Ухвала
від 26.10.2016 по справі 396/1735/16-к
НОВОУКРАЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 396/1735/16-к

Провадження № 1-кс/396/145/16

УХВАЛА

26.10.2016 року Слідчий суддя Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання процесуального прокурора - начальника Вільшанського відділу Новоукраїнської місцевої прокуратури радника юстиції ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, по матеріалах досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12016120240000109 від 19.04.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Процесуальний прокурор - начальник Вільшанського відділу Новоукраїнської місцевої прокуратури радник юстиції ОСОБА_4 вніс до суду клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, в ході проведення досудового розслідування кримінального провадження внесеного до ЄРДР за № 12016120240000109 від 19.04.2016 року.

В обґрунтування клопотання вказує, що слідчим відділенням Новоукраїнського ВП ГУНП в Кіровоградській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні за №12016120240000109 від 19.04.2016 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст.190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що упродовж квітня 2016 року посадові особи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » подали на реєстрацію до приватного нотаріуса підроблені документи для проведення державної реєстрації прав оренди на земельні ділянки жителів Вільшанського району Кіровоградської області, які фактично перебувають в оренді СФГ « ОСОБА_5 », ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ПСП « ІНФОРМАЦІЯ_3 ».

З метою встановлення всіх обставин вчинення кримінального правопорушення, а також використання як доказів відомостей, які містять охоронювану законом таємницю, у зв`язку із неможливістю іншими способами отримати зазначені докази, необхідно долучити до матеріалів кримінального провадження документи, які стосуються реєстрації договорів оренди землі, укладених між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та мешканцями Вільшанського району.

Розглянувши матеріали клопотання, заслухавши прокурора, слідчий судя встановив наступні обставини.

Відповідно до ч.2 ст. 132 КПК України, клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження на підставі ухвали слідчого судді подається до місцевого суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування.

За змістом ст.ст. 132, 303, 304 КПК України, скарга на рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора під час досудового розслідування, а також усі клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження, у тому числі тимчасовий доступ до речей і документів подається за місцем розташування органу, посадовою особою якого прийнято відповідне рішення.

КПК України встановлює загальне положення, відповідно до якого для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Клопотання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження подається до місцевого загального суду, в межах територіальної юрисдикції якого знаходиться орган досудового розслідування. Такі клопотання розглядаються слідчим суддею, який визначається автоматизованою системою документообігу суду в порядку, передбаченому ч. 3 ст. 35 КПК). В разі проведення досудового розслідування слідчою групою керівник відповідного органу досудового розслідування постановою про створення слідчої групи повинен визначити місце проведення досудового розслідування, і саме за ним визначається територіальна юрисдикція суду.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

За результатами розгляду клопотання про застосування заходу забезпечення кримінального провадження слідчий суддя вправі постановити ухвалу про: 1) задоволення клопотання; 2) відмову у задоволенні клопотання; 3) повернення його для усунення недоліків, якщо клопотання подано слідчому судді без додержання вимог, визначених відповідною нормою КПК.

Зазначені обставини узгоджуються із роз`ясненнями, викладеними у листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ №223-558/0/4-13 від 05.04.2013 року.

Як вбачається з клопотання та з матеріалів доданих до нього, кримінальне провадження в рамках якого було подано клопотання,передано та розслідується слідчим відділенням Новоукраїнського ВП ГУНП в Кіровоградській області, що територіально відноситься до Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області.

Однак, клопотання подане не слідчим Новоукраїнського ВП ГУНП в Кіровоградській області, в провадженні якого перебуває кримінальне провадження, а процесуальним прокурором - начальником Вільшанського відділу Новоукраїнської місцевої прокуратури, який територіально відноситься до Вільшанського районного суду Кіровоградської області.

Враховуючи викладені обставини, прокурором під час визначення підсудності свого клопотання, не вірно було визначено судовий орган до якого має бути подане відповідне клопотання.

З наведених обставин у Новоукраїнського районного суду Кіровоградської області відсутні правові підстави для розгляду поданого клопотання, у звязку з чим в його необхідно повернути прокурору для усунення порушень КПК україни.

Враховуючи викладене, на підставі ст. ст. 110, 132, 303, 304, 309 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання процесуального прокурора - начальника Вільшанського відділу Новоукраїнської місцевої прокуратури радника юстиції ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей та документів, які містять охоронювану законом таємницю, по матеріалах досудового розслідування кримінального провадження, внесеного до ЄРДР за № 12016120240000109 від 19.04.2016 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України, - повернути прокурору для усунення порушень КПК України.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

СудНовоукраїнський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення26.10.2016
Оприлюднено15.03.2023
Номер документу62270100
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —396/1735/16-к

Ухвала від 10.11.2016

Кримінальне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. А.

Ухвала від 10.11.2016

Кримінальне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. А.

Ухвала від 26.10.2016

Кримінальне

Новоукраїнський районний суд Кіровоградської області

Гарбуз О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні