Ухвала
від 01.11.2016 по справі 909/596/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

01 листопада 2016 р. Справа № 909/596/13 Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Калашник В. О.

секретар судового засідання Кричовський Р. М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Івано-Франківської обласної ради,

вул. Грушевського, 21, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76004,

до відповідача: Івано-Франківської міської асоціації адвокатів,

вул. Грюнвальдська, 11, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76018,

третя особа без самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Апеляційний суд Івано-Франківської області,

вул. Грюнвальдська, 11, м. Івано-Франківськ, Івано-Франківська область, 76018,

про зобов'язання Івано-Франківської міської асоціації адвокатів усунути перешкоди у користуванні частиною приміщень першого поверху Будинку правосуддя загальною площею 172,2 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 11, шляхом його звільнення.

за участю:

Від відповідача: ОСОБА_1 - представник, (довіреність від 26.06.15 )

Від третьої особи представники не з'явилися.

Від позивача представники не з'явилися.

Встановив:

В провадженні господарського суду Івано-Франківської області перебуває справа за позовом Івано-Франківської обласної ради до відповідача, Івано-Франківської міської асоціації адвокатів про зобов'язання Івано-Франківської міської асоціації адвокатів усунути перешкоди у користуванні частиною приміщень першого поверху Будинку правосуддя загальною площею 172,2 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 11, шляхом його звільнення.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 22.03.2016 відмовлено у прийнятті зустрічного позову Івано-Франківської міської асоціації адвокатів до відповідача, Івано-Франківської обласної ради про спонукання до розгляду заяви про укладення договору оренди частини приміщення першого поверху Будинку правосуддя загальною площею 172,2 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 11, а розгляд справи відкладено на 12.04.2016.

Однак, відповідач не погодився з даною ухвалою та оскаржив її в апеляційному порядку, про що подав апеляційну скаргу №106 від 28.03.2016.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 29.03.2016 зупинено провадження у даній справі до повернення матеріалів справи із суду апеляційної інстанції.

Постановою Львівського апеляційного господарського суду від 22.06.2016 апеляційну скаргу Івано-Франківської міської асоціації адвокатів задоволено, ухвалу господарського суду Івано-Франківської області від 22.03.2016 скасовано, а справу скеровано на адресу господарського суду Івано-Франківської області.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 12.10.2016 провадження у справі поновлено та призначено до розгляду в судовому засіданні на 10:20 год. 01.11.2016.

Позивач в судове засідання не з'явився, однак надіслав суду клопотання від 28.10.2016 про відкладення розгляду справи у зв"язку з неможливістю забезпечення прибуття в судове засідання уповноваженого представника з поважних причин.

Представник відповідача проти позову заперечив та просив суд прийняти поданий, 21.03.2016, зустрічний позов до розгляду , розглянути його спільно з первісним та задовольнити . В зустрічному позові останній просить суд зобов"язати Івано-Франківську обласну раду розглянути звернення Івано-Франківської міської асоціації адвокатів про укладення договору оренди частини приміщення першого поверху Будинку правосуддя загальною площею 172,2 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 11 в порядку передбаченому рішенням обласної ради №454-13/2012 від 23.03.2012 "Про управління об"єктами спільної власності територіальних громад сіл, селещ, міст області" та порядку передачі в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області №166-6/2011 від 10.06.2011. Крім цього, в поданій зустрічній заяві Івано-Франківська міська асоціація адвокатів просить суд відстрочити сплату судового збору.

Відповідно до ст. 22 ГПК України, відповідач має право визнати позов повністю або частково, а також має право до початку розгляду господарським судом справи по суті подати зустрічний позов.

Статтею 60 ГПК України передбачено, що подання зустрічного позову проводиться за загальними правилами подання позовів.

Судом встановлено, що зустрічна позовна заява відповідає вимогам ст.ст. 54-57 ГПК України, подана до початку розгляду справи по суті, зустрічні позовні вимоги взаємно пов'язані з первісним позовом.

Враховуючи викладене, зустрічний позов підлягає прийняттю для спільного розгляду з первісним позовом.

Частиною 1 ст. 4 Закону України "Про судовий збір" встановлено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від мінімальної заробітної плати у місячному розмірі, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Відповідачем разом з зустрічною позовною заявою подано суду заяву про відстрочення сплати судового збору.

Відповідно до статті 8 Закону України "Про судовий збір", враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі. Суд може зменшити розмір судового збору або звільнити від його сплати на підставі, зазначеній у частині першій цієї статті.

Пунктом 3.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України №7 від 21.02.2013р. "Про деякі питання практики застосування розділу VI Господарського процесуального кодексу України" передбачено, що єдиною підставою для вчинення господарським судом дій, зазначених у статті 8 Закону, є врахування ним майнового стану сторін.

Клопотання про відстрочення (розстрочення) сплати судового збору, зменшення його розміру або звільнення від його сплати може бути викладене в заяві чи скарзі, які подаються до господарського суду, або окремим документом. Особа, яка заявляє відповідне клопотання, повинна навести доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому порядку і розмірі.

Відстрочення або розстрочення сплати судового збору на певний строк у розумінні ст. 8 Закону України "Про судовий збір", є складовим елементом процесу здійснення судочинства.

Таким чином, за змістом вказаної норми закону, відстрочення або розстрочення сплати судового збору на певний строк є правом, а не обов'язком суду, яке ним може бути реалізоване при здійсненні судочинства.

Відповідач в зустрічній позовній заяві, як на підставу відстрочення сплати судового збору, посилається на неприбутковість об"єднання. Проте, доказів того, що у заявника з'явиться реальна можливість сплатити судовий збір до ухвалення судом рішення у даній справі відповідач не надав.

З огляду на викладене, суд не вбачає підстав для задоволення заяви відповідача про відстрочення сплати судового збору. За таких обставин, суд вважає за доцільне зобов"язати відповідача до наступного судового засідання сплатити судовий збір за подання зустрічного позову на загальних підставах.

З врахуванням викладених обставин, та необхідністю забезпечення процесуальних прав сторін, суд вважає за доцільне клопотання позивача задовольнити, прийняти зустрічний позов до розгляду спільно з первісним, а розгляд справи відкласти.

Керуючись ст. 60, п.1 ч.1 ст. 77, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти до розгляду зустрічну позовну заяву Івано-Франківської міської асоціації адвокатів до Івано-Франківської обласної ради про зобов"язання Івано-Франківську обласну раду розглянути звернення Івано-Франківської міської асоціації адвокатів про укладення договору оренди частини приміщення першого поверху Будинку правосуддя загальною площею 172,2 кв.м, що знаходиться за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Грюнвальдська, 11 в порядку передбаченому рішенням обласної ради №454-13/2012 від 23.03.2012 "Про управління об"єктами спільної власності територіальних громад сіл, селещ, міст області" та порядку передачі в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області №166-6/2011 від 10.06.2011 для спільного розгляду з первісним позовом.

Розгляд справи відкласти.

Судове засідання відбудеться 22.11.16 о 10:40 год., в приміщенні господарського суду Івано- Франківської області за адресою: м. Івано-Франківськ, вул. Шевченка, 16, каб. № 6.

Зобов'язати:

Івано-Франківську міську асоціацію адвокатів - до наступного судового засідання сплатити судовий збір за подання зустрічного позову на загальних підставах та надати суду докази їх сплати. В разі несплати судового збору до наступного судового засідання зустрічний позов буде залишено судом без розгляду.

Івано-Франківську обласну раду - представити суду відзив на зустрічний позов з документальним підтвердженням своїх заперечень, а також направити копію відзиву відповідачу.

Третю особу - надати суду письмові пояснення по суті заявлених позовних вимог.

Відповідно до вимог ст. 36 ГПК України сторонам письмові докази подати в оригіналі або в належним чином засвідченій копії.

Участь в судовому засіданні представників, сторонам слід визначити на власний розсуд.

Суддя Калашник В. О.

Дата ухвалення рішення01.11.2016
Оприлюднено09.11.2016
Номер документу62497868
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —909/596/13

Ухвала від 27.02.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 31.01.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 17.01.2017

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 13.12.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 22.11.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 01.11.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Постанова від 22.06.2016

Господарське

Львівський апеляційний господарський суд

Бойко С.М.

Ухвала від 22.03.2016

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Калашник В. О.

Ухвала від 15.12.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

Ухвала від 15.12.2015

Господарське

Вищий господарський суд України

Демидова A.M.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні