Постанова
від 20.10.2016 по справі 825/1594/16
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

                                                                      

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 жовтня 2016 року                     Чернігів                                        Справа № 825/1594/16

Чернігівський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді                                        Поліщук Л.О.,

за участі секретаря                                        Скугоревої Н.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду, без фіксації судового засідання, в порядку ч.1 ст. 41 КАС України, справу за адміністративним позовом Чернігівської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Чернігівській області до Приватного підприємства "ТЕДД" про стягнення податкового боргу та накладення арешту на кошти та інші цінності,

В С Т А Н О В И В:

13.09.2016 позивач звернувся до суду з позовом до Приватного підприємства "ТЕДД" і просить стягнути з відповідача податковий борг: по єдиному податку з юридичних осіб у сумі 24004,50 грн., по пені за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД у сумі 575829,70 грн. та накласти арешт на кошти та інші цінності товариства, що знаходяться у банку. Свої вимоги обґрунтовує тим, що відповідачем несвоєчасно та не в повному обсязі сплачуються податки до бюджету.

Представник позивача просив справу розглянути за його відсутності та задовольнити позов в повному обсязі.

Судова повістка була направлена на адресу відповідача, вказану у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців та повернулась з відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Частиною 11 статті 35 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до частини 4 статті 33 Кодексу адміністративного судочинства України у разі ненадання особами, які беруть участь у справі, інформації щодо їх поштової адреси судовий виклик або судове повідомлення надсилаються: юридичним особам та фізичним особам - підприємцям - за адресою місцезнаходження (місця проживання), що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців; фізичним особам, які не мають статусу підприємців, - за адресою їх місця проживання чи місця перебування, зареєстрованою у встановленому законом порядку. У разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за такою адресою вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Відповідач заперечень проти позову або заяви про визнання позову, не надав. Про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів, поінформований.

Відповідно до положень статті 128 Кодексу адміністративного судочинства України справа вирішується на підставі наявних в ній доказів.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав:

Приватне підприємство "ТЕДД" зареєстроване як юридична особа, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань включено відомості 28.09.2004 (а.с.8-11) та з 14.10.2004 знаходиться на обліку у ДПІ у м. Чернігові.

Відповідно до пп.14.1.156 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податкове зобов'язання - сума коштів, яку платник податків, у тому числі податковий агент, повинен сплатити до відповідного бюджету як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством (у тому числі сума коштів, визначена платником податків у податковому векселі та не сплачена в установлений законом строк).

Відповідно до пп.14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до пп.16.1.4 п.16.1 ст. 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Відповідно до п.36.1. ст.36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Пунктом 38.1 статті 38 Податкового кодексу України встановлено, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Відповідач несвоєчасно і не в повному обсязі вносить податки до бюджету. Згідно розрахунку позивача відповідач має податковий борг по єдиному податку з юридичних осіб у сумі 24004,50 грн., по пені за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД у сумі 575829,70 грн.

Податковий борг по єдиному податку з юридичних осіб виник на підставі податкового зобов'язання, визначеного відповідачем у податковій декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичні особи) №9208324402 від 10.10.2015 (а.с.19) та податкових повідомлень-рішень від 03.12.2015 №0014331540 на суму 161,21 грн.; від 28.03.2016 №0002351203 на суму 32,24 грн., які були отримані відповідачем.

Податковий борг по пені за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД виник на підставі податкових повідомлень-рішень від 22.10.2015: №0003662200 на суму 575489,67 грн., №0003672200 на суму 340,00 грн., які були отримані відповідачем 02.11.2016 (а.с.21-23).

Відповідно до п. 54.1 ст.54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Відповідно до п.57.1 ст.57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до п.57.3 ст.57 Податкового кодексу України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Відповідно до п.59.1 ст.59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п.59.3 ст.59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов'язання.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення грошового зобов'язання та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов'язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

На виконання вимог ст. 59 ПК України відповідачу направлено податкову вимогу від 05.04.2016 № 743-23, яка була отримано відповідачем (а.с.12).

З матеріалів справи вбачається, що Чернігівською ОДПІ з метою виявлення активів відповідача проведено ряд заходів, а саме:

Як вбачається з Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб'єкта за відповідачем зареєстровано земельну ділянку площею 0,1 га, за адресою Чернігівська область, м. Чернігів, вул. 1-го Травня, земельна ділянка 180 (а.с.20).

Відповідно до відмітки Центру надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів з обслуговування м. Чернігів, Чернігівського, Городнянського, Куликівського та Ріпкинського району при УДАІ УМВС України в Чернігівській області на листі Державної податкової інспекції у м. Чернігові Головного управління ДФС у Чернігівській області за відповідачем транспортні засоби не зареєстровано (а.с.18).

Згідно листа Управління земельними ресурсами Чернігівської міської ради від 27.11.2015 №6576 вбачається, що рішень Чернігівської міської ради підприємству надано в короткострокову оренду земельну ділянку до 08.10.2018, за адресою: Чернігівська область, м. Чернігів, вул. 1-го Травня, 180, загальною площею 0,1га (а.с.17).

Відповідно до листів Державної інспекції сільського господарства в Чернігівській області від 23.11.2015 за відповідачем техніка не зареєстрована (а.с.16).

Відповідно до п. 41.1 та п.41.2 ст. 41 Податкового кодексу України контролюючими органами є органи доходів і зборів - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування єдиної державної податкової, державної митної політики в частині адміністрування податків і зборів, митних платежів та реалізує державну податкову, державну митну політику, забезпечує формування та реалізацію державної політики з адміністрування єдиного внеску, забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері боротьби з правопорушеннями при застосуванні податкового та митного законодавства, а також законодавства з питань сплати єдиного внеску (далі - центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику), його територіальні органи. Органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень.

Згідно пп.20.1.33 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться в банку, платника податків, який має податковий борг, у разі якщо у такого платника податків відсутнє майно та/або його балансова вартість менша суми податкового боргу, та/або таке майно не може бути джерелом погашення податкового боргу;

Також, пп.20.1.34 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючі органи мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Відповідно до п. 61.2 ст. 61 Податкового кодексу України податковий контроль здійснюється органами, зазначеними у статті 41 цього Кодексу, в межах їх повноважень, встановлених цим Кодексом.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і належать задоволенню повністю.

Судові витрати по справі згідно ч.4 ст.94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

П О С Т А Н О В И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного підприємства "ТЕДД” (14014, м. Чернігів, вул. Івана Мазепи, буд. 62-А, примішення 3, код ЄДРПОУ 33111131) податковий борг:

по єдиному податку з юридичних осіб у розмірі 24004 (двадцять чотири тисячі чотири) грн. 50 коп. та перерахувати на р/р 31411698700002, код платежу 18050300, код виду сплати 85, код 38054398, отримувач: Місцевий бюджет, банк отримувача: ГУДКСУ в Чернігівській області, МФО 853592;

по пені за порушення термінів розрахунків у сфері ЗЕД у розмірі 575829 (п'ятсот сімдесят п'ять тисяч вісімсот двадцять дев'ять) грн. 70 коп. та перерахувати на р/р 31119105700002, код платежу 21081000, код виду сплати 30, код 38054398, отримувач: Державний бюджет, банк отримувача: ГУДКСУ в Чернігівській області, МФО 853592.

Накласти арешт на кошти та інші цінності Приватного підприємства "ТЕДД" (14014, м. Чернігів, вул. Івана Мазепи, буд. 62-А, примішення 3, код ЄДРПОУ 33111131), що знаходяться у банку платника податків, який має податковий борг.

Постанова суду набирає законної сили в порядку статей 167, 186 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржена до Київського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня отримання її копії.

Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Суддя                                                                                                     Л.О. Поліщук

                                                                                                              

Дата ухвалення рішення20.10.2016
Оприлюднено01.11.2016
Номер документу62271821
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —825/1594/16

Постанова від 20.10.2016

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

Ухвала від 16.03.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 02.03.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 02.03.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Желтобрюх І.Л.

Ухвала від 01.03.2017

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Желтобрюх І.Л.

Постанова від 20.10.2016

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

Ухвала від 26.09.2016

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

Ухвала від 14.09.2016

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Поліщук Л.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні