Рішення
від 25.10.2016 по справі 652/340/16-ц
ВИСОКОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

25.10.16

Справа №652/340/16-ц


2016 р.

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 жовтня 2016 року Високопільський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді - Дригваль В.М.,

за участю секретаря - Гапич В.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт Високопілля цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до фізичної особи підприємця ОСОБА_2, третіх осіб які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору Товариства з обмеженою відповідальністю «Кочубеївка» та Кочубеївської сільської ради об'єднаної територіальної громади Високопільського району Херсонської області про розірвання договору оренди землі, -

В С Т А Н О В И В:

До Високопільського районного суду Херсонської області звернувся ОСОБА_1 із позовною заявою до фізичної особи підприємця ОСОБА_2 та залучених до участі у справі ухвалою суду від 12.08.2016 року третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору Товариство з обмеженою відповідальністю «Кочубеївка» та Кочубеївська сільська рада об'єднаної територіальної громади Високопільського району Херсонської області про розірвання договору оренди землі, свої вимоги позивач обґрунтував тим, що 09.03.2012 року між позивачем та СПД ОСОБА_2, було укладено договір оренди землі, згідно якого позивач надав земельну ділянку, яка належить йому на праві приватної власності згідно державного акту серії НОМЕР_1, в строкове платне користування відповідачу строком на 5 років. Але, починаючи з березня 2015 року і по теперішній час відповідач господарської діяльності із цільового використання орендної земельної ділянки, не здійснює. Дана земельна ділянка у 2015 році і першій половині 2016 року обробляється іншим сільськогосподарським підприємством ТзОВ «Кочубеївка», яке й сплатило вчасно і у повному обсязі позивачу орендну плату. Так, 07.08.2014 року між позивачем та ТзОВ «Кочубеївка» в особі його директора ОСОБА_2, було укладено на п'ять років договір оренди землі на ту ж саму земельну ділянку, яку вже орендував СПД ОСОБА_2 за договором оренди землі від 09.03.2012 року. Отже, орендар СПД ОСОБА_2 добровільно усунувся та припинив використання земельної ділянки за цільовим призначенням відповідно до договору оренди від 09.03.2012 року з передачею цієї функції юридичній особі ТзОВ «Кочубеївка», а також внесення останнім орендної плати за користування земельною ділянкою, що є істотним порушенням відповідачем вимог Закону «Про оренду землі», щодо безпосереднього використання спірної земельної ділянки та внесення за неї орендної плати, що є підставою для розірвання договору. Просить суд, розірвати договір оренди землі від 09.03.2012 року, укладений між ОСОБА_1 та ФОП ОСОБА_2, зареєстрований у Кочубеївській сільській раді НОМЕР_2 від 26.03.2013 року та у Відділі Держкомзему у Високопільському районі Херсонської області 28.12.2012 року НОМЕР_3; стягнути з відповідача судові витрати в розмірі 551,20 грн.

Позивач ОСОБА_1 та його представник за довіреністю ОСОБА_3 (а.с.27) в судовому засіданні позовні вимоги підтримали в повному обсязі з підстав викладених у позовній заяві, просять суд їх задовольнити в судовому порядку. При цьому позивач додатково пояснив, що його волевиявлення про укладення договору оренди земельної ділянки з ТОВ «Кочубеївка» було добровільним та він не бажає співпрацювати з ФОП ОСОБА_2, тому і просить розірвати договір оренди земельної ділянки з ОСОБА_2

Відповідач ОСОБА_2 та його представник за довіреністю ОСОБА_4(а.с.32), в судовому засіданні позовні вимоги не визнали просять суд відмовити у задоволенні позову, надавши про це письмові заперечення (а.с.48-49), при цьому позивач у своїх поясненнях не заперечує, що при укладанні нового договору з ОСОБА_1, підписаний від імені останнього сестрою, але він, як директор ТОВ «Кочубеївка» на момент підписання договору, не зауважив про це у договорі, оскільки не знав цього, а також при наданні нового договору на реєстрацію не повідомив державного реєстратора про наявність зареєстрованих договорів оренди попередніх укладених з ним, як із фізичною особою підприємцем, та які не були розірвані. Не заперечує той факт, що не сплачує орендну плату через фінансові ускладнення та не обробляє земельну ділянку, оскільки вона перебуває у обробітку ТОВ «Кочубеївка».

Представник третьої особи, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору ТзОВ «Кочубеївка», директор ОСОБА_5, не заперечує проти задоволення позовних вимог позивача.

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Кочубеївська сільська рада об'єднаної територіальної громади Високопільського району Херсонської області надала до суду заяву, в якій не заперечують проти задоволення позову та просять провести розгляд справи у відсутності представника (а.с.42).

Заслухавши сторони, представників сторін, вивчивши та дослідивши в судовому засіданні матеріали справи, судом встановлено:

- із копії договору оренди землі від 09.03.2012 року (а.с.6-7) вбачається, що між ОСОБА_1 та СПД ОСОБА_2 укладено договір про оренду земельної ділянки загальною площею 4,79 гектарів, договір укладено на п'ять років, тобто до 09.03.2017 року, з орендною платою у вигляді грошової форми оплати в розмірі 2000,00 + 771,47 грн., у термін з 15.08. до 30.11. кожного року. Договір зареєстровано у Відділі Держкомзему у Високопільському районі 28.12.2012 року та у Кочубеївській сільській раді Високопільського району Херсонської області 26.03.2013 року. Пунктом 32 даного Договору передбачено, що розірвання договору в односторонньому порядку допускається у разі невиконання орендарем обов'язку своєчасно та в повному обсязі сплачувати орендну плату, а також за невиконання орендарем умов використання земельної ділянки, передбачених п.15 договору.

- Із копії паспорту (а.с.9) вбачається, що ОСОБА_1 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 в селі Кочубеївка Високопільського району Херсонської області, зареєстрований в АДРЕСА_2 та має ІПН-НОМЕР_4 (а.с.10).

- Із копії договору оренди землі від 07.08.2014 року та акту про передачу та прийом земельної ділянки №9/1 від 07.08.2014 року (а.с.11-15, 17) вбачається, що між ОСОБА_1 та ТзОВ «Кочубеївка в особі директора ОСОБА_2 укладено договір про оренду земельної ділянки загальною площею 4,79 гектарів, договір укладено на п'ять років, тобто до 07.08.2019 року, з орендною платою у вигляді грошової форми оплати в розмірі 3% від вартості землі, у термін з 15.08. до 30.11. кожного року. Договір зареєстровано 20.11.2014 року в реєстрі речових прав на нерухоме майно, згідно копії витягу (а.с.16) де зазначено, що Орендарем є ТзОВ «Кочубеївка», Орендодавцем є ОСОБА_1.- - Із копії видаткового касового ордеру від 09.11.2015 року (а.с.18) вбачається, що ТзОВ «Кочубеївка» здійснило виплату на користь ОСОБА_1 коштів в розмірі 3427,29 грн. в рахунок плати за оренду землі за 2015 рік.

- Із копії державного акту серії НОМЕР_5 (а.с.19) вбачається, що ОСОБА_1 належить на праві приватної власності земельна ділянка площею 4,79 гектарів, для сільськогогосподарського товарного виробництва, розташованої на території Кочубеївської сільської ради Високопільського району Херсонської області.

Відповідно до ст.60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ст.61 ЦПК України. Докази подаються сторонами та іншими особами які беруть участь у справі. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб які беруть участь у справі виник спір. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Згідно ст.203 ЦК України, ч 1. Зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам. ч.2. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності. ч.3. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі. ч.4. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом. ч.5. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним…

Згідно ст.207 ЦК України, ч. 2. Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами). Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства, та скріплюється печаткою. ч. 3. Використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронного підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

Статтею 210 ЦК України, передбачено, що правочин підлягає державній реєстрації лише у випадках, встановлених законом. Такий правочин є вчиненим з моменту його державної реєстрації. Перелік органів, які здійснюють державну реєстрацію, порядок реєстрації, а також порядок ведення відповідних реєстрів встановлюються законом.

Згідно ст. 651 ЦК України, зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

Згідно ст.792 ЦК України, ч.1. За договором найму (оренди) земельної ділянки наймодавець зобов'язується передати наймачеві земельну ділянку на встановлений договором строк у володіння та користування за плату. Земельна ділянка може передаватись у найм разом з насадженнями, будівлями, спорудами, водоймами, які знаходяться на ній, або без них. ч.2. Відносини щодо найму (оренди) земельної ділянки регулюються законом.

Статтями 13 та 14 Закону України «Про оренду землі» (в редакції, що діяла на момент державної реєстрації Договору оренди землі), зазначено, що договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства. Договір оренди землі укладається у письмовій формі і за бажанням однієї із сторін може бути посвідчений нотаріально.

Відповідно до ст.15 цього Закону, істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, форм платежу, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату; умови використання та цільове призначення земельної ділянки, яка передається в оренду; умови збереження стану об'єкта оренди; умови і строки передачі земельної ділянки орендарю; умови повернення земельної ділянки орендодавцеві; існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земельної ділянки; визначення сторони, яка несе ризик випадкового пошкодження або знищення об'єкта оренди чи його частини; відповідальність сторін; умови передачі у заставу та внесення до статутного фонду права оренди земельної ділянки. Відсутність у договорі оренди землі однієї з істотних умов, передбачених цією статтею, а також порушення вимог статей 4-6, 11, 17, 19 цього Закону є підставою для відмови в державній реєстрації договору оренди, а також для визнання договору недійсним відповідно до закону. Невід'ємною частиною договору оренди землі є: план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду; кадастровий план земельної ділянки з відображенням обмежень (обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів; акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); акт приймання-передачі об'єкта оренди; проект відведення земельної ділянки у разі його розроблення згідно із законом. Договір оренди може передбачати надання в оренду декількох земельних ділянок, які знаходяться у власності одного орендодавця.

Згідно ст.16 Закону, укладення договору оренди земельної ділянки із земель приватної власності здійснюється за згодою орендодавця та особи, яка згідно із законом вправі набувати право оренди на таку земельну ділянку. Укладення договору оренди земельної ділянки може бути здійснено на підставі цивільно-правового договору або в порядку спадкування. Статтею 17 цього Закону, зазначено, що передача об'єкта оренди орендарю здійснюється орендодавцем у строки та на умовах, що визначені у договорі оренди землі, за актом приймання-передачі.

Відповідно до ст.18 цього Закону, договір оренди землі набирає чинності після його державної реєстрації.

В ході розгляду справи по суті, судом встановлено, що позивачу на праві приватної власності належить земельна ділянка згідно державного акту про право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_1, площею 4.79 га., яка розташована на території Кочубеївської сільської ради Високопільського району Херсонської області (а.с.19). 09.03.2012 року між ОСОБА_1 та відповідачем СПД ОСОБА_2, було укладено договір оренди земельної ділянки (а.с.6-7), за умовами якого, позивач надав, а відповідач прийняв в строкове платне користування строком на 5 років земельну ділянку, за користування якої відповідач вносить орендну плату у грошовій формі 2000,00 + 771,47 грн. на рік, у термін від 15 серпня до 30 листопада кожного року. Зазначений договір оренди було зареєстровано у Відділі Держкомзему у Високопільському районі Херсонської області від 28.12.2012 року за НОМЕР_3, а також проведено його реєстрацію у Кочубеївській сільській раді Високопільського району Херсонської області від 26.03.2013 року за НОМЕР_2 (а.с.7 на звороті).

Крім того, 07.08.2014 року між ОСОБА_1 та ТзОВ «Кочубеївка», в особі директора ОСОБА_2, укладено договір про оренду земельної ділянки загальною площею 4,79 гектарів, договір укладено на п'ять років, тобто до 07.08.2019 року, з орендною платою у вигляді грошової форми оплати в розмірі 3% від вартості землі, у термін з 15.08. до 30.11. кожного року (а.с.11-15, 17). Договір зареєстровано 20.11.2014 року в реєстрі речових прав на нерухоме майно, згідно копії витягу (а.с.16) де зазначено, що Орендарем є ТзОВ «Кочубеївка», а Орендодавцем є ОСОБА_1. Але, з моменту укладення договору та до теперішнього часу відповідач не приступив до обробітку земельної ділянки, орендну плату, відповідно до умов договору не вносив. Тому, на даний час спірна земельна ділянка обробляється іншим сільськогосподарським підприємством, а саме ТзОВ «Кочубеївка», згідно договору оренди землі від 07.08.2014 року (а.с.11-15, 16, 17) та відповідно вносить орендодавцю (позивачу у справі) відповідну орендну плату, про що свідчить копія видаткового касового ордеру від 09.11.2015 року (а.с.18), з якої з'ясовано, що позивач отримав від ТзОВ «Кочубеївка» плату за оренду землі в розмірі 3427,29 грн. за 2015 рік.

Суд відповідно до ст.11 ЦПК України розглядає цивільні справи в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів сторін та інших осіб, які беруть участь у справі.

Відповідно до п.«д» ч.1 ст.141 ЗК України підставою для припинення права користування земельною ділянкою є систематична несплата орендної плати, тому підставою для розірвання договору оренди землі є систематичність несплати орендної плати (згідно норм права це два і більше разів), в даному випадку орендна плата не виплачувалася в належному розмірі позивачу, земельна ділянка знаходиться в обробітку ТОВ «Кочубеївка» яке і сплачує позивачу орендну плату та податки до бюджету, що підтверджується відповідними доказами (а.с.11-15, 16, 17, 18).

Аналогічна правова позиція встановлена Верховним Судом України в Постанові від 12.12.2012 року у справі №6-146цс12.

Також, орендар земельної ділянки має право самостійно господарювати на землі з дотриманням умов договору оренди землі (стаття 25 Закону України «Про оренду землі»), а орендодавець, відповідно до частини першої статті 24 Закону України «Про оренду землі», має право вимагати від орендаря безпосереднього використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди та своєчасного внесення орендної плати.

За змістом частини першої статті 32 Закону України «Про оренду землі» договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору.

Суд, встановив, що з дня укладення договору оренди земельної ділянки з ТОВ «Кочубеївка», тобто з 07.08.2014 року, який зареєстровано в державній реєстраційній службі 18.11.2016 року, СПД ОСОБА_2 самоусунувся від виконання своїх прав та обов'язків пов'язаних з договором оренди землі, з ним, як із фізичною особою підприємцем, господарської діяльності із цільового використання орендованої земельної ділянки не здійснював, ця земельна ділянка оброблялась іншим сільськогосподарським підприємством, а саме ТОВ «Кочубеївка», яке й виплачувало орендодавцю орендну плату за договором від 07.08.2014 року, а тому суд, приходить до висновку про порушення відповідачем визначених Законом України «Про оренду землі» та договором оренди землі від 09.03.2012 року прав орендодавця (позивача у справі).

Аналогічна правова позиція встановлена Верховним Судом України в Постанові від 12.02.2014 року у справі №6-166цс13 та Постанові від 19.03.2014 року по справі №6-15цс14.

Крім того, відповідно до ст.60 ЦПК України, відповідач не надав до суду жодних доказів, які б свідчили, про сплату оренди чи обробітку земельної ділянки, на підставі чого, суд приходить до висновку, що відповідач на підтвердження своїх заперечень не довів в судовому засіданні кожну обставину на яку він посилається у своїх запереченнях, а тому такі заперечення згідно ст.59 ЦПК України, суд до уваги не приймає.

Тому суд вважає, що вимоги позивача про розірвання договору оренди земельної ділянки є обґрунтованим, оскільки орендарем були порушені вимоги статей 24, 25 Закону «Про оренду землі», що відповідно до статті 32 зазначеного Закону є підставою для розірвання укладеного договору.

Статтею 32 Закону України «Про оренду землі» передбачено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених договором. У відповідності зі ст.526 Цивільного кодексу України зобов'язання повинні виконуватися належним чином і у встановлений термін відповідно до умов договору. Згідно ст.610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

За таких обставин, суд робить висновок, що відповідач неналежним чином виконував свої зобов'язання за договором оренди землі від 09.03.2012 року, а тому це є підставою для задоволення позовних вимог щодо розірвання договору оренди землі укладеного 09.03.2012 року між ОСОБА_1 та СПД ОСОБА_2

Крім того згідно ст.88 ЦПК України із відповідача на користь позивача підлягають стягненню судові витрати, які складаються із сплаченого та документально підтвердженого судового збору в розмірі 551,20 грн. (а.с.1).

На підставі викладеного, п.«д» ч.1 ст.141 ЗК України, ст.ст.203, 207, 210, 526, 610, 651, ст. 792 ЦК України, ст.ст.13, 14, 15, 16, 17, 18, 24, 25, 32 Закону України «Про оренду землі» (із змінами та доповненнями), керуючись ст.ст.8, 10, 11, 57, 58, 60, 88, 213, 214, 215 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до фізичної особи підприємця ОСОБА_2, третіх осіб які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору Товариства з обмеженою відповідальністю «Кочубеївка» та Кочубеївської сільської ради об'єднаної територіальної громади Високопільського району Херсонської області про розірвання договору оренди землі - задовольнити.

Розірвати договір оренди земельної ділянки від 09 березня 2012 року, укладеного між ОСОБА_1 та фізичною особою підприємцем ОСОБА_2, зареєстрованого у Кочубеївській сільській ради Високопільського району Херсонської області від 26 березня 2013 року за НОМЕР_2 та у Відділі Держкомзему у Високопільському районі Херсонської області від 28 грудня 2012 року за НОМЕР_3.

Стягнути з фізичної особи підприємця ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_2, (ІПН-НОМЕР_6), що мешкає за адресою: АДРЕСА_1, на користь ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_3, (ІПН-НОМЕР_4), мешканця АДРЕСА_2, сплачений судовий збір в розмірі 551 (п'ятсот п'ятдесят одна) грн. 20 коп.

На рішення може бути подано апеляційну скаргу до апеляційного суду Херсонської області протягом десяти днів, починаючи з дня проголошення рішення, через Високопільський районний суд Херсонської області.

Суддя В.М. Дригваль

СудВисокопільський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення25.10.2016
Оприлюднено03.11.2016
Номер документу62290149
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —652/340/16-ц

Рішення від 25.10.2016

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дригваль В. М.

Ухвала від 12.08.2016

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дригваль В. М.

Ухвала від 15.07.2016

Цивільне

Високопільський районний суд Херсонської області

Дригваль В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні