Ухвала
від 03.11.2016 по справі 766/13603/16-к
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №766/13603/16-к

н/п 1-кс/766/6943/16

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.11.2016 року Слідчий суддя Херсонського міського суду Херсонської області ОСОБА_1 за участю секретаря: ОСОБА_2 слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ прокуратури Херсонської області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_4 , про проведення обшуку,

в с т а н о в и в :

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням в якому просив: надати дозвіл на проведення слідчими слідчого відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , або за їх дорученням оперативними працівниками ДФС в Херсонській області обшуку на судні «УДБ-227» (регістровий №2-060128), що належить на праві власності ТОВ «Інтертрансгал», з метою відшукання і вилучення договорів купівлі-продажу нафтопродуктів, договорів на зберігання нафтопродуктів, товарно-транспортних документів на їх транспортування, судові книги, документи, що дають право перебування на території порта судна «УДБ-227», самих нафтопродуктів, документів про надання послуг з перевалки нафтопродуктів, сертифікатів якості на нафтопродукти, походження нафтопродуктів та інших документів, що можуть мати значення для кримінального провадження.

Оскільки в інший, крім проведення обшуку, спосіб одержати та зафіксувати відомості щодо обставин злочину і осіб, що його вчинили не можливо.

Слідчий в судовому засіданні подане клопотання підтримав, просив його задовольнити.

Вивчивши матеріали клопотання, заслухавши слідчого, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні слідчого відділу прокуратури Херсонської області перебувають матеріали досудового розслідування у кримінальному провадженні №42016230000000190 від 02.08.2016, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України за фактом зловживання службовим становищем посадовими особами Херсонського представництва Державного підприємства «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» (код ЄДРПОУ 37055123) та митного поста «Миколаїв-Енергетичний» під час митного оформлення імпорту паливно-мастильних матеріалів та їх подальшої реалізації пов`язаними службовими особами суб`єктів господарювання та іншими невстановленими особами, внаслідок чого державному бюджету України спричинені збитки у розмірі 1 млн.грн., що є тяжкими наслідками.

За інформацією ГУ ДФС в Херсонській області керівником Херсонського представництва Державного підприємства «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» за попередньою змовою з керівником митного поста «Миколаїв-Енергетичний» та із залученням керівників юридичних осіб на території Херсонської області та фізичних осіб організовано протиправну схему незаконного ввезення (імпорту) паливно-мастильних матеріалів (далі - ПММ) шляхом їх повного або часткового недекларування, внесенням недостовірних відомостей до перевізних документів щодо заниження об`ємів постачання, підміни номенклатури товару та зміни вартості товару, та подальшої його реалізації на території області з метою ухилення від сплати податку на додану вартість, акцизного податку та митних платежів.

Так, в інформації ГУ ДФС в області зазначено, що ПММ надходять на територію області морським шляхом з використанням нафтоналивних танкерів у «Нафтогавань», яка розташована за адресою: м. Херсон, вул. Нафтогавань, б/н, що належить на праві оперативного управління ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами», до річкового порту в м. Таврійськ та на територію промзони у м. Гола Пристань.

У подальшому, вказані ПММ спеціальними транспортними засобами вивозяться із зазначених вище місць тимчасового зберігання та реалізуються через мережу офіційних та неофіційних АЗС на території Херсонської області, які використовуються залученими до схеми незаконного ввезення ПММ суб`єктами господарювання та фізичними особами, без відповідного декларування в податковій звітності або з суттєвим заниженням об`ємів, номенклатури та вартості товару.

Відповідно до інформації ГУ ДФС в Херсонській області встановлено, що у квітні-травні 2016 року ДП «Підприємство із забезпечення нафтопродуктами» здійснило неповне декларування ввезених вантажів (дизельного палива) морськими суднами, внаслідок чого до державного бюджету України не було сплачено акцизний збір на суму 1047321,9 грн., що є тяжкими наслідками.

З інформації ДФС в Херсонській області встановлено, що частина незаконного ввезених паливно-мастильних матеріалів потрапляють до Новокаховського річкового порту, що розташований за адресою м. Таврійськ, вул. Портова, 1 Б.

Встановлено, що нафтопродукти транспортуються танкером «Джанго», який після прибуття до Новокаховського річкового порту зливає нафтопродукти до трюмів самохідних танкерів «Джеррі» та УДБ-227, з яких у подальшому нафтопродукти перекачуються до автоцистерн, за допомогою яких нафтопродукти доставляються до місць безпосередньої реалізації.

Так, в ході досудового розслідування 16.10.2016 зафіксовано факт перекачування нафтопродуктів з танкеру «Джанго» до трюмів танкеру «Джеррі», а в подальшому 18.10.2016 та 19.10.2016 зафіксовано факт перевантаження нафтопродуктів до автоцистерн та виїзд їх з території порту.

У зв`язку з викладеним, у органам досудового розслідування наявні достатні підстави вважати, що внаслідок не проведення імпортних операцій, що надходять морським транспортом на територію Новокаховського річкового порта, перевантажені нафтопродукти у самохідні танкери у подальшому без законних на те підстав реалізуються без відповідного оподаткування за готівкові кошти через мережу законно та незаконно розміщених на території м. Херсона та Херсонської області баз зберігання нафтопродуктів та АЗС.

Відповідно до інформації Головного управління Держпраці у Херсонській області від 28.10.2016 встановлено, що дозволи на виконання робіт з підвищеною небезпекою, зокрема для проведення робіт зі зберігання та перевантаження нафтопродуктів ПАТ «Новокаховський річковий порт» не видавався.

Так, на судні «УДБ-227», що належить на праві власності ТОВ «Інтертрансгал», можуть знаходитись речі і документи, які зберегли на собі сліди вчиненого правопорушення та можуть бути використані у якості доказів у кримінальному провадженні, а саме: договори купівлі-продажу нафтопродуктів, договори на зберігання нафтопродуктів, товарно-транспортні документи на їх транспортування, судові книги, документи, що дають право перебування на території порта танкерів «Джеррі», «УДБ-227» та «Джанго», самі нафтопродукти, документи про надання послуг з перевалки нафтопродуктів, сертифікати якості, походження нафтопродуктів та інші документи, що можуть мати значення для кримінального провадження.

Право власності на судно «УДБ-227» належить ТОВ «Інтертрансгал».

Метою зазначеного обшуку є виявлення та фіксація відомостей про обставини вчинення злочину, а також відшукання речей і документів, що зберегли на собі сліди вчинення злочину та можуть бути використані у якості доказів у кримінальному провадженні, а також встановлення фактичних залишків нафтопродуктів у резервуарах зберігання.

Оскільки зазначені речі та документи мають значення для досудового розслідування знаходяться на судні «УДБ-227», доступ до якого без дозволу власника або користувача неможливий, а окрім цього власники вказаного судна можуть бути причетні до вчинення злочину, іншого шляху здобути зазначені речі і документи, які містять важливу інформацію про кримінальне правопорушення, крім як шляхом проведення обшуку на судні «УДБ-227», немає.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 131, 132, 234, 235, 369372, 395 КПК України, слідчий суддя

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл на проведення слідчими слідчого відділу прокуратури Херсонської області ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , або за їх дорученням оперативними працівниками ДФС в Херсонській області обшуку на судні «УДБ-227» (регістровий №2-060128), що належить на праві власності ТОВ «Інтертрансгал», з метою відшукання і вилучення договорів купівлі-продажу нафтопродуктів, договорів на зберігання нафтопродуктів, товарно-транспортних документів на їх транспортування, судові книги, документи, що дають право перебування на території порта судна «УДБ-227», самих нафтопродуктів, документів про надання послуг з перевалки нафтопродуктів, сертифікатів якості на нафтопродукти, походження нафтопродуктів та інших документів, що можуть мати значення для кримінального провадження.

Встановити строк дії цієї ухвали до 03.12.2016 року.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Копія. Відповідає оригіналу. Оригінал зберігається в матеріалах кримінального провадження № 766/13603/16-к в Херсонському міському суді Херсонської області.

Слідчий суддя


Дата ухвалення рішення03.11.2016
Оприлюднено12.06.2023
Номер документу62546661
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —766/13603/16-к

Ухвала від 20.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 20.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 16.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 07.02.2017

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 26.01.2017

Кримінальне

Апеляційний суд Херсонської області

Післєгіна Л. М.

Ухвала від 09.12.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Радченко Г. А.

Ухвала від 05.12.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

Ухвала від 29.11.2016

Кримінальне

Херсонський міський суд Херсонської області

Мусулевський Я. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні