Ухвала
від 27.10.2016 по справі 912/3646/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

УХВАЛА

27 жовтня 2016 року Справа № 912/3646/16

Господарський суд Кіровоградської області у складі судді Шевчук О.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу №912/3646/16

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Інтер-Контакт-Агро",

до Головного управління Держгеокадастру у Кіровоградській області,

про визнання договору поновленим

за участю представників позивача - ОСОБА_1, довіреність від 24.10.2016 та ОСОБА_2, довіреність від 24.10.2016;

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Інтер-Контакт-Агро" звернулося до господарського суду з позовною в якій просить суд:

- визнати поновленим договір оренди земельної ділянки (державної форми власності) сільськогосподарського призначення загальною площею 431,7666 га, яка розташована в адміністративних межах Верблюзької сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області, укладеного 19.01.2006 між Новгородкіською районною державною адміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю "Інтер-Контакт-Агро", зареєстрованого Новгородківським районним відділом філії ДП "Центр ДЗК при Державному Комітеті України по земельних ресурсах" 31.01.2006 за № 12 та той самий строк (5 років) і на тих самих умовах, які були передбачені договором, з покладенням витрат по сплаті судового збору на відповідача.

Ухвалою від 06.10.2016 господарський суд прийняв позовну заяву до розгляду, порушив провадження у справі, справу призначив до розгляду у судовому засіданні 27.10.2016 та витребував від сторін необхідні для розгляду справи по суті докази.

24.10.2016 позивачем подано до господарського суду заяву про забезпечення позову, відповідно до якої останній просить суд вжити заходів до забезпечення позову шляхом заборони відповідачу вчиняти дії спрямовані на передачу в будь-який спосіб права оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва загальною площею 431,7666 га (кадастрові номери 3523480400:02:002:9013, 3523480400:02:002:9015, 3523480400:02:002:9012, 3523480400:02:002:9014), яка розташована в межах Верблюзької сільської ради Новгорордківського району Кіровоградської області, а саме: встановлення стартового розміру річної орендної плати; визначення виконавця земельних торгів та підписання із ним договору на проведення торгів; на передачу виконавцю земельних торгів документів та матеріалів на лот; визначення дати та місця проведення земельних торгів; оголошення про проведення торгів, проведення торгів; розміщення на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин, відеозапису торгів та повідомлення про їх результати за кожним лотом; укладання договору оренди земельних ділянок.

У судовому засіданні 27.10.2016 представники позивача підтримали позов в повному обсязі та наполягають на задоволенні заяви про забезпечення позову.

Поряд з цим, позивачем до початку розгляду справи по суті подано до господарського суду заяву про зміну предмету позову, відповідно до якої позивач просить суд визнати:

- поновленим договір оренди земельної ділянки (державної форми власності) сільськогосподарського призначення загальною площею 431,7666 га, яка розташована в адміністративних межах Верблюзької сільської ради Новгородківського району Кіровоградської області, укладеного 19.01.2006 між Новгородкіською районною державною адміністрацією та Товариством з обмеженою відповідальністю "Інтер-Контакт-Агро", зареєстрованого Новгородківським районним відділом філії ДП "Центр ДЗК при Державному Комітеті України по земельних ресурсах" 31.01.2006 за № 12 та той самий строк (5 років) і на тих самих умовах, які були передбачені договором;

- укладеною між Головним управлінням Держгеокадастру у Кіровоградський області та Товариством з обмеженою відповідальністю "Інтер-Контакт-Агро" додаткову угоду до договору оренди земельної ділянки від 19.01.2006, зареєстрованого Новгородківським районним відділом філії ДП "Центр ДЗК при Державному Комітеті України по земельних ресурсах" 31.01.2006 за № 12 на умовах викладених в заяві про уточнення позовних вимог.

При вирішенні питання про прийняття заяви про зміну предмету позову господарський суд враховує наступне.

Відповідно до статті 22 Господарського процесуального кодексу України позивач вправі до початку розгляду справи по суті змінити предмет або підставу позову.

При цьому, господарський суд враховує положення постанови пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", пунктом 3.11 якої визначено, що ГПК, зокрема статтею 22 цього Кодексу, не передбачено права позивача на подання заяв (клопотань) про "доповнення" або "уточнення" позовних вимог, або заявлення "додаткових" позовних вимог і т.п. Тому в разі надходження до господарського суду однієї із зазначених заяв (клопотань) останній, виходячи з її змісту, а також змісту раніше поданої позовної заяви та конкретних обставин справи, повинен розцінювати її як:

- подання іншого (ще одного) позову, чи

- збільшення або зменшення розміру позовних вимог, чи

- об'єднання позовних вимог, чи

- зміну предмета або підстав позову.

У будь-якому з таких випадків позивачем має бути додержано правил вчинення відповідної процесуальної дії, а недотримання ним таких правил тягне за собою процесуальні наслідки, передбачені ГПК та зазначені в цій постанові.

Збільшено (чи зменшено) може бути лише розмір вимог майнового характеру. Якщо в заяві позивача йдеться про збільшення розміру немайнових вимог (наприклад, про визнання недійсним ще одного акта крім того, стосовно якого відповідну вимогу вже заявлено), то фактично також йдеться про подання іншого позову.

Господарський суд враховує, що під предметом позову розуміється певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Відтак зміна предмета позову означає зміну вимоги, з якою позивач звернувся до відповідача

Оцінюючи подану позивачем заяву про зміну предмету позову, господарський суд прийшов до висновку, що останнім не змінено предмет позову, а доповнено позов ще однією вимогою немайнового характеру, що не відповідає положенням статті 22 Господарського процесуального кодексу України та пунктам 3.11., 3.12. постанови пленуму Вищого господарського суду України №18 від 26.12.2011 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції".

З огляду на викладене господарський суд не приймає до розгляду заяву позивача про зміну предмета позову та продовжує розгляд позову в редакції первісно поданої позовної заяви.

Господарським судом також враховується, що позивач на виконання вимог ухвали суду надав обґрунтування необхідності залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача - Новгородківської районної державної адміністрації.

Відповідно до частини 1 статті 27 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до прийняття рішення господарським судом, якщо рішення з господарського спору може вплинути на їх права або обов'язки щодо однієї з сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за клопотанням сторін, прокурора. Якщо господарський суд при прийнятті позовної заяви, вчиненні дій по підготовці справи до розгляду або під час розгляду справи встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права і обов'язки осіб, що не є стороною у справі, господарський суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору.

З огляду на наявні матеріали справи, враховуючи позицію позивача та вимоги статті 27 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд вважає за необхідне залучити - Новгородківську районну державну адміністрацію до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Господарський суд, дослідивши наявні в матеріалах справи документи дійшов висновку про необхідність витребування нових доказів для повного, всебічного та об'єктивного розгляду спору.

Враховуючи залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимоги на предмет спору на стороні відповідача, необхідність витребування нових доказів, неподання відповідачем витребуваних доказів, господарський суд вважає за необхідне відкласти розгляд справи та заяви про забезпечення позову на підставі пунктів 2, 3 частини 1 статті 77 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись статтями 22, 27, 77, 86 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1. Залучити до участі у справі Новгородківську районну державну адміністрацію в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

2. Відкласти розгляд справи до 15.11.2016 о 14:00 год.

3. Засідання провести в приміщенні господарського суду Кіровоградської області за адресою: м. Кропивницький, вул. В. Чорновола, 29/32, 2-й поверх, каб. № 205.

4. Зобов'язати сторони надати господарському суду до дня судового засідання в повному обсязі докази в обґрунтування своїх доводів, в тому числі:

позивача: належне правове обґрунтування заяви про забезпечення позову з урахуванням предмету спору у даній справі, а також статей 66, 67 Господарського процесуального кодексу України та Закону України "Про виконавче провадження".

відповідача: відзив на позов та докази його направлення позивачу; докази, які підтверджують доводи викладені у відзиві; належне правове обґрунтування відмови позивачу в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі про його поновлення у строк, передбачений частинами 5 та 8 статті 33 Закону України "Про оренду землі"; докази вручення (направлення) відповідачу листа від 03.02.2016 №Т-950/0-1043/0/6-16; письмове пояснення щодо того, чи надавалась у власність (в користування) третім особам орендована позивачем земельна ділянка після закінчення строку дії договору договору оренди земді від 19.01.2006;

третю особу - письмово викладену позицію щодо поданого позову.

5. Копії ухвали направити Головному управлінню Держгеокадастру у Кіровоградській області (25030, м. Кропивницький, вул. Академіка Корольова, 26) та Новгородківській районній державній адміністрації (Кіровоградська область, смт. Норвгородка, вул. Криворізька, 11).

Суддя О.Б. Шевчук

Дата ухвалення рішення27.10.2016
Оприлюднено02.11.2016
Номер документу62314663
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору поновленим

Судовий реєстр по справі —912/3646/16

Ухвала від 07.02.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 01.02.2017

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 19.12.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Ухвала від 30.11.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 15.11.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

Ухвала від 27.10.2016

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Шевчук О.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні