Постанова
від 26.10.2016 по справі 815/5027/16
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/5027/16

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 жовтня 2016 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Свиди Л.І.

розглянувши в порядку письмового провадження адміністративну справу за позовом Релігійної громади Свідків Єгови Іллічівського району м. Одеси до Відділу містобудування та архітектури Біляївської районної державної адміністрації Одеської області про визнання протиправним та скасування наказу, -

ВСТАНОВИВ:

До суду звернулася Релігійна громада Свідків Єгови Іллічівського району м. Одеси з адміністративним позовом до Відділу містобудування та архітектури Біляївської районної державної адміністрації Одеської області про визнання протиправним та скасування наказу №4 від 27 вересня 2016 року «Про визнання недійсними містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки №13 від 20 листопада 2014 року на будівництво культової споруди «Зал Царства Свідків Єгови» за адресою: вул. Космонавтів, 51, с. Вигода, Біляївського району».

Представники позивача в судове засідання з'явилися, зазначили, що підтримують позовні вимоги в повному обсязі. З позову вбачається, що відповідачем виданий спірний наказ №4 від 27 вересня 2016 року, яким визнані недійсними містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки №13, видані ним раніше, тобто, 20 листопада 2014 року, на будівництво культової споруди «Зал Царства Свідків Єгови» за адресою: вул. Космонавтів, 51, с. Вигода, Біляївського району, однак такий наказ відповідача є протиправними, оскільки містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки вже реалізовані, у відповідача відсутні повноваження на скасування своїх рішень самостійно та законом не передбачено процедури скасування чи визнання недійсними містобудівних умов і обмежень.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про день, час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином та завчасно відповідно до приписів ч. 8 ст. 35 КАС України.

Відповідно до ч. 6 ст. 128 КАС України суд має право розглянути справу у письмовому провадженні, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду та за відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

Враховуючи вищевикладені приписи КАС України, неявку відповідача в судове засідання, відсутність клопотань щодо допиту свідка, експерта, суд прийшов до висновку про можливість продовження розгляду справи в порядку письмового провадження за наявними у справі матеріалами.

Вивчивши позовну заяву та дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що адміністративний позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відділом містобудування та архітектури Біляївської районної державної адміністрації Одеської області видані Релігійній громаді Свідків Єгови Іллічівського району м. Одеси містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки під будівництво культової споруди «Зал Царства Свідків Єгови» за адресою: вул. Космонавтів, 51, с. Вигода, Біляївського району, Одеської області, які підписані начальником Відділу та зареєстровані за №13 від 20 листопада 2014 року (аркуші справи 10-11).

В подальшому, 16 березня 2016 року Релігійною громадою Свідків Єгови Іллічівського району м. Одеси укладений договір №03/2016 з ПП «КІМ» на виконання комплексних проектних та вишукувальних робіт по об'єкту: Нове будівництво культової будівлі «Зал Царства Свідків Єгови» за адресою: вул. Космонавтів, 51, с. Вигода, Біляївського району, Одеської області (аркуш справи 12), на виконання якого 16 квітня 2016 року позивачем отримана замовлена проектна документація, що підтверджується актом здачі-прийняття документації за договором №03/2016 (аркуш справи 13).

За отриманою позивачем проектною документацією проведена експертиза, що підтверджується експертним звітом ТОВ «Експертиза МВК» №1840 від 06.04.2016 року (аркуш справи 14).

Департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області 10 травня 2016 року зареєстрована декларація Релігійної громади Свідків Єгови Іллічівського району м. Одеси про початок виконання будівельних робіт Культова будівля «Зал Царства Свідків Єгови» за адресою: вул. Космонавтів, 51, с. Вигода, Біляївського району, Одеської області» за №ОД 082161310218 (аркуші справи 15-17).

Крім того, 30 вересня 2016 року ТОВ «Геоземкадсервіс» виготовлений технічний паспорт на громадський будинок Культова будівля «Зал Царства Свідків Єгови» за адресою: вул. Космонавтів, 51, с. Вигода, Біляївського району, Одеської області» (аркуші справи 46-50).

Також, 04.10.2016 року позивачем подана через центр надання адміністративних послуг для реєстрації до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції в Одеській області декларація про готовність вищезазначеного об'єкту до експлуатації (аркуші справи 51-55).

Однак, 27.09.2016 року начальником Відділу містобудування та архітектури Біляївської районної державної адміністрації Одеської області виданий наказ №4 «Про визнання недійсними містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки №13 від 20 листопада 2014 року на будівництво культової споруди «Зал Царства Свідків Єгови» за адресою: вул. Космонавтів, 51, с. Вигода, Біляївського району» (аркуш справи 9).

Суд вважає оскаржуваний наказ протиправним та таким, що підлягає скасуванню, виходячи з наступного.

Відповідно до ст. 19 Конституції України, ч. 3 ст. 24 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Згідно із ч. 3 ст. 2 Кодексу адміністративного судочинства України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони, зокрема, на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 1, ч. 8 ст. 29 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки - документ, що містить комплекс планувальних та архітектурних вимог до проектування і будівництва щодо поверховості та щільності забудови земельної ділянки, відступів будинків і споруд від червоних ліній, меж земельної ділянки, її благоустрою та озеленення, інші вимоги до об'єктів будівництва, встановлені законодавством та містобудівною документацією.

Містобудівні умови та обмеження є чинними до завершення будівництва об'єкта незалежно від зміни замовника. Зміни до містобудівних умов та обмежень можуть вноситися тільки за згодою замовника.

Згідно із п. 1.4, 2.4 «Порядку надання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, їх складу та змісту», затвердженого 07.07.2011 року Наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України №109, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 22 липня 2011 року за №912/19650, чинність наданих містобудівних умов та обмежень не може бути зупинена у зв'язку з початком розроблення, внесення змін або оновлення містобудівної документації на місцевому рівні.

Розгляд заяви, надання містобудівних умов та обмежень або прийняття рішення про відмову у їх видачі здійснюються спеціально уповноваженим органом містобудування та архітектури у порядку, встановленому Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Підставою для відмови у видачі містобудівних умов та обмежень є невідповідність намірів забудови земельної ділянки положенням відповідної містобудівної документації на місцевому рівні.

Таким чином, з зазначених положень законодавства вбачається, що під час видачі замовнику містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки спеціальним уповноваженим органом містобудування та архітектури перевіряється відповідність намірів забудови земельної ділянки положенням відповідної містобудівної документації на місцевому рівні, та в разі такої невідповідності приймається рішення про відмови в їх наданні.

При цьому, видані містобудівні умови та обмеження є чинними до завершення будівництва та нормами законодавства не передбачено їх скасування, визнання не дійсними, не чинними, тощо, тобто, повноваженнями на скасування містобудівних умов та обмежень орган, який їх видає, не наділений.

Крім того, суд приходить до висновку, що містобудівні умови та обмеження є актом індивідуальної дії, оскільки стосуються конкретної особи, конкретного об'єкту, передбачають конкретні приписи, звернені до фізичної або юридичної особи, відсутність цього документа перешкоджає особі в реалізації своїх прав, зокрема, на здійснення будівництва, та цей документ є актом місцевої державної адміністрації.

Відповідно до ст. 43 Закону України «Про місцеві державні адміністрації» акти місцевих державних адміністрацій, що суперечать Конституції України, законам України, рішенням Конституційного Суду України, актам Президента України та постановам Верховної Ради України, прийнятим відповідно до Конституції та законів України, актам Кабінету Міністрів України або інтересам територіальних громад чи окремих громадян, можуть бути оскаржені до органу виконавчої влади вищого рівня або до суду.

Наказом №4 від 27 вересня 2016 року «Про визнання недійсними містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки №13 від 20 листопада 2014 року на будівництво культової споруди «Зал Царства Свідків Єгови» за адресою: вул. Космонавтів, 51, с. Вигода, Біляївського району» відділ містобудування та архітектури Біляївської районної державної адміністрації Одеської області фактично скасував свій попередній акт, що не входить до кола його повноважень.

Також, суд вважає можливим застосувати до цих правовідносин висновки Конституційного Суду України, викладені в рішенні від 16 квітня 2009 року № 7-рп/2009 (у справі за конституційним поданням Харківської міської ради щодо офіційного тлумачення положень частини другої статті 19, статті 144 Конституції України, статті 25, частини чотирнадцятої статті 46, частин першої, десятої статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (справа про скасування актів органів місцевого самоврядування) про не можливість скасовувати свої попередні рішення органами місцевого самоврядування, якщо до приписів цих рішень виникли правовідносини, пов'язані з реалізацією певних суб'єктивних прав та охоронюваних законом інтересів, і суб'єкти цих правовідносин заперечують проти їх зміни чи припинення. Це є «гарантією стабільності суспільних відносин» між органами місцевого самоврядування і громадянами, породжуючи у громадян впевненість у тому, що їхнє існуюче становище не буде погіршене прийняттям більш пізнього рішення.

Крім того, Верховний Суд України в своєму рішенні від 25 грудня 2012 року по справі №21-412а12 зробив висновок, що ненормативні правові акти місцевого самоврядування є актами одноразового застосування, вони вичерпують свою дію фактом їхнього виконання, а тому не можуть бути скасовані чи змінені органом місцевого самоврядування після їх виконання.

З наявних в справі доказів вбачається, що на момент прийняття спірного наказу позивачем вже реалізовані містобудівні умови та обмеження №13 від 20.11.2014 року, зокрема, замовлена та розроблена проектна документація, проведена її експертиза, зареєстрована декларацію про початок виконання будівельних робіт, здійснено будівництво об'єкту, отриманий технічний паспорт на об'єкт будівництва та направлена на реєстрацію декларацію про готовність об'єкту до експлуатації, тобто на підставі містобудівних умов та обмежень виникли правовідносини, пов'язані з реалізацію прав позивача та його інтересів.

Таким чином, підсумовуючи викладені обставини та проаналізувавши норми законодавства суд приходить до висновку про відсутність у відповідача повноважень на визнання недійсними містобудівних умов та обмежень, виданих ним раніше, такі дії відповідача взагалі не передбачені нормами законодавства, акти районної державної адміністрації можуть бути скасовані тільки органом виконавчої влади вищого рівня або судом та на час винесення спірного наказу цей документ є реалізованим.

До суду надійшли заперечення відповідача на позов з обґрунтуванням причин скасування містобудівних умов та обмежень забудови наказом №4 від 27 вересня 2016 року, проте, суд не приймає їх до уваги, оскільки розглядає справи не інакше як за позовною заявою і не може виходити за межі позовних вимог у відповідності до ст. 11 Кодексу адміністративного судочинства України.

В даному випадку позовні вимоги позивача стосуються саме повноважень на винесення спірного наказу, а не підстав для скасування містобудівних умов та обмежень, а тому твердження про нецільове використання земельної ділянки, порушення інтересів територіальної громади, суд не досліджує та до уваги не приймає.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно із ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи вищезазначене та оцінюючи надані докази в сукупності, суд вважає, що позовні вимоги Релігійної громади Свідків Єгови Іллічівського району м. Одеси обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Керуючись ст. ст. 69-71, 94, 158-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Релігійної громади Свідків Єгови Іллічівського району м. Одеси до Відділу містобудування та архітектури Біляївської районної державної адміністрації Одеської області про визнання протиправним та скасування наказу №4 від 27 вересня 2016 року «Про визнання недійсними містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки №13 від 20 листопада 2014 року на будівництво культової споруди «Зал Царства Свідків Єгови» за адресою: вул. Космонавтів, 51, с. Вигода, Біляївського району» - задовольнити.

Визнати протиправним та скасувати наказ Відділу містобудування та архітектури Біляївської районної державної адміністрації Одеської області №4 від 27 вересня 2016 року «Про визнання недійсними містобудівні умови і обмеження забудови земельної ділянки №13 від 20 листопада 2014 року на будівництво культової споруди «Зал Царства Свідків Єгови» за адресою: вул. Космонавтів, 51, с. Вигода, Біляївського району».

Стягнути з Відділу містобудування та архітектури Біляївської районної державної адміністрації Одеської області на користь Релігійної громади Свідків Єгови Іллічівського району м. Одеси (код ЄДРПОУ 26248074) судовий збір у розмірі 1378 грн.

Постанова набирає законної сили у порядку ст. 254 КАС України.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подачі в Одеський окружний адміністративний суд апеляційної скарги на постанову протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга на постанову подається до Одеського окружного адміністративного суду, та одночасно її копія надсилається до Одеського апеляційного адміністративного суду.

Суддя Л.І. Свида

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення26.10.2016
Оприлюднено31.10.2016
Номер документу62247315
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/5027/16

Постанова від 15.02.2017

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Зуєва Л.Є.

Ухвала від 24.11.2016

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Зуєва Л.Є.

Постанова від 26.10.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 03.10.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

Ухвала від 03.10.2016

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Свида Л. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні