Ухвала
від 17.10.2016 по справі 813/1860/16
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

У Х В А Л Аз питань залишення позовної заяви без розгляду

17 жовтня 2016 року                                                  справа № 813/1860/16

зал судових засідань № 6

Львівський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді Гулика А.Г.,

секретар судового засідання Жовковська Ю.В.,

за участю:

представники сторін не з'явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника відповідача про залишення позовної заяви без розгляду у справі за позовом комунального закладу «Львівський обласний дитячий психоневрологічний диспансер» до Галицької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області про визнання протиправним і скасування рішення, -

в с т а н о в и в :

комунальний заклад «Львівський обласний дитячий психоневрологічний диспансер» (далі – КЗ «Львівський обласний дитячий психоневрологічний диспансер») звернувся до суду з позовом до Галицької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області (далі – Галицька ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області), в якому з урахуванням уточнень позовних вимог просить суд:

визнати протиправним і скасувати рішення відповідача про застосування штрафних санкцій і нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску №0027681704 від 13.11.2015;

визнати протиправним і скасувати рішення відповідача про застосування штрафних санкцій і нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску №0000991302 від 14.03.2016.

Представник відповідача подав до суду клопотання про залишення без розгляду позовної заяви КЗ «Львівський обласний дитячий психоневрологічний диспансер» до Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області. Клопотання мотивоване тим, що позивач пропустив встановлений ст.99 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) строк звернення до адміністративного суду без поважних причин. У зв'язку із чим, вважає, що позовну заяву необхідно залишити без розгляду.

Позивач в додаткових поясненнях від 12.09.2016 проти задоволення клопотання про залишення позовної заяви без розгляду заперечив. Зазначив, що оскаржені рішення відповідача винесені, у зв'язку помилковим перерахуванням позивачем єдиного соціального внеску на рахунок територіального органу Пенсійного фонду України. Позивач звертався до відповідача з листами від 24.11.2015 №369 та від 27.11.2015 №377 з проханням перерахувати помилково сплачені кошти за вказаними платіжними дорученнями на рахунок територіального органу Пенсійного фонду України. Проте, відповіді на вказані листи так і не отримав. Позивач вважає вказану обставину поважною причиною для поновлення судом строку звернення до суду з позовом.

Позивач явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив,хоча належним чином повідомлявся про дату, час і місце проведення судового засідання. Проте, подав до суду клопотання про розгляд справи без участі уповноваженого представника.

Відповідач явку уповноваженого представника в судове засідання не забезпечив,хоча належним чином повідомлявся про дату, час і місце проведення судового засідання. Клопотань про розгляд справи без участі уповноваженого представника відповідача до суду не надходило.

Розглянувши клопотання про залишення позовної заяви без розгляду, дослідивши матеріали справи, суд дійшов до висновку, що вказане клопотання підлягає задоволенню частково, а позовна заява залишенню без розгляду в частині позовних вимог, виходячи з наступного.

Згідно з ч.1 ст.99 КАС України адміністративний позов може бути подано в межах строку звернення до адміністративного суду, встановленого вказаним Кодексом або іншими законами.

Відповідно до ч.5 ст.99 КАС України для звернення до адміністративного суду щодо оскарження рішення суб'єкта владних повноважень, на підставі якого ним може бути заявлено вимогу про стягнення грошових коштів, встановлюється місячний строк.

Суд встановив, що рішення відповідача про застосування штрафних санкцій і нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску №0027681704 від 13.11.2015 вручене позивачу 23.11.2015. Вказаний факт визнається позивачем в заяві про збільшення позовних вимог (а.с.53).

Зі штампу на позовній заяві вбачається, що така подана до суду лише 06.06.2016, тобто з пропуском місячного строку звернення, встановленого ч.5 ст.99 КАС України.

Відповідно до ст.100 КАС України адміністративний позов, поданий після закінчення строків, установлених законом, залишається без розгляду, якщо суд на підставі позовної заяви та доданих до неї матеріалів не знайде підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, про що постановляється ухвала. Позовна заява може бути залишена без розгляду як на стадії вирішення питання про відкриття провадження в адміністративній справі без проведення судового засідання, так і в ході підготовчого провадження чи судового розгляду справи.

Позивач не надав суду доказів поважності причин пропуску строку звернення до суду з цим позовом в частині позовних вимог щодо визнання протиправним і скасування рішення відповідача №0027681704 від 13.11.2015.

Враховуючи встановлені обставини, суд вважає, що позивач пропустив без поважних причин строк звернення до суду з позовом в частині позовних вимог про визнання протиправним та скасування рішення відповідача про застосування штрафних санкцій і нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску №0027681704 від 13.11.2015.

Відповідно до п.9 ч.1 ст.155 КАС України суд своєю ухвалою залишає позовну заяву без розгляду, якщо позовну заяву подано з пропущенням встановленого законом строку звернення до адміністративного суду і суд не знайшов підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними.

Таким чином, позовну заяву КЗ «Львівський обласний дитячий психоневрологічний диспансер» до Галицької ОДПІ ГУ ДФС у Львівській області про визнання протиправними і скасування рішень необхідно залишити без розгляду в частині позовних вимог щодо визнання протиправним і скасування рішення відповідача №0027681704 від 13.11.2015.

Щодо строків звернення до суду з позовом про визнання протиправним та скасування рішення відповідача про застосування штрафних санкцій і нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску №0000991302 від 14.03.2016 суд встановив наступне.

Про вказане рішення позивач дізнався 21.03.2016. Вказана обставина визнається позивачем в заяві про збільшення позовних вимог та сторонами не оспорюється.

Рішення відповідача про застосування штрафних санкцій і нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску №0000991302 від 14.03.2016 оскаржене позивачем в адміністративному порядку. Рішенням ГУ ДФС України про результати розгляду скарги від 27.04.2016 №2127/10/13-01-10-01-05 у задоволенні скарги позивача відмовлено. Вказане рішення позивач отримав 29.04.2016, що сторонами не оспорюється.

Згідно з ч.4 ст.99 КАС України, якщо законом передбачена можливість досудового порядку вирішення спору і позивач скористався цим порядком, то для звернення до адміністративного суду встановлюється місячний строк, який обчислюється з дня, коли позивач дізнався про рішення суб'єкта владних повноважень за результатами розгляду його скарги на рішення, дії або бездіяльність суб'єкта владних повноважень.

Таким чином, останнім днем строку оскарження вказаного рішення є 30.05.2016 (оскільки 29.05.2016 вихідний день).

Зі штампу на позовній заяві випливає, що така подана до суду лише 06.06.2016, тобто з пропуском строку, передбаченого ч.ч.4,5 ст.99 КАС України.

Розглядаючи питання про визнання поважними причин пропуску строку звернення позивача до адміністративного суду в частині оскарження рішення №0000991302 від 14.03.2016 суд враховує рішення Європейського суду з прав людини у справі “Іліан проти Туреччини”, в якому зазначено, що правило встановлення обмежень доступу до суду у зв'язку з пропуском строку звернення повинно застосовуватись з певною гнучкістю і без надзвичайного формалізму, воно не застосовується автоматично і не має абсолютного характеру, перевіряючи його виконання слід звертати увагу на обставини справи.

Суд також враховує, що позивач у справі є бюджетною установою, в штатному розписі якого відсутня посада юриста. Крім того, у травні 2016 року є 12 вихідних та святкових днів, що ускладнювало позивачу процес підготовки позовної заяви.

З огляду на наведене, суд вважає поважними причини пропуску строку звернення позивача до адміністративного суду позовом в частині визнання протиправним та скасування рішення відповідача №0000991302 від 14.03.2016 про застосування штрафних санкцій і нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску.

Відповідно до п.4 ч.1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» сплачена сума судового збору повертається в разі залишення позовної заяви без розгляду. З огляду на це, позивачу необхідно повернути судовий збір у зв'язку із залишенням позовної заяви без розгляду в частині позовних вимог пропорційно до суми сплаченого судового збору в сумі 474грн. 19 коп.

Керуючись ст.ст. 99, 100, 102, 155, 160, 165 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

У Х В А Л И В :

клопотання представника відповідача про залишення позовної заяви без розгляду задовольнити частково.

позовну заяву комунального закладу «Львівський обласний дитячий психоневрологічний диспансер» до Галицької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області про визнання протиправними і скасування рішень залишити без розгляду в частині позовних вимог щодо визнання протиправним і скасування рішення Галицької об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Львівській області про застосування штрафних санкцій і нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску №0027681704 від 13.11.2015.

В задоволенні решти клопотання представника відповідача про залишення позовної заяви без розгляду відмовити.

Визнати поважними причини пропуску комунальним закладом «Львівський обласний дитячий психоневрологічний диспансер» строків звернення до суду в частині позовних вимог про визнання протиправним та скасування рішення про застосування штрафних санкцій і нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску №0000991302 від 14.03.2016.

Ухвала може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду. Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п'яти днів з дня отримання копії ухвали.

Ухвала суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого Кодексом адміністративного судочинства України, якщо таку скаргу не було подано.

Повний текст ухвали суду складений та підписаний 24 жовтня 2016 року.

          Суддя                                                                      А.Г. Гулик

СудЛьвівський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення17.10.2016
Оприлюднено28.10.2016
Номер документу62212357
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/1860/16

Постанова від 14.05.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 13.05.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 13.05.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Олендер І.Я.

Ухвала від 14.02.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Горбатюк С.А.

Ухвала від 26.01.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 08.12.2016

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Глушко Ігор Володимирович

Ухвала від 17.10.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

Постанова від 17.10.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

Ухвала від 07.06.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гулик Андрій Григорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні