Рішення
від 02.11.2016 по справі 173/1314/16-ц
ВЕРХНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №173/1314/16-ц

Провадження №2-о/173/98/2016

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 листопада 2016 р. Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

У складі: головуючої судді - Петрюк Т.М.

При секретарі - Рудовій Л.В.

народних засідателів - Ляшенко А.М., Коротких О.Р.

Розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Верхньодніпровську цивільну справу за заявою Комунального закладу «Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат № 2» Дніпропетровської обласної ради» заінтересована особа: Верхньодніпровська міська рада про визнання фізичної особи - ОСОБА_1 недієздатною та встановлення над ОСОБА_1 опіки,-

ВСТАНОВИВ:

До суду звернувся заявник КЗ «Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат № 2» Дніпропетровської обласної ради» заінтересована особа: Верхньодніпровська міська рада з заявою про визнання фізичної особи - ОСОБА_1 недієздатною та встановлення опіки над ОСОБА_1 посилаючись на наступне: у КЗ «Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат № 2» ДОР» перебуває підопічний ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Згідно висновку МСЕК (довідка серії 12 ААА № 433399 від 27.04.2016 року) йому встановлена ДРУГА група інвалідності. Він визнаний інвалідом з дитинства.

У зв'язку зі станом здоров'я з 09.07.2002 року він перебуває у Верхньодніпровському дитячому будинку-інтернаті № 2 на повному державному забезпеченні.

ОСОБА_1 має нечітке уявлення про навколишній світ, читати та писати не вміє, знає окремі літери. Самостійно може виконувати побутові та трудові доручення лише частково.

За станом здоров'я ОСОБА_1 не може самостійно здійснювати свої права, в зв'язку з чим КЗ «Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат № 2» звертається до суду про визнання його недієздатним.

В судове засідання представник заявника не з'явився, вказавши в заяві про слухання справи в їх відсутність.

Заінтересована особа - представник Верхньодніпровської міської ради в судове засідання не з'явився, надав суду заяву про слухання справи в їх відсутність.

Дослідивши матеріали справи суд прийшов до наступного висновку: судом встановлено, що у КЗ «Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат № 2» ДОР» перебуває на повному державному забезпеченні підопічний ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Згідно висновку МСЕК (довідка серії 12 ААА № 433399 від 27.04.2016 року) йому встановлена ДРУГА група інвалідності. Він визнаний інвалідом з дитинства.

Відповідно до ст. 39 ЦК України фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до висновку амбулаторної судово-психіатричної експертизи № 157 від 11.10.2016 року, встановлено, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1 страждає хронічним стійким психічним розладом у вигляді помірної розумової відсталості. За своїм психічним станом в даний час ОСОБА_1 не може усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Даючи оцінку дослідженим в судовому засіданні доказам, суд вважає за можливе визнати ОСОБА_1 недієздатним.

Згідно п.1 ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Відповідно до ч. 1 ст. 66 ЦК України, якщо над фізичною особою, яка перебуває в навчальному закладі, закладі охорони здоров'я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку або піклування над нею здійснює цей заклад.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 зареєстрований за його місцем знаходження у Верхньодніпровському дитячому будинку-інтернаті № 2 Дніпропетровської обласної ради.

Вимоги заявника про призначення опікуна над ОСОБА_1 суд вважає, що підлягають задоволенню частково. А саме: суд вважає за можливе на час перебування ОСОБА_1 у КЗ «Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат № 2» «ДОР» обов'язки опікуна над ним, у відповідності до ч. 1 ст. 66 ЦК України, покласти на адміністрацію цього закладу.

На основі ст. 39, 40, 60,66 ЦК України, керуючись ст. 10,60,212-215 ЦПК України суд,-

ВИРІШИВ:

Вимоги Комунального закладу «Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат № 2» Дніпропетровської обласної ради» заінтересована особа: Верхньодніпровська міська рада про визнання фізичної особи - ОСОБА_1 недієздатною та встановлення над ОСОБА_1 опіки - задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, який перебуває у Комунальному закладі «Верхньодніпровський дитячий будинок - інтернат № 2» Дніпропетровської обласної ради», розташований за адресою: м. Верхньодніпровську, вул. Упорна, 1-а - недієздатним.

Обов'язки опікуна над ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_2, покласти на адміністрацію Комунального закладу «Верхньодніпровський дитячий будинок-інтернат № 2» Дніпропетровської обласної ради».

Рішення може бути оскаржене до судової колегії з цивільних справ апеляційного суду Дніпропетровської області протягом 10 днів з моменту його проголошення, шляхом подачі апеляційної скарги через Верхньодніпровський районний суд. Особи, які брали участь у судовому засіданні, але не були присутні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання цього рішення.

Рішення набирає чинності після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу подано не було. У випадку подання апеляційної скарги, рішення суду набирає чинності після розгляду справи судом апеляційної інстанції, якщо не було скасоване або змінене.

Суддя Т.М. Петрюк

Народні засідателі А.М. Ляшенко

ОСОБА_2

Дата ухвалення рішення02.11.2016
Оприлюднено08.11.2016
Номер документу62429599
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання фізичної особи - ОСОБА_1 недієздатною та встановлення над ОСОБА_1 опіки

Судовий реєстр по справі —173/1314/16-ц

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Сорока О. В.

Рішення від 02.11.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 26.10.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 02.09.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

Ухвала від 29.07.2016

Цивільне

Верхньодніпровський районний суд Дніпропетровської області

Петрюк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні