Ухвала
від 10.10.2016 по справі 910/10201/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

10.10.2016Справа № 910/10201/16

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Віссманн"

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології" (ідентифікаційний код 20808038)

про банкрутство

Суддя Яковенко А.В.

Представники:

від заявника -не з'явилися від боржника - не з'явилися розпорядник майнаДемчук О.М. ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У червні 2016 року до Господарського суду м. Києва надійшла заява Товариства з обмеженою відповідальністю "Віссманн" про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології" у зв'язку з неможливістю останнього в порядку встновленому чинним законодавством погасити існуючу заборгованість.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 07.06.2016 № 910/10201/16 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Віссманн" було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 11.07.2016, визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючогоДемчука О.М. зобов'язано подати заяву про участь у справі.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 16.05.2016 відкладено розгляд справи у судовому засіданні на 13.06.2016.

У судовому засіданні, що відбулось 13.06.2016, судом оголошено перерву до 15.06.2016.

14.06.2016 до Господарського суду м. Києва надійшло клопотання боржника про відкладення розгляду справи у судовому засіданні.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 11.07.2016 порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології" (04053, м. Київ, вул. Артема,21, ідентифікаційний код 20808038). Визнано грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Віссманн" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології" в розмірі 1 326 000,00грн. Ввеено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Введено процедуру розпорядження майном Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології" (04053, м. Київ, вул. Артема,21, ідентифікаційний код 20808038). Здійснено оприлюднення на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про порушення провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології" (04053, м. Київ, вул. Артема,21, ідентифікаційний код 20808038) за номером 33417 від 13.07.2016р. Призначено розпорядником майна Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології" (04053, м. Київ, вул. Артема,21, ідентифікаційний код 20808038) арбітражного керуючого Демчука Олександра Миколайовича (свідоцтво №322 від 22.02.2013). Визначено дату проведення попереднього судового засідання на 26.09.2016 р.

29.08.2016 до Господарського суду м. Києва надійшли документи від розпорядника майна

Судове засідання, призначене на 26.09.2016, не відбулось у зв'язку з перебуванням судді Яковенко А.В. на лікарняному.

Після виходу судді Яковенко А.В. з лікарняного, суд ухвалою від 30.09.2016 призначив розгляд справи у попередньому засіданні на 10.10.2016.

У судовому засіданні, що відбулось 10.10.2016, розпорядник майна заявив клопотання про припинення повноважень керівника боржника, поклавши їх на розпорядника майна до призначення нового органом управління боржника.

Розпорядник майна посилався на бездіяльність керівника Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології" у співпраці з розпорядником майна, що ускладнює та, серед іншого, унеможливлює виконання ним своїх обов'язків та просив суд його задовольнити.

Слід зазначити, що основним завданням процедури розпорядження майном боржника є створення сприятливих економічних умов для переходу до інших судових процедур. При цьому, вживаються заходи для збереження майна (ліквідаційної маси) боржника шляхом застосування спеціальних або традиційних заходів (мораторій на задоволення вимог кредиторів, заборона на ліквідацію або реорганізацію боржника, обмеження на проведення певних майнових дій, призначення посадової контролюючої особи - арбітражного керуючого, тощо).

Розглянувши подане клопотання, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представників учасників провадження у справі, суд встановив, що відповідно до ч. 3 ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", розпорядник майна зобов'язаний: розглядати зави кредиторів про грошові вимоги до боржника, які надійшли в установленому цим Законом порядку; вести реєстр вимог кредиторів; повідомляти кредиторів про результати розгляду їхніх вимог; вживати заходів для захисту майна боржника; аналізувати фінансово- господарську діяльність, інвестиційне становище боржника та його становище на ринках; виявляти (за наявності) ознаки фіктивного банкрутства, доведення до банкрутства, приховування стійкої неспроможності, незаконних дій у разі банкрутства; скликати збори кредиторів та організовувати їх проведення; надавати державному органу з питань банкрутства відомості, необхідні для ведення Єдиного реєстру підприємств, щодо яких порушено справу про банкрутство; надавати господарському суду та комітету кредиторів звіт про свою діяльність, відомості про фінансове становище боржника, пропозиції щодо можливості відновлення платоспроможності боржника; не пізніше двох місяців від дня порушення провадження у справі про банкрутство разом з боржником організувати та забезпечити проведення інвентаризації майна боржника та визначити його вартість; брати участь у розробці плану санації у випадках, передбачених цим Законом, та за можливості проведення санації боржника розробити разом з боржником не пізніше двох місяців від дня порушення провадження у справі про банкрутство план санації боржника та подати його на розгляд комітету кредиторів; виконувати інші функції, передбачені цим Законом.

Статтею 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" у процедурі розпорядження майном за клопотанням розпорядника майна , сторін або інших учасників справи про банкрутство, що містить підтверджені відомості про перешкоджання керівником боржника виконанню повноважень розпорядника майна, а також про вчинення керівником боржника дій, що порушують права та законні інтереси боржника або кредиторів, господарський суд має право відсторонити керівника боржника від посади та покласти виконання його обов'язків на розпорядника майна.

Приписами частин 12,13 статті 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" передбачено, що повноваження керівника боржника та виконавчих органів його управління, покладені на них відповідно до законодавства чи установчих документів, можуть бути припинені в разі, якщо ними не вживаються заходи щодо забезпечення збереження майна боржника, створюються перешкоди діям розпорядника майна чи допускаються інші порушення законодавства.

У разі виявлення зазначених обставин за клопотанням кредиторів або інших учасників справи про банкрутство ухвалою господарського суду повноваження керівника та виконавчих органів управління боржника припиняються, а виконання відповідних обов'язків тимчасово покладається на розпорядника майна до призначення в порядку, визначеному законодавством та установчими документами, нового керівника та виконавчих органів управління боржника.

З аналізу вказаних приписів законодавства слідує, що у разі наявності будь-яких обставин, що свідчать про неправомірність дій керівника боржника, наслідком яких є порушення прав та законних інтересів боржника і кредиторів, господарський суд за відповідною заявою має перевірити дотримання керівником боржника норм чинного законодавства, в тому числі законодавства про банкрутство.

10.10.2016р. до Господарського суду міста Києва звернувся розпорядник майна із клопотанням про відсторонення керівника боржника від виконання ним своїх обов'язків та покладення їх на розпорядника майна. Клопотання обґрунтовано тим, що керівник боржника ухиляється від надання інформації щодо майнових активів підприємства, не допускає розпорядника майна до приміщень боржника, не надає відповідну документацію, що свідчить про перешкоду діяльності розпорядника майна та порушення Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

З наданих суду документів, встановлено, що розпорядник майна боржника арбітражний керуючий Демчук О.М. на виконання вимог ст.22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", звернувся з листом №2-16/296 від 18.08.2016 до керівника боржника про отримання документації та відомостей стосовно діяльності ТОВ "Енергозберігаючі технології".

Як зазначає розпорядник майна, відповідь на вказаний лист не надходила.

Отже, матеріалами справи підтверджується, що розпорядник майна боржника арбітражний керуючий Демчук О.М. вжив залежні від нього заходи, спрямовані на ведення співпраці з керівником боржника з питань, що стосуються виконання функцій розпорядника майна ТОВ "Енергозберігаючі технології" та забезпечення майнових інтересів кредитора, але вони не дали позитивних результатів з причин, які перебувають поза його волею.

Описані вище обставини свідчать про те, що керівником боржника було порушено норми ст. 22 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", щодо фактичного перешкоджання керівником боржника законним діям розпорядника майна, що на думку суду може завдати шкоди його кредиторам та самому підприємству боржника.

Як слідує з норм ст. 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", відсторонення керівника боржника від посади є одним з заходів забезпечення вимог кредиторів.

Відтак, арбітражний керуючий Демчук О.М., обґрунтовуючи заяву про відсторонення керівника боржника, довів суду беззаперечні докази умисного перешкоджання діям розпорядника майна та затягування процесу банкрутства незаконними діями боржника, наслідком яких, відповідно до ст. 18 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", може бути порушено права та законні інтереси боржника і його кредиторів.

На вказаних підставах, керуючись ст. ст. 18, 22 Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (в редакції, чинній на момент порушення справи про банкрутство), ст.ст. 32, 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відсторонити керівника Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології" ОСОБА_2 від займаної ним посади та покласти обов'язки керівника на розпорядника майна боржника арбітражного керуючого Демчука Олександра Миколайовича (Свідоцтво 3226 від 22.02.2013).

2. Зобов'язати ОСОБА_2 у п'ятиденний термін з дня набрання цією ухвалою законної сили передати розпоряднику майна боржника арбітражному керуючому Демчуку Олександру Миколайовичу (Свідоцтво 3226 від 22.02.2013)) печатку, штампи, бухгалтерську та податкову звітність, фінансово-господарську документацію, цінні папери, матеріальні та інші цінності.

3. Зобов'язати Шевченківську районну в м. Києві державну адміністрацію відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців внести до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відомості щодо зміни керівника Товариства з обмеженою відповідальністю "Енергозберігаючі технології" (04053, м. Київ, вул. Артема,21, ідентифікаційний код 20808038).

4. Копію ухвали направити сторонам, органу примусового виконання судових рішень та Шевченківській районній в м. Києві державній адміністрації відділу з питань державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців для її виконання в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження" та Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відповідно.

Суддя А.В. Яковенко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення10.10.2016
Оприлюднено01.11.2016
Номер документу62273613
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/10201/16

Ухвала від 04.09.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Постанова від 31.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 22.08.2017

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 10.10.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 30.09.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 11.07.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

Ухвала від 07.06.2016

Господарське

Господарський суд міста Києва

Яковенко А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні