Постанова
від 27.10.2016 по справі 804/3757/16
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 вересня 2016 року Справа № 804/3757/16

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі:

головуючий суддя - Ляшко О.Б.,

розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпро адміністративну справу за адміністративним позовом ОСОБА_1 до Державного реєстратора відділу Державної реєстрації Синельниківської райдержадміністрації Солонини Андрія Леонідовича, третя особа: ОСОБА_3, про визнання протиправними та скасування реєстраційних дії, -

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1 (надалі - Позивач) звернувся до Державного реєстратора відділу Державної реєстрації Синельниківської райдержадміністрації Солонини Андрія Леонідовича, третя особа: ОСОБА_3, в якому просить:

1. Визнати протиправною та скасувати реєстраційну дію № 12341070015000287 від 09 червня 2016 року про зміну додаткової інформації, зміни керівника юридичної особи, проведену Солониною Андрієм Леонідовичем.

2. Визнати протиправною та скасувати реєстраційну дію № 12341050017000287 від 09 червня 2016 року про зміну статутного або складеного капіталу, зміна складу або інформації про засновників, проведену Солониною Андрієм Леонідовичем.

Позовні вимоги ґрунтуються на тому, що державним реєстратором проігноровано вимоги Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» при вчиненні реєстраційної дії, оскільки відповідачу було надано не повний пакет документів для проведення державної реєстрації змін, а саме: додаткової інформації, зміни керівника юридичної особи, статутного або складеного капіталу, зміна складу або інформації про засновників ТОВ «Альянс «Еко».

Позивач надав заяву про розгляд справи в письмовому провадженні. Просив задовольнити позовні вимоги в повному обсязі.

Представники відповідачів та третьої особи в судове засідання не з'явилися, про дату, час та місце судового розгляду повідомлялися належним чином, що підтверджено матеріалами справи.

Відповідно до ч.6 ст.128 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо немає перешкод для розгляду справи у судовому засіданні, визначених цією статтею, але прибули не всі особи, які беруть участь у справі, хоча і були належним чином повідомлені про дату, час і місце судового розгляду, суд має право розглянути справу у письмовому провадженні у разі відсутності потреби заслухати свідка чи експерта.

З огляду на викладене, суд дійшов висновку про можливість розгляду справи за відсутності сторін, в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, з'ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтуються вимоги позову, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступні обставини справи та надав їм правову оцінку.

Відповідно до витягу з ЄДР, сформованого на запит від 10.06.2016 за № 1001019889 станом на 08.06.2016 в графі засновників ТОВ «ТОРГОВИЙ ДІМ «АЛЬЯНС» ЕКО» вказана інформація: перелік засновників (учасників) юридичної особи, у тому числі прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання, якщо засновник - фізична особа; найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код юридичної особи, якщо засновник - юридична особа:

ОСОБА_1, індекс 53080, АДРЕСА_1, розмір внеску до статутного фонду - 283870.00 грн.; КІНЦЕВИЙ БЕНЕФІЦІАРНИЙ ВЛАСНИК (КОНТРОЛЕР) - ОСОБА_1 УКРАЇНА, НОМЕР_1, АДРЕСА_1.

А в даних про розмір статутного капіталу (статутного або складеного капіталу) та про дату закінчення його формування: 283870.00 грн., 10.02.2009.

В даних про керівника товариства: ОСОБА_1, 07.06.2013 (Без обмежень, згідно статуту) - керівник, ОСОБА_1, 07.06.2013 (без обмежень, згідно Статуту) - підписант.

08.06.2016 ОСОБА_3 звернулася до відділу Державної реєстрації Синельниківської райдержадміністрації з заявою про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, щодо зміни додаткової інформації, зміни керівника юридичної особи, статутного або складеного капіталу, зміни складу або інформації про засновників ТОВ «Альянс «Еко».

Згідно витягу з ЄДР сформованого на запит від 10.06.2016 за №1001019835, станом на 10.06.2016, у складі засновників підприємства вказана ОСОБА_3, індекс 53080, АДРЕСА_1, яка згідно витягу внесла 463156.00 грн. до статутного капіталу товариства.

Крім того, зазначена особа вказана у графі керівника підприємства з 17.01.2016 року.

Останніми реєстраційними діями були: 09.06.2016 12341070015000287; Солонина Андрій Леонідович; Синельниківська районна державна адміністрація Дніпропетровської області; зміна додаткової інформації, зміна керівника юридичної особи Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи; 09.06.2016 12341050017000287; Солонина Андрій Леонідович; Синельниківська районна державна адміністрація Дніпропетровської області; зміна статутного або складеного капіталу, зміна складу або інформації про засновників.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам суд зазначає наступне.

Згідно положень ч.4 ст.7 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі, у тому числі змін до установчих документів юридичної особи, подаються такі документи:

1) заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі;

2) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про зміни, що вносяться до Єдиного державного реєстру, крім внесення змін до інформації про кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) юридичної особи, у тому числі кінцевих бенефіціарних власників (контролерів) її засновника, якщо засновник - юридична особа, про місцезнаходження та про здійснення зв'язку з юридичною особою;

3) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) протоколу засідання керівного органу громадського формування, на якому відповідно до установчого документа було скликано засідання вищого органу управління, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування;

4) документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення відповідно до статуту громадського формування про внесення змін до Єдиного державного реєстру, - у разі державної реєстрації змін до відомостей про громадське формування;

5) відомості про керівні органи громадського формування (ім'я, дата народження керівника, членів інших керівних органів, реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), посада, контактний номер телефону та інші засоби зв'язку) - у разі внесення змін до складу керівних органів;

6) документ, що підтверджує реєстрацію іноземної особи в країні її місцезнаходження (витяг із торговельного, банківського, судового реєстру тощо), - у разі змін, пов'язаних із входженням до складу засновників юридичної особи іноземної юридичної особи;

7) документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону;

8) установчий документ юридичної особи в новій редакції - у разі внесення змін, що містяться в установчому документі;

9) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) передавального акта - у разі внесення змін, пов'язаних із внесенням даних про юридичну особу, правонаступником якої є зареєстрована юридична особа;

10) примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов'язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи.

Судом встановлено, що підставою звернення ОСОБА_3 до відділу Державної реєстрації Синельниківської райдержадміністрації з заявою про державну реєстрацію змін став протокол № 01/17 позачергових загальних зборів учасників ТОВ «Торговий дім «Альянс «Еко», код ЄДРПОУ 36354171, від 17.01.2016.

При цьому, згідно Висновку експертизи № 13/1.1-334 від 21.07.2016, проведеної в рамках кримінального провадження, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань від 10.06.2016 за №12016040390000972, встановлено, що підписи від імені ОСОБА_1 в графах: „Голова загальних зборів", „Секретар загальних зборів" протоколу №01/17 позачергових загальних зборів учасників товариства з обмеженою відповідальністю „Торговий дім „АЛЬЯНС" ЕКО" від 17.01.2016 - виконані не ОСОБА_1, а іншою особою.

Позивач звернувся до державного реєстратора Синельниківської міської ради для надання можливості ознайомитися з документами, які були надані для проведення зазначених реєстраційних дій щодо змін. На що отримав відповідь про те, що зазначені документи доступні лише для перегляду в електронному вигляді, та доступ до них є обмеженим.

Реєстратором Солониною А.Л. було зазначено, що для проведення відповідних реєстраційних дій ОСОБА_3 були надані реєстраційна картка (заява), статут в новій редакції, а також протокол загальних зборів учасників ТОВ «Торговий дім «Альянс «Еко», код ЄДРПОУ 36354171. Вказані обставини також підтверджені копією документів реєстраційної справи, яка була надана на вимогу суду.

Таким чином, судом встановлено, що в порушення ч.4 ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», реєстратору не було надано:

1. документ про сплату адміністративного збору - у випадках, передбачених статтею 36 цього Закону;

2. примірник оригіналу (нотаріально засвідчена копія) рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про вихід із складу засновників (учасників) та/або заява фізичної особи про вихід із складу засновників (учасників), та/або договору, іншого документа про перехід чи передачу частки засновника (учасника) у статутному (складеному) капіталі (пайовому фонді) юридичної особи, та/або рішення уповноваженого органу управління юридичної особи про примусове виключення із складу засновників (учасників) юридичної особи або ксерокопія свідоцтва про смерть фізичної особи, судове рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою - у разі внесення змін, пов'язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи.

З огляду на викладені вище обставини, судом встановлено, що Державний реєстратор відділу Державної реєстрації Синельниківської райдержадміністрації Солонина Андрій Леонідович неправомірно вчинив реєстраційні дії № 12341070015000287 від 09 червня 2016 року про зміну додаткової інформації, зміни керівника юридичної особи, та № 12341050017000287 від 09 червня 2016 року про зміну статутного або складеного капіталу, зміна складу або інформації про засновників, оскільки документи для реєстрації були подані не в повному обсязі, а протокол загальних зборів учасників ТОВ «Торговий дім «Альянс «Еко» № 01/17 від 17.01.2016, що був підставою для внесення змін, є фіктивним.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

В силу ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Оскільки, відповідач Державний реєстратор відділу Державної реєстрації Синельниківської райдержадміністрації Солонина Андрій Леонідович, як суб'єкт владних повноважень, діяв не на підставі та не у спосіб, що передбачені Конституцією України, Законами України та іншими нормативно-правовими актами, суд вважає за необхідне задовольнити позовні вимоги ОСОБА_1.

Згідно ч. 1 ст. 94 КАС України, якщо судове рішення ухвалене на користь сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, суд присуджує всі здійснені нею документально підтверджені судові витрати за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав стороною у справі, або якщо стороною у справі виступала його посадова чи службова особа.

У зв'язку з викладеним, суд вважає за необхідне стягнути за рахунок бюджетних асигнувань відділу Державної реєстрації Синельниківської райдержадміністрації на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 2204,21 грн. (дві тисячі двісті чотири гривні 21 коп.).

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Державного реєстратора відділу Державної реєстрації Синельниківської райдержадміністрації Солонини Андрія Леонідовича, третя особа: ОСОБА_3 - задовольнити.

Визнати протиправною та скасувати реєстраційну дію № 12341070015000287 від 09 червня 2016 року про зміну додаткової інформації, зміни керівника юридичної особи, проведену Державним реєстратором відділу Державної реєстрації Синельниківської райдержадміністрації Солониною Андрієм Леонідовичем.

Визнати протиправною та скасувати реєстраційну дію № 12341050017000287 від 09 червня 2016 року про зміну статутного або складеного капіталу, зміна складу або інформації про засновників, проведену Державним реєстратором відділу Державної реєстрації Синельниківської райдержадміністрації Солониною Андрієм Леонідовичем.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань відділу Державної реєстрації Синельниківської районної державної адміністрації Дніпропетровської області на користь ОСОБА_1 судовий збір у розмірі 2204,21 грн. (дві тисячі двісті чотири гривні 21 коп.).

Апеляційна скарга на постанову суду подається до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня отримання копії повного тексту постанови. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова суду, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Суддя О.Б. Ляшко

Дата ухвалення рішення27.10.2016
Оприлюднено03.11.2016

Судовий реєстр по справі —804/3757/16

Постанова від 27.10.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 15.08.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 15.08.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 15.09.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 01.08.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 01.08.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 19.07.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 01.08.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 19.07.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

Ухвала від 19.07.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ляшко Олег Борисович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні