 ст. 110 ЦК України, яка містить загальні положення про ліквідацію юридичної особи.

Спрощена процедура банкрутства, яка передбачена ст. 95 Закону, (банкрутство боржника, що ліквідується власником), випливає з процедури добровільної ліквідації юридичної особи, тобто ліквідації юридичної особи за рішенням її учасників (власників) або органу, уповноваженого на це установчими документами.

Відповідно до ч.ч. 1,2,5 ст.105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію. Після внесення запису про прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи, суду або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації. Строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється, не може становити менше двох місяців з дня опублікування повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи.

Згідно з положеннями ст.104 Цивільного кодексу України (ЦК України) юридична особа може бути припиненою шляхом ліквідації.

Відповідно до ч.1 ст.110 ЦК України юридична особа ліквідується, між іншим, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами.

13.06.2015 р. рішенням загальних зборів учасників товариства прийнято рішення про ліквідацію підприємства, призначено голову ліквідаційної комісії, встановлено двохмісячний термін для пред'явлення претензій кредиторів з дня опублікування оголошення про ліквідацію підприємства та встановлено проведення процедури ліквідації у відповідності із ЦК України та ГПК України.

Про прийняте рішення повідомлено державного реєстратора, податковий орган, органи пенсійного та соціального страхування та усіх відомих кредиторів.

За положеннями ст.35 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державний реєстратор за відсутності підстав для залишення документів, які подані для внесення до Єдиного державного реєстру запису про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи, без розгляду повинен у день надходження цих документів внести до Єдиного державного реєстру запис про рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу щодо припинення юридичної особи та в той же день повідомити органи статистики, державної податкової служби, Пенсійного фонду України відомості про внесення такого запису. Повідомлення про внесення запису до Єдиного державного реєстру щодо прийняття рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про припинення юридичної особи публікується у спеціалізованому друкованому засобі масової інформації. Відомості про дату публікації повідомлення, яке містить інформацію про строк заявлення вимог кредиторів щодо юридичної особи, що припиняється, надаються органам державної податкової служби, Пенсійного фонду України не пізніше наступного дня з дати публікації такого повідомлення.

Як вбачається з матеріалів справи, 14.06.2016 р. до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено запис про рішення засновників щодо припинення юридичної особи - ТОВ "Век Харків".

Повідомлення про ліквідацію опубліковано на офіційному сайті Міністерства юстиції України.

На адресу ліквідаційної комісії надійшла заява з грошовими вимогами до боржника від ФОП ОСОБА_3 в сумі 48000,0 грн. , які визнані в повному обсязі, про що повідомлено кредитора.

Ліквідаційною комісією здійснено інвентаризацію активів боржника та встановлено, що активи боржника складаються з грошових коштів в касі в сумі 13800,0 грн.

Головою ліквідаційної комісії отримана інформація від Державної інспекції сільського господарства в Харківській області, головного управління Держпраці у Харківській області, Фонду Державного майна України в Харківській області, РСЦ МВС України у Харківській області, Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Державіаслужби, державного реєстратора про відсутність зареєстрованого за боржником на праві власності майна.

Таким чином, загальна кредиторська заборгованість перевищує активи боржника.

На виконання вимог ч. 1 ст. 111 ЦК України , на підставі даних інвентаризації активів та зобов'язань підприємства, ліквідатором було складено проміжний ліквідаційний баланс з непогашеною кредиторською заборгованістю на суму 48000,0 грн. та прийнято рішення звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Век Харків" в порядку ст. 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Відповідно до ч. 5 ст. 11 Закону, боржник зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про порушення справи про банкрутство у разі виникнення обставин, коли задоволення вимог одного або кількох кредиторів приведе до неможливості виконання грошових зобов'язань боржника в повному обсязі перед іншими кредиторами (загроза неплатоспроможності), або під час ліквідації боржника не у зв’язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість боржника задовольнити вимоги кредиторів у повному обсязі, або в інших випадках, передбачених цим Законом.

Зазначені обставини виявлено головою ліквідаційної комісії в ході проведення ліквідаційної процедури, що зобов'язує його звернутися до господарського суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство.

Згідно з ч. 1 ст. 110 ЦК України юридична особа ліквідується, зокрема, за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв'язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами.

Відповідно до ч. 3 ст. 110 ЦК України, якщо вартість майна юридичної особи є недостатньою для задоволення вимог кредиторів, юридична особа ліквідується в порядку, встановленому законом про відновлення платоспроможності боржника або визнання банкрутом.

Частиною 1 ст. 111 ЦК України передбачено, що ліквідаційна комісія після закінчення строку для пред'явлення вимог кредиторами складає проміжний ліквідаційний баланс, який містить відомості про склад майна юридичної особи, що ліквідується, перелік пред'явлених кредиторами вимог, а також про результати їх розгляду. Проміжний ліквідаційний баланс затверджується учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про ліквідацію юридичної особи.

Отже, враховуючи вищезазначені вимоги закону, необхідними передумовами для звернення із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство боржника у порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" є: оцінка вартості наявного майна боржника, публікація оголошення згідно з вимогами статті 105 ЦК України з метою виявлення кредиторів та встановлення повного обсягу кредиторської заборгованості, повідомлення органу державної податкової служби про ліквідацію підприємства та складання проміжного ліквідаційного балансу.

Крім того, звернення до суду з такою заявою можливо лише після закінчення строку, передбаченого ст. 105 ЦК України.

Як свідчать матеріали справи, головою ліквідаційної комісії повністю дотримано вказаного порядку.

Згідно ч. 6 ст. 16 Закону про банкрутство, за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та за наявності передбачених Законом підстав господарський суд виносить ухвалу про порушення провадження у справі про банкрутство.

Розглянувши заяву боржника, перевіривши обґрунтованість вимог заявника, а також з'ясувавши наявність підстав для порушення провадження у справі про банкрутство та ознаки неплатоспроможності боржника, суд вважає за необхідне порушити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Век Харків", ввести мораторій на задоволення вимог кредиторів та призначити судове засідання, на якому буде вирішено питання щодо подальшої процедури банкрутства боржника.

Керуючись ст. 86 ГПК України, ст.ст. 1, 16 , 95Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом",

УХВАЛИВ:

1. Порушити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Век Харків", м. Харків, код ЄДРПОУ 34954390.

2. Протягом дії мораторію на задоволення вимог кредиторів:

- забороняється стягнення на підставі виконавчих та інших документів, що містять майнові вимоги, у тому числі на предмет застави, за якими стягнення здійснюється в судовому або в позасудовому порядку відповідно до законодавства, крім випадків перебування виконавчого провадження на стадії розподілу стягнутих з боржника грошових сум (у тому числі одержаних від продажу майна боржника), перебування майна на стадії продажу з моменту оприлюднення інформації про продаж, а також у разі звернення стягнення на заставлене майно та виконання рішень у немайнових спорах;

- забороняється виконання вимог, на які поширюється мораторій;

- не нараховується неустойка (штраф, пеня), не застосовуються інші фінансові санкції за невиконання чи неналежне виконання зобов’язань із задоволення всіх вимог, на які поширюється мораторій;

- зупиняється перебіг позовної давності на період дії мораторію;

- не застосовується індекс інфляції за весь час прострочення виконання грошового зобов’язання, три проценти річних від простроченої суми тощо.

Мораторій на задоволення вимог кредиторів застосовується до вимог кредиторів щодо відшкодування збитків, що виникли через відмову боржника від виконання правочинів (договорів) у процедурі санації, у порядку, передбаченому цим Законом.

Дія мораторію на задоволення вимог кредиторів не поширюється на вимоги поточних кредиторів; на виплату заробітної плати та нарахованих на ці суми страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; відшкодування шкоди, заподіяної здоров’ю та життю громадян; на виплату авторської винагороди, аліментів, а також на вимоги за виконавчими документами немайнового характеру, що зобов’язують боржника вчинити певні дії чи утриматися від їх вчинення.

Дія мораторію не поширюється на задоволення вимог кредиторів у разі одночасного задоволення вимог кредиторів у процедурі розпорядження майном керуючим санацією згідно з планом санації або ліквідатором у ліквідаційній процедурі в порядку черговості, встановленому цим Законом.

3. Призначити судове засідання на 20 жовтня 2016 р. о(об) 10:20 м. Харків, пл. Свободи 5, Держпром 8-й під'їзд, к. 308 .

4. Ухвалу направити боржнику, Комінтернівському районному суду м.Харкова, Комінтернівському ВДВС Харківського МУЮ, Східній ОДПІ ГУ ДФС у Харківській області, державному реєстратору.

Суддя ОСОБА_4

Дата ухвалення рішення07.10.2016
Оприлюднено27.10.2016
Номер документу62176775
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання банкрутом ТОВ "Век Харків", м. Харків , код ЄДРПОУ 34954390

Судовий реєстр по справі —922/3199/16

Постанова від 22.12.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 21.11.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Постанова від 20.10.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 07.10.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

Ухвала від 22.09.2016

Господарське

Господарський суд Харківської області

Усатий В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні